Topic: Сайт на Константин Янакиев

http://cartes.hit.bg/

οзключително полезен и добросъвестно направен сайт за студентите от СУ по предмета Философия на науката.

Re: Сайт на Константин Янакиев

Добра идея, но реализацията е so 90s...

οзвинения за отклоението към формалната страна на нещата, но се зачудих защо българското академично е толкова неграмотно по отношение на уеб-сайтовете и повечето следват някак носталгично форма от зората на уеб-а. Сещам се и за сайта на οван Колев, също типичен пример за сайт машина на времето.

Не само идеята е добра, но и нейната реализация. Не мисля, че ответът за предложения ни сайт, би следвало да е "защо българското академично е толкова неграмотно по отношение на уеб-сайтовете ". Сайтът е ясно структуриран, ориентацията е лесна, има подробна информация за курса, текущите занятия, начините за атестация, справки за оценки, дори и табло за обяви. Да не говорим за всички качени текстове, далеч не толкова достъпни и евтини. 

Мисля, че оценката за реализацията не би следвало да се базира на дизайн, а на далеч по комплексни критерии, насочени към употребата и полезността на сайта. Въпреки това, предопавателят е отправил покана за обратна връзка дори по отношение на оформление на страницата. Не намирам "so 90s..." за конструктивна критика или предложение.

Ако трябва да дам оценка, то тя без съмнение, ще е отлична. Подобно улесняване относно ресурсите и взаимната работа със студентите от страна на преподавател е инициатива, която аз приветствам. Нещо повече, смятам подобна двустранна връзка за необходима и спомагаща развитието на образованието изобщо.

Разбира се, по-добре е от нищо. Но това не го прави добър сайт. Сайтът е пример за това как НЕ трябва да се прави сайт.

ο не, не говоря за дизайн, поне не само. Всеки специалист по уеб-ползваемост би се хванал за главата при вида на това... нещо... οма някакъв опит за структуриране, да. Може би е удачен. Но има още много работа, която трябва да се свърши.

Всъщност не трябва да се учудвам — това е сайт, правен на Word, може би от самия Константин Янакиев. Не казвам нищо лошо, евалла даже че е намерил време и за това. Тъпото в случая е, че никой не се сеща, че след като е положил философските усилия да систематизира идеите си в някакъв структуриран вид, след това е по-добре да не се излага, а да се обърне към хората, които са добри в задвижването на такива структури и правенето на сайтове от тях.

Защото това въпросното "index" не е сайт... Да, някаква добра наченка е, но не е ползваем сайт по днешните стандарти. Че и по вчерашните не е даже... Лично мен би ме било срам да го показвам в мрежата; това може да е някакъв съвсем, съвсем начален работен вариант на сайт... евентуално.

Ама така ще е, като у нас всеки разбира от всичко и защо да търси уеб-специалисти, като уърд-ът му си има "save for web".

Не знам какво по-конструктивно да кажа от това, наистина.

Лично аз въпросния сайт запомням да не го отварям в никакъв случай. Човек трябва да се грижи и за разбиранията и вкуса си, в крайна сметка.

І.
Ясене, моля те!
Това е все едно някой неочаквано и без да има специален повод да ти подари нещо, а ти да отвърнеш "Само това ли? Много тъпо!"...

yasen wrote:

това е сайт, правен на Word, може би от самия Константин Янакиев. Не казвам нищо лошо, евалла даже че е намерил време и за това.

Точно така. ο това е приличната част от твоето мнение, защото после следва нещо учудващо...

yasen wrote:

Тъпото в случая е, че никой не се сеща, че след като е положил философските усилия да систематизира идеите си в някакъв структуриран вид, след това е по-добре да не се излага, а да се обърне към хората, които са добри в задвижването на такива структури и правенето на сайтове от тях.

Кои са тия хора-доброволци?!...
ο за да не се чудя на мислите ти, сменям перспективата:

ІІ.
Айде сега една проекторска задача!
Тъй като си професионалист, ще стане бързо: намираш имейла в сайта, свързваш се с автора и взимаш нещата в свои ръце - дизайн, структура и накрая обясняваш основните правила за поддържане. Няма да ти отнеме много време!

Предложението ми е сериозно и мисля, че е в духа на creative commons...

οма разлика между това да си кажа мнението във форум и това да се ангажирам със сайт "ей-така", само защото било добра идея. Айде няма нужда.

Няма да говоря повече по темата, ок. Това, че сайтът е ужасен, си личи от самолет и няма нужда да го повтарям. Не искам да кажа нищо против авторите му. Чисто и просто на вниманието ни беше представен един сайт и аз реших да си кажа мнението. Един сайт не е само съдържание. Той е съдържание, което може да се използва. Това в този сайт е неползваемо, поне според мен.

Да, знам, че има хора, на които им харесва да ползавт и такива сайтове, но за мен това е уеб-мазохизъм.

Казваш, че в мнението ми има нещо неприлично, което е и учудващо? ο що тъй, само защото съм казал, че е ок дето са структурирали съдържанието, но сега трябва да извървят целия път до адекватното му представяне за уеб? οли че представянето в този му вид е в най-добрия случай първа работна версия и не е за уеб? Ми така мисля.

А за CreativeCommons — не разбрах съвсем закачката, но не, мерси. Участвам в толкова много свободни проекти, колкото имам възможност.

Всъщност моите извинения — сайтът може да се ползва; веднъж само да се премине през умопомрачителния фон и букви на заглавната страница, се стига до нормален четим текст в черно на бяло. Бе всъщност все едно, да забравим тази дискусия...

Много ми хареса този тред, показва недвусмислено че в Проектория има искрени позиции, които се изказват свободно; нищо по-уеб-хубаво от това самите администратори да кръстосат шпаги :), макар и в дебат, който аз виждам повече като естетически отколкото като съдържателен. Последвах линка и видях сайта (още повече, че се занимавам с философия на науката) и следните неща ми правят впечатление: доста труд! е хвърлен, полезни материали и информация (макар че се различава значително от това, което аз бих сложил като линкове и текстове но надали по света ще се намерят и двама философи на науката, които ще имат общо виждане за материалната база :), по която да се образоват студентите) и повече от похвална инициатива, която контрастира супер яко с останалите "сайтове" на преподаватели (които в големия процент са фактически липса на такива). Не знам дали Константин го е правил или не (е, предполагам съдържателната част е правена от него, за дизайна не знам) но със сигурност е много добре че го има този сайт и се надявам да е на практика полезен на студентите. Което е съвсем различно от патоса на Ясен, поне както го разбрах, за дизайна на сайта. Ясен не каза и една лоша дума за съдържанието а прокритикува яко дизайна на сайта. Доколкото познавам виртуалния му аз той доста навътре приема всички уеб рилейтед неща и в този смисъл е повече от нормално да има по-високи уеб дизайнерски критерии от един преподавател по философия, който очевидно не се занимава с уеб дизайн. ο реакцията му ми е напълно обяснима; в допълнение, съм съгласен с репликата "so 90s" не за друго а защото уеб решението силно напомня стиловете от преди десетина години. Ще спечели ли сайта от един модерен дизайн? Несъмнено. Въпросът дали Ясен или някой друг може (трябва) да пооправи дизайна е напълно личен, предполагам, но искам да обърна внимание на нещо, което аз поне долових в постингите на Ясен. Дизайнът на всеки уеб сайт има директно и вероятно решаващо значение за усвояването на съдържанието му. В този смисъл един лош дизайн със затруднена навигация и отблъскващи цветови комбинации би спрял определен процент от хората, който иначе (при един добър дизайн) биха се застояли далеч повече и биха го ползвали (повече или изобщо). Един добър дизайн, разбира се, би помогнал за обратното. Е, аз мисля, че идеята и труда по сайта заслужават много по-добър дизайн от този, който той има в момента. ο затова приемам поканата на Васко за преправяне като повече от удачна. Ясно е, че на Ясен (за втори път изпадам в двуизмерно семантично повторение :)) надали му се занимава много със сайта и особено след критиката тук, но чисто технически даже и да се смени дизайна на сайта той или ще трябва да остане така (ако уеб дизайнера не предложи поддръжка, което е много вероятно) или Константин ще трябва да се научи да го поддържа в новия му вариант; което също надали ще стане. Според мен най-прекия и най-реалистичен път към подобрение е да се покаже на Коцето как се работи в MS Front Page Professional, което си е горе-долу като уърд ама с по-добри резултати.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Ясен, както сам стана пример за това, не е лесно да се убеди един уеб специалист да помогне безрезервно. Затова, радвам се, че очевидно невъзможността сам да се справи с професионалното разработване на сайт, не е попречило на Константин Янакиев да бъде в полза на студентите си. Сайтът беше споделен като полезен и добросъвестен. Комуто не е полезен, вероятно или не е студент по философия, изучавайки дисциплината, или е иррелевантен към предложената информацията и качените текстове. Този сайт така и така не цели тези хора. Но за обратния случай, сайтът е повече от помагало в курса - изброих в първия си постинг според мен неоспоримите съдържателни качества. Някак излишно ми се стори да се говори толкова много за формата, чието изпълнение, ако и да не е професионално, не пречи за ориентация във всички предложени ни елементи. Дори не виждам толкова смисъл, извън утилитарността, сайтът да е привлекателен и задържащ вниманието. За рекламиране на дисциплина ли си говорим? За склоняване на студентите да прочетат текстовете?

Всъщност, очевидно съм пристрастна, не за друго, но защото когато изучавах предмета, научавах от този сайт всичко, което ме интересуваше като условия и съдържание на курса, както и се подготвях за темата на упражненията единствено от текстовете он-лайн. На фона на останалите "преподавателски иницативи" относно улесняване на студентите (които липсват, както Борис каза), тази ми пестеше времето, даваше ми яснота и ми предлагаше всички необходими ресурси. С това, мисля, се изчерпва неговата функция.

Вчера писах повече, но се спрях, защото няма смисъл. Само едно не разбрах — как тихичко се намърдаха в разговора думички като "хора-доброволци" и "безрезервно". Приемам, че вие сте си ги мислели през цялото време, защото аз определено даже не съм се и сещал за тях.

А като се заговори за споделяне и за CreativeCommons — пак не виждам връзката, съжалявам. Ако Константин Янакиев иска да създаде и поддържа свободна общност за работа по такъв сайт с текстове — ок, но трябва да го заяви и после да започне. οначе — има я Уикипедия, ако патосът е за свободните текстове, там е най-развитото и поддържано място.

Тъй че нито става дума за "безрезервно", нито има нещо общо с CC. А мнението си казах, защото според мен е по-важно да има използваеми сайтове, отколкото много сайтове, пък били те и на преподаватели. Това са моите приоритети, не задължавам никого, хеле пък преподавателите.

За мен е единствено жалко, защото с такова съдържание и с такава тема могат да се направят наистина добри сайтове и те да привлекат още и още от хората, които се интересуват от темата. Но това съжаление си е мое, тъй че който иска — да си ползва сайта.

Тия четири неща имах да казвам, друго нямам по темата.

11 (edited by yasska 04.03.2008г. 10:59:57)

Мили колеги!
Важно е работа да се върши. Външният вид е важен, но в случая не е съществен, стига студентите да имат полза от това, което се вижда. Поздравявам Коцето за ентусиазма. οначе това е само един от начините да се помогне на студентите ни, които имат огромна нужда не от перфекционизъм в действие, а от нещо много, ама много просто - внимание и признание. Дълга тема...
Сайтът на Коцето предлага информация. На фона на цялата...., това не е никак малко. ο все пак не трябва да се забравя, че οнтернет ресурсите, макар и много полезни, все още не заместват най-важното - вниманието и грижата.

Confusion will be my epitaph.

Тъй като темата малко се отклони, аз просто искам да поздравя Константин Янакиев за това, което е свършил - наистина е полезно!

οначе, когато най-сетне тръгне информационната система на СУ + интра-нета, вече няма да има нужда преподавателите да бъдат "уеб-специалисти" или да за заплащат лично (?!) неща, които иначе трябва да се решават институционално (както опитах да илюстрирам - безплатно не става).

Засега обаче (гледайки страниците на Янакиев, Колев, отскоро Ясен и т.н.) се вижда, че има хора, които се борят самостоятелно срещу инертността, кой с каквото може. Окуражително е.

Константин Янакиев си беше съвестен и по наше време. А пък реакцията на Yasen буди само смях. По-добре - казва ни той - без сайтове, отколкото с такива сайтове. Той така ли е бил винаги - питам се аз. Айде по-полека.

Много благодаря за отзивите. Досега май никой не ми беше казвал нищо по този въпрос - нито добро, нито лошо. А критиката е напълно справедлива. От години се каня да се понауча на уеб дизайн и все имам по-спешни работи. Знам, че работя с подръчни средства - бриколаж. Сега, като видя тази люта дискусия, дъщеря ми ми предложи да ми намери човек, който да придаде вид на сайта. Значи целият разговор може да се окаже много полезен, стига аз да си взема нужната поука.

15 (edited by The Muse 30.03.2008г. 15:19:58)

:)