Re: Мненията ви за парадокса на Тезеевия кораб.

Good afternoon.

Re#72

Kosta B. wrote:

.....как тези въпроси (може би има и други), след като сме ги подредили в структура

Йерархията на въпросите според мен не е толкова интересна. А и аз така и не виждам наистина КОНКРЕТНА структура, която да е посочена.
Един път първо са свойствата, които незнайно как преминават в признаци, почти усещам "претопяването" на двете понятия,  след като едното бива слагано в скоби. След което "началото" е преформулирано и имаме установяване на същност!
Това не е толкова... лесно, за да кажем "ама аз исках всъщност да кажа....да де, И АЗ това казвам"... Първата стъпка според мен е много важна.

Малко по-надолу стигаме, по-скоро преминаваш от питането "защо" го преформулираш в "Как".
Доста различно е усещането да пия вода насън и наяве. Така че усещанията малко ако може да не ги намесваме.
Така че, след като е предложено, аз продължавам да мисля, че структурата, която е предложена не изпълнява зададените фунции; замислените от нас функции.

Kosta B. wrote:

или е необходимо по йерархията на въпросите (приемайки, че някои въпроси са по-дълбоки от другите, да доказваме само причини, не и същности или свойства?

Доказването приеми, че е ВЪЗМОЖНО, но не е необходимо. Приеми го, просто.
Защо?
Защото, ако успееш и можеш да докажеш нещо, то може да ти е ДОСТАТЪЧНО ОСНОВАНИЕ! А когато приемеш, че е необходимо (на всяка цена, което ти много искаш да ми вмениш, но аз не съм вчерашна, така че, моля те престани:)), тогава идва.... теоремата за непълнота :)
Това с доказването на причини, същности и свойства (мамма миа просто)....- трябва да си го изчистиш доста. Нямат нищо, общо. Причина е:(?).... мисля, хъм. какво е причина бе, хора? някой знае ли? Аз не!
Същности и свойства е по-лесно, но сега не ми се обяснява. И все пак , на мен пък ми е интересно..
Дай ми определение за "същност"? (твое собствено, ако може:)))
Не мисля, че трябва въпросите да са в строга йерархия, но приемам и това условие, защото все пак структура ИСКАШ ДА ПРАВИШ. ок. направи я. Искам да я видя.честно.

Kosta B. wrote:

как следва да разграничаваме това, което, от онова, което не...
изказванията ще са предположения (поради загубената връзка с миналото му);

Еми ето отговори, всъщност е поотговорено накрая, но...... не очаквай аз да ти дам интересните отговори.  Не знам отговорът в този миг. ноще го знам след пет минути, ако стигна до него и направя някакво усилие за това...
Обективността на нещата, всъщност е най-сложния въпрос. Но затова имаме субект! Помисли си върху това изречение!... моля. :)
Самите изказвания (сами по себе си) нямат реална връзка с миналото, за да им липсва нещо от това минало време. Предположенията всъщност не са чак толкова страшни, те са доста добри кандидати за предпоставки, от които да си направим изводите и да стигнем до...... същност!

Kosta B. wrote:

Че мисленето е между две недоказуемости:

тук тотално не съм съгласна, направо...... разочароващо несъгласна, така да се каже.

Защото мисленето е ПРЕДИ всяка доказуемост и след всяка доказуемост!- защото мисленето е предпоставка за (възможност) доказване!
Другото,което е няма "недоказуемости" ... си мисля, ама знам ли..., айде че Лудвиг поне до там го уважавам поне.

Kosta B. wrote:

хипотези+фалшифицируемост+практика като критерий за истинност?

хи                 хи                             хи                   ХА-ХА-ХА
Чакай да си поема дъх. Абе хора, защо беше цялато борба около тва JTB+ ????
Думата "практика" винаги ми е харесвала, има и такива фотоапарати, много ги уважавам :)

Вчера с три приятелки мюсулманки ИЗМИСЛИХМЕ как е "кадаиф" на английски:

turkish surcle spagetti :) ха-ха.

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Vanq wrote:
Kosta B. wrote:

хипотези+фалшифицируемост+практика като критерий за истинност?

хи                 хи                             хи                   ХА-ХА-ХА
Чакай да си поема дъх. Абе хора, защо беше цялато борба около тва JTB+ ????
Думата "практика" винаги ми е харесвала...

Работя в една строителна фирма (засега)-онзи ден инженерът ни-строителен надзор ни предупреди в писмен доклад, че противопожарният резервоар в двора е 2 метра под нивото на основите на индустриалната сграда, която строим.  По изчисленията му при подпочвените води, които изпомпваме денонощно и тази разлика в нивата има вероятност да се промени съдържанието на вода под двете инсталации (сградата и резервоара), което да доведе до пропадане на основите на големия строеж и тяхно накланяне, т.е. цялата сграда да се разруши. Тя струва доста милиони левове.
Може би имаш нещо против практиката като крителий за истината на теорията и според теб трябва да упорстваме и да продължим да строим само за да се оставим да бъдем опровергани от една очаквана катастрофална случка?

Само уточняваме критериите....(как да го напиша това, като е неправилно) за истинност.

Хипотезите (ти) от къде се появяват? Как ти изказваш (мислиш, заявяваш) определена хипотеза?
Фалшифи...стта(ФШЦР)- нали също трябва да имаш нещо за ФШЦР. Ако това нещо е "хипотезата" ти... просто мже да я смениш с друга, а не да си правиш трудът да я ф...ш.
Практиката НЕ Е КРИТЕРИЙ. Очевидността, фактът могат, ако се постарая да са ми част от основание, но до КРИТЕРИЙ има много повече.

Целия процес от знание (налично, с което боравиш и можеш да изчислиш определени вреди и ползи) през мнение, което можеш да обосновеш или не, до резултат (реален) като АКТ(били вички процеси по обезопасяване или предотвратяване на определени последствия) НЕ Е удържан (няма как) в някаква просто схема или универсален принцип, поред който всички да се наспят спокойно.
Ясно ми е това за видовете теории за истината

Но ако ти си привърженик на тая толкова съблазнителна Кореспондентна, аз пък съм за Консенсусната, примерно. (познай защо?)

* КОРЕСПОНДЕНТНА ТЕОРИЯ - това е теория на "съответствието" между твърдението и реалността. Когато думите си кореспондират с реалността, с това, което съществува в действителност.
Силни страни: проверка на знанието, твърдението, чрез опита в практиката. С това си служи емпиричната наука.
Слаби страни: не всичко може да се провери чрез опита. Има знания, които тудно се поддават на експерименти - пр. в социалната сфера, касаещи цели общества или такива, за които още няма уреди. В това число и някои от езотеричните твърдения (може да са верни или неверни).

КОНСЕНСУСНА ТЕОРИЯ - според нея истините са субективни и относителни (философски субективизъм и релативизъм) и за истина се приема това, за което хората в определен период или място са го приели, че е истина и са се съгласили помежду си.
Силни страни: Утвърждава истините, с които хората работят и са съгласни помежду си като несъмнени. Но може да ги променят с времето (релативизъм)
Слаби страни: Човечеството често е споделяло всеобщи заблуди.

Както споменах вече... намирам за смислена думата ВЪЗМОЖНОСТ , И Я ПРЕДПОЧИТАМ ПРЕД НЕОБХОДИМОСТ!
Защо ли?
Едното ти дава свобода, а другото не. просто е. поне това.
:)

Ех, Vanq, пак ме развесели. По принцип - да, ти харесваш думата <възможност> но не и самите възможности...

Спомних си в началото на Демокрацията, как в средите на една партия се движеше следния много разпространен възглед. Представете си, че сте се събрали на маса, където нещо не е на ред и ви смущава. Какво правите? Образно казано, в цивилизования свят сменят покривката (ако това се налага при крайна нужда), преподреждат приборите, подменя се някое от ястията, добавя се друго... И така. По нашите географски ширини, тук обаче не е така. Ако нещо не е както трябва, дори и най-незначителното, ние сме свикнали да обръщаме цялата маса и когато не остане нищо да започваме отначало (разбирай: сядаме на празна маса), разбира се не след дълго обикновено се чудим: 'защо няма нищо', а другаде - има?

И ето по примера на Kosta. Подпочвената вода не е нито нещо лошо, нито нещо хубаво. Ако решим, че е 'лошо', тогава се правят едни специални дренажи, за които се вика хидроинженер и водата спира "да влияе" на сградата, т.е. е елиминирана от системата. Тъпо, бих казал, но НЕОБХОДИМО. Ако решим, че е 'хубаво', тогава се пробиват едни шахти в земята, подпочвената вода се улавя и се "интегрира" в общата система на сградата. Ще попитате: защо? Защото така се прави 'чилър' - това е най-евтината известна система за отопление и охлаждане. През зимата и през лятото подпочвената вода (за разлика от водопроводната) има почти постоянна температура - около 12 градуса. 'Чилърът' я изпомпва и се самозахранва. Т.е. от гледна точка на едни бъдещи доста значителни разходи - това да намериш подпочвена вода близо до сградата си е направо 'джакпот'. Разбира се, сигурно има и някакви специфики, в случая се изказах от обща култура.

Идеята е че често пъти едно нещо както може да пречи, така може и да помага. Има обаче положение (и маниер на мислене), при което не нещото е важно, а това как ще се организира и конфигурира системата.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >

Хераклит wrote:

...Разбира се, сигурно има и някакви специфики, в случая се изказах от обща култура

А.) Да, има специфики-водата е не просто под мястото, където се копае за резервоар, а и под основната сграда, и на всички декари около нея-това именно е опасността, че земните маси не са изолирани-да изпомпиш от една точка и са решиш проблема-докато изпомпваш, тя идва от друго място, а ти не знаеш откъде, докога и колко идва и ще идва-така че дори да спре да излиза, не си сигурен, че не се е събрала на друго място (временно или постоянно).

Б.) Тези неща с консенсусната теория ги е решил веднъж завинаги още съименникът на Хераклит от форума-един е по-ценен от мириада, ако е най-добрият-всички във форума можем да мислим, че 2+2=5, а само Ваня да мисли че 2+2=4 :D , so what?

1. Само бих отбелязъл, че "реалността" за която пише Ваня май не е нещо срещу нас (като слон, когото гледаме през решетките на зоопарка), а нещо, в което сме (като питон, с когото се борим докато той се опитва да ни удуши)-т.е. не сме отделени от фактите сякаш умът ни е огледало на природата, та оттам-процесите верифицират, не състоянията на нещата.
2. Може би това е свързано с хипотезата (хипотезите не са ли процеси, too?), че езикът не е етикет, залепен върху "света" като марка "БДС", открита върху стар чушкопек на таван?
3. Нито "нещата" са точки, а по-скоро "енергии" (което не значи, че са безплътни)?

Хераклит wrote:

Ех, Vanq, пак ме развесели. По принцип - да, ти харесваш думата <възможност> но не и самите възможности...

Maybe I Maybe You :)

(Скорпиънс трябва, вече да ми дадат некое евро за рекламата, с която  презентирах песента им)

все пак се съгласявам с теб.
първо, защото това е твоя оценка ЗА МЕН (както косвено си го направил и на друго място, а в този момент "оценките" са ми важни, събирам си ги такова :)мерси... и моля те не се "спичай" отново:));
второ, защото е true, и то доста justify. Обяснявам: възможнжстите са out my control. А самата потенция, е някаква вероятност с надежда, което си е по-приемливо, от установената необходимост.
Например, ще дам един не много коректен пример, но се надявам да се разбере правилно "есенцията" (:))
Нормално е една жена да стане майка около /до 25 години.
Ако се мисли като възможност- жените преди 25 ще са спокойни и ще мислят, че няма как да не се случи това събитие; след 25 няма да толкова определяща границата като възраст, а ще е основното, че си ОСТАВА възможността. Или мисленето не ти е ограничено с неизбежности и обреченост, а имаш варианти за ....осъществяване.
Ако се мисли като необходимост- ...и сами можете да се сетите за какви драми става въпрос.

Хераклит wrote:

Има обаче положение (и маниер на мислене), при което не нещото е важно, а това как ще се организира и конфигурира системата.

Тук не съм съгласна с теб!
Тази система нали е - система НА това нещо! Ако не е важно нещото, какъв е смисълът на системата, значи ТО може да си цъка и без система. Ок, нека има неква организаци(йка)я да не е съвсем неориентирано и объркано, ама То нали трябва да се "установи" и "самоопредели"- например "аз съм тигърче"- кво правят тигърчетата? за кво да го употребим тва сладко тигърче? и т.н.
Важно си е нещото. Едно нещо, ако не се изкефи на системата и организацията, така може да прецака некоя друга система, че да станат от тия неизбежни последствия, след които НЯМА ВИНОВНИ!

Малко ми е трудно... от Хераклит да "прескоча" на Косето, но с времето, тук, научих, че това е едно анти-спам изискване да се пише в е дин пост :)

Re#1. съгласие, относно потопеността ни в реалността. Дори съм го споделяла и в друга тема при разговорът ни с Далай. Но, пък моето уточнение е:
може да сме В реалността но не сме СЛЕТИ с нея (все пак).
Слона може да не е в клетката, а питона да не е на моя врат, но където и да са двете твари, нито СЪМ слон-ът нито питон- не мога да погледна през техните очи, не тежа 1 тон не мога да пълзя и да си сменям кожата и т.н.
А, този скок от процеси на състояния.... да го оставим за утре (примерно)?:)

Re#2...
(нещо не се чувствам добре, довечера ще продължа)

Еми, то, пак стана като спам- едно след друго, но... :(, но какво да направя? просто искам да довърша започнатото.

Re#2 Не. Хипотезите НЕ са процеси. Процесът ти е- потенция с "неочакван" край (резултат).
Разликата между хипотеза и мнението (ти) примерно е, че хипотезата е обоснована и от някое друго мнение. Но самия процес, за да се стигне до хипотеза е нещо различно.
При което отново СКОК- сега идва Езикът! етикет ли е? и въобще чушкопеците имат ли етикети? имам един от баба(лека й пръст) но нямаше етикет, а добре пече чушки.
Езикът не е етикет, защото ТОЙ всъщност е съдържанието на "етикета". Етикетът е твоето възприятие и представа, с които с стигнал/а до хипотезата, и хоп лепваш си една хипотеза, та, добре, че е езикът,
1. да си я Разбрал/а чрез него, за да стигнеш до някаква хипотеза
2. да Можеш да изкажеш чрез него, за да Покажеш, че си разбрал/а НА КАКВО си го лепнал/а тоя етикет!

Re#3- Нещата
Нещата
Нещата

НЕ са нито точки

нито енергии!

Кои неща всъщност?

Слушайте Нора Джоунс.... невероятна е!
(http://www.youtube.com/watch?v=z6zyog0D … re=related)
:)

По възнамерение на инициатора на темата: синтетично ли е настоящото задание или аналитично? И ако (както подозирам) е аналитично, та опредеметяването с "Кораба на Тезей" следва да се приема за чисто и просто илюстративно, то бих признал, че се чувствам безсилен за отговор. Но в първия случай бих рекъл, че тъкмо името "Корабът на Тезей" възприсъства тук и сега за онтична, екзистенциално-същностна основа на въобще диалектическото разделение на цялото и неговите части, частите и тяхното цяло, структурата и нейния състав, състава и неговата структура...  Но като как феноменологично съществува "Корабът на Тезей"? Ето въпроса за автентиката - той снема положения тук тематично парадокс: доколкото парадоксалността не е възможна извънсистемно (извънепистемологически)... Разговорът: нека със "свои думи" (конвенция), вместо със семантиката на "вездесъщата логика" (научна конвенция), споделим разбирането си за "Кораба на Тезей"... Не претендирам за друго, освен че на аналитична постановка подобава математически език. Стилистиката на т. нар. "забавна математика" намирам за несъстоятелна: обидна както за математиците, тъй и за сладкодумците. И, да, само един пишманакадемичен философ, сиреч "металаик" (не и скромен лаик) в литературата и математиката, би си позволил подобна лековата надменност... Най-вътрешното на разбирането е логически неизразимо иначе, освен във форма на парадокс (по Киркегор). Хайдегеровото извращение с езика има своята мисия - призвано е да бори научната конвенция, защитавайки "свойската". Но стилистиката на забавната математика не принадлежи към великия език на Волфиус, а си е чиста проба подигравка.

"Aut Caesar, aut nihil!", "в живота бях готов за всичко, та смъртта ми не влизаше в сметката - и ето че сега трябва да умра неподготвен" - Чезаре Борджия
(+ Nietzsche, "Jenseits von Gut und Böse", 197 & "Der Antichrist", 61)

Аналитиката разрушава митовете, легендите, съновиденията, вярванията, фантазмите, метафориката на живота, заменяйки смисъл с полза. (Виж Клагес contra Фройд.) Не казвам дали това е добро или лошо, но казвам, че не е красиво.

"Aut Caesar, aut nihil!", "в живота бях готов за всичко, та смъртта ми не влизаше в сметката - и ето че сега трябва да умра неподготвен" - Чезаре Борджия

Но пък (от друга страна), както е казано (R. Wagner, Der Ring des Nibelungen, Rheingold, Erste Szene, Woglinde):

"Nur wer der Minne Macht versagt,
nur wer der Liebe Lust verjagt,
nur der erzielt sich den Zauber,
zum Reif zu zwingen das Gold."

дистинкцията аналитично-синтетично се отнася основно за твърдения (дали предикатът се съдържа или на който не му харесва този Кантов израз ето му друг, се мисли в субекта) а не за задания; дума, която лично на мен ми е меко казано неприятна от пионерските години та до армейските. Аре като задаваме въпроси да се опитваме да ги формулираме що-годе читаво, за да не се връщаме в първи клас, форумът е философски а не литературен.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

1. Дали съм ти неприятен или не - слабо ме вълнува.

2. Дистинкцията синтетично - аналитично се отнася преди всичко за езика.

3. Философията е колкото математика, толкова и литература, та въпросите въобще са толкова формулировки, колкото и задания.

4. Ако ще продължаваш към мен в същия (пренебрежителен) дух, то най-добре ме забрани пълно и во веки (препоръчвам ти!), за да не се стигне (по моя вина!) наистина до неприятна за всички тук ситуация. Или-или. Очаквам твоето модераторско решение. Аз няма да се променя.

Всъщност, извинявайте. Приемам забележката. Аз не съм образован. (Което обаче, мисля си, по никакъв начин не ме оправдава.)

В, май не се четем внимателно. Не е необходимо да бъде особено образован някой, за да разбере, че думата "задания" ми е неприятна а не ти; теб не те познавам но за момента ми правиш впечатление на малко невнимателен.

1. bzzzzzzzzzzzzzzzzzz

2. Дистинцкията А-С се отнаспоя не към езика, макар да се говори за посока на развиване на езиците към синтетизъм (което е много различен смисъл на понятието от този, който се носи в рамките на Кантовата дистинкция, за която, струва ми се, се говореше тук).

3. "Заданието" е поръчка на дружинна ръководителка към младите пионерчета или на подполковник Иванов към школник Грозданов и няма нищо общо с литературата. Аре, ако обичаме да не замърсяваме форума с партийни изкази, да си се придържаме към философията.

4.Нямам пренебрежение към теб, отново, идея си нямам кой си, но започвам да развивам такова към нещата които пишеш (тук таме). Доколкото ти не си = на това, което пишеш, това което твърдиш в (4) е леко не по темата.

Аре стига глупости, да си пишем за А-С, което е силно хубава тема, или за подводницата на Тезей, което е вероятно още по-хубава тема и да не се отцепваме на други места, ок?

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

1. Във форумите съм (или поне искам да бъда, и поне се опитвам да си въобразя, че съм ) равен на това, което пиша. Наричам (си) го с оксиморона "искреност на позата".

2. За мен би било чест и благоговение да се запозная с теб извън форума.

3. Какво означава "аре"?  (В предния ти пост го сметнах за нещо като печатна грешка.)

4. Млъквам и се подчинявам.