Topic: Смисълът на човешкия живот.

Аз съм от тези, които са на позицията, че смисълът не е изначално даден, а, че се прави от човека. Т.е. влага се, вторично. Първично, сам по себе си, животът е случайност и безсмисленост.
Както и да е, даже и да се намерят хора-креационисти и др., които да настояват, че има изначално-заложен някак си, от някой/нещо си, смисъл, то КАКЪВ Е ТОЙ СПОРЕД ВАС, ЛИЧНО?
С други думи - за какво живеете?

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Re: Смисълът на човешкия живот.

:)

..
_

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Типично в стила на Ваня - ще се отзове, ще те уважи и...ще остави много загадъчен отговор...
Ваня, за твое, мое и ВСЕОБЩО благо - моля те, дай си Скайпа или Яху-то, за да не предизвикаме пак модераторското "тяло" тука...Отделно го искам и с цел да обсъдим някои по-важни въпроси като този : "Като как така ти даваш приоритет на сексуалното в политическото?" (По повод на Коста относно репликата му до ново-назначения доктор тука)... ;)
Лека нощ, засега!...

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

темата, която си постнал е доста сериозна.

и, извинявай, но не това е стилът ми. Напротив. Обяснявам и защитавам позицията си доста обстоятелствено. (което за някои е досадно).
Може би си разбрал, че аз пиша тук от преди датата на този ник в момента.
Ако не си, ще обясня- в смисъл, за разлика от някои хора, които смятат, че яснотата би ги "изобличила" като тъпаци, аз бих искала (защото за себе си знам, че не съм тъпа) да изясня.
"Смисълът на живота" съм го загатвала и уточнявала в поне 5 (пет) теми тук, пряко.
Дори, когато толерантно бях оставена, отворих и една тема "отговорът на всички въпроси", която впоследствие изтрих (докато имаше функция "редактиране". Но там реално бях споделила доста неща)... или честно казано с тази тема и това заглавие ще имаш доста "благодарен събеседник"- това бих си го избрала за дисертацията примерно.
Но няма да е в този пост и тази вечер.
Честно казано искам малко да се "отдалеча" от тук.
Относно репликата ми за "секс" имплициран косвено с политика... е довод с голяма доза сарказъм!
Двете нямат общо.
Сексът е нещо много по-яко от политиката :) (примерно)
Един приятелски съвет: когато нещо те интересува, поставяй конкретни въпроси, за да разбереш, това, което те интересува. Иначе ще получиш приемливи отговори..... но какво от това?
:) Лека и на теб.

Колко по-конкретно от това може да бъде поставено като въпрос: "С други думи - за какво живеете?" ? Доста съм си конкретен аз. Иначе, като се замисля, може и да си права, че защитаваш позицията си доста обстоятелствено; цитирам:

:)

..
_

Това е явно нещо като МОРЗОВ ДЗЕН...

Вчера един човек ми сподели нещо, което много ми хареса. Знаете ли, че:

Оптимиста е измислил самолета, а песимиста парашута

Далай, ако имаш спомен, в темата за "хищниците" се разбра, че мен ме интересува въпросът Защо, а теб Как. От това се надявам можеш да си направиш заключение за различията в позициите ни. :)
И, не става въпрос за креационизъм. А за елементарна, ама най-ненатоварващата рационалност.
Логикото е, че ако ти на някаква нормална разумно-зряла възраст си "избистриш" някакъв смисъл, който да те мотивира за целият ти живот до край, съвсем накрая би трябвало да си много нещастен:1. дори да си имал късмет и всичко да ти си е случило по възможно най-приемливия начин, НО *биииип* over, the end! 2. дори да не си успял в намерения и да нямаш достатъчно удовлетворяващи те смисълчета, тогава пък , супер кеф, че се е свършило.

Ако всеки един си го задава, осмисля, реализира..... ще има масови самоубийства и почти никви хора, освен философите естествено. :)

пс. скайп-а ми е "червената шапчица"-ха-ха. Защо така не ми вярваш, че на никой не му пука? не е хубаво така. а и сега... модераторското тяло, какво толкова ще направи? да ти премести или изтрие нещо, голема работа; Има толкова по-важни неща. Като например:..... в момента не се сещам :) после ако се сетя, ще си кажа.

Далай какво да ти кажа за смисъла на живота.Моят смисъл на живота   ми убягва.Най вече че като се замисля за това обективността ми е замъглена от страха ми от смъртта.Много ме е страх да знайш.Направо се нааквам от страх честно.Опитвам се да се скрия зад клишета като да живея за семейството си,заради познанието,победата над рзлични предизвикателста(спортни,житейски и т.н.).Да ти кажа всичко това бледнее пред момента на срещата със смъртта.И какъвто и смисъл да съм си внушил че ме оправдава като дойде момента  си сам и гол.Дори и господ те изоставя там.Да ти кажа като се замисля смисъла на живота за мен е този който ще ми даде смелост да посрещна смъртта.Може би децата са това ама отсега не мога да ти кажа,а после ще е вече късно :)

Re#7
Страхът от смъртта?!!!!!!!!!!!!!! Вие верно ли го свързвате това чувство и емоция със смисълът на човешкия живот?
Ми нямат нищо общо.
Освен комплекси, от наивните очаквания, които имат всички по принцип, но в крайна сметка са Изненадани.
Страхът... си е психологческо-ментално състояние. Но е желателно, да е спрямо нещо, което наистина може да ти се случи. А смъртта е, нещо което физически прекратява жизнените ти функции, но се случва на всички наши близки като загуба и липса.
Т.е. Вие нищо не изпитвате реално от самата смърт, а само преживявате и преекспонирате асоциации на случили Ви се вече загуби във вашия живот.
Но реално самия Ваш живот продължава, и то с въздействията от много загучи- лични, емоционални, физически или психологически.
Не е нужна смелост за посрещане на смъртта, а за живеене на живота.
Защото Страхът само ограничава ВЪЗМОЖНОСТИТЕ!
Децата не виждам какво общо имат, с това да преодолеете страхът си.
Те са СМИСЪЛ сам по себе си но в никакъв случай не и ОПРАВДАНИЕ!
Едно човешко ъщество не ТРЯБВА (да бъде)да е натоварено със смисли. Защото това е ограничение, което може да те скапе.
Човек е роден, за да е свободен и щастлив от този ФАКТ!
Ето ви един смисъл върху който да мислите.

Противореча си, значи мисля. Какъв по-хубав смисъл на живота от този в един сайт, където вратите се отворени за практикуване на философията. Защото като си противоречим непрекъснато придаваме нов смисъл на нещата и на живота, така че всъщност почти сме измислили перпетомобилето на придаването на смисъл, което няма как да зесече и ще ни води оттук до края на света.
Щастие чрез свобода. Добро попадение, но за съжаление у нас свободата минава за смешна наивност. Сигурно е защото просто още не сме се научили да придаваме смисъл на свободата и на живота на основата на развитото ни свободомислие, а защо не и на основата на проникновението след това?!

"Мнението е нищо, идеята е всичко."
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое."
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи."

Re#9

Ами аз, хъм, не знам какво да отговоря на това, което сте написал (странно, защото в повечето случаи тук, уж имам :))?! Още повече като добавихте и "подпис".

Ако това за "противоречието" е насочено към мен, аз не отричам, че доста пъти си противореча, но не е самоцелно, за да докажа или установя "на всяка цена" моята позиция, а по-скоро е като "търсене" и любознателност, с които да стигам до същетвени и не толкова наивни (надявам се) позиции.
Трудно ми е, признавам, а в повечето случаи и разочароващо, но нямам в ебе си самочувствието, че бих открила перпетомобиле-то. Просто ми харесва да мисля. Това не ми коства усилие реално, а просто на моменти "конценрация" и съсредоточване, върху нещо, което искам да разбера и да ми е ясно.
Не страдам от скруполи, за какво минава свободата. На толкова обиди и глупости съм се наслушала и видяла, че това да ме упрекнат в "смешна наивност" за мен е последното, което би ме разубедило да се чувствам така и да го показвам.
Не съм сигурна дали съм придала още този "парадигмален" смисъл, но, честно много се опитвам. Това е защото, ако успея да го обясня, покажа и който трябва и иска да го разбере ще изпита щастието, което аз изпитвам :)
Нещо такова, си мисля.
А, относно "отворените врати на форума" няма да коментирам, защото, лично аз не усетих гостоприемност, но това е другаа тема, а и явно аз имам определена вина за това, така че, да кажем и да размишляваме върху смисълът отделно от това общество тук.

Приятна вечер.

Vanq wrote:

Re#9

Ами аз, хъм, не знам какво да отговоря на това, което сте написал (странно, защото в повечето случаи тук, уж имам :))?! Още повече като добавихте и "подпис".

Ако това за "противоречието" е насочено към мен, аз не отричам, че доста пъти си противореча, но не е самоцелно, за да докажа или установя "на всяка цена" моята позиция, а по-скоро е като "търсене" и любознателност, с които да стигам до същетвени и не толкова наивни (надявам се) позиции.

Не е насочено към вас. Противореча си, значи мисля, смятам за моя реплика насочена към Декарт и неговото "Мисля, значи съществувам". Един вид опит да се подчертае едно обяснение за същността на мисленето. На етап, когато съвсем не се познаваме, по-скоро споделям мислите си, отколкото да отправям упреци към другите. Лично аз намирам противоречието на себе си за съвсем положително нещо, до степен да смятам, че това е начина, по който Ницше е станал най-влиятелния западен философ на 20 век. Би могло да се каже, че това е и основата на самокритичността. И бих добавил, че общуването ни досега върви изненадващо много на основата на смисъла и съдържанието, които придаваме на нещата, до степен да е нормално вече да започна да допускам, че е възможно да съм се поставил в положение да ме считат, че пренебрегвам егото на събеседничката си и нейната същинска природа. Засега и да искам не мога да отида по-далеко в самокритичността.:)

"Мнението е нищо, идеята е всичко."
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое."
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи."

Напоследък стигам до извода, че човешкия живот няма смисъл. Важно е това, че от раждането си до последния си час,да бъдеш приобщен към веригата на човешкото познание, достойни постъпки и определена цел, която би те накарала да осъществиш себе си. Човек е длъжен да не губи човешкия си облик. До колко ще успее, не е сигурно, защото се променяме, но ако запазиш вътрешния си ред и амбицията да промениш себе си заради самия себе си и в името на някой, тогава си постигнал много. Всъщност, здравейте. Това ми е първия пост. :)

ПРЕКРАСНО !

Рядко чета неща за които имам чувството, че аз съм ги казал.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >

Здравей, Кошмар.
Отговарям, не за друго, но в началото, косвено заявих ангажимент към темата.
Искам да те попитам нещо за едно твое противоречие (ти, сега да не се притесниш:))

кошмар wrote:

Напоследък стигам до извода, че човешкия живот няма смисъл.

Това е много интересно. КАК стигате до този извод? (защото долното не е в негова подкрепа)

кошмар wrote:

Човек е длъжен да не губи човешкия си облик. До колко ще успее, не е сигурно, защото се променяме, но ако запазиш вътрешния си ред и амбицията да промениш себе си заради самия себе си и в името на някой, тогава си постигнал много

Ако животът няма смисъл, А това е ЧОвешкия живот, ЗАЩО Човек да ее ДЛЪЖЕН нещо си?
Някой нарежда ли му?
как вътрешният ред (каквото и да значи тоа, т.е. трябва да се уточни) се запазва? барабар с амбицията за промяна....много сложно ми се вижда- хем ред хем промяна, как става това?
А пък " в името на някой", леле. на кой? Не е ли на себе си? Нали става въпрос за твоята амбиция, какво е това в името, ПРЕДполага някаква отдаденост, но пък накрая, упс началото, нямало смисъл.
Сложно  е май.
Аз предлагам да си има смисъл. И ще е по-лесно с останалото.

< Напоследък стигам до извода, че човешкия живот няма смисъл. >
Точно така е, наистина няма. И аз смятам така.
Не го ТВЪРДЯ, защото обикновено зад твърдения от този тип има известна страст, която може да намалее или угасне по пътя, още в разгръщането си, преди да се стигне до твърдение, а може и да се запази в него.
За мен това е КОНСТАТАЦИЯ, която направих без особени вълнения и или драми. Ей така - делово. Седнах наистина делово и в работна атмосфера се замислих и просто го констатирах!

Все пак - за разлика от Vanq, която е известна с безпардонното си отношение към усилията на философите през хилядолетията - аз взех под внимание немалко от техните размишления. А и разбирам от психология толкова, колкото не можете да си представите.

Накратко философите посочват някакво разделение между "материя" и "дух".

В много обща картина, без да се вглеждаме в детайли (иначе съм експерт именно по детайлите) човекът представлява биохимичен механизъм - така изглежда цялостта ако я гледаме 'отвън'. Въпросът е: как се движи и функционира този специфичен апарат, по силата на каква причина или необходимост? Причината е в него, тя е иманентна (вътрешно присъща) в механизма. Следователно ако преформулираме въпроса: < ти защо си жив? > отговорът би трябвало да е: < защото не мога да умра >. От тук нататък, на тази плоскост, търсенето на 'смисъл' технически погледнато е безсмислено.

Предполагам, че Кошмар ще се съгласи с казаното, струва ми се, че тя би добавила и още: дори да приемем, че човешкият живот няма смисъл, все пак това не изключва възможността все пак да бъде ОСМИСЛЕН от човешкото съзнание ("съ-": заедно, общо, съвместно "знание").

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >