Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

Е-е-е, как и зашо го

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

error

Last edited by assasin (03.12.2011г. 19:06:16)

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

Не мога да се включа в конкретиката на темата, но много ми се прииска да разбера състояните на подобни институции в две сравнително непопулярни държави като САЩ и Англия.
Знаете ли че, има Католически университет във Франция с философски факултет?

Швеция и Гърция, са две достатъчно интересни държави. С цялата тежест на политиката, общественото мнение, култура и традиции, от които ние да си направим изводите, защо ни е необходим/а БАН.

Кралска Академия на науките!

http://www.kva.se/en/

"A knowledge-based society that gives priority to education, research and innovation has the best chances of meeting the future challenges. The Academy focuses on important social issues and appraises them from a scienctific perspective"

Гърците, са по-точни!

http://www.academyofathens.gr/ecportal. … ce=message

Всеки сам може да си прочете и разбере тези две институции от къде и как се спонсорират и защо.
Останалото е, да си извадим изводите. Дали ние не дооценяваме нещо наше или просто не искаме да го има. Примери има. Важно е да има добри последователи, в противен случай ще бъдем забравени.

Last edited by assasin (03.12.2011г. 19:03:23)

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

Та, строго екзистенциално погледнато, по тази тема не че ми пука кой-знае колко за БАН - не ми пука. Интересът ми е на друго място. Мястото, към което е насочен моя интерес и е съсредоточено цялото ми внимание е собствената ми личност. Главният въпрос, въпросът на въпросите, който ме занимава е въпросът за собствените ми гледни точки, това е което правя през цялото време - внимателно ги обглеждам.
Това не е всичко, но общо би могло да се представи като нещо подобно. Ако въображението ми е толкова развинтено (винаги съм изтъквал със сардонична усмивка тази си невероятна черта), та чак може да породи видения в академичното поле като спекулативно-сюрреалистичните образи, хиперболизирани чудовища: сираци, копелета и безродници, деца, които се разхождат омазани с мармалад, просяци, подлагащи институционално изплетени панички за подаяния, фигури с фереджета и фигури в потури... от тук следва това:
От една страна единият въпрос е: моят разум ли спи и в съня си ражда чудовища; или не, не е моят, а ги ражда съня на някакъв друг разум и аз ги виждам?
От друга страна другият въпрос е: ако съм наистина такъв идеалист, за какъвто се смятам, човек носещ посвещението си в служба на Светлината, рицар на Духа, тогава щом е възможно въображението ми да населяват чудовища, не би ли трябвало в това измерение на същото въображение да имам и умението, способността, да мога да превръщам тези чудовища в сияещи райски създания?
С филмчето всъщност се присетих нещо, което напоследък по стеченията на обстоятелствата бях позабравил - колко честно може да се говори. Да, не ми пука за БАН, това е само една избрана реалност, един вид декор. Напрежението и вътрешното ми вълнение е в това което казах, в играта на трансформации: как един въображаем образ от моето въображение с отрицателен знак може пред очите ми да се превърне пак в образ от същото въображение, но с точно обратния знак, в сияние.
Това е развеселяващото ми хрумване за Тайното общество на славата, което да работи... за блясък. Концепцията не е мое изобретение, а и освен че ме забавлява е единствената, която за сега ми хрумна.
В края на краищата, аз като човек, който по приумица е решил да се изживее естетически като пламенен патриот и родолюбец, с момент на романтика, би трябвало да не се шашкам чак толкова за съдбата на около 2 хиляди учени в БАН, а да се вълнувам повече за 7-те милиона българи и за блясъкът, светлината на символа на БАН в техния жизнен свят... това са изстрадали през последните години хора, сиротни за национални символи, петимни за национална гордост - хора вярващи в митове и... търсещи своите митове. А, както знаем, науката е един от най-големите митове на 21 в.
Ето, американците имат например своя мит за НАСА, руснаците - мита за свръхвисоки секретни технологии. Е - защо българите да нямат своя мит за БАН? Това е. Просто е. Човекът трябва да има своите символи, не се живее без символи, с които да се гордее и да се родее с другия човек - това е да живееш в нация, сред народ... иначе си си "население".
Досега през цялото време на моето говорене: какво може БАН да даде, а не какво може да вземе - това имам предвид.
И пред очите ми е образът на бай Михал на село, седнал човекът привечер на двора пред дървена масичка с кана вино, отмаря след тежкия ден и загледан над хълма си мисли: ето сега някъде в БАН в една лаборатория свети лампа и група учени с бели престилки, надвесени над много сложен апарат, до който има микроскоп, неспали от три дни са пред прага на някакво страхотно откритие...
Дори и реално изобщо да не е така, дори нещата да са съвсем други и да стоят по друг начин самата мисъл, чувството, което създава - е смисълът от съществуването на БАН.

Last edited by Хераклит (05.12.2011г. 02:47:42)

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

За човек, на когото не му пука за БАН много мнения са изписани, за да се покаже. Това от една страна е успокояващо, защото може да предположим, че всички, които не пишат или не се включват са хората, на които им пука за БАН. Включително и аз. Нищо, че хем пиша, хем се опитвам да не съдя или оценям нещо, което не познавам. Но не мога да отговоря на въпросът- Защо ми пука? За БАН. Не, за Кралската академия на науките в Швеция или за Гръцката или Японската, а за Българската. Когато помолих приятелката в Гърция да ми даде информация, тя се зарадва и в първия момент си помисли, че искам да отивам да специализирам там. Успокоих я, че на този етап не ми е това целта от тази информация, а по-принципна. Да разбера, защо останалите държави, и то такива най на дъното като Гърция, поддържат такава институция. Хайде Кралството може да приемем, че го прави за престиж. Но и от там, другата приятелка ми поясни, че образованието за хора от държави членки на ЕС е абсолютно безплатно. Боже мой! Как така безплатно? Тези преподаватели не получават ли заплати, нямат ли семейства, не ядат ли? Как така, тия шведи съвсем са изтрещели, че и Кралска академия си направили. Има ли поне някакви турнири. Рицарски. Между учените, поне от нещо такова да се събират средства, за да се издават учебници и да се правят открития. Може би е по-престижно да си шведски учен, отколкото български, но ако опираше до характерната национална или балканска логика, спокойно може да си учим в гръцки университети, да работим в Сърбия, а в Румъния да си специализираме тясно и професионално.
Остава, сигурно има неща, за които не ми пука. Не ми пука, например за бл.59 в Младост1 и хората, които живеят в него. Въобще не ми пука. Колкото и да са чудовищата, обикновените алкохолици или нещастните съпруги в него. Все ми е тая. Честно

Last edited by assasin (05.12.2011г. 11:05:15)

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

А на мен пък ми пука за бл.59 в Младост1. Ако отида и установя, че там не цари Вселенската любов, предполагам че това няма много да ме разочарова и не е кой-знае каква драма. Драмата е на друго място: принадлежността към род и Родина, нация и култура. Ако този блок има такъв вид, че изглежда изключен от нацията, непринадлежащ към нея, външен на нейните символи, едно очертание, в което са затворени хора, но не споделят общите символи - как се нарича това? Нарича се гето. Ако придвижим въображението още по-нататък и си представим много такива блокове, лесно ще проследим линията до крайната точка на абсурда - нация, която е станала гето на самата себе си. Тогава разбираме какво нещо са общосподелените символи, общите консенсуси и каква огромна отговорност е да ти се повери един символ. Не е проста работа, не е за всеки.
Аз за това не коментирам учените, приемам, че те работят по-добре от съдии, прокурори, лекари, общинари и при много по-неравностойни условия. А коментирам Ръководството, това и предишните. БАН е много сериозен символ. Не само че не виждам в тези Ръководства способността да го представляват реално, а даже върнаха Академията 150 г. назад и я обърнаха на чифлик. Това е - и същото като се случи с още няколко социални системи, накрая получаваме нация, която се е превърнала в гето на самата себе си.

Last edited by Хераклит (05.12.2011г. 14:53:31)

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

Та, ако ме питате за личното ми мнение - в БАН е супер. Там никой няма да те блъсне или избута по коридора и след това да се обърне и да те изгледа възмутено, да те наругаят по стълбите докато се качваш, или да те пребъркат и да ти вземат стотинките... и сандвича. Всички са добре облечени и възпитани, много любезни.
Аз бях на днешната тържествена обиколка послучай 100-годишнината и останах очарован. Направо мога да кажа, че от днес имам идея-фикс да бъда в БАН. Там открих толерантна среда, в която хората са толкова търпеливи и любезни, че майтапчия като мен би се чувствал безкрайно добре и мога да си прави маймунджулъци без ограничения... стига разбира се да е в рамките на добрия академичен тон, а не да вися на една ръка от лампата или да се катеря по завесите.

По този повод, 100-годишнината от решението на Народното събрание, което наистина си е празник, въпреки че противоречи на стила ми, ще кажа нещо абсолютно сериозно.
Забелязахте ли от какво е създадена Академията? Не от миньорска организация, не от любители на планинарската песен или колоездачен клуб, а от Книжовно дружество. За мен "книги" създава асоциации за библиотека, лавици, хранилище: нещо което се пази и се знае и точно защото се знае затова се пази. Ако замалко изневеря на стила си и кажа нещо сериозно, то би било следното: БАН е мястото където се пазят и се съхраняват научните стандарти. Това не е цех, който трябва да бълва продукция, не е и армейски плац, на който трябва да се покаже, че всички маршируват като един и няма отсъстващи. Това е мястото, където се съхраняват научните стандарти. Например питали ли сте се колко е дълъг 1 метър и всички метри които знаем всъщност по кой метър се мерят? Идете в БАН и там ще ви го покажат - оригиналният метър. Или колко тежи 1 килограм? В БАН могат да ви покажат истинският килограм, по който се знае, че всички килограми, които са 1 килограм са точно 1 килограм... казано фигуративно.

Съвсем отделен въпрос е - да си дойдем на думата - че в 21 в. само така не става. Вече е по друг начин: от 99.99% се очаква да пазят стандарта, могат да седят и да го пазят на бюрото, могат и от вкъщи да го пазят, или докато се разхождат сред природата на чист въздух, от чужбина или на морето - всичко това всъщност няма никакво значение, единствено важното е да има кой - жив човек от плът и кръв да произнесе експертно мнение. Но това без което не може и с всяка година все по-трудно се минава в следващата е това да се огледат и да изръчкат изпомежду си 0.01% хора, които да направят нещо много видимо, световно постижение така че да се чуе, да тресне като гръм и да се разнесе така че да се чуе надалеч. Ако в БАН не спрат да си гледат в краката за ябълки и да вдигат оправдателно рамене: "каквито ябълки има - такива идват" и не започнат да се вглеждат за звезди и да търсят звезди - нищо чудно накрая и да се върнат към началото и да станат много специализирана библиотека с ограничен персонал по поддръжка на хранилищата. Изразявам се "нищо чудно" защото такава е логиката, но този път за голямо щастие в България не всичко е логично, така че БАН спокойно има да си процъвтява още най-малко 100 години - това е и моето отбелязване във връзка със 100 годишнината, но както е в този случай, пожелания лесно се правят защото аз предварително знам, че е така.

Last edited by Хераклит (02.02.2012г. 03:27:30)

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

Съботинов с иnтервю-реклама за БАН & Университета й (в Медиапуул)

Re: Какви идиоти са БАН и как произвеждат нищо за много пари

М-даааа... Смениха се за кратко време ръководства и ето сега виждаме едно ново ръководство с изненадващо и нетипично поведение. Аз, независимо че нямам нищо общо с БАН, като истински философ, седя удобно облегнат назад, със скръстени ръце, изчаквам и се усмихвам. Гледам новото ръководство, кажи-речи това е година след писанията ми тук в темата и си мисля: или от там са чели много внимателно моите постовете тук, под лупа и са си водили бележки, или с присъщата си проницателност както обикновено мнението ми е много прецизно и точно съм уцелил нещата. Естествено - второто.

Чета в Интернет, това е от архива - забележете - на Българската национална телевизия:
< БАН започва усилено да рекламира постиженията си и да се опитва да продава повече изобретения, за да има повече приходи. Стъпка към това беше направена в Брюксел, където евродепутатът Владко Панайотов, самият той научен работник, срещна представители на Академията с безнесмени. Така българският научен опит излиза на пазара и ще търси усилено потребители. >
И пак там: < Революционно откритие на учени от БАН... >
Личи си че хората работят нормално и аз не съм в рекламния им отдел, иначе щяха да се появят и съобщения от този вид: < Учени от БАН по време на нерегламентиран експеримент, проведен в извънработно време в лабораторията, водени само от нуждата да удовлетворят своето любопитство синтезираха нов наркотик, който по неведоми пътища е изтекъл от лабораторията и сега се разпространява с главоломна скорост в чалга-средите. Оказва се има такова въздействие, че заклети чалгаджии масово изоставят вкусовете си и се пристрастяват към симфоничната музика. Но има и страничен ефект. Новото вещество въздейства и върху синтетиката на силиконовите импланти. Те спадат, буквално като изпуснат въздух, но при слушане на класическа музика, тъй като се възбужда определен център в мозъка, бюста се надува. Появяват се съобщения в пресата с големи заглавия. Обществеността е разделена: за и против. Политическите сили в парламента - също. Модните агенции - на протест на Орлов мост. Чалга-певиците със силиконов бюст искат референдум! > И т.н.

Разбирате ли идеята?
Човешкото въображение! Това е. Това го има и не може да се премахне. За този който е вътре може и да е важно как Е, но за който е отвън не е чак толкова, по-голямо значение има въображението. Това е представа, естествено че може да е неточна и по всяка вероятност е точно такава, но важното е какъв знак има: дали е положителна или отрицателна. Всяка фантазия е това - нещо красиво и приятно, или нещо грозно и плашещо. Българското общество е залято от отрицателност, то е стегнато и оплетено от грозни фантазии: политиците мамят, чиновниците крадат, банаджиите бездействат, държавата им осигурява заплата с която да могат да се занимават с просене на още пари.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >