Topic: Покана

Днес се оказа, 4е на 9-и Февруари ще се защитавам. οскам да поканя вси4ки проекторци, независимо от резултата, след защитата отиваме в яйцето и поливаме успелите аргументи. При положително развитие в къщи ще има парти ве4ерта, при отрицателно партито ще е около Свети Валентин :).

Темата на тезата е "Техне и Теория: Ролята на мислените експерименти за развитие на нау4ното познание". Нау4ен ръководител: Владо Стой4ев
Second supervisor: Лили Гурова (uncredited)
Рецензенти: Ангел Стефанов и Здравко Попов

Опит за противопоставяне на царящата нау4на епистемология (емпирицизмът в разли4ните му форми) 4рез изграждане на конкурентно предложение за  a priori познание базирано на МЕ в науката.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Re: Покана

Uspeh na zashtitata, Bobi! (Po razbiraemi prichini pisha na latinitza, za koeto se izvinyavam :-)) Za tvoy kasmet empiricismat ne e na moda v BG, pone ne sred BG philosophite  (pone ne sred chlenovete na nauchniya savet :-))), taka che ne ochakvam da imash problemi, i vse pak, be careful :-)) you know what I mean :-))

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Oo. Да бе да, знам, мерси за пожеланията. Как е там?

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Успех и от мен, Борисе!

btw утре има защита на един колега от нашата катедра - Чавдар. Работата е върху Хусерл и понятието за жизнен свят. Това не е някаква официална покана от негово име:) - просто имам инфо и ако някой се интересува, може да иде и да слуша. Рецензенти са Стилиян Йотов и мисля Христо Тодоров.

15 часа, зала 1 на ректората, утре, 4етвъртък.

www.sofiafilm.com

7 (edited by santulova 08.02.2006г. 15:44:40)

там сме!!!:)))
а я кажи коя е другата защита, ако знаеш

Kam Boris: Oshte vednaj, uspeh!!! I si vij e-poshtata!

Nadyavam se vsichki, koito shte badete na zashtitata da razkajete kak e minalo :-)

9 (edited by fphgrb01 09.02.2006г. 22:41:51)

Better later than never: искам да благодаря на вси4ки проекторци, които по някакъв на4ин по4етоха това скромно мероприятие, което завърши при резултата 18:2 за нашите :) и най-ве4е на вси4ки, които подкрепяха яко, било с изказвания, коментари, изпратени отзиви, било с погледи и добри думи. Благодаря ви!

Радвам се, 4е видях доста от вас (нас) и в "Кривото", където успяхме да пийнем по едно съгревающо за отскок, падането се о4аква утре ве4ер, петък, след 19 на познатото за някои гости място. Координатор на партито е Цвети, моля всеки да се 4увства поканен и за подробности да се свърже с нея; тя знае адреса и организира посещението :).

οна4е самата защита мина по следния на4ин:

редовните 4етения, резенциите на Ангел и Здравко бяха по моя преценка пове4е от положителни, коментари от Юлето и Михаил Бушев от οнститута По физика на Твърдото тяло и крити4ен коментар от Витан Стефанов. Аз се опитах да отговоря на вси4ко по адекватен на4ин, ли4но аз не съм напълно доволен но от4итам и моите усилия като по4ти приемливи. Около 4ас и половина.

Лили, за съжаление не приеха да про4етат твоя отзив, защото не бил подписан в оригинал. Sorry за усилията и времето, не знам дали при това положение ще го приемат да се приложи в документацията.

www.sofiafilm.com

POZDRAVLENIA!!!!!!
Ne beri grija za otziva - s nego ili bez, mislya che ottuk natatak nyama da imash problemi. Dostatachno e, che chlenovete na saveta vse pak sa razbrali, che ima takav otziv.
Znam, che sega ne ti e do tova, ama sam lubopitna kakvo tochno kritikuva Vitan? Toy sled Yuleto i Bushev li se izkaza?

Витан критикува, 4е работата "загърбвала" хуманитарните науки откъм мислени експерименти.

www.sofiafilm.com

мога само да вметна, че това, което ме учуди в неговата критика, беше предварителният коментар, че просто няма начин Борис да успее да се защити срещу нея - мен такива предварителни настройки ме сепват... οначе Борис си каза, че "аз може и да не съм прав, ама кюфтета без лук не ги разбирам", т.е. имаше строг подбор мислени експерименти и спечелиха само отбраните по определени критерии.
Все едно, беше живо, а Борис си беше умен през цялото време:)))

Ami kakvo da kaja, osven "no comments" :-))))). Ostanaloto ne e za publichen forum :-))
Veselo praznuvane (i ne se samnyavam, che shte bade takova :-)))

Честито и от мен, Борисе, жалко, че не съм в София тая седмица, ама студът много ме отчая ;)  А Витан е страшна работа- как не те е питал за мислените експерименти на Вазарели :))

"Those thoughts are truth which guide us to beneficial interaction with sensible particulars as they occur, whether they copy these in advance or not." (William James)

15 (edited by yasska 13.02.2006г. 11:35:03)

Поздравления и от мен. Желая ти още повече успехи занапред. Това е само началото, нали? :)

Confusion will be my epitaph.