< Напоследък стигам до извода, че човешкия живот няма смисъл. >
Точно така е, наистина няма. И аз смятам така.
Не го ТВЪРДЯ, защото обикновено зад твърдения от този тип има известна страст, която може да намалее или угасне по пътя, още в разгръщането си, преди да се стигне до твърдение, а може и да се запази в него.
За мен това е КОНСТАТАЦИЯ, която направих без особени вълнения и или драми. Ей така - делово. Седнах наистина делово и в работна атмосфера се замислих и просто го констатирах!
Все пак - за разлика от Vanq, която е известна с безпардонното си отношение към усилията на философите през хилядолетията - аз взех под внимание немалко от техните размишления. А и разбирам от психология толкова, колкото не можете да си представите.
Накратко философите посочват някакво разделение между "материя" и "дух".
В много обща картина, без да се вглеждаме в детайли (иначе съм експерт именно по детайлите) човекът представлява биохимичен механизъм - така изглежда цялостта ако я гледаме 'отвън'. Въпросът е: как се движи и функционира този специфичен апарат, по силата на каква причина или необходимост? Причината е в него, тя е иманентна (вътрешно присъща) в механизма. Следователно ако преформулираме въпроса: < ти защо си жив? > отговорът би трябвало да е: < защото не мога да умра >. От тук нататък, на тази плоскост, търсенето на 'смисъл' технически погледнато е безсмислено.
Предполагам, че Кошмар ще се съгласи с казаното, струва ми се, че тя би добавила и още: дори да приемем, че човешкият живот няма смисъл, все пак това не изключва възможността все пак да бъде ОСМИСЛЕН от човешкото съзнание ("съ-": заедно, общо, съвместно "знание").
< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >