Re: Виртуалност във виртуалността или само виртуалност?

Според мен НЯМА вербални идеи.
Аз мога да ти кажа (вербализирам), покажа, обясня, убедя (в) безброй неща, но тези неща вече вербализирани НЕ СА ИДЕИ. А са.... съждения (примерно), пропозиции... ЕЗИК!

Сега ти написвам : "Ти си луд".

Хайде да видим- анализа на вербално/невербално- реално/виртуално?

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Vanq wrote:

Според мен НЯМА вербални идеи.
Аз мога да ти кажа (вербализирам), покажа, обясня, убедя (в) безброй неща, но тези неща вече вербализирани НЕ СА ИДЕИ. А са.... съждения (примерно), пропозиции... ЕЗИК!

Сега ти написвам : "Ти си луд".

Хайде да видим- анализа на вербално/невербално- реално/виртуално?

Да, ама както някои невербални идеи могат да се вербализират, така и от многото език, пропозиции и пр. могат да възникват съвсем вербално идеи.

Не ща да анализирам "Ти си луд."

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Неуважение към Уикипедия? Шокиращо. Уикипедия е много по-ценна от всичките Британики на света. Просто точно тази статия в руската Уикипедия не струва. Уикипедия не е място, където се създават текстове, там само се указва и фиксира какво е казано вече. Значи просто руснаците имат объркана представа за виртуалното и това е проличало в енциклопедията. Сигурно и в другите езици е така. Просто няма достатъчно и ценна работа по въпроса, защото... въпросът за виртуалното не го заслужава.

Не съм казал изобщо, че не ценя Уикипедия. Обратното — не ценя енциклопедии от вида на Британика. Имам предвид не експертността на Британика, а несвободността и затвореността й. Ако търся експертност, ще чета в Citizendium. Но не в Британика.

"това полу-психопатно и полу-олигофренско явление "Уикипедия""... Е след тези думи вече загубихте почти цялото ми внимание.

Все едно.

Актуалност, казвате. И аз съм го бил казал — става дума за "действителността", за която споменах. "Идеално" срещу "веществено", "идеализъм" срещу "материализъм". Ми бива, ок.

Всъщност цялата тема на мен ми е интересна, но нямам време да я обговарям така. Ако имате нещо по темата, напишете го. Тук нищо не се казва. Само се нахвърлят някакви неща накуп. Ако се прави понятие за виртуално, трябва да му се изгради онтология. Това означава да се изведе смисълът, преносимото между различните изкази, които нахвърляхте. Трябва да се направи по философски онтологично, откъм разбирането, а не чисто описателно.

Но не може, защото винаги се оказва, че това е онтология на нещо друго. Виртуалното постоянно преповтаря други неща. Самата думичка е въведена в компютърното описанеи не от хуманитаристите, а от програмистите. Била е различна и модерна и се е означавал свят, който само на пръв поглед е различен. "Веществеността" не е достатъчно разграничение.

Не казвам, че "виртуално" е съвсем нова дума, говоря за въвеждането й в компютърната култура.

Виртуалното е умозрителен свят на идеи, но не съвсем и не винаги. Виртуалното е реално (разбирай действително), но не съвсем и не винаги. Виртуалното е и възможна действителност, но не съвсем и не винаги (понякога на реалности, които не можем да достигнем и действаме, казваме виртуалности). Виртуалното е и нищо, и "всичко" и това си личи най-добре, когато попитате някой ИТ-специалист какво е. Не знае. Всъщност знае, разбира се, но не може да обясни, защото има само обща представа, без начин за репродуцирането и споделянето й, без понятие.

Но това не е нещо ново. Свързва се с компютри и Интернет, заради игрите и заради истерията по изкуствения интелект преди години и нуждата от нови думички за Sci-Fi. Защото ако на мен ми се причуват гласове, това е виртуално, но ако чуавм гласове — тогава е "не-виртуално". Това е слабо обяснение. Вие казвахте за "привидността" и "измислеността", че те са критерии за разпознаване на виртуалното. Кое е привидното в една победа в WoW? И кое е измисленото в печеленето на пари от фирмена кампания в Second Life? Всичко? Нищо?

Виртуалната реалност е нещо като изкуствения интелект. Или като дървеното желязо. Грешка — изкуственият интелект е "дървено желязо", а виртуалната реалност е по-скоро нещо като "фундаментална основа". Да не влизам в подробности ;)

"Неуважение към Уикипедия? Шокиращо. Уикипедия е много по-ценна от всичките Британики на света."

Чак пък шокиращо. Разбира се, че не питая уважение към виртуални книги, където всеки може да си пише каквото си поиска, а МОДЕРИРАНЕТО се осъществява от хора ПРИСТРАСТНИ и често без необходим ценз. Примерно се търпи да има статия за някой МАФИОТ, в същото време се делва статия за някой ПОЛИТИК и АКТЬОР...На какво прилича това? Аз съм убеден, че даже да хванеш няколко недотам образовани циганина (щото си има и някои образовани и добри цигани) от Факултето и да ги питаш:

-Батета, кое е по-добре да знаем за някой престъпник или за някой актьор/политик?

И те с малкото си умствен капацитет ще ти кажат кое е по-доброто и по-разумното! Да не говорим за някои частни случаи в някои отдели с мене. Имам публикувана и защитена с лиценз статия за етимологията на прабългарското самоназвание. Македонците я слагат. Руснаците я слагат. Англичаните - не. Оказва се, че модераторът на "англичаните" е българче, магистър по история, който ми отхвърля изречението, че има теория, че българ = главен народ по причина, че "И ти си обикновен магистър като мене от СУ, не мога да те цитирам."

Уикипедия беше дълго време забранена в Китай и с пълно право. Всеки може да си пише лъжи, ако е модератор там, а, ако се появят контра- по политически причини да ги изтрива.

Британика е много по-обективна, макар и да е по-консервативна.

"Просто точно тази статия в руската Уикипедия не струва. Уикипедия не е място, където се създават текстове, там само се указва и фиксира какво е казано вече."

Де юре, ама де факто, стой та гледай! Не за всяко твърдение искат цитат/позоваване. И не всяко позоваване/цитат се приема. За какво говорим? Че и пари проси основателят й и събра милиони долари! После било "безплатно". Друг път. Внеси ти 300 долара и чакай да ти е безплатно. Безплатно за който не даде.

"Значи просто руснаците имат объркана представа за виртуалното и това е проличало в енциклопедията. Сигурно и в другите езици е така. Просто няма достатъчно и ценна работа по въпроса, защото... въпросът за виртуалното не го заслужава."

Какво точно им е обърканото?

"Не съм казал изобщо, че не ценя Уикипедия."

Ама аз казвам, че не ценя, защото е източник както на обективно инфо, така и на върли дезинформации, пристрастност, субективност...

"Обратното — не ценя енциклопедии от вида на Британика. Имам предвид не експертността на Британика, а несвободността и затвореността й. Ако търся експертност, ще чета в Citizendium. Но не в Британика."

Като отвориш неограничено нещо и освен много добри неща влизат и много хлебарки, комари, отрови. Свободата не е безотносително благо.

""това полу-психопатно и полу-олигофренско явление "Уикипедия""... Е след тези думи вече загубихте почти цялото ми внимание."

Ами аз мога и ги аргументирам. В какво се състои порцията психопатност и олигофрения? В това, че не знаят кое е същественото. В това, че позволяват политическите, бизнес и емоционалните елементи да влияят над истината. В това, че си служат с ОТКРИТА МАНИПУЛАЦИЯ за набиране на средства. Размиват понятията. НЯМА КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛ.
Естествено, че си има модератори, които са по-добри от други. Има статии по-добри от други. Има и прекрасни неща. Но, както се казва в една китайска поговорка : "Една мишка може да развали цял казан чорба."
Т.е. критиките ми към Уикипедия са обективни, субективни, а и градивни. В смисъл такъв - отчитам и полезните моменти, но казвам, че това е далеч от идеала за обективност, научност, както и за СВОБОДА. Каква свобода има, когато някой си без ценз и пълен с емоционалност решава какво да четат МИЛИОНИ, отхвърляйки ценни неща на други СТОТИЦИ или ХИЛЯДИ? Че аз по тази логика предпочитам да ме модерират хора като Гьобелс и Розенберг, те поне имат мозък, колкото и да са проповедници на нещо неправилно. Нали знаеш поговорката - "По-добре интелигентен враг, отколкото глупав приятел!" Донякъде е правилна.

По ЗАСЛУЖАВАЩАТА СИ ТЕМА (Понеже Уикипедия не заслужава вниманието на двама относително-образовани човека до такава степен.)

"Самата думичка е въведена в компютърното описанеи не от хуманитаристите, а от програмистите. Била е различна и модерна и се е означавал свят, който само на пръв поглед е различен. "Веществеността" не е достатъчно разграничение."

Вярно, че е програмистка думичка. Колкото до веществеността - аз питах и пак ще попитам - кое НЕВЕЩЕСТВЕНО НЕЩО не е ВИРТУАЛНО/ИДЕАЛНО ? Ако успееш да посочиш поне ЕДНО, тогава ще се замисля. Ако ли не - оставаме си на "веществото", материята. Така се работи в науката - "Ако не е развалено, не го поправяй!", "Докато няма по-добро, не сменяй старото."

Не казвам, че "виртуално" е съвсем нова дума, говоря за въвеждането й в компютърната култура.

"Виртуалното е умозрителен свят на идеи, но не съвсем и не винаги."

Така е, идеите са само една негова част.

"Виртуалното е реално (разбирай действително), но не съвсем и не винаги."

Пример?

"Виртуалното е и възможна действителност, но не съвсем и не винаги (понякога на реалности, които не можем да достигнем и действаме, казваме виртуалности)."

Така си е - възможната действителност е ВЪЗМОЖНОСТ, която е друга част на виртуалното, когато се мисли като възможност, но и напълно материална, ако се приеме онтологично - като налични предпоставки в непълен обем.

"Виртуалното е и нищо, и "всичко" и това си личи най-добре, когато попитате някой ИТ-специалист какво е. Не знае. Всъщност знае, разбира се, но не може да обясни, защото има само обща представа, без начин за репродуцирането и споделянето й, без понятие."

Ами просто може да посочи примери за виртуално и ние, като философи, ще му изградим понятието. Да не се притеснява. А и не му е работата да оформя точно той понятията, ако не е и философ.

"Вие казвахте за "привидността" и "измислеността", че те са критерии за разпознаване на виртуалното."

Понякога.

"Кое е привидното в една победа в WoW?"

В победата или в играта? Победата си е победа, играта си е виртуалност.

"И кое е измисленото в печеленето на пари от фирмена кампания в Second Life? Всичко? Нищо?"

Символността.

"Виртуалната реалност е нещо като изкуствения интелект. Или като дървеното желязо. Грешка — изкуственият интелект е "дървено желязо", а виртуалната реалност е по-скоро нещо като "фундаментална основа". Да не влизам в подробности ;)"

Общо взето сме на едно мнение тука. Аз продължавам да смятам, че идеалното е част от реалността, базирано на материалното.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Няма да се замесвам в спор за Уикипедия. Не защото Уикипедия не си заслужава, а защото точно този спор не си заслужава.

Проблемът на "виртуалното" е, че се разбира в два смисъла едновременно — 1) виртуално е нещо, което е само във възможна реалност и 2) виртуално е нещо, в което се действа, което е актуално. Двете са изключващи се — недействителна възможна реалност и действителност. Затова "виртуалното" не се разбира, всъщност. Не е проблем да се ползва възможна реалност и действителност за различните проявления на това "виртуално". Но самото то като "виртуално" е неопределимо.

Към всички: Моля, пишете кратко, иначе никой не ви чете. И не е нужно да отговаряте на всяка реплика. Съберете ново изказване, което да може да се коментира и репликира. Иначе поне за мен няма разговор, а надприказване. Вярно, че е форум, но нетипичен и специализиран.

За Уикипедия отворих отделна тема, в която споделих основните си притеснения, породени от проблемацията там. Всеки един спор, който се отнася до знанието, науката, истината, философията - според мен си заслужава (стига, разбира се, да не е свързан с опасности за здравето, защото...ще споделя до какъв извод стигнах за саможертвите - НЕ СИ СТРУВАТ. Защо? Ами защото, примерно, даже и да посветиш живота си, ДОРИ да го дадеш за дадена кауза, не е известно след няколко поколения дали няма да се появят реформатори/контра-дейци/ревизионисти, и пр., които да ОТРЕКАТ и, направо да онищоствят/унищожат всякакви резултати от твоята саможертва. В този смисъл - жертвай се само толкова и дотолкова, колкото не ти пречи на живота. Щото и да го дадеш за поколенията/другите, не се знае доколко тези поколения/други ще го оценят. Така че, застанал съм от преди година и нещо, на позициите на Разумния егоизъм (Социалистическо течение в частност. Вж. Чернишевски, а и не само!)). В този аспект, ако нещо ще ти създаде проблеми с Уикипедиянлъка, хич не се връзвай на моите гледни точки - гледай си личните интереси, защото...от нашите коментари и мнения тука - файда няма.
-------

По темата сега...

" 1) виртуално е нещо, което е само във възможна реалност и 2) виртуално е нещо, в което се действа, което е актуално."

И двете са верни. Визират отделни негови аспекти. Иска ми се да добавя и още един - Невъзможната реалност. Т.е. в Идеализма, идеалното ние сме способни да твори и напълно невъзможни неща. Условно - прилагам термина УТОПИЯ.
В този смисъл - нищо не се изключва, а просто , трябва да се приеме МНОГОЛИКОСТТА, РАЗЛИЧНО-ТИПОВОСТТА на виртуалното/идеалното. По същия начин, по мойто и материалното може да си има различни аспекти - физически, биологически, химически,...
...

Относно дали дългите постове се четат. Има три възможни варианта :

а) Не, както и е изявено тук.

б) Донякъде, т.е. по диагонала.

в) Да.

По същия начин по който се чете един Кант, да речем от различните философи и любители.

Лично аз съм изградил пунктуален подход. Знам, че е трудоемък, но само така съм честен пред себе си и пред събеседника. Иначе разбирам конкретното желание тук и изразявам искрено и донякъде-пълно съжаление.

С уважение: Г.