Re: Европа според Хабермас

момчето wrote:

...Не знам дали г-н Коста е отговорник по казването кой как да мисли, но мисля, че мотото на форума е - да се упражняваме във философстване...така че можем да се връщаме още по-назад във времето, защото общестевната ни интелектуална мисъл не се е съизмервала с качеството на мисълта от много периоди,.

Г-н Коста не ви казва какво да мислите, а ви моли да ограничите малко разтеглянето на локума.

И се надява, че няма да се върнете още по-назад, за да попълните нещата още от времето на предсократиците, та до наши дни (щото няма да може да ги проследи).

Добър вечер.

момчето wrote:

......че прозата е най-поучителното нещо,

стига де, не съм написала това. А, че съм вложила смисълът на "поука", дори като обобщаваща от басните. Дори самите басни според мен, са написани на база на случили се минали събития, от които е извадена поука, и представена чрез различни езикови средства.
Било като мит, история, спомен..разказ, песен.
Важна е "фактичността на съдържанието", а нее как точно е представено.(така на едно място, дори, паранормално се доказва наличието (присъствието) на богове, като довод, моментът в който изпитвате ГНЯВ!, ама за това друг път)
Не говоря за "махане" на миналото, а то да не ни е ЕДИНСТВЕНОТО ОСНОВАНИЕ за Самосъзнание (както написа Лили- testimony:)).
"да достигнем до нещо, което не искаме да продължаваме да бъдем"?
Аз предлагам да помислим по-конкретно за- промяна (оттам ако може и за тази "воля").
Това е нещо, различно от статуквото.
Различните неща, не са просто, щрак, с пръсти, и от беден ставаш богат, от глупав умен.
Това е УСИЛИЕ, но не гарантирано с очаквания резултат.
За да се стигне до това усилие, идва "воля"-та. Тя, трябва да е доста Убедителна, но не просто за теб самия за да направиш нещо към тази промяна, но и разбираема и за околните. Второто е по-трудно. Всеки човек, може да се убеди лесно на теория. Като почете, като помисли малко,НО как става това да е убедително за повечето хора?
Трябва да има нещо общо между мен и тези Хора. Да ми пука и да ИМ пука, колкото на МЕН.
Аз много Уважавам "личния пример" (така да се каже).
Ако Аз покажа, че се справям, и че това не е свързано с непременно поемане на Вина, а само на ОТГОВОРНОСТ-та, от тов, което правя от тук нататък, значи и този срещу мен и до мен, ЩЕ ОЦЕНИ ВЕЧЕ (така нужния ви) СМИСЪЛ.
Смисъл "на думи" е красиво звучаща идея- ок- но смисъл в действителност е основа за промяна :)

Грешното мислене, според мен, е всяко мислене, което не постига резултата, да се чувстват по-добре повече хора. Т.е. Ако аз покажа, че ЗНАМ какво е ДОБРО не само за мен, но и за още 100 човека, ще е доказателство, че Властта си бих я използвала Само като инструмент за постигане на това, а не просто ,за да се оправдавам.
Хората, чисто психологически, не се чувстват комфортно да "вникват в грешките си", за да решат да променят нещо.
Хората обичат да изтъкват предимствата, чрез които са стигнали до някакво що годе благосъстояяние, което сами са постигнали, а още по-добре чрез всеобщи усилия. (аз например винаги съм харесвала игрите (спорт) в отбор- това е нещо подобно- винаги, всеки е на някаква позиция и трябва да си изпълняв точно функциите, за да победи отборът. Преди време като играех волейбол, много ми се щеше да спасявам всяка топка. Един ден, съм на предна линия и се премествам назад. При което човека си гледа топката,  а не аз къде се шматкам, та се получи ужасен сблъсък, почти щеше да ми счупи коляното, защото от скока се преземи право върху мен. От тогава, не мърдах от позицията си. :))
Аз продължавам да държа, на това, колкото и субективно и егоистично да звучи, че началото е от МЕН и ВАС, а не просто и само от "самокритичното мислене". Това е супер трудно. Хората са "разглезени", те обичат да им е "сдъвкано" и само да "преглътнат" и да се чувстват супер
:)
Просто си мисля.
Лека нощ.

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

"Просто си мисля", значи съществувам, така че намесваме и Декарт, началото на модерната философия, в която не сме вземали участие. На времето доста ми хареса обяснението за скрития смисъл на неговото изречение, че няма нищо сигурно освен нашето мислене и хайде затова да подложим на съмнение и проверка всичките си знания досега. Мисля си, че съвсем няма да ни навреди ако вземем да осъществим в национален мащаб, макар и със закъснение, този скрит смисъл на онази епоха. Защото съчетанието на липса на философска традиция, от една страна и десетилетия промиване насилствено на мозъците с една философия, която беше "обективната научна истина за развитието на обществото", от друга, няма как да не ни е оставила в наследство тонове с грешно мислене. Хубавото на грешното мислене е, че наистина никой не си го признава, което улеснява изоставянето на търсенето на вина и ни дава стремежа да се опитаме да го обясняваме, за да го разберем и да не го повтаряме в бъдеще. Тоест да се предпазваме от глупостта вътре в нас, която също никога не си признаваме.
Началото на обществените промени съвсем не е от нас двамата, а по-скоро от интелектуалците, които раждат полезното обществено мислене и убеждават обществото, че то е наистина такова, като го подлагат на всички възможни проверки измисляни от хората. И точно в отварянето на диалога по този широк начин се състои раждането на общественото мислене, от една страна и разпространяването му сред обществото в името на създаване на духа на разбирателство, съгласие, единство, сътрудничество. Явно отново става дума за скритата ръка на интелектуалците.
Тук можем да намесим волята за промяна, но не личната, защото тя променя само живота на индивида или най-много на двойката, а ми се струва, че ние се интересуваме от интелектуалното мислене и ролята му в обществото. Проникновеното интелектуално мислене, което според Хабермас липсва в посткомунистическа източна Европа и което според мен липсва в България от същия период. Много важна съставна част на волята за промяна е желанието, силното желание да скъсаме с лошото минало, лошото досега, хайде добре, лошото сега. ;) И тук идеите и обясненията не са само красивото мислене, а и полезното мислене, защото само те развиват в нас разбирането, което придава силата на желанията, за да ги превърнат във воля. Като според мен волята е силното желание, което ни тласка неудържимо към действие. За нея много важна е концепцията за лошото, защото точно това е в основата на желанието да скъсаме с него. И въобще не е нужно да знаем към какво ще ни отведе промяната, основното в нея е скъсването с лошото, което е началото на стремежа към по-добро. Разбира се тук нещата се преплитат със свободата и свободната воля, като ценности, от които се водим в мисленето и поведението си, като доброто по предпоставка. За съжаление у нас свободата по-скоро е смешка, отколкото ценност, така че нещата се усложняват, ако трябва да говорим за волята за промяна в общесвен мащаб. При това положение липсват идеите, обясненията, полезното мислене, което да ни отваря поле за действие и явно имаме нужда да се потрудим да си го създадем първо него, за да стигнем после и до делата.
Не всяко мислене, което не постига резултата е грешно, защото много по-често се дължи на лошото практическо изпълнение на самото мислене. Мисля, че мисленето и действието имат различна логика, а освен това мисленето минава през много етапи преди да стигне до действието, така че се нуждаем от знания и умения да можем да го проверяваме още преди да сме го довели до изпитание на дело. И така пак създаваме работа за качественото интелектуално мислене, а няколко пъти повече за некачественото.
Противореча си, значи мисля, което означава, че ако противореча на другите, също би трябвало да мисля. ;)

"Мнението е нищо, идеята е всичко."
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое."
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи."

момчето wrote:

Много важна съставна част на волята за промяна е желанието, силното желание да скъсаме с лошото минало, лошото досега, хайде добре, лошото сега. ;) И тук идеите и обясненията не са само красивото мислене, а и полезното мислене, защото само те развиват в нас разбирането, което придава силата на желанията, за да ги превърнат във воля. Като според мен волята е силното желание, което ни тласка неудържимо към действие.

Как се поражда, това желание? това- силното, което да ни доведе до ВОЛЯ-та?

Отново искам да уточня нещо за "миналото". Това като минал период е едно (сякаш) за всички, но ВСЪЩНОСТ не е. За активните борци и заслужилите, тогава, доброто и лошото в миналото е било различно от доброто и лошото на масово гласуващите за ОФ!
Дори "лошото" да е Осъзнато от интелигенция в настоящето, то е СВЪРШЕН факт.
Москвич-а от 1985 година, дори да сме си го пазили в гаража и лъскали до сега, и сега ако искам да ви го продам, ВИЕ ще можете ли от него да направите BMW 318i, ама и автоматик, ако може, а не с ръчни скорости ?:)- Имате го желанието, инженер сте.... ще можете ли?

момчето wrote:

И въобще не е нужно да знаем към какво ще ни отведе промяната, основното в нея е скъсването с лошото, което е началото на стремежа към по-добро.

Това горното се надявам, че не го вадя от контекст, но не съм съгласна с болтваното.
Защо ще се насочим към някаква промяна, ако нямаме поне 80 % реална цел (крайна)?
По-неприятно е, че някой (някои) от околните, ако е съзрял определена насоченост, предубедено си вади неговите си изводи, каква би била ТВОЯТА ЦЕЛ! Щото тя, тая схема е ясна- неква жена, попада на остров с мъже, много общителна и си лафи с всички, личи си, влага желание, силноооо желание, с все изводите си от лошите спомени в миналото,е? ква й е целта на тази жена? Просто е. особено ако си мъж, да се светнеш!

момчето wrote:

Не всяко мислене, което не постига резултата е грешно, защото много по-често се дължи на лошото практическо изпълнение на самото мислене

Практическото изпълнение, ВЕЧЕ не е мислене-то!
Так, че доводът ми си остава :)

Каква е разликата между мислене и съзнание (btw?)?
:) Сигурна съм, че съзнанието по ще ми хареса. :)
Приятен ден.

Vanq wrote:

Как се поражда, това желание? това- силното, което да ни доведе до ВОЛЯ-та?
Това горното се надявам, че не го вадя от контекст, но не съм съгласна с болтваното.
Защо ще се насочим към някаква промяна, ако нямаме поне 80 % реална цел (крайна)?
Практическото изпълнение, ВЕЧЕ не е мислене-то!
Так, че доводът ми си остава :)

Желанието за промяната се поражда, като измислим идеята и обясненията за лошото и като убедим себе си колко то е непоносимо за нас. И явно трябва да сме толкова убедителни, че да не можем да се въздържим и да се хвърлим напред. Реалната цел в промяната е скъсването с лошото, което ни кара така да страдаме, че не можем да го понасяме повече. В такъв момент скъсването с него е само по-себе си реалната цел. Разбира се това е принципът, а конкретният случай остава като приятната възможност на всеки един да се възползва от свободата си да измисля и постига. В същото време човек не променя абсолютно всичко, а само това, което го подтиска и му причинява болка. Това, което се запазва в известен смисъл подсигурява материалната страна на прехода. Може би трябва да добавя, че съществува втори важен етап в стремежа към доброто и това е волята за успехи, където се намесват по-конкретно планираните, проектираните, програмираните за изпълнение решения, промени, цели.
Тежко на този, който мисли, че практическото изпълнение вече не е мисленето, защото, ако не можем да измислим защо злото е непоносимо до степен да ни тласка непреодолимо към промяна, никога няма да стигнем до действия. Това става още по-ясно ако приемем, че стремежът към успеха се нуждае от решения, планове, проекти и т.н., които всички се измислят и се изпълняват, като се следва измисленото.
Мисля, че даже примерът с москвича не е невъзможен, въпреки че има невъзможни примери със сигурност, защото първо е имало коли като москвича, а впоследствие някой е измислил автоматичната скоростна кутия и я е изработил за пръв път, след което се е стигнало до промишлено производство. Не всеки от нас може да измисли и направи това, но е явно, че някои хора са го измислили и направили, когато са стигнали до проникновението за принципната идея за автоматична скоростна кутия. Всъщност развитието на творчески потенциал или гениалност не винаги е функция на неудържимата воля. Но все пак можем да кажем, че волята за промяна се нуждае от последваща воля за образование в името на промените и явно някъде в неудържимостта на стремежите се научаваме на проникновение, тоест на способността да измисляме нови идеи, обяснения, решения.
На първи опит бих казал, че разликата между мисленето и съзнанието е същата, както при единичното и цялото, но по принцип обичам обсъждането на идеите и обясненията, а не на понятията, въпреки че няма да се учудя ако някой намери някакво противоречие в това.:)

Г-н Коста не ви казва какво да мислите, а ви моли да ограничите малко разтеглянето на локума.
И се надява, че няма да се върнете още по-назад, за да попълните нещата още от времето на предсократиците, та до наши дни (щото няма да може да ги проследи).

Всъщност това за предсократиците може също да ни свърши работа, защото "Познай себе си", като надпис над входа на храма на боговете може да мине за нещо много важно от този период. Като добавим към него и "Знам, че почти нищо не знам" на Сократ, като допълнение и пояснение в известен смисъл за това, че самопознанието започва със самокритичността, че не знаем или че малко знаем. Не съм сигурен, че имаме сполучливи просветителски опити в тази насока в наши дни, а също би ни било от полза. Без такова мислене не можем да откриваме грешките и недостатъците си, както и да разбираме проблемите и лошия ни живот като функция от самите нас, а не като злонамереност от страна на други. Без самокритичност не можем да се освобождаваме и от самоизмамата, което може да стане голяма пречка за националното ни развитие.

момчето wrote:

Всъщност това за предсократиците може също да ни свърши работа.

Може-но що да си играем на дребно? Да вземем да напишем и един епос преди това ли, що ли? Или да праснем малко химни и мистерии?

момчето wrote:

Желанието за промяната се поражда, като измислим идеята и обясненията за лошото и като убедим себе си колко то е непоносимо за нас.

Не е нужно, тепърва да измисляме "критерий" за "лошо", за да разберем непоносимостта и да я съпоставим с това (т.е. ефекта) от "доброто".
Но както споменах, и ще го повторя, защото е ВАЖНО, лошото за някои е било добро за други. Затова предложих и това "обобщаване", ако има дума за "обобщено осмислено конкретизиране"(?) също става. Но иначе "червените" бабички, са нашите баби и дядовци. Те са ни дали и осмислили съществуването ни тук, в това общество. Това, че те мислят и си гласуват и искат ПРЕДИШЕН критерий за добро, си е тяхно право, НО как да ги убедим- тях (без смешки, от сорта, на увеличени пенсии), че животът им ще е добър с ТОВА добро от миналото.
Не знам дали усещате резона?
Но не винаги противоположното на лошото е добро.
Защото зависи как се рефлектира върху лошото и то може да стане по-лошо всъщност.

Скъсването с лошото... хъм.
Това е неточно.
Лошото е наравно с доброто в един светоглед.
По скоро става въпрос за надделяване на Доброто НАД ЛОШОТО, колкото и приказно да звучи. Защото лошото ще е винаги там, като част от доброто, за да ни напомня какви да не сме.
Сигурен ли сте, ама такова честно, че може да се промени НЕЩО, което ти "причинява болка"?
Всичко е в........ Съзнанието.
и пак... това, което на Вас ви причинява болка, на мен не ми причинява! Сигурна съм в това.
(дори супер.... "нечестно" ще преведа довода с раждането- на мен ми е причинило болка, но ВИЕ като мъж, никога няма да изпитате тази болка, нали? Колкото и да ви обяснявам за нея, е същото да разбера какво ви е било в казармата, чисто психологически, при положение, че аз пък като жена не съм ходила :))

момчето wrote:

Тежко на този, който мисли, че практическото изпълнение вече не е мисленето,....

Това няма да коментирам.  Защото съм го написала в абсолютно различен смисъл, към довода ми за "грешките", а не като резултат в следствие от пасивност или бездействие.
Така че, ако искате пак вижте какво искам да кажа. :)

В примерът с москвич-а, не ставаше въпрос за гениалност, талант или невъзможност, а отново за това, че едно нещо от 85-а, не става просто  с приемливата "база данни" на инженера, който да го направи нещо от 95 или 2005-та. Защо? Ми принципа е друг. Не че инж. Иванов е по-тъп от инж. Гюнтершаф. А щото единият цял живот москвичи е поправял, а другия е работил във фабриката на бе-ем-ве-то.- метафора. Мислете си за живота на един инженер в България и на един в Германия, пък била и ФРГ.

Ха-ха.
Първи опит.
хи-хи.
Стига де. Все едно сме на изпит.
Така на изпита ми по "Философия на Новото време" ме изпитва (тогава асистента) Стилиян Йотов.
Това между другото ни беше "най-близкия" (достъпен) Преподавател. Не пропусна едно упражнение, водил ни е и лекции защото доц. (пак тогава) Денков доста често беше в Германия и Австрия. та тогава изпитът се състоеше в курсова работа, която трябваше да защитим. С цялото си невежество бях решила- Лайбниц "Теодицея".... :(
писах аз нещо си, ама направо от критики некви, не по самото произведение. И влизам, Стилиян поглежда какво съм написала (между другото, имаше и консултации) и ми задава въпросът "Колко страници е книгата?", и аз мълча. Той "Добре де, не точно (и ми показва с пръсти) колко е дебела?"- якоооо просто. Как да не прочетеш после Лайбниц.
Сори пак за оффтопика :) но се сетих и ми стана смешно.

мислене и съзнание не са просто понятия. така си мисля :) И не съм очаквала това да обсъждаме- определения. Напротив!
Съзнанието е много, ама много важно!
(както написах и в друга тема, това го имат и лудите или обявените невмняеми)
Мисленето е нещо .... лично, там не се месиш. Който му  е кеф мисли, който го мързи си ... дреме.
Но ако нещо от думите ми успее да стигне до съзнанието на повече хора, тогава става интересно :)
Приятна вечер.

Vanq wrote:

Не е нужно, тепърва да измисляме "критерий" за "лошо", за да разберем непоносимостта и да я съпоставим с това (т.е. ефекта) от "доброто".
Но както споменах, и ще го повторя, защото е ВАЖНО, лошото за някои е било добро за други.
Но не винаги противоположното на лошото е добро.
Защото зависи как се рефлектира върху лошото и то може да стане по-лошо всъщност.

Скъсването с лошото... хъм.
Това е неточно.
Лошото е наравно с доброто в един светоглед.
По скоро става въпрос за надделяване на Доброто НАД ЛОШОТО, колкото и приказно да звучи. Защото лошото ще е винаги там, като част от доброто, за да ни напомня какви да не сме.
Сигурен ли сте, ама такова честно, че може да се промени НЕЩО, което ти "причинява болка"?
Всичко е в........ Съзнанието.

Толкова много неща си наговорихме вече, че можем да си говорим и на ти, мисля. Когато говорим за добро и лошо не бих могъл да допусна, че ще поставям себе си за мярка. Даже бих казал, че не ме интересува доброто от моя гледна точка и го смятам като обществена категория, която хората е нужно да решават заедно. Да, лошото и доброто са единни като противоположности на едно цяло, но важното е хората да имат желание да ги обсъждат и решават заедно. Бих казал, че доброто и лошото са безсмислени ако ги разглеждаме само за себе си, до степен да ми се струват абсурдни в този си вид. Мисля, че човек е "социално животно". И нима не стават коренно различни нещата, когато решаваме заедно какво са доброто и лошото?! В тази връзка смятам, че несправедливо се твърди, че българинът бил индивидуалист и оттам произтичали обществените проблеми. По-скоро пак опираме до липсата на интелигенцията, която да се е посветила на народа, а оттам и на измислянето и поднасянето на полезни идеи и разбирания за добро и лошо, полезно и вредно, справедливо и несправедливо, истина и лъжа и т.н., за да може обществото да ги използва и да гради живота си на тях.
Бабичките са интересни дотолкова, че да им се обясни да не пречат на промените и да поемат донякъде отговорност за наследството, което остава от живота им и времето, през което е протекъл. Те просто са част от миналото, от което не можем да избягаме и да искаме и ако искат да правят нещо полезно, по-скоро те трябва да се учат от младите, отколкото младите от тях.

Така че, ако искате пак вижте какво искам да кажа. :)

Бих видял пак какво искаш да кажеш, но все още не съм се убедил, че имаме нагласа да дискутираме, за да прилагаме модела - теза - антитеза - синтеза, така че няма да бързам да се прощавам така лесно със свободата на мисълта си или пък да се старая да отнемам от чуждата. Така или иначе не правим нещо заедно, а просто споделяме един на друг. В това отношение според мен всичко е добро за начало, а "доброто начало е половината работа".
Не знам, но за мен мисленето съвсем не е лично, защото винаги са ме интересували и вълнували обществени проблеми и въпроси, което разбира се е влизало в конфликт с липсата на полезни мислене и познание в обществото. У нас обаче много упорито се насажда и насърчава да се мисли индивидуалистично и егоистично, защото, виждаш ли, такава била същността на капитализма. А всъщност цялата история на философията е изтъкана от идеи, обяснения, теории за общественото добро и начините и средствата за неговото постигане. На нас силите ни стигат само да наричаме това, топлата вода, която не трябва да измисляме и всичко свършва дотук. Малко смешно, малко жалко и сигурно цяла вечност, за да стигнем до състоянието да можем и да си измисляме полезно обществено мислене сами.
Винаги ми е харесвало как философите в Европа през вековете непрекъснато са се интересували едни от други, насърчавали едни други, взаимствали и са се вдъхновявали едни други, до степен Хегел да каже, че няма много философии, а една философия, към която всички допринасят. Или Нютон да каже, че е постигнал всичко, защото е стъпил на раменете на гиганти. Като явно става дума за чувство на общност отвъд общността на нацията, може би общността на интелектуалците, за които говори Хабермас. Чувството за общност се развива и тук бих се съгласил, че би било добре ако се намират хора, които да дават пример за това и да убеждават другите. Личното мислене, личната свобода, личното щастие, защо пък не. Въобще не е достатъчно обаче ако се интересуваме за промените в рамките на обществото. Дори може да стане пречка.:)

момчето wrote:

.....обществена категория, която хората е нужно да решават заедно.

това ми изглежда, супер, може би първото трудно....., но аз вярвам в хората :) така, че дано реално успе(ем)ят да решат какво е това добро за "всинца ни" :)

Значи бабичките, хем ако може да не пречат, хем да поемат отговорността и.... да почиват. Не е хубаво така. Както веднъж ме "затапи" една баба в тролея "и ти натам си тръгнала"- и ние ще станем баби и дядовци. Не трябва така самомнението, заради младостта ни или интелигентността да ни пречат да ОЦЕНЯМЕ, реално приноса на всеки един в/за обществото.

Ето моето мнение, за тези Просветители/Философи, които да оправят обществото и държавата.
Това е като, да си учител/преподавател и това да е ПРИЗВАНИЕТО ти. Да се отдадеш максимално на това, което искаш. А това, което искаш е да "просветиш" (да светнеш хорицата) възможно повече хора, за да се чувстват добре. И това е.
От там нататък вече просветени, хората сами трябва да ОСъзнаят и стигнат до всеобщността и нещото, което ги обединява. И тогава вече започва запълването на идеята и стремежа към целта.
Но това някой, или някои интелигенти да започнат да убеждават някаква огромна маса (която не е четирикрака-та мебел) от човешки същества, и да очакваш, че ей така всеки ще повярва и ще пожелае със същата сила да постигне добро, през твоите очи и през твоето мислене, си е "промиване" и не се получава, и да се получи е за кратко, но лошото е, че може да има необратими последици.
Ето защо, обяснявам как всяко човече е добре да започне да се О-съзнава, ако го мързи, да не пречи на другите и накрая, може и да "намаже", ако осъзналите се са повече. Не е много честно, но това е положението. :)
Ама, какво лошо има и защо мисленето да не е индивидуално и егоистично. Точно такова е! Огледайте се. Такава е човешката ни природа. Не можем да вървим срещу нея.
Докажете ми, че мисленето не е лично.- 10 примера, кога мисленето не е лично.
А аз пък ще ви дам след това срещу тези 10, защо е трябвало да бъде такова, за да оцелеем. Нали първо ти самия трябва да оцелееш, за да можеш да съхраниш нещо друго или да запазиш и предпазиш... от посегателства и унищожение.
Егоизмът не е само и единствено да мислиш за себе си, това е оцеляване в смисъл на самосъхранение, което ти после пренасяш и отдаваш за другите за да ги научиш как и те да се съхранят. Няма нужди от саможртви в името на Народа.
Философите през вековете... м-дам. Но аз реално се притеснявам за сегашното положение на философите и философията! Да кажем, обаче, че в момента нямам настроение да обсъждам това последното...:)

Приятна вечер.

Всъщност започнахме от статията на Хабермас и мен ме впечатли идеята му за ролята на интелектуалците в общественото мислене и просто се възползвах да отбележа, че нямаме нито тази кулкура на обществено мислене, нито способностите да раждаме полезни и нужни идеи. А те са важни, защото са неразделна част от поправянето на грешките, решаването на проблемите, осъществяването на промените. Надявам се поне да си прочела статията и да имаш представа каква е връзката, която се опитвам да направя.
Разбира се оцених по достойнство твоята дружелюбност да говорим за всичко, всякак, бих казал, че е повече от приятно. Но в един момент ми се струва, че няма да можем да напреднем ако се въртим около мненията си за съвсем тривиалните страни на мисленето, живота, общуването и не се опитваме да надскачаме и мненията и отрицанията си. Заедно да утвърждаваме нещо, от това се раждат идеите, които да можем да проверяваме и утвърждаваме за наша или за обща полза.
Няма да се впускам в изброяването на десет точки дали мисленето е лично или не, по простата причина, че ми се струва лишено от смисъл, въпреки че ако бях го направил сигурно щях да ти доставя удоволствие и щеше да ми достави удоволствие, ако можех да разбера, че е така. Явно е, че човек мисли лично, но това с нищо не променя, че е "обществено животно", което е в основата на оцеляването му в общество, а не поединично. Когато хората организират фирми с хиляди, десетки хиляди и даже милиони служители те не мислят за всеки поотделно и не се интересуват какво си мисли всеки за себе си. Те измислят какво и как да правят, така че резултатите от работата на тези хора да са добри и успешни. И когато фирма с няколко десетки хиляди човека произвежда повече отколкото цяла България със 7.5 милиона, тогава има нещо грешно в мисленето и поведението ни и ако намерим нужното обобщено мислене да го анализираме и да измислим промени за всички, само така ще се стигне до напредък към по-добър живот за всички. Ако само отричаш нуждата от подобен начин на мислене никога няма да се стигне до напредък. Въпросът е как да не буксуваме на едно място, а да напредваме нанякъде. Защо човек учи философия и се вживява да философства ако всичко ще стигне до заключението, че мисленето е личен процес?!
"Най-лесно от всички човек може да излъже себе си" немска поговорка, която много ми беше харесала на времето и все още ми харесва. Мнението е нещо, което се отстоява чрез вярата в него и човек може да си вярва каквото си иска. Въпросът е как да започнем да се съмняваме в себе си, за да можем да подлагаме мненията си на проверки и така да ги развиваме до нивото на идеите. И тогава не само ще гледаме с добро око на критиката на другите, но и ще можем да мислим заедно с тях, така че да развиваме собствените си идеи или да раждаме съвместно нови. Хората си поставят цели да ходят на луната и на Марс, "не защото е лесно, а защото е трудно".
Лично е мисленето на Сент Екзюпери, че "Да се обичате не означава да гледате един в друг, а заедно да гледате в една посока", но мисля, че очарованието на мисълта му не идва от това, че мисли за себе си, а от това, че поставя двамата в контекста на времето, живота, перспективата на съвместните желания, стремежи, мечти. А ако искаш да ме затапиш сега можеш да ми кажеш баснята на Езоп за учения, който изучавал звездите и паднал в дупката в неговите крака. :)

Surrender!

Само две неща, последно. Сори, ако не са съвсем във връзка с Хабермас.

І. мъчно ми е, че не мога да обяснявам. Нещо толкова елементарно като "егоизъм", хъм. Всички знаят какво е "егоизъм" и "егоист". Защо ли се опитах да уточнявам, че за мен не е само, човек мислещ за себе си...като това е една "аксиома", която е ясна. Тъпо, от моя страна. Но ще кажа, само в моя защита, че Човекът (за мен) е субект и индивидуалност. Сам по себе си много по-интересен и важен, от едно общество от интелигенти ...алтруисти!
ІІ. Екзюпери и любовта.
не, няма да ви затапя с Езоп (интересно, но от друга страна е мило, съвсем всеотдайно да ми "подсказвате" отговор. да ,ама на мен така не ми е интересно, защото съвсем егоистично си имам мой отговор:))
Ако не съм погледнала първо в някой, няма как да съм го заобичала, както и ТОЙ в мен! Тогава след поглеждането и заобичването идва гледането в посоките, и това вече не зависи от мен само, а и от него. Аз може да искам и да гледам в тази посока, но този другия да не иска просто- т.е. да го няма тва силното желание,за което според вас е нужна предпоставката: лошо минало , с което да скъсаме. 
Затова на мен ми е интересно нещо друго.... от Хайне :) описващ любовта като силно привличане, което прераства в ненавист, но привличането не се губи.
Проблема на любовта е пълната невъзможност за изразяване. Вече, пречупена през субекта... може да ... е интересна... или дори "полезна" при създаването на сюжет или сценарий.
Но отново и само През и чрез и за някой...
"историята не би била нищо без историка, който записва онова, което се е случило, и по този начин оформя събитията, очертава ги дори за участвалите в тях."(Бьорне)

Всичко добро.

пс. мерси, за милите думи, относно общуването ни, и аз го оценяням по достойнство :)

Vanq wrote:

Аз може да искам и да гледам в тази посока, но този другия да не иска просто- т.е. да го няма тва силното желание,за което според вас е нужна предпоставката: лошо минало , с което да скъсаме. 
Затова на мен ми е интересно нещо друго.... от Хайне :) описващ любовта като силно привличане, което прераства в ненавист, но привличането не се губи.

пс. мерси, за милите думи, относно общуването ни, и аз го оценяням по достойнство :)

Не знам защо, но имам чувството, че си на път да упражняваш на дело определението на Хайне или просто си философски податлива на емоционалния тип идеи. Явно всеки има свой подход към философстването, но се надявам да не съм казал нещо хладно и обезсърчаващо, защото се случва да имам такива изказвания. Все пак ми се стори, че в думите на Екзюпери има нещо, което е равносилно на идеята, твърдение, което е опростено до такава степен, че не се нуждае даже от обяснение. Според мен философията ни извежда извън личното и това е донякъде нейния чар. Бих казал дори, че ни отвежда на границата с непознатото и неразбираемото, които проникновението посреща с удивление и се хвърля да изследва и обяснява. Въпросът е да не спираме до отрицанието, до началото, до нашето собствено мнение.
Иначе съм съгласен, че човек е другата вселена и можем да философстваме за него също толкова, колкото и за всяко друго нещо, което занимава интереса и чувствата ни. И тъй като доброто начало е половината работа, явно няма да можем да се впуснем в неговото изследване, защото вече сложихме доброто начало. Така че ще го оставим за втората половина от нашите дискусии.
А може би ще имаме възможност да попаднем отново върху човека-интелектуалец и неговата важна роля в съвременна Европа?! Или даже да се мъчим да станем като човека-интелектуалец?! ;)

Приятен уикенд! :)

:) ("експлицитна" усмивка относно мислите за дело-то, което бих могла да "упражнявам"... не е така, обаче, защото всъщност нищо не разбирам от всичко това :))

Няма нищо "хладно" нито "обезсърчаващо"... просто си общуваме, няма така връзка или отношения, които да влияят по съществен начин върху филоствонето или мисленето ни. Така че, ако има причина, поради, която д спра да отговарям или да не пиша тук, няма да е в конкретен събеседник, а в мен, като решение, което съм преценила за достатъчно основателно, за изява на останалите, които искат ... да се "изявят" примерно.
Не е нужно толкова "плахо" да заявявате какво сте преценил в думите на Екзюпери, това си е вашето мнение с цялата сила на мисленето, с която сте го споделил. Просто, ПРОБЛЕМът е в МЕН. Че аз желая да си обяснявам нещата по начин, който аз разбирам и по начин, по който вярвам в тях.
З да не СПИРАМЕ, където и както да е се нуждаем от начини за преодоляване на това, което ни е спряло евентуално, ако не ги намерим... няма лошо ДА СПРЕМ. Има и други неща, които осмислят свободата и желанието да си пълноценен и ЧУВСТВАШ! Не винаги имаш средствата, с които да споделиш тези неща, но е важно, че усещането е...... прекрасно :)

Човек може да има Всичко, Но да Пожелае да няма нищо... накрая, удовлетворението не е от това което имаш и си имал, а от това, от което си се отказал, за да бъдеш себе си, и да знаеш, че си причинил болка на по-малко хора, отколкото тази, която ти си изпитал. (съвсем автентична, моя си мисъл :))
Благодаря за всичко.

Vanq wrote:

Не е нужно толкова "плахо" да заявявате какво сте преценил в думите на Екзюпери, това си е вашето мнение с цялата сила на мисленето, с която сте го споделил. Просто, ПРОБЛЕМът е в МЕН. Че аз желая да си обяснявам нещата по начин, който аз разбирам и по начин, по който вярвам в тях.
З да не СПИРАМЕ, където и както да е се нуждаем от начини за преодоляване на това, което ни е спряло евентуално, ако не ги намерим... няма лошо ДА СПРЕМ. Има и други неща, които осмислят свободата и желанието да си пълноценен и ЧУВСТВАШ! Не винаги имаш средствата, с които да споделиш тези неща, но е важно, че усещането е...... прекрасно :)

Ако човек си мисли, че всичко "хубаво чуждо смятам за свое", не означава, че трябва да бъде арогантен, когато го коментира или се опитва да го споделя с приятни събеседници. Още повече, че, когато се впускам да изразявам мнения, които след това се опитвам да развивам до идеи, приятното е в измислянето на твърдения, обяснения, доводи, които, макар и стремеж да обяснявам на себе си, в същото време се оказват неразделна част от нашия общ стремеж да вникваме с смисъла и същността на нещата. Да, вярно е, че е важно да се стремим да си обясняваме нещата, за да можем да ги разбираме, но като "обществени животни" няма как да не изпитваме радост и удоволствие да го правим заедно с другите. Поне отдавна имам разбирането, че най-голямата радост на хората идва от взаимоотношенията и общуването с другите хора. Затова бих казал, че желанието ни да си обясняваме е нещо, което ни изважда от "центъра на вселената" и ни праща в орбита заедно с тях. Всъщност ако не живеехме в общество сигурно никога нямаше да стигнем до необходимостта да измисляме обяснения или пък да се опитваме да разбираме какво са искали да кажат другите. Или казано с други думи, желанието ни да си обясняваме смисъла, същността, значението на света и живота е неразривна част от единството ни с другите, а също и начин да излезем извън орбитата на егото и егоизма си и да се почувстваме в съюз с другите. Още повече, че когато говорим за обяснения и идеи ние поемаме по пътя на търсенето на истината и измислянето на познанието, което няма как да се изчерпва с нас или пък да се ограничава до нас. Тъй като сме предразположени към самоизмама, имаме жизнена нужда от критическото мислене на другите. Иначе ще се удавим в собствените си грешки, глупост, невежество и ще губим толкова много време за мисленето без да сме способни да разбираме дали просто не гоним опашката си.
Не мога да си представя, че не винаги имаме средствата да споделяме тези неща, защото от собствен опит съм научил, че мисленето и измислянето на обяснения предизвиква развитието на езика, а пък той на свой ред дава свобода и криле на мисълта да покорява нови върхове. И така до края на света. Е, няма нищо лошо понякога желанието да споделяме да се подсилва от малко егоцентризъм или пък суетното желание да си премерим силите с другите. Смятам, че всичко е добро за доброто начало, а пък няма защо да се напрягаме да гадаем какво може да последва след това. Философията е в обясняването, а не в гадаенето на това, което би могло и да не стане.
Предимството да се стремим да си обясняваме нещата заедно с другите е в това, че ако не успеем да вникнем в смисъла на нещата, можем да разберем нещо повече за себе си от вникването в критичното мислене на събеседниците и различното, което са в състояние да ни кажат за нас самите. Всъщност винаги съм си мислел, че революциите са нещо естествено за мисълта, но не и за делата, с което искам да кажа, че намирам за съвсем нормално да воюваме на думи, но не и на дело. И колкото повече проявяваме търпимост към различното и критичното спрямо нас мислене, толкова повече ще можем да постигаме заедно в усилията си с другите. Е, разбира се ако не се увлечем да се захласваме в чувства. :)