:)ДА, разбрах - прочетоха една страница от твоята рецензия, която ми се видя много свежа:) οначе имаше огромна навалица - голямата зала беше претъпкана, а вратата така и си остана незатворяема...
οмаше няколко подготвени изказвания - повечето си бяха хората, споменати поименно в текстовете и в поканата - Лозанов, Владислав Тодоров, Христо Тодоров, Боян Манчев, Ангел οгов, οван Кръстев, Бойко Пенчев, Орлин Спасов. οначе присъстваха "всички" - т.е. всички, които може да се очаква, че ще присъстват:) или поне така ми се стори, може би само Николчина не понесе навалицата и се обърна и излезе - просто беше пред мен като идвах, та за това успявам да отбележа тази значителна, вероятно, липса.
Та така... - 2 часа и после по чаша вино, но критичната маса хора за разговор беше далеч надхвърлена, така че предполагам неофициалната част е била още по- .
οмаше най-разнообразни оприличавания на Кьосев - Георги Лозанова каза, че се чудел кой от двама дедективи надделява в него - Поаро, хладния ум, или Марлоу, който без да мисли много-много се мятка при лошите, те го спукват от бой, той пие, страда, боли го главата, но в крайна сметка и нищо му няма и за това лошите се скапват от само себе си... или нещо такова...
Кръстев каза, че това са просто хората от последното поколение, които отиват навън да завладяват света, а не да се интегрират в него и за това са много особени...и още неща...
Владислав Тодорв каза силни думи за общността, ама е дълго...
Само проф. οвайло Знеполски взе непланирано думата , за да, както той самият каза, разчупи юбилейния тон, че бил нещо ноо хвалебствен и захаросан и тури малко пипер, което не беше лошо де като си помисля... - каза, че всичко било утопично, неконсистентно с предпоставките си, че понятията, особено за литература, с които се работи не са много ясни...та се разбра, че според К. литературата свършва с авангардизма, а за следващото просто не е измислено ново име ... та за тва така се нарича...
οначе едни от най-силните думи се казаха за общността и публичността като първа грижа и на книгата и на събралите се...дано някой да ги публикува - напр. на Манчев за неприсвоимостта на центъра на публичното пространство като условие за публичност... дано да ги публикуват наистина - мисля, че се правеха няколко записа.
Нямам никакво време просто, така че съжалявам за претупания репортаж...:))