Topic: Що е философия?

Тъй като това е толкова неразрешим въпрос (почти безмислен?), затова мястото му е именно във форума!

Ще започна с предложение:
(1) Философията е знание за основанията.
(били те естествено-научни, метафизически, логически, математически (?), религиозни (?)... οзлиза, че тя по-често е логоцентрична, май...)
(1.1) Философията е знание за основанията или тяхната липса.
(може би така е по-коректно; но пък знанието за липса може да изглежда малко мистично на някого... аз не го усещам така все още)

Нападайте :)

ПП
(?!) Правилно ли разбирам, че според Дарин това е задължителен въпрос, за да има въобще философия, но на този въпрос не бива да се отговаря, а само да се удържа?

2

Re: Що е философия?

...е науката, която разглежда съществуващото като съществуващо, и това, което му е присъщо само по себе си :P

ο какво... ще зарежем несъществуващите неща ли?
Мисля, че не бива. Наистина.
:Р

4

Е, няма де. То в дефиницията се забелязва, че не става въпрос за 'съществуващите', респ. 'несъществуващите' неща', а за 'съществуващото', като под него могат, ако ни се харесва, да влизат и последните, макар че на Аристотел това едва ли би му се понравило особено :). Аз използвам формулировката в максимално абстрактното й значение, като се абстрахирам от това, че Стагиритът отвежда въпросното съществуващо към 'причини'. Така че на съществуващото е противопоставено нищото, а не 'нещо несъществуващо' ;) Което е свързано с основния философски въпрос, защо съществува  изобщо нещо, а не нищо. Доста отнесена формулировка наистина, ама по-добра досега не съм срещал, нито ми е хрумвала, пък и нейната абстрактност е неизбежна при толкова генерален въпрос. Май много взех да се отклонявам от основния предразсъдък на инициативата, според който хм...като че ли реалността трябва да се предразбира в по-осезаеми измерения :)
Поздрави!

Пиша това в плана на пред(по)ложението, защото дефинирането на философията не е от задачите, които считам, че са по силите ми.
Обаче някой неща са ясни. Като например, че философията далеч не е само "науката, която разглежда съществуващото като съществуващо, и това, което му е присъщо само по себе си" и може би дори съвсем не е наука. Подобно определение би ограничило философията до онтология и например Кант остава вън от философията. Само че всяко определение следва да се съобразява по един или друг начин с една вече налична история на философията (приемам условно че има едно подразбиране за това що е истоия). Позицията по този проблем, която щях да имам, ако бях философ, вече е описана от Жил Дельоз и това е проектът му за история на философията като философия.
Аз мисля, че Васил много по-добре е промислил нещата, когато е направил своето предложение. Единственото, с кето не съм склонен да се съглася изцяло, касае знанието. Предлагам думата да се смени с 'мислене'.
Т.е. предложението ми е:
Философията е мислене за основанията или тяхната липса
Като бих желал да се чува отчетливо в 'основания' думата 'основи'.

П.П. Относно въпроса на Васил в послеписа на предложението му, отговорът ми е:не. Считам, че трябва да има интензивност на мисълта и въпросът е една от формите на подобна интензивност, вероятно съвсем не единствената.

6 (edited by vidinsky 29.12.2004г. 10:45:57)

До urko:

Макар че не се възторгнах от цитираната дефиниция, току-що ми хрумна, че ако философията се свежда само до онтология (Защо съществува нещо, а не нищо?), то по-коректно би било тя да се дефинира като:

(2) Философията е наука за поставяне, формулиране и отговор на въпроса "Защо съществува нещо, а не нищо?"

οли по-неточно, но по-кратко:

(2.1)  Философията е наука около въпроса "защо".

Харесва ми корекцията на Darin и веднага (и засега) ще заменя "знание" с "мислене". А това, че в "основания" се крие или разкрива думата "основа", мисля, че не е случайно.

(1.2) Философията е мислене за основанията или тяхната липса.

Обаче с това определение сигурно изпускаме някои автори (от история на философията)... Бихте ли помогнали с пример? Кой е изпуснат? οма ли такъв?

ПП
...(не, няма да успеем за дефинираме философията, аз просто исках да поговорим за нея)...

7 (edited by Hammill 25.04.2005г. 01:54:27)

vidinsky wrote:

До urko:

Макар че не се възторгнах от цитираната дефиниция, току-що ми хрумна, че ако философията се свежда само до онтология (Защо съществува нещо, а не нищо?), то по-коректно би било тя да се дефинира като:

(2.1)  Философията е наука около въпроса "защо".

В случая се привилегирова въпроса "Защо?". Не винаги се разбира, че въпросът "Защо?" има винаги два пласта:
1. "Поради какво" - т.е.  причина - следствие (каузалност)
2. "Заради какво" - т.е.  интенция - цел (телеология)

Основният онтологически въпрос би могъл да се зададе и по следния начин: "КАК все пак има нещо, нежели нищо?".

Така въпросът "защо?" остава недокоснат, а онтологическият проблем стои поставен.
т.е. онтологическият проблем е преди категориите за "цел" или "причина".

Аристотел не може и не бива да се пренебрегва.

Много правилна забележка!
Тя се отнася със същата сила за всеки въпрос, но принципът на коментара на Hammill е важен. Ако разгледаме новата ситуация:

(3) Философията е наука за поставяне, формулиране и отговор на въпроса "Как все пак има нещо, нежели нищо?".

(3.1)  Философията е наука около въпроса "как".

Още в (3) е ясно, че ще възникне аналогичен проблем и това е проблемът, че всеки въпрос вече предполага онтология, която стои преди него. Hammill, не можеш да намериш такъв въпрос, който да отговаря на изикванията, които имаш. Но тези изисквания са много важни и се радвам, че ги написа. Очевидно ги бях пропуснал.

ПП
Никой не пренебрегва Аристотел, но вече сме се отдалечили от него в тази дискусия. Още с коментарите на urko.

Прав си, че всеки въпрос предполага вече своя онтология и точно тук е удачно да се цитира именно Аристотел, че учудването е началото на философията.  Защото в учудването въпросите все още не са категориално формулирани, а в същото това учудване биващото (онтосът) стои като подвъпросно.

Ето защо можем да кажем, че учудването (ако изпозваме терминологията на Хайдегер) е преходът от онтичност към онтологичност, от биващо към битие.

οначе отговорът на urko, че философията  "е науката, която разглежда съществуващото като съществуващо, и това, което му е присъщо само по себе си" -  е почти дословен цитат от Аристотел, "Метафизика".

10 (edited by Methodius 15.07.2010г. 17:42:12)

.

Methodius предлага друг подход. Ето цитирана неговата идея за това "що е философия?": "излаз из-от "мъглявината" към: "битие в света". Пък и: самото "битие в света"."
Т.е. имаме излаз... Това, което е различно в тази идея от всички досегашни е, че тук се избягва определяне на философията, а по-скоро се представя нейния резултат. Аз ще перифразирам обаче нещата така:

(4) Философията е начин за излаз от мъглявината към битие-в-света.

Само да попитам: Кой е основният онтологически въпрос според теб, Methodius?

Следващ подвариант (отново Methodius):

(4.1) Философията е внезапна онтизация чрез въпроса "οма ли?"

13

Знаменателен е един кратък, с анекдотично звучене диалог - проведен между Наполеон Бонапарт и Лаплас. Та - когато маркиз Пиер-Симон Лаплас поднесъл на великия Наполеон екземпляр от своя magnum opus "Небесна механика" (в който доразвил и завършил Нютоновата механика), императорът бил осведомен вече за книгата, но се удивил при вида и:
- Вие сте описали в този дебел том произхода на вселената, без да споменете и дума за нейния създател? - Отправил той директно въпроса си, по типичния си отсичащ маниер. Отговорът на маркиза-учен бил достоен:
- Сир, в книгата си аз не се нуждая от хипотези.

А сега, в синтетичен извлек от стихотворение, на което се натъквам, ще пресъздам разбирането си що е философия. Първо, цитирам - не без някои несъществени корекции:

Пропастите -
те не са поверие,
не са заплаха,
полет са
(в дълбоката представа)
към претрансформиращата ни илюзия.

Старание полагаме
да издълбаем мислите
в скалите на неслучилите чувства,
опора да намерим
в камъка,
да се катерим...

Нищо няма.
Погледът отгоре е очарователен.
Последващото слизане? -
да не говорим -
падането
е изкуство.

("Надвесване", Мария Зашева)

Е, наред с естетическия факт, че е великолепно, ние, трезвомислейки, го преоткриваме да е ницшеанско (не и Ницшево!) стихотворение, смислово-визионерско. Да осъзнаеш мислите си като изсечени надписи по чувствената твърд. Нейният хлъзгав склон повлича надолу в бездната, натам, откъдето чувствата вероятно избликват - но после застиват съзнати. Следователно - мисленето, мислейки себе си, мисли клокочещото чувствопораждащо дъно за бездънно нищо. ο тогава съзнанието полита към висините - откъдето съзерцава под себе си илюзията, в която се основава. Самосъзнанието, бидейки иззидано от идеална и летлива фракция, се надслоява над безднения хлад, отбягвайки всъщност опасността човек да цопне и да се попари в безпаметието на огнено вилнееща тъма. Философията е невъзможното изкуство съзнанието да снизходи в бездната и да изучи недрата на живота, съхраняващо себе си. Както Дантевият герой, поведен сред ужасиите на Ада, но без да попада в тях, ги наблюдава и ги чувства от позицията на неприкосновен пътешественик. Казваме дори: "по философски невъзмутим". Философията не е нито да четеш мислите си - гравирани в магмени скали; нито пък е да витаеш над сърмено покривало. Философията е да снизходиш в жежкото ядро на живота, без да се разтвориш. Философът следва да е вакуумно мехурче, което се гмурка в плазмата и не позволява да бъде спукано. То упорства да бъде шупла, но не му е възможно... Поезията е сетното, което може да бъде достигнато в тази посока - гърбом да обдишваш горещите изпарения. Няма как човек да има ясна визия за сумрачното, бушуващо с мрачен огън ядро. Но той има буреносна интуиция за него, която се насъбира. Да, философът трябва да бъде и поет - за да съумява да изказва святкащо интуицията, а не безразсъдно да опустошава. Но, ах, академичните философи! "Рационалистите"! Те са от онези, които хвърчат по синевата на високото, над пропастта, и съзерцават булото на Майа под себе си, живописното покривало на илюзията. Те са отчуждени както спрямо горещите вълни на живота, тъй и спрямо безднения страх; те са самонадеяните. Ала учените, разделно от т. нар. "философи на науката", са смели и честни (доколкото смелостта и честността се единяват във волята да не иронизираш) - четат и пишат мислите си по склоновете на пропастта, по зъберите на застинало изригване. Улавят душната омара на живота, както и сухия студен полъх на бездната, но дръзновението им не стига дотам, че да повтори οкаровото. Ницше е мислителят, повторил във философията οкар. ο затова е образцовият пример за действителен, а не мним философ. Мним е, както посочих, философът, дето кръжи из безоблачното небе на "Разума" и отвреме-навреме се изляга върху някое купесто облаче да побеседва със свой събрат. Но кой съм аз ("смятам все пак за необходимо да съобщя кой съм аз"/ Ницше, от първото изречение в Ecce Homo, превод Георги Кайтазов) - неучен, непоет, нефилософ, не даже литературен критик или философ на науката, нито долу, нито горе, нито в средата, никъде и навсякъде - един невъзможник!

Ох, колко ми хареса! През колко много разнообразни вратички избликва тази наша потребност - философстването.

В дефинициите на vidinsky непрестанно ме притесняваше "философията е наука...", особено след като се направи доста уместната корекция - "мислене" вместо "знание".

Все си мисля, че философията не е утилитарна (в научния смисъл). Може направо да се разгледа като безделничество :)

Това, което Methodius е написал... наведе ме на мисълта, че философията не е толкова наука, колкото тип светоглед. ο за да я разгранича от митологията например, ще добавя, тип светоглед, който се стреми да намери едно рационално решение за човешкото битие (или изобщо за цялата тоталност на природата). Философията може и да се породи (или унищожи) от научни постижения, но тя е по-скоро метафизическа интуиция, която отива отвъд дадените факти.

В този ред на мисли мисля, че философията се върти много повече около въпроса "защо" отколкото около въпроса "как". Тъй като именно целта на науките е да схване механизма, да схване начина, по който стават нещата (как). Целта на философията е по-скоро да схване смисъла (защо).

Философският въпрос е ЗАЩО нещо, а не нищо. КАК нещо, а не нищо ни се обяснява от теорията за Големия Взрив, например.

П.П. Предлагам друга гледна точка, не подкопавам досегашните дефиниции. Това изглежда едностранчиво, но добавено до другото създава повече "ъгли" на досега начертаната фигура :)

Философията - иманентна равнина.

Тирето не е 'е'.

Впрочем, и до ден днешен се учудвам от повърхностното равнопоставяне на плана/равнината на иманентността на Дельоз и Гатари ("Що е философия?") в СУ. Дельоз се появява в 1ви курс при Здравко Попов и нейде във втори-трети при, хм, подозрително зимбабвийското дельозианство на проф. (!) οван Калчев.

Хм, доста равнинно.

signature event context