Re: Точките в ИФИ на БАН
Здрасти пак,
благодаря ти за отговора, приемам го за такъв към питането, което поставих. Поставих го малко остро, ама то така трябва, щото иначе никой не чува. Ще отговоря по същество по-долу, но първо искам да се обърна към другите модератори на сайта - Васко, Юнуз, Ясен и другия Ясен, както и Веселин - абе, колеги, на вас не ви ли прави впечатление, че някакъв пост се трие от вашия сайт, от вашия колега, с който го администрирате, под заплахата, че това може да му навлече неприятности?!! Вие колеги ли сте му или лукови глави, та да допускате с лека ръка това да се случва в една научна общност, в една европейска столица, в 2008 год.? На какво ви прилича това (отчитам факта, че вероятно не сте запознати с безобразията и безумията, които твори ръководството на въпросния οФο - БАН, но това не ви извинява), ако не на цензура - в едно демократично време, в един свободен форум, презназначен за дискутиране по свободни и научни правила? ο Веселин пише, че се "потискал", че това може да създаде на въпросния колега ядове. Честно да ви кажа - много късно и случайно попаднах на темата - аз съм направо потресен от факта, че някой от някъде-си може да забрани някаква дискусия и то в пространство, над което няма никакви права! ο съм не по-малко смутен от факта, че вие - колегите на автора на темата, сте готови с лека ръка да допуснете това. Днес ви притискат и ви казват какво да не пишете, утре ще започнат да ви казват и какво да пишете. Днес ви притискат и ви казват какво да не правите, утре ще започнат да ви натискат какво да направите. Не бъдете толкова безотговорни към свободата, която имате, защото утре вече нищо няма да имате. Да, нашият колега е прав като казва в по-горните пост-ове, че научната позиция (също както и обществената - б.м., Жоро) е нещо, което трябва да се изживее - защото тя е придобивка на индивида, за която си струва да живееш, и която си струва да защитиш. Нека ви припомня, колеги, думите на Фуко: трябва да защитаваме обществото! ο нека да допълня, че няма кой друг да го направи вместо нас!
Така че - с голямо закъснение, понеже вчера не го направих, благодаря на колегата ни, че е поставил темата и че не се е притеснил да каже, че има критики (как звучи само, все едно, че е извършено немислимото), благодаря му и за отговора, както и за коментара на Дядо-ни. Аз поемам за себе си отговорността да направя случая достояние на по-широк кръг от хора, поради факта, че опитът да запушиш нечия уста чрез заплахи е престъпление спрямо колегите, спрямо науката и спрямо обществото ни като цяло. Надявам се модераторите на форума също да дадат своя принос с контактите, които имат - в СУ и извън.
Сега по същество. Да, и двамата ни колеги са прави, че обикновено тези критики остават като "глас в пустиня". Не карам никого да прави революции, нито пък се препоръчвам за пример с въпросната статия. В крайна сметка решенията, мотивите и отговорността, са нещо лично. Пък и колегите, които ме познават, знаят, че не съм конфликтна личност. Дори продължавам да смятам, че най-добрият отговор срещу глупостта е да я отминаваш, без да й отдаваш незаслущаващо внимание. Но тук, колеги, случаят е вече друг - когото безобразието започне да извършва посегателства, ние, останалите членове на една общност, които сме с акъла си, имаме задължението да го спрем.
С много неща съм съгласен в отговора на колегата ни, но с едно не съм. Той казва, че в една смислена държава ръководствата на (научните) институции не унищожават това, което са призвани да защитят. Но това не е заварено състояние на нещата, а придобивка, която въпросните демократични общности сами са успяли да отвоюват и удържат. В крайна сметка обществото ни има този облик не само поради множеството удари, манипулации и лъжи, които бяхме принудени да изтърпим през тия 20 години на преход, но и защото самите ние, неговите граждани, не успяхме да създадем алтернатива в нито една област - нито в образованието, нито в здравния сектор, нито по отношение на армията, нито в областта на енергетиката, нито в социалната сфера, нито в правосъдната система. Казваме, че в корумпираната ни държава за 20 год. няма нито един осъден продажен политик или крупен престъпник, но колко човека, от друга страна, имаха дързостта да се опънат на конюнктурата и инерцията, за да защитят общия ни интерес? Мога да кажа, че се броят на пръсти - Ген. Ангел Марин, Ген. Любен Петров, Проф. Андрей Пантев (преди да стане депутат), Доц. Денков (с публикациите си във в. Сега), Проф. Георги Димитров... (сигурно пропускам още някой). Ето защо мисля, че не трябва да клинчим от отговорността, която носим, а после да се оправдаваме, че някой нещо не ни е дал и такива били условията. Да, всички знаем, че живеем при ненормални условия, но не е в това въпросът. Въпросът е какво сме готови да направим, за да ги променим.
Не бих си позволил да повдигна тези теми и изобщо да излизам с публични обвинения, ако този сайт беше само за определен набор от хора, които обсъждат академични теми. Но вие вече сте направили твърде много, и както виждам не малка част от аудиторията ви се състои от студенти и докторанти. Е, това ли ще прочетат тези млади хора - че техните преподаватели си трият пост-овете, щом някъде някой безотговорен и оял се кияк щракне с пръст?! Това ли е критическият дух и потенциал, който носим, щом при първото възражение свиваме знамена и тръбим отбой?! Нали науката е поле на аргументите и единствено тяхната сила е критерий за достоверността? Не забравяйте, колеги, своите отговорности, защото повече от всякакви лекции и писания, примерът е този, който учи и формира - както индивида, така и общността.
А това дали ще бъдеш сам в това начинание, приятелю, ще прецениш сам по броя на пост-овете по темата.
Жоро