Re: Като тук има толкова много

MedicineMan wrote:

Привет!

От известно време следя дискусията и колкото повече чета, толкова по-малко ми е ясно за какво е целия този кръстоносен поход срещу “тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна традиция”. Затова бих искал да задам няколко уточняващи въпроса на дядо Ники:

1.Смяташ ли, че битката ти за “чистата” философия може да се разглежда като “автентична” (нарочно слагам една от любимите ти думички) философска позиция? Питам, защото ако изобщо ми харесва нещо в континенталната философска поза, особено при франсетата, това е гаменското отношение към всеки опит за налагане на твърди разграничения. Това е нещо, което тия момчета са научили от Хегел и го умеят наистина много добре. Ти обаче правиш точно обратното – напълно разсъдъчно (сиреч “неразумно”) казваш “това е такова, онова – онакова”. Тъкмо затова мисля, че опита на Фреге да привиди в тебе нещо от пост-аналитичната философия a la Рорти бие в погрешна посока. Твоята “пречистваща” или направо “стерилизираща” нагласа е по-скоро модернистка и в този смисъл – пред-аналитична.

2. Смяташ ли, че Хайдегер е съвсем прав, когато казва, че “науката не мисли” (или нещо от този род)? Ще ме прощаваш, ама да кажеш това точно в Германия и точно по това време, е масивна глупост. Затова всеки, който приема безкритично тeзата, че между наука и философия няма кой знае какво съдържателно отношение и всеки трябва да си гледа неговата си работа, съвсем съзнателно и умишлено си избожда едното философско око. Най-интересните неща в трансценденталната философия, например, се случват тъкмо извън чистия философски контекст, защото са направени от хора, които се занимават с наука. Няколко примера: критическата математика на Хесенберг, деантропологизираната кантианска епистемология на Хилберт, перспективисткия трансцендентализъм на Хаусдорф, неокантианския структурализъм на Касирер, релативизирания трансцендентализъм на Хайзенберг и т.н. Нито един от тези хора не би отговорил на твоите високи критерии за “истинска” философия и затова ти просто ще откажеш да се интересуваш от тях. Твоя воля, обаче на мен те са ми интересни и не бих се лишил от това, което мога да науча оттях заради някакъв криворазбран философски пуризъм.

3. Смяташ ли, че наистина всички проблеми на аналитичната епистемология могат да бъдат сведени до проблеми във философията на науката? В частност, мислиш ли, че някой учен (тъкмо qua учен, докато си джурка разни смрадливи субстанции в колбичките или каквото там прави в лабораторията) би седнал да се пита “що е истина?” и да се бъхти с разни JTB-дефиниции или неща от този род? В коя научна статия си виждал да се обсъждат подобни въпроси? В кои аспекти на научната практика според теб отговорът им може да има някакво особено голямо значение? (В тази връзка един под-въпрос: Какво ти бърка Гетие в случая? Все пак и той критикува дефиницията за знание като оправдано истинно вярване. Вероятно неговия “грях” е в това, че по напълно неконтинентален начин вместо да изпише два тома по въпроса с много дълги думички с тиренца между тях, си е изказал несъгласията в една малка статийка с думи ясни и примери прости?). Въпросът за истината се появява на съвсем друго ниво, затова ако интересът ти е само научен, няма как да стигнеш до него. Мисля, че тука ще сме на едно мнение, или бъркам?

Имам чувството, че за да те разбера правилно, трябва да питам още, ама засега спирам дотук. Ако имаш време за кратък коментар по въпросите ми, ще ми бъде интересно да го прочета. А да, щях да забравя: ако коментарите ти не съдържат цитати от Хайдегер, ще ти бъда двойно по-благодарен. За нещастие, аз съм една от онези нещастни особи, дето хич не му вдяват сленга. В тази връзка се сещам за едни забавен анекдот: По спомените на Шлик, когато станело дума за Хайдегер коментарите на Витгенщайн се изчерпвали с един злобно изръмжан цитат от “Изповеди”: “vae tacentibus de te quoniam loquaces muti sunt” (това няма да го превеждам буквално, щото няма да е възпитано). Как при това положение да не се съгласиш, че Витгенщайн е гений: успял е да напсува Хайдегер с цитат от свети Августин!

Поздрави,

ММ

Здравей, Росен!
По ред на въпросите, отговарям маскимално кратко :)
1. В случая не се "боря"  за "автентичност". А и за това не може да се претендира просто така, както например се претендира за някаква личностна идентичност. :)Не знам какво разбираш под "чиста" философия, но ако говорим специално за епистемологията, смятам, че търсенето на надисторически условия и категории на познанието се е  изчерпило концептуално още в рамките на картезианската и кантианска традиции. Аналитичната епистемология не може да допринесе нищо повече от постигнатото там, ако продължава да игнорира "историчността" или "събитийността" на познанието.
Далеч съм от всяко "стерилизиране", напротив - аналитичната епистемология е стерилизирана откъм своите емпирико-класически предпоставки.
2. Да, Хайдегер е прав - НАУКАТА НЕ МИСЛИ!
3. Не, не смятам - имам предвид нагласата или "базовите вярвания и предпоставки" на тези "епистемолози". Разбира се, съгласен съм, че въпросът за истината по никакъв начин не може да се ограничи до научното удостоверяване. Комплексарските "остроумия" на Шлик или на Витгенщайн не ме интересуват. Философията не е остроумничене :)
Поздрави!

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

че възгледите на Дядо Н. и Ричард Р. не съвпадат, подозирах, но е факт че и двамата недолюбват аналитичната ффя: за първия доказателството е  по-горе, а за втория примерно тук
http://evans-experientialism.freewebspa … orty02.htm
(Аnalytic and transformative phhy, 1999)

If analytic philosophy is to retain any hope of realizing its dream of scientification and full professionalization, then there must be meanings which stay fixed despite changes of usage, and intuitions which remain platitudinous despite cultural change. It is essential for this movement that historicism have its limits-that not every way of speaking and thinking be up for grabs, not every philosophical problem be a candidate for therapeutic dissolution...Fear of deprofessionalization has come to play, among the analytic philosophers, a considerable role in the choice of substantive philosophical views.

(на същото място, от същия по същия въпрос: A pragmatist view of contemporary analytic philosophy
http://evans-experientialism.freewebspa … rty04.htm)

frege wrote:

че възгледите на Дядо Н. и Ричард Р. не съвпадат, подозирах, но е факт че и двамата недолюбват аналитичната ффя: за първия доказателството е  по-горе, а за втория примерно тук

Браво на Рорти! Чувствам мощна подкрепа  :)
п.п. Причината, която посочва за административното причисляване на философията  към социалните науки, е интересен поглед :)

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Hi!

Към Далай:

Не съм се позовал на Витгенщайн като на последна инстанция, затова казах, че става дума за анекдот (нищо, че на някои не им стана смешно). За Хайдегер казвам: "не ме кефи", защото това е максимума, който може да се каже за някой от неговия калибър. Не бих си позволил за него да кажа тези неща, които дядо ни Ники наговори за Ръсел, Фреге и Карнап (когато в предишен пост ги обяви за плитки автори, дето можеш да ги изщудираш за има-няма една година).

Към Дядо Ники:

1. Нагласата ти е тъкмо стерилизаторска, защото критикувайки "про-научната философия" се лишаваш не от друго, а от емпирически предпоставки. Селските папуци сигурно са готино нещо, с още по-голяма сила това важи, ако са рисувани от ван Гог, ама човек не може цял живот само тях да гледа (така де, ясно е накъде е насочена иронията).
2. Във връзка с предишното: науката мисли. Всичко, което човек прави на този свят "мисли": и чепиците, и електронните микроскопи.
3. В случая не става дума за комплексарско остроумничене, защото нито единия от тези двамата не е бил комплексиран от Хайдегер и не е имало за какво. За тях той е бил дребен паразит, нищо повече. Витгенщайн е отделил много време да се занимава със "Златната клонка" на Фрейзър, или с психоанализата на Фройд, например, но съм сигурен, че дори не е поглеждал "Битие и време". В цялото му ръкописно наследство има само едно място, в което се говори за Хайдегер, по повод на анализа на твърдението "Нищото нищува".

Недоволството на Витгенщайн се дължи на фундаментално разминаване: за него всяка дума трябва да се използва в своя привичен ("hausbackenen", буквално, "домашно изпечен") смисъл, тъй като отвъд ежедневно играните от всеки от нас езикови игри няма нищо, езикът е формата на нашето биване-в-света (щом трябва, може и с тиренца). Затова всеки, който изкълчва езика, докато прави философия, е изправен пред риска да изгуби почвата под краката си и да се отдаде на метафизично своеволничене. Ще ме прощаваш, ама ми се струва, че Хайдегер е един парадигмален пример за подобно философско "прегрешение". Затова "не ме кефи".

Поздрави,

Росен

тези патъци да не са red herrings някакви?
щот Майер Шапиро отдавна е показал (чрез писма + спомени: студията я има на бг), че те не са селски, а на самия Гого, който се поразходил с тях около Парижа, па седнал и ги изографисал.
Хайдегер  фантазирал, а което е още по-забавно Дерида с цялото си красноречие доказва, че нямало значение, че  не ca селски (De la verite en peinure).

темата си е достойна, ама се отклоняваме,
та нека се върнем към радетелите на арепрезентационализма и техните аргументи срещу аналитичната метода

Дядо Ники wrote:

frege wrote:

Браво на Рорти! Чувствам мощна подкрепа  :)

Има доста съществена разлика в начина, по който Ники и Рорти критикуват аналитичната философия.

1) За разлика от Ники, Рорти не смята, че тя няма да остави следа в историята на философията; напротив, сравнява влиянието и с това на Кант (в статията, линк къв която е посочил по-горе Фреге):
" ... despite the countless dead ends it has backed itself into, twentieth-century analytic philosophy will also have transformative effects, and so will put our descendants in its debt.
Analytic philosophy may not have lived up to its pretensions, and may not have solved the puzzles it thought it had. Yet in the process of finding reasons for putting those pretensions and those puzzles aside it helped earn itself an important place in the history of ideas."

2) Отново за разлика от Ники, Рорти признава, че той самият е бил обект на влияние от страна на видни аналитични философи. Ето един цитат от българския превод на "Философията и огледалото на природата": " ... голяма част от критиката срещу традицията, която предлагам тук е заета от систематични философи като Селърс, Куайн, Дейвидсън, Райл, Малкълм, Кун и Пътнам.
Така както съм задължен на тези философи за средствата, които използвам, съм задължен на Витгенщайн, Хайсегер и Дюи за целите, в услуга на които използвам тези средства" (с.17)

Последният цитат достатъчно красноречиво потвърждава и това, на което обръща внимание и Росен: прокарването на граници и още повече заемането  на твърда позиция на задължителна подкрепа на всичко, което се е оказало от едната страна и на унищожителна критика на всичко останало не е много мъдро. Къде ще поставите Рорти? При континенталните философи? Аз лично не бих го направила. Начинът, по който пише е много далеч от континенталното "словоблудство".

It's easy to lose touch with Reality when you see so little of it.

Ами аз останах безмълвен (да не кажа "шокиран") след последния пост на Росен...:)
Поне засега не мога да намеря думи, както и смисъл, да продължа  :)

Ако живеехме в онези  времена и някой аналитичен философ беше Велик инквизитор, а аз - обвинен в "слово-блудство" мистик, нямаше да чакам изпълнението на присъда, а вероятно щях да се самоубия веднага :) Но, разбира се, преди това щях да се помоля за неговата душа и да му простя, защото той не знае какво прави! :)
В последното изречение се намира и един тънък намек за онази разлика в дълбочината на разбирането на нещата, която отличава континенталния тип философстване от англо-езичните аналитични про-научни школи!

Значи, става въпрос за :

дълбочината на разбиране на нещата

Колко дълбоко може да бъде едно разбиране?
Къде е предела? Така или иначе "на дъното", или основата-същност е едно. Въпреки интерпретациите и начините за достигане до тази същност.

Примера с "мръсните ръце на децата" (че другия "по Рорти" (явно) се ОКАЗА многоо личен :)-лигавя се естествено, това е толкова лесно, отдава ми се, като на някой други да правят анкети, примерно :))

Децата трябва да бъдат научени, че не се яде с мръсни ръце!

1. трябва да се обясни какво точно са "мръсни ръце"- във философската си част- защо "опростеното" презентиране на философски проблеми вреди на дълбочината на разбирането.
2. какво общо има яденето с ръце, като децата всъщност ядат с вилица и лъжица (по натам и с нож)- по философски- аналитичните философи не пречи да имат същите знания и прозрения, дори само като информация, за да развиват и упражняват задълбочено разбиране.
3. ако "мръсните ръце" ...предизвикат "отвращение", или просто чистотата им се превърне в навик, който е нещо отработено като рефлекс, всяко дете инстинктивно ще разбира кога е нацапано за да се измие...(разбира се не в степен на фобия... като онзи милионер-филмов режисьор...Хъ...)- по философски- ако аналитичните, не откриват никакви затруднения в достигането и решаването на проблемите, които решават, защо да се отказват или да променят тази "дълбочина", която им е ДОСТАТЪЧНА :)
(Ники, не искам да те притеснявам, но това за мен е яко deja vu, като преди време, ако се сещаш как ... бяхме "скастрени", че се "под..."- и просто страх ме хваща- хи-хи)

Айде приятна вечер, и стига с тия инквизиции, живота е толкова хубав ....въпреки всичко :)

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Дядо Ники wrote:

Ако живеехме в онези  времена и някой аналитичен философ беше Велик инквизитор, а аз - обвинен в "слово-блудство" мистик, нямаше да чакам изпълнението на присъда, а вероятно щях да се самоубия веднага :) Но, разбира се, преди това щях да се помоля за неговата душа и да му простя, защото той не знае какво прави! :)
В последното изречение се намира и един тънък намек за онази разлика в дълбочината на разбирането на нещата, която отличава континенталния тип философстване от англо-езичните аналитични про-научни школи!

Вярно казваш, че (поне що се отнася до нашите приятели тук) понякога изпадат в догматизъм. Трудничко им е да бъдат идеалните философи, които да допускат неемоционално противоположни гледни точки. Това си е част от човешката психология - защитават си "тяхното си", спестяват си разход на психо-енергия...разбираемо е.
Хрумва ми, обаче, нещо - че (примерно в един Сократовски дух) нали философията трябва да помага на живота ни. В този смисъл не е важно толкова коя е дълбоката, а коя е резултативната теория. Пример - една Даоска философско-медицинска система може доста дълбоко и сложно да обясни същността на някаква болест с най-различни термини от диалектически характер. В същото време Западната медицина е по-лаконична и може да обясни същата болест само с един-единствен агент-микроорганизъм. Западното обяснение е по-повърхностно, но по-близко до истината. Оттам и резултатите в практическото излекуване. Примерно, ако си с бактериологично заболяване и ти го обяснят като нарушен баланс на топлина-студ и ти дадат билки да треснеш една температура от 41 градуса, след което да измре бактерията - става. Обаче, още по-лесно е да си изпиеш конкретния химически хап, който примерно действа на ДНК-то на бактерията и я пребива без всякакви температури.
Т.е. привидно-дълбокото не винаги е толкова съдържателно-дълбоко.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Vanq wrote:

ако аналитичните, не откриват никакви затруднения в достигането и решаването на проблемите, които решават, защо да се отказват или да променят тази "дълбочина", която им е ДОСТАТЪЧНА :)

Ваня, за философ като Платон не е проблем това, че Диоген вижда коня, а не може да види "конността".  :)
Проблемът за Платон настъпва тогава,  когато многото Диогеновци започнат демократично да предявят своя монопол върху истината. :)

Далай, с малки забележки, този път съм съгласен теб :)

Част 4.
Ами част четвърта няма да има. Реших, че не е нужна.

Re#231

Rorty wrote:

... голяма част от критиката срещу традицията, която предлагам тук е заета от систематични философи като Селърс, Куайн, Дейвидсън, Райл, Малкълм, Кун и Пътнам...
I think that analytic philosophy culminates in Quine, the later Wittgenstein, Sellars, and Davidson – which is to say that it transcends and cancels itself.

(Rorty Intro to Consequences of Pragmatism )
http://www.marxists.org/reference/subje … /rorty.htm

lilia wrote:

Къде ще поставите Рорти? При континенталните философи? Аз лично не бих
го направила. Начинът, по който пише е много далеч от континенталното
"словоблудство".

I suggest we drop the term “continental” and instead contrast
analytic philosophy with conversational philosophy. This change would
shift attention from the differences between the job requirements
imposed on young philosophers in different regions of the world to the
issue I have just sketched: whether there is something that
philosophers can get right.
The answer is that the differences in professional formation that I
have described give rise to different accounts of what philosophy
professors are good for, and of philosophy’s place in culture. People
trained in one way acquire a very different self-image than people
trained in the other way. The contempt they frequently feel for people
whose training was different results from a suspicion that those
people are freeloaders, profiting from the prestige of a discipline
whose nature and function they fail to understand.
The biggest difference in self-image is that the model of the natural
sciences remains much more important for most analytic philosophers
than it is for most continental philosophers. Much of what is done by
philosophers in France and Germany looks to analytic philosophers
like, at best “mere” intellectual history – something quite different
from the kind of problem-solving that is the philosopher’s proper
business.

(Analytic and conversational phphy, Rorty Papers vol 4, p120)

В най добрия случай 'просто' интелектуална история, в най лошия -
'словоблудство'.

Боже, боже, какви неща са станали тук за кратко време. Никс, човече, ти си натворил материал за една полу-графия. Четох те сериозно до около 75% ама повече не искам. Не ми е скучно но тезата и арументацията ти, която ни караш да очакваме в началото на съживяването на мъртвата тема, дето май много добре си живее :), са ясни и не са особено оригинални. Това доколкото я има аргументацията. Сигурен съм, че в мъдростта дето я търсим философите, има емоция, но емоцията не е разум та е хубаво да има и разум от време на време. А той е друга работа. Ти прекара една лятна ваканция  за да нападаш нещо, което е зле дефинирано и непознато, както личи от коментарите. Ми не виждам що. Фронтът на атаката е от Фрайбург до Владивосток а всеки знае, че когато силите се разпрострат на голям фронт е добре да бъдат сериозни. А те не са. Затова, ако аз бях на твоето място, щях да се опитам да ударя на много малко място но с голяма сила. Така щеше да бъде по-успешно. Проблемът е как да стане това. За да намериш малкото място на АФ трябва да я познаваш. А това отнема време и намалена емоция. После следва да зацепиш що това място а не онова и как следва аджеба да го ударим, щото то може би не е от най лесните. И докато правиш тези в същността си боксови стъпки разбираш, че си се превърнал в ... аналитичен философ. И или просто пиеш една студена емоционална вода, или сваляш шапка на себе си и си пускаш Цивилизация ен. Нещо такова.

Тия разговори се превръщат в детска препирня от сорта на "Моя баща е по-силен от твоя" в хода на която се разбира, че бащата е един :). Това, което видях в твърде много дългите постинги разпиляни на хиляда посоки е една лоша реклама на нещо, което слава богу не е континентална философия. Но не е и аналитична. На пътя е, но още не върви нанякъде. Вкарай я в крачка и бодро ни тресни тъпаците. Ама с удар а не с имагинерно перце, дето го вее вял вятър на зелен хълм.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Той спря да пише, понеже Лили спомена за еквивалент на Нобелова награда по философия, аз му зададох темата и Дядо Ники сега пише книга, в която атакува всички ви наред... След това ще забогатяваме с него.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО