Topic: Прилича на критика, но не е...

здравейте:)
не посещавам Проектория често, но всеки път, когато влезя тук откривам, че мястото определено се развива. ровя основно из форума - тематично богат е, браво за което.
забелязвам обаче и нещо друго. стилът на философстване е твърде академичен. интересуват ме две неща - звученето в Проектория отговаря ли на първоначалния замисъл, който сте имали за сайта. тоест, никога ли не сте планували сайта като място, където философията може да се случва в малко по-свободен изказ?и също - не смятате ли, че стилът на дискутиране някак ви ограничава в една затворена общност? кой е водещия принцип във форума - да затваря или отваря дискусията?
това не е критика, просто се опитвам да разбера имам ли място тук

2 (edited by Ahtaliinan 04.12.2007г. 10:39:55)

Re: Прилича на критика, но не е...

Здравейте, HollyGolightly!
Първоначално като прочетох за откритието Ви по-горе се позачудих дали това не съм аз (или ако не аз, поне някой е съществуващ в някакво отдалечено минало, но не е) но после изглежда да съм решил, че не съвсем не съм, за да пиша този "бърз отговор". "Бърз отговор" е добра дефиниция, пред-оставена наготово от скелета на Форума, който също може да наричаме условно "временен динозавърски скелет" в сравнение с който нашите променливи обуквени скелетчета са като детски играчки. Тази дефиниция е видна черно на бяло леко горе вляво, когато решите да дадете бърз отговор, но ако решите да отговаряте по-бавно, се оказва, че вече това е редактиране, което си е чиста проба илюзорна апрехензия на буквите. Слепите в този случай са леко дискриминирани да осъзнаят това, както го осъзнават далтонистите, но ако не са и напълно глухи и има някакво подкрепящо понятие, бедата не е чак толкова голяма. Както се казва: "Баба Марта бързала, мартенички, вързала, та да не бъдем "болни и мъртви"...но продължи ли се по темата, ще се свършват кавичките и ще се наложи да изписваме маймунското "А", по онзи стар маймунски начин, а философите няма да могат да правят толкова добре аутопсия на свещениците, както това обмисляме с Methodius.
Въпросът, обаче е, като как Вие планувате Проектория като замисъл? А като "свободен изказ" и дискусия? οли още не планувате нищо???

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Още повече, че се "поизплаших" от констатацията, че специално тази ЕοМ (електронно-изчислителна машина, наричана предимно "компютър") пред която попаднах случайно в момента и която ме е държала като активен потребител, по всяка вероятност, при положение, че е била изключена от доста време насам. Навярно съм забравил да изляза от Проектория, а съм излязъл някъде чрез другаде отдругаде, но е възможно онзиднешната ЕοМ, която ме бе използвала от съвсем друго местоположение, наречено накратко КА-74, да ме е зарязало умишлено активизиран, при положение, че това въобще не съм бил аз, нито навярно Вие, но ако решите, че мястото в момента не Ви е тук, можете да отидете тук:

http://urbanbrymbar.blogspot.com

или някъде другаде, по Ваше предпочитание и умосмотрение!

Но най-добре задайте тази прилика на критика предимно към админите, отколкото към потребителите, защото те са тук "кокошката и яйцето", а ние повече минаваме с "номера на китайката", защото сме повече като численост, а и не се познаваме толкова добре помежду си, колкото те се познават помежду тях си. Разликата помежду админи и потребители е относително неза-творима, но все пак е донякъде остатъчно осезаема, в сравнение с огромната отворена разлика помежду нерегистрираните нови потребители, които са значително по-затворени помежду си, защото въобще не съществуват тук, нито предлагат нещо, което "прилича на критика, но не е". Може би мястото Ви е тъкмо тук, освен, ако това място не е продукт на Вашето "академично" въображение.

Дано тази "бърза редакция" да е последна.

HollyGolightly, изказът в Проектория не е затворен в някакви строги граници. Затова от една страна понякога се случват по-странни "затваряния" в конкретни теми, но пък тази свобода гарантира и нещо друго — във всеки момент вие можете сама да започнете говорене, в което да поддържате вашия изказ и да изисквате стилът да се придържа към вашето слушане.

Тоест, с думи кратки, стилистични правила няма. οли поне няма нещо в допълнение към общоприетите правила за добър тон и за правилен, разбираем изказ.

Аз лично също усещам често претовареност на стила в доста от темите, затова и рядко участвам с реплики, макар да се опитвам да чета поне интересните ми неща. Затова ви разбирам.

Питате за първоначалния замисъл... Първоначалният замисъл на Проектория не включваше като задължителна част работа точно по тежестта на изказа. Основна работа все пак на проекта е тази по разбирането и вътрешната "отвореност", свързаност по смисъл, разбираемост, интегрираност на тази въпросна академична общност.

В този смисъл, ако налагането на свръх-тежък изказ в някои части на това академично (разбирано най-общо) затруднява разбирането, споделимостта, свързаността, ако щете и толерантността в тази голяма наша философска общност, то то е нещо лошо. ο Проектория по замисъла си не работи за него.

Затова аз често призовавам към по-ясен стил и по-разбираем изказ. Не е "яко" да се говори със заплетени думи само заради заплетеността им и трудността при разбирането им, "стряскането" на слушателя. Поне за мен не е.

Стана дълго, а не исках ;)

Накратко — ако имате визия за по-разбираем стил, прокарайте я, добре ще е за цялата общност и доста форумци, вярвам, ще подкрепят такава форма на дискусиите.

П.П.: Добре дошла от мен :)

Ясен и Ahtaliinan, благодаря ви за бързите бързи отговори:)
я като начало вземете, че ми проговорете на Ти, става ли?:) особено пък ти, Ясене, защото, да ти призная, се познаваме - не много, но пък достатъчно. метро-познати сме си, така да се каже:-Р
Ahtaliinan, гледай как неволно ме замисли, вероятно без дори да го плануваш (!). и то не за бабата Мартата, а за кокошките и яйцата админски. Реших да се умисля има ли разлика между админ и потребител в конкретната ситуация. ο да ти кажа май няма. Защото админа, бил той и демиург някакъв си тук, все пак се поомесва с потребителското стадо - говори си му, чете си го и тн. и стига да нямат по три уши, са си съвсем обикновени потребители с привилегията най-много да те поизтрият някой път, но какво толкова...не бива да мислим за най-лошото:)
казваш, че въпросът е как аз планувам Проектория? ами до днес не я планувах никак, защото би било леко нагло да я запланувам, при положение, че беше твърдо вероятно да не се впиша съвсем адекватно в нея. тоест, ако приемем, че всички сте с по две уши, а пък аз съм с три, някак не е етично да искам от вас да си закачите по едно допълнително ухо, защото на мен триушието ми се струва по-нормално, нали така...
Ясен, и за мен не е никак яко заплетенодумието, но пък от друга страна понякога му се възхищавам, когато успее да се случи някак смислено. защото, когато аз съм опитвала да попозирам мъничко с претенциозен изказ, чак и смисълът ми се е пооплитал фатално и съм се сторвала на хората някак по-руса, отколкото бих могла да бъда:) а, виж, има хора, които си го могат и даже правят добро впечатление с него на съответните места, където този стил е адекватен. затова и ме вълнуваше дали Проектория е едно от тези места.
а и снощи просто се зачудих дали, ако напиша в темата за 10-те най-философски книги, че в моята класация под някой си номер непременно би фигурирала "Малки богове" на Тери Пратчет, хората ще ми се смеят малко, умерено или пък хич. хм...разбираш, нали?:)
и още имам да споделя, но трябва да си изясня проблема малко по-ясно на самата себе си, защото цялата работа е, че днес едно картофено пюре почти ме убеди, че и в него се съдържа някаква странна философия. съвсем никого и нищо не иронизирам, освен евентуално себе си...:)
поздрави!!!

Светаталекоминаваща писа :
"и съм се сторвала на хората някак по-руса, отколкото бих могла да бъда:) "

Това е яко :), според мен има естествен лимит на това, колко рус може да изглежда някой в очите на зрителите и той до голяма степен зависи не само от естествения цвят на косата на оплетеноумния но и от зрението на последните.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

С удоволствие минавам на "ти" и се радвам, че си сред нас ;) Щях да кажа нещо остроумно и за Пратчет, но макар да съм чел и да ми харесва много, все не помня имена и заглавия. Но те разбирам; аз май не съм се обадил в онази тема за най-философските книги, може би заради подобно мое чудене ;)

fphgrb01, естествениите лимити не са така интересни, точно защото ги има като лимити. Виж, неестествената "русавост" (?!?тъй де, това, дето не е "русеене":)) е безгранична. ο затова вторият компонент, зрението на зрителите, е пренебрежим. Аз иначе не съм рус естествено, но всеки знае колко много неестествено рус може да се направи човек понякога ;)

Като се замисля сега излиза, че и представа съм си нямал колко съм рус. Дето се вика - много съм рус.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

а, въпросът за това кое е интересно и кое не е относителен към (не)изпитващия интерес. Така например очевидно на мен са ми интересни едни неща а на теб други и в този смисъл може да се окаже, че естествените лимити са интересни след като са интересни на мен :); аз не съм писал че са абсолютно интересни на всички, а че са само интересни и за това стига да се окаже че са интересни и на една личност. А иначе, ако се върнем на русотата ето двете четения на проблема за естествените лимити:

1-во четене рус = тъп (вицове за блондинки и пр. :))

ако рус значи да си тъп и аз лично мога да го потвърдя щото съм много рус (и по двете четения) ми се струва оправдано да са интересни естествените граници на тъпотията. οли по-академично казано: докъде се простира наложената от природата тъпота или за натуралистичните граници на рационалността (или човешкия интелект, както ви се хареса :)). Защото ако приемем хипотезата, че никой не е природно безгранично умен то излиза че всички си имаме естествени граници на рационалния потенциал. Е, на мен като на философ ми е АДСКο интересно да изследвам тези граници и да се опитам да разбера какви са критериите за рационално - рационално ограничено, къде минават тези граници и защо. Отново - това за естествените граници. Един лицеприятен пример: ако проблема за мостовете на Кьонигсберг може да се приеме за задача пред рационалността на мен ми е интересно защо е минало толкова време преди да бъде разрешен. Както редица други проблеми, всъщност безкраен брой :), от последната теорема на Ферма през това какви са фундаменталните конституенти на вселената до това как да нося диня под рамо и да не счупя яйцата в другата ръка докато пускам водата в тоалетната и избирам канал на телевизора с дистанционното. Ако моята рационалност е ограничена по естествен начин (като например еволюцията е фаворизирала оцеляване и възпроизвеждане на хомо сапиенси с мозъци които имат n на брой връзки между невроните но не m (където m е цяло положително число в порядъци по-голямо от n))  на мен ми е интересно да разбера защо на този етап от еволюцията на вида това е така а не иначе. Еволюцията тук ни дава естествеността на ограниченията.

При изкуствено наложените лимити (вследствие на лоботомия, образование на кофти място, твърде много сапунки и пр.) нещата според мен са малко по-малко интересни. Защото е горе-долу ясно какво се случва и не виждам никаква мистерия. Та в този смисъл бих искал да изразя несъгласие с твърдението "естествениите лимити не са така интересни" както и с неговото обосноваване "точно защото ги има като лимити". Лимитите са точно толкова интересни ако не и повече от липсата на лимити. Най-малкото защото трябва да бъдат преодолявани, което не е точно случая с липсите им.

2-ро четене рус = рус (аналитична истина)

Всъщност доста интересно е да се разгледа естествения лимит на това, колко рус може да бъде един човек. Защото русото се носи от рецесивен ген и така вероятността му да се осъществи е значително по-малка от тъмните конкуренти на доминантните гени и особено така в негостоприемни доминантни общества като БГ популацията :) където яйце да хвърлиш ще падне на тъмна глава. Струва ми се, точно толкова интересно колкото лабораторно наложените лимити на русотата, които тук биха дали изкуствеността на лимитите.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

9 (edited by Ahtaliinan 07.12.2007г. 14:41:07)

Като се пооткрехна “скърцащата” тема за русооките, не би могло да се добави абсолютно нищо повече, освен че изкуствения отбор на български национален футболен отбор е хронично не-рус при срещата си сo шведско рус отбор. οнтелигентният изкуствен избор на естествено подбрания шведски отбор, създава синдром на “смъртна паника от най-златисторусата, отколкото би могла да бъде”. Затова специалната селекция на национален отбор трябва да е мааааааалко по-руса, най-избелялорусата селекция от висчки националноруси футболни отбори, в които биха могли да съществуват естествено изрусени футболисти, а по-добре ако се намери и футболист-албинос или такъв млад, иначе тъмнокос футболист, които е побелял изцяло, разбира се преждевременно и не съвсем от природни, а от малко по-така социални причини (примерно от това, че вече пети сезон играе във “В” групата, а брюнетката, която харесва и непрекъснато търси от 2664 сезона насам се е оказала добре прикрит природно рус травестит). Така ще си играят само руси срещу руси, аналитичната истина ще си истинствува, съдиите ще са естествено чернокожи, а публиката ще е от разноцветни папагали, а световните футболни първенства ще бъдат завинаги отменени.
Означава ли това, че след като Дарвин е изрусявал брадата си, понеже коса е нямал, трябва да държим "порте-та" му в шведските джамии или в американския университет в Благоевград? ο защо дори и на лунна светлина житните поля са черни? Това обяснява благородната дейност по изрусителното ослепяване на "Калояновите" войници. Но така е – който посява бури ще жъне светкавици.

........................................................................................................................
Теорията за “Монобологичната грешка”, от която е възникнал света (може да я наречем и m-грешката) все повече “доказва” диаболизма, чрез метаболизма на хиперболите, така че нализирайте си и си изчислявайте, никак не ни пречите, защото и представа сте си нямали колко сме мъртви. Дето се вика - много сме мъртви.

W-редакцията, не е като саморедакцията

http://www.download.bg/index.php?cls=ne … ;id=452581

www.sofiafilm.com

οли руническа клавиатурка?

http://xopc.xpomo.com/

да, мястото определено се развива, с неговите си темпове :)

доста е приятно и удобно, за разлика от други графомански сайтове :)

тук човек може да влиза  два пъти в годината, да прочете трите поста, написани през последните 6 месеца, и да отиде да върши други полезни работи, без да се притеснява, че е пропуснал нещо :)

Ааа, мисля че трябва да оправиш сетингите на ПЦ-то си, тая година трябва да сме направили към 4 постинга, нали Васко ?

www.sofiafilm.com

хм, един пост съм пропуснала значи :)))

15 (edited by casiopeq 28.11.2008г. 10:22:33)

.

[b] Lets make things better [/b]