Виж сега, иронията е много сложно нещо.
Аз, понеже разбирам от психология... мога да кажа къде е най-дълбокия й източник. Архетипа на трикаджията - човек който прави трикове (по Юнг), но в съчетание и то е много сложно съчетание с олигофрения. Някак си е сложно, но са двете заедно.
Като форма иронията е игра с контексти. Това да вземеш един елемент от един контекст, да успееш да го извадиш от там и да го сложиш в почти обратния контекст, запазвайки почти пълната му комплексност.
Дълбоко погрешно е мнението, че с това се изразява отношение. Не се изразява. А субективността за кратко се затваря напълно в самата себе си и реставрира самата себе си. Т.е. ирониите са реставрации, капсулирани моменти на самореставрации.
Например ирония е да се изпикаеш в съд за светена вода в църква. Ето, взимаш нещо от един контекст, който всички познаваме, да не го описвам, и го внасяш като отделен елемент в почти обратен комплексен контекст - този на черковната служба. По този начин привидно отвън изглежда сякаш изразяваш отношение и така се трансформира естетически чрез интерпретацията. И страничният наблюдател казва така: да, ето това е твоето мнение за поповете, вярващите, ритуала и институцията. Но това не е самия акт на ирония (психологически), а превърнатата му в интерпретация форма (естетически).
Аз съм винаги ироничен, защото - като си рефлектирам моето детство - не би трябвало изобщо да философствам. Идвам от прости и неграмотни родове на истински, автентични селяни (а не селяни - менте, т.е. последващо интелектуализиран лумпен-пролетариат). Хора с честни сърца и прям дух, много почтени, добри хора. А аз седя и философствам - е, няма как всяка втора дума да не ми е ирония. Аз трябва да карам трактор и с уменията по изкуствата, които имам да съм направил с двете си ръце такава къща на хълма над селото, дето и по филмите няма. И да гледам от каменната кула с еротично чувство огромния задник на жена ми как с мощни бутове гази в рохката пръст на градинката и върти мотиката. С тънък премрежен поглед по посока полуотворената врата на плевника с прясно окосено от мен лично сено. Това трябваше да правя. А вместо това аз седя и философствам и пиша на лаптоп, даже се закачам с интелектуална дама като Дестини. Пълен абсурд! Да си умреш от смях. Ако нося достатъчно силно истината в себе си няма как да не го виждам и да не стана от това пълен олигофрен, който добре е прикрил олигофренията си зад представителните си дрехи, но все пак си позволява от време на време за шик от горното джобче до ревера да се подава малко ирония. Стилно.
< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >