Re: Като тук има толкова много
Привет!
От известно време следя дискусията и колкото повече чета, толкова по-малко ми е ясно за какво е целия този кръстоносен поход срещу “тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна традиция”. Затова бих искал да задам няколко уточняващи въпроса на дядо Ники:
1.Смяташ ли, че битката ти за “чистата” философия може да се разглежда като “автентична” (нарочно слагам една от любимите ти думички) философска позиция? Питам, защото ако изобщо ми харесва нещо в континенталната философска поза, особено при франсетата, това е гаменското отношение към всеки опит за налагане на твърди разграничения. Това е нещо, което тия момчета са научили от Хегел и го умеят наистина много добре. Ти обаче правиш точно обратното – напълно разсъдъчно (сиреч “неразумно”) казваш “това е такова, онова – онакова”. Тъкмо затова мисля, че опита на Фреге да привиди в тебе нещо от пост-аналитичната философия a la Рорти бие в погрешна посока. Твоята “пречистваща” или направо “стерилизираща” нагласа е по-скоро модернистка и в този смисъл – пред-аналитична.
2. Смяташ ли, че Хайдегер е съвсем прав, когато казва, че “науката не мисли” (или нещо от този род)? Ще ме прощаваш, ама да кажеш това точно в Германия и точно по това време, е масивна глупост. Затова всеки, който приема безкритично тeзата, че между наука и философия няма кой знае какво съдържателно отношение и всеки трябва да си гледа неговата си работа, съвсем съзнателно и умишлено си избожда едното философско око. Най-интересните неща в трансценденталната философия, например, се случват тъкмо извън чистия философски контекст, защото са направени от хора, които се занимават с наука. Няколко примера: критическата математика на Хесенберг, деантропологизираната кантианска епистемология на Хилберт, перспективисткия трансцендентализъм на Хаусдорф, неокантианския структурализъм на Касирер, релативизирания трансцендентализъм на Хайзенберг и т.н. Нито един от тези хора не би отговорил на твоите високи критерии за “истинска” философия и затова ти просто ще откажеш да се интересуваш от тях. Твоя воля, обаче на мен те са ми интересни и не бих се лишил от това, което мога да науча оттях заради някакъв криворазбран философски пуризъм.
3. Смяташ ли, че наистина всички проблеми на аналитичната епистемология могат да бъдат сведени до проблеми във философията на науката? В частност, мислиш ли, че някой учен (тъкмо qua учен, докато си джурка разни смрадливи субстанции в колбичките или каквото там прави в лабораторията) би седнал да се пита “що е истина?” и да се бъхти с разни JTB-дефиниции или неща от този род? В коя научна статия си виждал да се обсъждат подобни въпроси? В кои аспекти на научната практика според теб отговорът им може да има някакво особено голямо значение? (В тази връзка един под-въпрос: Какво ти бърка Гетие в случая? Все пак и той критикува дефиницията за знание като оправдано истинно вярване. Вероятно неговия “грях” е в това, че по напълно неконтинентален начин вместо да изпише два тома по въпроса с много дълги думички с тиренца между тях, си е изказал несъгласията в една малка статийка с думи ясни и примери прости?). Въпросът за истината се появява на съвсем друго ниво, затова ако интересът ти е само научен, няма как да стигнеш до него. Мисля, че тука ще сме на едно мнение, или бъркам?
Имам чувството, че за да те разбера правилно, трябва да питам още, ама засега спирам дотук. Ако имаш време за кратък коментар по въпросите ми, ще ми бъде интересно да го прочета. А да, щях да забравя: ако коментарите ти не съдържат цитати от Хайдегер, ще ти бъда двойно по-благодарен. За нещастие, аз съм една от онези нещастни особи, дето хич не му вдяват сленга. В тази връзка се сещам за едни забавен анекдот: По спомените на Шлик, когато станело дума за Хайдегер коментарите на Витгенщайн се изчерпвали с един злобно изръмжан цитат от “Изповеди”: “vae tacentibus de te quoniam loquaces muti sunt” (това няма да го превеждам буквално, щото няма да е възпитано). Как при това положение да не се съгласиш, че Витгенщайн е гений: успял е да напсува Хайдегер с цитат от свети Августин!
Поздрави,
ММ
Здравей, Росен!
По ред на въпросите, отговарям маскимално кратко :)
1. В случая не се "боря" за "автентичност". А и за това не може да се претендира просто така, както например се претендира за някаква личностна идентичност. :)Не знам какво разбираш под "чиста" философия, но ако говорим специално за епистемологията, смятам, че търсенето на надисторически условия и категории на познанието се е изчерпило концептуално още в рамките на картезианската и кантианска традиции. Аналитичната епистемология не може да допринесе нищо повече от постигнатото там, ако продължава да игнорира "историчността" или "събитийността" на познанието.
Далеч съм от всяко "стерилизиране", напротив - аналитичната епистемология е стерилизирана откъм своите емпирико-класически предпоставки.
2. Да, Хайдегер е прав - НАУКАТА НЕ МИСЛИ!
3. Не, не смятам - имам предвид нагласата или "базовите вярвания и предпоставки" на тези "епистемолози". Разбира се, съгласен съм, че въпросът за истината по никакъв начин не може да се ограничи до научното удостоверяване. Комплексарските "остроумия" на Шлик или на Витгенщайн не ме интересуват. Философията не е остроумничене :)
Поздрави!