Re: В памет на проф. ο.С. Стефанов

οван много ще липсва на вси4ки, които го познаваха. Невероятен човек. Аз и οво (от Демокрит) имахме щастието да правим дипломни работи при него преди 8-9 години, впе4атленията ми са 4удесни, въпреки вироглавството, което проявавах (Център на работата ми беше критика на Кантовата теория на пространството, базирана на Райхенбах и някои други автори; когато упорствах и ходех при него да го питам кой трябва да про4ета в защита, освен Мартин, и когато го карах да признае силата на крити4еските аргументи и слабостта на теорията той благо се усмихваше и казваше "Така е, колега". Това направо ме обезоръжаваше. Така и не успях да му кажа, 4е претърпях 180 градуса завой от тогава и сега правя вси4ко възможно да защитя обратната теза :)), мисля, 4е 4аст от нерационалното оправдаване тук е именно отношението на οван; което, разбира се, не озна4ава, 4е тезата е силна единствено благодарение на емоционални аргументи :)).

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Ето още малко информация и впечатления от конкурса. В комисията са били Денков, Стаматов и Канавров. Другите наградени за статия бяха οва Николова и Борис Борисов. Знаете ли дали и те са философи като Касабов? Денков каза, че най-активни са били специалностите философия, културология, политология, публична администрация и немска филология. На мен ми изглежда, че философите са консервативни и не биха дали награда в такъв конкурс на друга специалност. Аз съм от политология и поне от нас участваха няколко души, но никой не беше награден, което е жалко. А що се отнася до напористия момък, който искаше да чете, той в момента е студент по философия.

18 (edited by santulova 21.01.2006г. 14:44:22)

аха -- οва е колежка, докторант по философия, занимава се с антропология и пише върху Касирер, допломната й работа е била върху Кант при οван Стефанов и студията е неин вариант. Огнян е със сигурност бъдещ докторант по съвременна философия, който направи впечатление с дипломната си работа - и доктурантурите, като асистентските конкурси не са на случаен принцип:) Съвсем по темата е да спомена, че на съвета миналата седмица се реши да се поискат места по съвременна и една доктурантура по БГ философия, която да е насочена към работа с архивите на БГ философи и на οван Стефанов в частност. Денков в края на краищата, макар и верно от консервативни подбуди, си заслужава поздравленията за инициативата:) Така че..."младите" да се стягат - успех.

PS и не ме разбирай погрешно - специалността наистина доста е зазляла в сравнение с другите във факултета:) и си е консервативна ... по начало, което само понякога, с доста усилия на участващите и много за кратко й придава някакъв чар:)

Само да добавя, че ще има докторантура и за Ново време- 2 част (имате ли представа кой би могъл да влезе), а 4-тата не я разбрах,ако въобще има 4-та.

"Those thoughts are truth which guide us to beneficial interaction with sensible particulars as they occur, whether they copy these in advance or not." (William James)

20

Благодаря за отделеното ми внимание в този форум :)  [за него ми съобщи vidinsky.]

Не знам защо, стори ми се, че наградите за статии бяха 5 (а не 3, както беше обявено), като освен οва Николова, Борис Борисов и мен имаше още двама души: една дама (чието име не запомних - съжалявам! - но май също беше от спец. философия), както и Борис Попиванов, който в момента е магистрант точно по политология. Статията му за идеологическото позициониране на Хегел, по-специално за отношението му към либерализма, беше определено много хубава.

οначе наистина – тук доста се изговори за конкурса и сравнително по-малко за проф. Стефанов.

не мисля, че все пак съотношението в темата е точно такова и, цитирайки един скорошен разговор, макар и по друга тема, но важащ за доста теми напоследък - в крайна сметка, който не е готов да посрещне мнението на другите и то в пълната му амплитуда, да не се захващал;) ... казано най-добронамерено и наистина с усмивка

22

santulova wrote:

в крайна сметка, който не е готов да посрещне мнението на другите и то в пълната му амплитуда, да не се захващал;)

о, с това съм напълно съгласен :)

радвам се, че си тук  и не си се отказал :)))

Цвети, тестостеронът ти ме изпълва с въодушевление :). Предполагам изразявам общото мнение на проекторци, здравей Огняне, радваме се, и в 4астност аз, ако се присъединиш към нашето малко но сплотено :) онлайн philosophical BG community. Ako Lili e права ти се интересуваш от физика, т.е. наука освен философия а тук също има интерес към подобна тематика. Защо не се регистрираш

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

25 (edited by santulova 27.01.2006г. 13:44:47)

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=835401  ето инфо по хормонално-научните въпроси:))

между другото, Нина, която си е регистрирана отдавна:), не пишеше ли тъкмо за образа на науката във всекидневното разбиране - така де, това не е някаква маловажна тема, както би могло да се стори на някой, а съвсем "дисертабилна" такава:)

Темата на Нина мисля беше променена леко преди няколко седмици и ако не бъркам се занимава с митове и легенди в (или за) науката. οна4е самата статия е на Демокрит ( http://green.democrit.com/bg/news.php?cell=255 ), има доста свежи моменти (като "Всички те носят огромни очила и бели престилки, а аз все пак съм жена"... ) :))

www.sofiafilm.com

дали да не вземем да се съсредоточим върху наште си защити все пак, че нещо много наближиха:))