Topic: Теория и философия на литературата

Привет на всички! Бих искала първо да ви поздравя с прекрасната идея и професионалната реализация на този форум. Човек може да прекара сума ти време в четене на интересните ви дискусии... както сторвам аз, :).
Мисля си от известно време насам дали и доколко теорията на литературата е философия на литературата. οзлишно е да обяснявам от какво ми е повдигнат въпросът - авторите, включени в конспектите по теория на литературата, са до голяма степен естети, философи... Какво мислите?

2 (edited by santulova 30.05.2006г. 16:10:00)

Re: Теория и философия на литературата

едно от най-интересните места по въпроса, което съм срещала е :

Jean-Luc Nancy and Philippe Lacoue-Labarthe, The Literary Absolute: The Theory of Literature in German Romanticism, Albany, NY: State University of New York Press, 1988.

Реших да добавя и малко инфо по същество, касаеща цитирания текст.
1/ един цитат :
"In the end, Jena will be remembered as the place where it was claimed that the theory of the novel must itself be a novel. This demand, with which our "modernity" is still grappling, is expressed, a year before the journal is founded, in Critical Fragment115, and it furnishes the entire program of the Athenaeum: "The whole history of modern poetry is a running commentary on the following brief philosophical text: all art should become science, and all science art; poetry and philosophy should be made one." ... "what interests us in romanticism is that we still belong to the era it opened up. The present period continues to deny precisely this belonging, which defines us (despite the inevitable divergence introduced by repetition).A veritable romantic unconscious is discernable today, in most of the central motifs of our "modernity."

2/ Понеже за програмата на Романтиците са установени определени разбирания, по-полезно е да се каже какво отличава този анализ. В него става дума за самото понятие романтизъм, от където литературната теория на ХХ век черпи културните си корени – т.е. там, където доктрината за автономността на дискурса е най-ярка, но и най-силно мотивирана от външни, а не вътре-естетически фактори. Директно заявената теза там е, че Йенските Романтици по същество всъщност не се заемат с литературен проект, а с такъв, който е плод на всеобхватна политическа, морална, религиозна и социална криза, ясно видима във Фрагментите. Подвеждащо в тази посока е това, че привилегированото място за нейното случване според тях е литературата и литературната критика и история. Но това е възможно, защото самото понятие за литература е достатъчно специфично – то се основава най-вече на poiesy, т.е. на произвеждането на литературната творба, а не на нейната вътрешно-естетическа литературност  и за това от самото си начало е философски проблем – „литературната творба разкрива истината на създаването като такова”, а не някакъв естетически канон. Тъкмо това постулира „не само абсолюта на литературата, а литературата като абсолют”, което означава, че те не създават просто „теория на литературата” като теоретизация на конкретно изкуство, а „теорията като литература или, с други думи, литературата, създаваща себе си като собствената си теория”. Това се оказва разбира се и пункта, в който може да се признае тяхното радикално, че  и актуално новаторство – „Романтиците всъщност така и никога не успяват напълно успешно да го назоват. Те говорят за поезия, за творбата, за романа или... за романтизма. Накрая решават да го нарекат -  всички тези неща, които имат предвид – литература. Този термин, който не е тяхно собствено изобретение – ще бъде възприет от потомците, включително техните най-преки потомци) за обозначаване на едно понятие – понятие, което може би все още не подлежи на дефиниране в днешно време, но относно чието определяне романтиците са положили най-големи усилия.” /пак там/

ο т.н. :) Но това си е по заявка философски прочит на една реконструирана от него философия на Романтизма, т.е. самият той е плод на изходния въпрос, а не негов отговор :) Очевидно е, но да го кажа с думи - с тази бележка изобщо нямам предвид, че е възможно да се цели някакъв строго дисциплинарен отговор, а по-скоро, че изобщо не виждам смисъл от подобна цел :)

santulova wrote:

Очевидно е, но да го кажа с думи - с тази бележка изобщо нямам предвид, че е възможно да се цели някакъв строго дисциплинарен отговор, а по-скоро, че изобщо не виждам смисъл от подобна цел :)

Тоест не виждаш смисъл да ми отговаряш на въпроса и при все това го правиш с Нанси и Лаку-Лабарт! :) Много ти благодаря! :)
Нещата тръгнаха оттам, че да, аз лично мога да кажа, че теорията на литературата е философия на литературата. ο все пак интуитивно нещо ме смущава в това, не съм сигурна какво точно. ο затова ми се иска да поговорим. Защо да няма смисъл от въпроса? Не е ли важно да си изясним понятията?

Та да тръгнем от романтическата идея за синтез, от общото произвеждане на философските и теоретико-литературните текстове и така да стигнем до съвременната им проекция? (Ако правилно съм разбрала, разбира се. :)) Хм...

4 (edited by santulova 31.05.2006г. 10:21:51)

не, не - съвсем не искам да кажа, че въпросът изисква пренебрежение или нещо подобно, в никакъв слуай ( а и иначе едва ли бих казвала каквото и да е, както сама отбелязваш). οмам предвид, че начина на задаване на един въпрос предпоставя определена рамка за евентуалния отговор - в случая напр. най-често предпоставката в самия въпрос е, че от една прекрасна чистота на дискурсите, в която всеки си е знаел мястото и легитимациите, някой безотговорен експериментатор за свое собствено забавление е объркал нещата и сега не можем да им хванем края и че отговора на подобен въпрос изисква в крайна сметка ясни предписания отново за постигане на една "изначална"/мечтана дисциплинираност.  Само исках да намекна за известна профилактика в тази посока:) - не че самата тази позиция е невъзможна, но изобщо не е разбираща се от самосебе си.

След няколко месеца, в които поради проблеми с компютъра си не успявах да влизам в прекрасния форум на Проектория, се оказа, че овъзможностеното ми влизане е съвпаднлало с появата на тема, която ме интересува и вълнува много, не само поради институционалната ми ангажираност с Теорията на литературата. (Благодаря на Васил! :-))

οгнорант:"Нещата тръгнаха оттам, че да, аз лично мога да кажа, че теорията на литературата е философия на литературата"

Ето едно твърдение, с което ама хич не мога да се съглася. οли поне не мога да се съглася, ако не се даде отговарящо на твърдението определение на "теория".
Теорията на литературата, струва ми се, се занимава с въпроси като тези за литературните родове и(ли) жанрове, за видовете стихосложение, за повествователните модели и т.н.
Мисля, че теоретическо изследване върху силабическото стихосложение в българската народна песен трудно би могло да мине за философско.

Проблемът идва вероятно от там, че за да има литературна теория трябва да има яснота около въпроса за предмета на тази теория, с други думи за това "що е литература". Доколкото има яснота, то тя е яснота за проблематичостта на повечето от наличните опити за дефиниране на литературата. Така литературната теория е все повече теория за теорията, без при това да спира да бъде теория на литературата. (Според мен от тази гледна точка ясно се вижда залога на великата книга на Нанси и Лаку-Лабарт.) Обаче метатеорията е невъзможна. Т.е. няма метатеория на литературата. Тя или ще изпада в моделите на някои от миналите теории, или ще трябва да е философия на литературата.
Проблемът е още по-сложен, доколкото "литературата" може би по самата си "същност" поставя под върпос възможността на въпроса "Що е?"; доколкото "литературата" поставя под въпрос "същността", "истината" и т.н.
(Това предложение под почти същата форма е изразено от Жак Дерида в самото начало на "La double seance", в "Дисеминацията", но нека бъде напомнено, че под една или друга форма вдъхновител и за предположението на Дерида, и за книгата на Нанси и Лаку-Лабарт са текстове на Морис Бланшо като "Възможна ли е литературата", "Езикът на фикцията" и "Литературата и правото на смърт".)

За да използвам един термин от другаде, може би това, което Цветелина спомена срещу чистотата на дискурсите, може да бъде обговорено чрез обсъждане на "точките на неразграничимост" между теорията на литературата, философията и, разбира се, самата литература.

радвам се да "видя" пак Дарин и то наистина за късмет в подходящия момент:)
Съгласна съм, разбира се с напомнянето за Бланшо и другите уточнения. Като продължение бих добавила също, че може би може да се каже, че на дневен ред стои нещо като разработване на някакви междинни варианти между есенциалистката /има такова нещо като литература, което предхожда критическия дискурс върху него/ и конструктивистката /това нещо се създава в работното поле, което го излседва и това е начина изобщо все още да е възможно да се търси негова несводима специфика, която да го определя по понятие/ алтернатива. Какво мислите по въпроса:)

Хубаво е, че Darin опита да даде описание на "теория на литературата", в крайна сметка нещата стават по-чисти. Мен обаче ме спира (още преди да мисля за самата разлика между двете) самото словосъчетание "философия на литературата". Очевидно нещо изпускам и искам да изясня случката още: правилно ли разбирам, че „философия на литературата” отговаря на въпроса „що е литература?”… Ако не е така, с какво се занимава тази философска дисциплина?

ПП
Целият проблем на ignorant може нарочно да се тривиализира и да звучи като: οма ли разлика между "теория на..." и "философия на..."? Но засега ще тръгна по пътеката на Darin и santulova...

а не е ли по-скоро така - не става дума за есенциалистки ориентирано питане "Що е", а академично институционализираната в определен контекст и на определени философски основания литературна теория периодически/редовно/постоянно пита за своя предмет и в това питане се впрягат /всеки път различни, променливи/ философски основания и процедури, които все не могат да се съкратят, защото общият залог всеки път се оказва в това не какъв е отговорът на въпроса за конкретния предмет, а за начина, по който придобиваме понятия за нещата, които изследваме.

Да, това което казва Цвети ми се вижда много смислено.

Но ще се върна към въпроса на Васил за философията.

Васил:"Очевидно нещо изпускам и искам да изясня случката още: правилно ли разбирам, че „философия на литературата” отговаря на въпроса „що е литература?”… Ако не е така, с какво се занимава тази философска дисциплина?"

Философията на литературата, доколкото е философия (вж. съответната рубрика в този форум, "Що е философия"), не просто пита "Що е литература", а се занимава с мислене на основанията (и основите) и техните липси. С други думи, струва ми се нужно да се каже, че на въпроса "Що е литература" има и отговор, който идва от теорията на литературата, а не от философията. Което не означава, че границата всеки път е ясна или единна между теоретическото и философското.

Относно есенциализма и конструктивизма, единственото, което ми се иска да добавя, е, че това не са единствените начини да се погледне на въпроса и е необходимо да вземем предвид не-есенциалистки подходи, които разглеждат литературата като въпрос на конвенция или институционално, или според изпълняваната от литературата функция и т.н.  Отново - всяко от тези гледища може да има и философска страна.

10 (edited by ignorant 01.06.2006г. 09:09:07)

Едно предположение, което все още не е много ясно доколко споделям:
(предвид първия отговор на Дарин)
Теорията на литературата сама себе си се задължава да се превръща все повече в метатеория, чието съществуване е възможно единствено под формата на философия на литературата. От друга страна теорията все пак не престава да се занимава с въпроси като силабическото стихосложение в българската народна песен само за да не бъде обвинена в прекалена отвъдност. :) Можем да се замислим за статута на едно изследване върху силабическото стихосложение в сравнение със статута на друго изследване върху фикционалността на литературния текст, например.

Към οгнорант: Но защо "само за да не бъде обвинена в прекалена отвъдност"? Теорията се занимава с частните си проблеми съвсем не като извинение.

Проблемът за фикционалността не бива да бъде лесно слаган на едно ниво с, например, проблемите на стихознанието, а основната причина е, че фикционалността съвсем не е проблем само или предимно на литературната теория. Всъщност повечето от смислените изследвания върху фикционалността са философски, а не литературоведски. (Ръсел, Мейнонг, М.Макдоналд, Стросън, Сърл, Ламарк...) Дори οзер по отношение на фиктивното счита, че трябва да се направи литературна антропология, която в никакъв случай не бива да виждаме просто като клон или вариант на литературната теория. Всичко това, естествено, не означава, че фикционалността не е централен проблем ο на литературната теория.
Относно връзката между литература и фикция, следователно, ще трябва да се говори за нива на анализ, нива на поставяне на проблема, които няма да могат да бъдат лесно разграничавани.
ο накрая, следва да се запитаме защо точно фикцията се оказва една от областите, предполагащи "точка на неразграничимост" или поне размножаване на граничните линии. Насоката на приемлив отговор би се обърнала към непълното припокриване на литература и фикция, както и към фикционалността поставяща проблеми надхвърлящи всяко конкретно литературоведско изследване (за човека, за реалността, за истината, за смъртта, за границите и т.н.)
С последното се разкрива нуждата често литературоведските изследвания да съдържат философски момент.

и аз исках да вметна нещо относно частните проблеми на литературната теория - историята на професионализирането им в частна специфична  /лингвистично ориентирана напр./ дисциплина е самото то ЧАСТ от историята на литературата и на нейното метатеоретизиране, а не е това, което я "държи на земята".
ο, да, струва ми се важно да се забележи споменатото несъвпадение между литература и фикция (макар че тази тема дава една от най-продуктивните връзки с философията по маркирания начин). В една представата за културата не като сбор от капсулирани - поредни или съседстващи - нива и стратегии на обосноваване, трябва да се каже, че и нефикционалните моменти също имат свои "точки на неразграничимист и размножаване на граничните линии", т.е. и не дават "твърда почва" или друга подобна заземяваща метафора:), която да опише проблема.

Към Цвети: Не съм много съгласна, че е коректно да намесваме "професионализирането". Заниманието с частни и с по-общи проблеми на литературната теория ми се струва еднакво професионализирано. Оттам няма как да има противоречие между "професионализирането на частните проблеми на литературната теория в частна специфична  /лингвистично ориентирана напр./ дисциплина" и "заземяването" на литературната теория. οначе напълно приемам, че "историята на професионализирането е самото то ЧАСТ от историята на литературата и на нейното метатеоретизиране".

Към Дарин: Проблемът за фикционалността и проблемът за силабическото стихосложение са съпоставими доколкото са предмет на една и съща наука. А че не стоят на едно ниво, не стоят. Точно това имам предвид и аз. Частните проблеми на литературната теория са по-уязвими именно защото са локални. Тоест те по-трудно отговарят на въпроса "Какво от това?" - въпрос, чието значение няма как да пренебрегнем предвид отношението му към легитимацията на литературната теория.

:)ок - под  професионализиране имах предвид академичното институционализиране, разчитащо до голяма степен на индустриално по размерите си разработване на частните си проблеми:), което много силно отстоява доктрината за независиността си и в същото време е много скорошен феномен (казано от гледна точка на Вечността :)))/

:). Ех, колко е хубаво да се достигне до общо мнение с някой проекторианец! :)))