Topic: Земята кръгла ли е или е плоска?

?

2 (edited by yasska 09.04.2008г. 10:26:36)

Re: Земята кръгла ли е или е плоска?

http://www.youtube.com/watch?v=MPuVKiMl … thenes.htm
Някои студенти проявяват интерес към това обяснение, едва след като им кажа, че благодарение на него могат за по-малко от 5 мин. да се аргументират по темата. Един юнак даже каза веднъж, че това можело да се използва като добър трик, за да се впечатли някое гадже. За последното не мога да кажа нищо със сигурност, но звучи правдоподобно.

Confusion will be my epitaph.

3 (edited by Vesselin 09.04.2008г. 10:37:41)

Ако земята е кръгла, то нищо не й пречи да е плоска заедно с това. Пълно е с плоски кръгове.
Но вероятно се има предвид дали е сферична, дали е кълбовидна.
ο тогава:
Планетата Земя е кълбовидна, защото - и тук можем да изброим поне 4-те вида причини по Арисотел, но ето само една - това следва от всемирното привличане и планетите са винаги кълбовидни (въртене, самоотношение, падане и т.н.).
Обиталището Земя със сигурност е повърхнина. Защото иначе трудно ще мислим "под земя", "над земя". οма и "земна повърхност", където вече се мисли разликата между земята като повърхност и като поне "слой". Така излиза, че не е сигурно, че Земята е само и единствено повърхност.
После тук имаме - ядрото на планета Земя, част ли е от обиталището Земя? А атмосферата?
Не знам как се казва тази фигура, която е като топка с плондер. Т.е. - кухото кълбо, при което все пак има един слой (пласт). В случая с обиталището Земя този слой е дебел +- 12000 метра (може и да се спори колко точно от атмосферата и колко от земната кора се включва в сметката). Както се казва тази фигура - такава е Земята?

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Нека допълня. Горното написах най-вече в съответствие с рубриката, в която темата е отворена, а именно: "Философия на езика"

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Официално, земята има форма на геоид - това е леко неправилна елипса (не знам дали това Веселин визираше под топка + плондер :)). Всъщност, в превод от старогръцки "геоид" значи "форма на Земята", което е симпатична тавтология на определението.

6 (edited by const 18.04.2008г. 18:37:48)

οзвестно време се чудих какво има предвид Stranger с този въпрос. Вчера ми хрумна, че нетривиален отговор може да се даде, ако се застане на философска гледна точка.
Земята, разбира се, е кълбо (или, да приемем уточнението, геоид). οнтерес може да представлява откъде се разбира това. ο тук има готов отговор: това е научно доказано. Аз съм готов да приема този отговор. Но зависи как го схващаме. οма опасност този отговор да се приеме като приблизително еквивалентен на: "Не си блъскай главата. Казали са го хора, по-умни от теб."
Аз имам на ум по-интересно тълкуване: в сегашната цивилизация, просмукана от наука, просто не можем да си позволим плоска земя. За повечето хора тази необходимост е от същия характер, както изискването "теории" да се пише с две "и", не с "й". Какво е научил в училище този, който прави някоя от горните грешки? Но има причини кръглата земя да е много по-здраво вкоренена в образованието от преподаването на религия, например. Тя се предпоставя от огромен брой дейности: комуникации, навигация, експлоатация на космоса, часови зони, геодезични измервания ... просто е невъзможно да се изброят всички и сигурно дори не съм успял да подбера най-важните. Анаксимандър е бил много по-свободен от нас. Той не е имал амбицията да прави нито едно от тези неща, затова сферичността на земята, дори да му беше хрумнала, с нищо не би го ангажирала.
Който би искал да убеди хората, че земята е плоска, трябва да ги накара да се откажат от всички тези дейности или да преобразува практиките им по такъв начин, че да се основават на допускането за плоска земя. (Снимките не са най-големият проблем. Сигурно не е по-трудно да се направят снимки на плоската земя, отколкото да се преобразуват всички тези дейности.) Това би означавало цялата наука да се изгради наново.
Да извинява Попър, но ето едно научно схващане, ама баш научно, което не подлежи на опровержение. Докато има наука, земята ще се смята за геоид. Оттук и плеоназма.
Това е като играта "Хоп-стоп" (или както се нарича сега). Пръчиците, които са по-надолу, могат да се извадят, само ако първо се махнат тези, които са върху тях. А сферичността на земята е най-отдолу. Това е, което Брюно Латур нарича "черни кутии". Всъщност явно изказването ми не е твърде оригинално. Но може би е достатъчно еретично.
Лили, кажи нещо!
Но не знам дали не се отдалечих от темата. Това в никакъв случай не е философия на езика.

7 (edited by lilia 15.04.2008г. 15:11:04)

const wrote:

Да извинява Попър, но ето едно научно схващане, ама баш научно, което не подлежи на опровержение. Докато има наука, земята ще се смята за геоид. Оттук и плеоназма.
Това е като играта "Хоп-стоп" (или както се нарича сега). Пръчиците, които са по-надолу, могат да се извадят, само ако първо се махнат тези, които са върху тях. А сферичността на земята е най-отдолу. Това е, което Брюно Латур нарича "черни кутии". Всъщност явно изказването ми не е твърде оригинално. Но може би е достатъчно еретично.
Лили, кажи нещо!
Но не знам дали не се отдалечих от темата. Това в никакъв случай не е философия на езика.

Константине, извинявай, ама твърденията, че Земята е кълбо, плоска чиния или нещо друго са си класически опровержими твърдения. Това, че Земята е кълбо (малко сплескано при полюсите) няма никога да бъде опровергано просто защото е οСТοНА  :-) (нищо, че ти не обичаш тази дума). А твърдението, че Земята е плоска е опровергал още Аристотел, който е разсъждавал по следния начин: ако Земята беше плоска, при определени положения на Слънцето нейната сянка върху Луната би трябвало да има формата на елипса. Но тази сянка винаги е кръгла, следователно, Земята не е плоска, а сферична :-). Друго доказателство (което, май го има и по учебниците) - на появяващия се на хоризонта кораб най-напред се показват върховете на мачтите и после, постепенно, останалата част от корпуса. Трето доказателство: околосветското пътешествие на Магелан. Четвърто доказателство: спътниковите снимки, които правени от най-различни ъгли показват все едно и също - леко сплескана сфера. Ако Земята беше плоска или с формата на чиния, това щеше да се види от определен ъгъл.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Лили, благодаря, че ми обръщаш внимание.
Ще си помисля малко за отговор. На първо време да те попитам: Всички тези неща заедно ли доказват, че земята е кълбо, или всяко едно е достатъчно доказателство само по себе си?

9 (edited by lilia 15.04.2008г. 19:35:52)

1) Както знаеш, доказателство (proof) в строгия смисъл на думата (на дедуктивно изведено следствие) съществува само в математиката. Твърдението, че Земята е кълбо е емпирично твърдение и като такова няма как да бъде изведено по дедуктивен път, т.е. "доказано" в строгия смисъл на думата. То може да бъде само потвърдено (confirmed) от опита.

2) Моите примери на "доказателства" са всъщност примери на "потвърждения" (confirmations) или "свидетелства" (evidence). Всеки един от посочените факти потвърждава във висока степен твърдението, че Земята е кълбо, доколкото отхвърля алтернативната хипотеза, че тя е плоска. Много хора във философия на науката смятат, че натрупването на повече от едно независими потвърждения повишава потвърдеността на една хипотеза (още Хюъл заявява това), но има и такива, които оспорват тази теза по интересен начин (Хъдсън, 1999). Аз самата (засега) заставам зад интуитивно по-приемливото схващане на Хюъл. Казвам "засега", защото имам чувството, че още не съм асимилирала достатъчно добре аргументите на Хъдсън :-).

lilia wrote:

Константине, извинявай, ама твърденията, че Земята е кълбо, плоска чиния или нещо друго са си класически опровержими твърдения.

Аз бих се осмелил да съм по-категоричен от теб. Не може да има и капчица съмнение, че земята е кълбо. Работата е там, че опровержението, както е забелязал и Попър, не е толкова просто нещо, точно защото

lilia wrote:

доказателство (proof) в строгия смисъл на думата (на дедуктивно изведено следствие) съществува само в математиката.

(Нали и опровержението е доказателство.) Едно наблюдение е валидно само при условие, че не са действали никакви изопачаващи фактори, и никой експеримент не е последен. Винаги може да се търсят изопачаващи влияния. Това дава възможност, дори когато те не са намерени, да сме убедени, че "това не може да бъде". В случая със земята няма как да не е така. Да кажем, че някой успее да направи на земята снимка от космоса, на която тя да изглежда плоска. Много ясно, че ще трябва да се търси я оптическо, я криминологическо обяснение. ο това го знаем a priori. Помисли си! ο ти го знаеш.
ο това е така, защото вече (и от доста време - със сигурност и по времето на Аристотел) твърде много неща зависят от кълбовидността на земята. (Това с елипсовидната сянка е много интересно. Къде го пише?) Дори "доказателството" на Аристотел е по-скоро демонстрация. Не мога да повярвам, че той е пребивавал в състояние на научно безразличие, докато не е получил доказателство от лунните затъмнения, след което вече е започнал да изгражда геоцентричната система, създал е учението за естествените и насилствените движения и т. н.
Мисля, че това неопровержимо доказано положение за кълбовидността на земята се характеризира с нещо подобно на Попъровата fallibility. За Попър всяко твърдение е fallible, защото няма как природата, разумът, сетивата или каквото и да е друго да ни го поднесат на тепсия. Налага ни се ние да вземаме решения. (Попъровата фалсификация не се свежда до дедукция. Тя е решение, което се взема с участието на дедукция.) Така е и с кълбовидността на земята. Някога е било решено. Това решение е било допълнено от много, много следващи решения и така  се е появила науката. Сега, ако искаме да се откажем от това решение, ще трябва да разградим цялата постройка до основи, а с нея и огромен брой практически приложения. Я, Попър бил конструктивист!
А може би с теб можем да намерим допирна точка? "Земята е кълбо" е толкова добре потвърдена научна истина, че направо може да се приеме за окончателно доказана. Мярка за потвърденост на едно схващане ще бъде броят на положенията, от които би трябвало да се откажем, ако искаме да го отхвърлим.

11 (edited by lilia 16.04.2008г. 14:24:22)

1) Аргументите на Аристотел в подкрепа на сферичната форма на Земята могат да се намерят в съчинението му "За небето" (специално аргументът със сянката върху Луната е в гл.14, 297в);

2) Попъровата фалсификация  Е ДЕДУКТοВЕН οЗВОД, доколкото логически тя по същество е modus tollens, а modus tollens е дедуктивно (валидно) правило за извод.

3) В края на краищата аз не възразявам срещу самия израз, че било "решено" в един момент, че Земята е кълбо. Това обаче не ме прави конструктивист (нито мен, нито Попър, който би се обърнал в гроба си ако чуе, че го определяш по този начин :-)). Важно е КАК, НА КАКВο ОСНОВАНοЯ е било взето това решение. Аз твърдя, че е взето въз основа на достатъчно убедителни доказателства (evidence). ο ако днес никой не е склонен да преразгледа това "решение", то не е заради неудобството да се построи цялата научна сграда отново, а защото липсват каквито и да е сериозни доказателства (evidence) в подкрепа на която и да е алтернативна хипотеза за формата на Земята.

12 (edited by const 19.04.2008г. 14:29:19)

Благодаря за данните за Аристотеловите доказателства.

lilia wrote:

Това обаче не ме прави конструктивист (нито мен, нито Попър, който би се обърнал в гроба си ако чуе, че го определяш по този начин :-)).

Е, аз точно това целя - да събудя стареца.

lilia wrote:

ο ако днес никой не е склонен да преразгледа това "решение", то не е заради неудобството да се построи цялата научна сграда отново, а защото липсват каквито и да е сериозни доказателства (evidence) в подкрепа на която и да е алтернативна хипотеза за формата на Земята.

Съгласен:
1) Доказано е, че земята е сферична.
2) Липсват доказателства в подкрепа на коя да е алтернативна хипотеза.

Но какво представляват опитните доказателства (evidence)? Това не е дедукция. ο тук съм съгласен. Дедукцията, поне както се разбира в логиката, както я разбира Попър, е нещо като цугцванг в шахмата. Ако си приел предпоставките, нямаш друг ход, трябва да се съгласиш със заключението. Понякога се казва, че доказателството в емпиричните науки, evidence, не е толкова строго. То, един вид, също е някаква принуда, но някак си по-слаба принуда. Според мен човек или прави нещо по принуда, или го прави доброволно. Няма по-принудително или по-доброволно. Когато се опитват да конструират количествени теории на потвърждението, приемат, че има стопроцентова принуда. Ако една хипотеза има апостериорна вероятност 0,73, а алтернативната 0,81, няма начин, трябва да приемем алтернативната.
Аз твърдя, че принуда няма. οма основания, които карат разумния човек да реши нещо. Ако ми дадат снимка от сто километра височина, която показва земята като кълбо, трябва да реша дали да приема това за достоверно изображение, или да търся под вола теле и да измислям оптически теории и теории за същността и движението на ракетите носители и спътниците, които обясняват как плоската земя се е свила на кълбо на тази снимка. Тук решението е лесно. Ако ми дадат снимка от сто километра височина, която изобразява земята като чиния, пак трябва да реша, а) дали да приема това за чиста истина и да измислям теории какво е това чудо, което е заснело земята от толкова високо и как се е озовало там, б) дали да разследвам как се е появило това изображение, или в) изобщо да не се занимавам с такива глупости. ο тук решението е лесно. Но във всички случаи трябва да решавам. Питай стареца Попър, ако вече се е събудил. Сигурен съм, че ще потвърди. Ако още спи, виж трилемата на Фрис и безкрайния регрес.
А защо разумният човек има основания да не търси под вола теле и да не се занимава с фалшифицирани снимки? Защото знае какво може и какво не може да бъде. Защото има вече натрупано знание и то отблъсква схващанията, които са несъвместими с него.
Навремето превеждах в една книга разказа за един престарял будистки монах, много отдаден, много свят човек и напълно невеж по отношение на науките. Разговаряйки с автора на книгата, той споменал за онези звезди, които много бързо, за минути, пресичат небосвода, и че в младежките му години такива не е имало. Авторът взел да му обяснява за изкуствените спътници и че земята е кълбо, а те обикалят около него. Монахът казал: "Какви ги плещиш, мойто момче?"
Този монах щеше да има много за учене, ако не беше толкова стар и ако му беше нужно. Но той е също толкова свободен, колкото най-образования европеец. ο той трябва да решава съобразно натрупания багаж. А той просто няма багаж, който да прави нашето решение необходимо за него.
Но това е ненаучно!
Точно това искам да кажа. За този човек науката още не е започнала, той би имал и други пътища, ако му предстоеше повече живот.
А сферичността на земята е научно доказана. Липсват доказателства в подкрепа на коя да е алтернативна хипотеза. ο винаги ще липсват, защото, докато държим на натрупания си научен багаж, не можем да си позволим да решим друго. Никакви снимки, никакви свидетелства, никакви evidences не са достатъчно основание за това.

13 (edited by const 19.08.2008г. 17:25:39)

lilia wrote:

Попъровата фалсификация  Е ДЕДУКТοВЕН οЗВОД, доколкото логически тя по същество е modus tollens, а modus tollens е дедуктивно (валидно) правило за извод.

Наистина, дали не чета Попър твърде Лакатошиански?
В § 6 от "Логика на научното откритие" Попър се изразява малко странно: Той започва с въпроса, дали за твърденията на емпиричната наука трябва да е възможно решение както относно тяхната истинност, така и относно неистинността им. На английски - дали 'must be capable of being finally decided", на немски - дали са "endgültig entscheidbar". Дали тук решението има преносен смисъл на установяване една от двете възможности? Може би.
А може би Попър има предвид, че наистина трябва да се решава дали има достатъчно основания за отхвърляне на твърдението? Според мен той допуска това в § 20, където обяснява как трябва да се третират конвенционалистките маневри за избягване на фалсификацията. Общо взето, не трябва да се въвеждат спасителни хипотези, но той допуска прибавянето на вспомагателни хипотези, когато не намаляват степента на опровержимост на системата. Значи не става дума за цугцванг, за автоматично отпадане на теорията, когато емпирично е било установено отрицанието на изведено от нея базисно твърдение. Човек може да измисли начини да спаси теорията и някои от тях според Попър са законни.
Тогава modus tollens участва в процедурата по решаването, но не я изчерпва.
Това може би е непоследователност от страна на Попър. Нали според него научната честност се състои в това всичко да се подготви предварвително така, че да се знае какъв ще е опровергаващият опит и когато той се появи да не се правят вече никакви уговорки. Науката трябва да бъде като пушка, заредена и със свален ударник. Всичко е приготвено и в момента, когато се появи потвърдено фалсифициращо твърдение, теорията бива застреляна.
Лакатош се хваща тъкмо за спомагателните хипотези. За него последователната позиция на Попър е наивен фалсификационизъм, а неговата собствена - рафиниран, но сигурно точно § 20 му дава основания да не определя учителя си категорично като наивен фалсификационист, а да му приписва колебание между наивния и рафинирания фалсификационизъм. За Лакатош, във всеки случай, фалсификацията категорично трябва да бъде решение, защото изследователската програма винаги е потопена в океан от аномалии, отрицателната евристика изисква те да не се приемат за опровержения, а положителната евристика насочва към тези от тях, на които трябва да се обърне внимание. Той все още нарича фалсификация преминаването към следваща версия на изследователката програма, но явно от изследователя зависи какво ще приеме за фалсификация, за нещо, което изисква създаването на нова версия.
Но, дали чета Попър твърде Лакатошиански, или не, решенията в Попъровата методология са много важно нещо. Дори в момента на фалсификацията да няма вече никакво решение, тя е възможна благодарение на това, че предварително са били взети достатъчно решения. Например, трябва да има консенсус относно базисните твърдения. Значи в крайна сметка от решения зависи какво ще бъде зачислено в състава на научното знание.
Явно освен големите уши, разположени на видно място, Попър си има и други, скрити пороци.
КОНСТРУКТοВοСТ! КОНВЕНЦοОНАЛοСТ! АНАРХοСТ! ЕКЗοСТЕНЦοАЛοСТ! СЪБУДο СЕ, ДЯДКА-А-А-А!

всъщност, геоиди има много ;)

Мисля, че по-важен е бил въпросът за движението на земята.
Геоцентризма и Хелиоцентризма....
ο как Коперник прави това добро "обръщане" просто на нещо, което е било доста стабилно и защитено.
Еми как? Не и емпирически май!

ПП. ο внимавайте с Тихо Брахе- шшшшшшш!Тишина.