Re: Топ 20
...Въпросът с количествените измервания, според мен, стои по същия начин, както стои въпросът със съжденията в логиката. Като оставим настрани типовете съждения - всичко може може да се опрости до 'истинно' и 'неистинно' съждение. И тук идват големите въпросителни в посоките на умозаключението.
Истинността на съжденията не гарантира истинност на спекулацията (умозрението).
Ето един пример за верни съждения за факт:
Нека проведем статистическо изследване сред болните от рак (20/21 век)
- Колко от раковоболните са грамотни (умеят да четат и пишат) - 98.7 %
- Колко от раковоболните живеят в собствено жилище - 80 %
- Колко от раковоболните имат шофьорска книжка - 72 %
- Колко от раковоболните ползват мобилен телефон - 96 %
- Колко от раковоболните са пушачи - 70 %
Цифрите разбира се си ги измислих, защото не съм провеждал подобно изследване, но да приемем че са верни. В такъв случай това са верни (истинни) съждения за факт.
Как от тях се произвежда истинно умозаключение?
Много просто: идеята ми е, че Хегеловата диалектика на <понятие-съждение-умозаключение>, с незначителни ревизии, като едно нещо, самата тази цяла логика - може да се приложи поотделно (да се "вкара" като едно нещо) в <понятието>, <съждението> и <умозаключението>. Така вече наистина идеята за тоталността (абсолюта) би се отразила като безкрайно самодвижение.
На такова равнище на мислене умозаключаването от прости съждения (например предикации - от типа на "това е такова") не е кой-знае колко по-различно от умозаключаването от прости математически величини.
В този случай въпросът не е в истинността на фактите, ако те са установени, а - в истинността на умозаключението.
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >