Topic: Конференция върху Витгенщайн - София

Това е едновременно покана за участие и покана за присъствие.
Конференцията е на 4 октомври 2008 от 9:30 до 18:00 в зала 1 на Ректората.
Ето подробна информация:

SOFIA UNIVERSITY ᾿ST. KL.OHRIDSKI’
BULGARIAN ACADEMY OF SCIENCIES – INSTITUTE FOR PHILOSOPHICAL RESEARCH
SOUTH-WEST UNIVERSITY – BLAGOEVGRAD
NEW BULGARIAN UNIVERSITY – SOFIA

CONFERENCE ON THE OCCASION OF THE 20TH ANNIVERSARY FROM THE FIRST TRANSLATION OF WIITGENSTEIN’S WORKS INTO BULGARIAN

Wittgenstein and Analytic Philosophy
October 4, 2008
Sofia, Bulgaria

INVITATION

Dear colleagues,
The Organizing Committee has the pleasure of inviting you to participate in the conference Wittgenstein and Analytic Philosophy to be held in Sofia, Bulgaria, on October 4th 2008 from 9:30 to 18:00 in Hall 1, Sofia University

Aims
The aim of the conference is to bring together scholars who work in different universities and different countries, but are interested in and have contributed to the studies on Wittgenstein in Bulgaria in the last 20 years. Sharing experience and knowledge gained in diverse contexts is expected to enrich the analytic movement in Bulgaria and to strengthen our professional contacts.

Programme outline and paper proposals
The preliminary programme envisages a one-hour keynote address by Dr. Nikolay Milkov (University of Paderborn, Germany and a research fellow at the Institute for Philosophical Research – Bulgarian Academy of Sciences), follow up discussion, and papers within the limits of 20 minutes followed by discussion. If you wish to present a paper, please submit a proposal of about 150 words to Aneta Karageorgieva at anetakarageor@yahoo.com by September 25th. You will receive the final programme in due course.

Working languages: Bulgarian, English

Re: Конференция върху Витгенщайн - София

Що се отнася до работните езици, разбрах, че ще се говори на български, а на гостите от чужбина някой ще им превежда.

3 (edited by casiopeq 27.11.2008г. 23:30:51)

.

[b] Lets make things better [/b]

Тъй като οван Колев е сложил програмата на сайта си, ето линк към това, което ще се случва утре:
http://ivankolev.com/A-%20Philosophy/Ev … nstein.htm

5 (edited by casiopeq 27.11.2008г. 23:31:26)

.

[b] Lets make things better [/b]

Много бих се радвал ако тези, които са присъствали, споделят някакви впечатления от конференцията.

Останах с добри впечатления от децата, две докторантки и една магистърка, мислят и имат позиция в темите си, което е повече от чудесно за крехкото има начало. Докладът на Росен бе много интересен за мен, бях мислил лаически преди време за проблемите, които Козлоу е критикувал и сега ми бе супер интересно да чуя Роската. Ще ми се да мога да се позанимая малко с това, може би в малко понеформална обстановка Дъ медисин мен може да ни разкаже по по подробно. Много приятно впечатление ми остави Николай Милков, стегнат, информиран, дисциплиниран философ с голяма ерудиция, сериозен познавач на Витгенщайн, доколкото мога да преценя. Стандартно стегнат Крис с приятна изненада за Макс Блак, както и приятна изненада откъм Калина, която ми припомни върху какво е работила. Оригинален неортодоксален Сергей, традиционно провокативен Константин! Много добро познаване на материята от Митко Вацов. Не съм на писито си и не мога да се оправя с кирилицата но съм сигурен, че другите проекторци ще споделят нещо далеч по конкретно като впечатления. Жалко, ч не успя да дойдеш.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

8 (edited by kalina 06.10.2008г. 12:06:53)

Въпреки че се присъединявам към изложението на Боби, ще споделя и моите впечатления от конференцията. Докладите бяха интересни и разностранни. В повечето случаи Философски изследвания на Витгенщайн беше просто отправна точка за тезите на докладчиците, което не разглеждам нито като предимство, нито като дефект, а отчитам разноликостта на докладите и интересно изместените центрове. Със забележката, че не присъствах на три доклада – тези на Константин Янакиев, Васил Пенчев и Ася Маркова, неотменимо впечатление направи Росен Люцканов. Той сигурно е доста разочарован, че ppt презентацията му не тръгна в залата, но това изглежда ни най-малко не спъна изложението му и мисля заинтригува висчки с доста интересния паралел между Козлоу и Витгенщайн. Трябва да призная, че Росен наистина се откроява в пъти откъм оригиналност и систематичност на тезите си, както и откъм тяхното представяне. В тази връзка, иска ми се да изтъкна един главен недостатък на начина, по който се провеждат подобни конференции. Прочетен доклад в порядъка на 30 мин (а често това време се надвишаваше) в общия случай отнема възможността за смислена и достатъчно дълга дискусия, каквато се зараждаше при по-интересните и проблематични тези и трябваше да бъде прекъсната за следващото литературно четене на доклад. Според мен има голяма разлика между общуването с читателска и слушателска аудиторията. Мисля, че всеки, който е в състояние да подготви смислен писмен текст, е във състояние да се обърне към аудиторията като към слушатели, на които да изложи устно тезите си. Това първо би оптимизирало времето, второ би се осъществила адекватна комуникация, която една конференция предполага. Радвам се, че Росен се обърна към аудиторията като към събеседници.

οнтересен беше доклада и на Сергей Герджиков, който най-общо очертаваше ярка разлика между източната и западната философия и различните езикови игри. Оттам и тезата, че езиковата игра е не фундаментална, а единствено функционална, тъй като всяко определение е възможно като отношение. Разбира се, това е моят акцент върху доклада му, може другите да допълнят. οнтересен беше контра-аргументът на Димитър Денков, който изказа тезата, че онтологията на общественото битие е единствената призма, през която гледаме света. Всъщност, от това би се получила доста добра дискусия, тъй като Димитър Денков изказва не само контра-аргумент, а по-скоро философска нагласа, но очевидно хората вече са уморени да спорят един с друг, пък и както казах, конференциите все още са в услуга на четенето, а не на дискусиите.

Както Боби спомена, бях изненадана от темата на Кристиян Енчев и за мен беше изключително любопитно обвързването на „виждането като” с метафорическата операция.
Последно, наистина останах очарована от спокойствието и увереността, с която Силвия Борисова изложи своя доклад и доста умело (за докторант първа година) се справи с нелеките въпроси на Николай Милков. Той, апропо, беше до край внимателен слушател, който задаваше едни от най-адекватните и конструктивни въпроси. Не улових у него и най-малка досада или нетолерантност и напротив усетих една изненадваща прилежност и заинтересованост към работата на всеки един, застанал пред съботната аудитория.

9 (edited by lilia 06.10.2008г. 20:29:15)

Ако аз не бях присъствала на конференцията, щях да се интересувам повече около какви въпроси са възникнали интересни дискусии и кой какви позиции е защитавал в тези дискусии.

За мен бяха интересни противопоставянията по повод на два въпроса:

1) Защо четвъртото главно изречение от Трактата (не) може/ (не) трябва да се преведе като "Мисълта е смислената пропозиция"

2) За употребите и злоупотребите с Витгенщайновото понятие за езикова игра.

В момента не се наемам да реконструирам коректно и пълно тези дискусии, но ако някой от участващите в тях реши да отвори специална тема в Проектория по този повод, сигурно бих се включила.

ПС: извинявам се за объркания начин, по който бях написала 1) преди да го редактирам, просто си мислех за проблемите на първото изречение докато пишех за четвъртото и се е получило безумно смесване :-)

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Ето резюме на моя доклад от конференцията. Наистина, резюмето написах преди да подготвя доклада, затова има известни разлики, но основната мисъл е тази.

Езикови игри и научно доказателство
В модерната философия, най-вече чрез Декарт, се е наложило едно разбиране за научното доказателство, което взема за образец геометрията, както я изгражда Евклид от аксиоми и теореми. Това води до все по-фантастични представи за начина, по който процедира науката и до неразрешимата главоблъсканица за индукцията: как е възможно доказателство на строго универсално твърдение от сингуларни предпоставки.
Разбирането на науката като семейство от езикови игри може да ни върне към по-реалистични представи за науката, а също и към понятието за доказателство, което все още има гражданственост в науката, съда или следствието. Езиковите игри нямат граници (вж. Витгенщайн за семейната прилика или за правилата). Тогава в тях няма невъзможни „ходове”. Всяка стъпка е свободно, а не принудително действие от рода на приемането на заключение в силогизма. „Логиката” на езиковите игри е логика на целесъобразността и на някаква наложила се практика, а не логика на принудителното действие под натиска на неумолими правила. Тогава индукцията не е нелогична, непълната определеност (undedetermination) на теорията от данните не прави невъзможно научното й доказване, а ще трябва да се върнем и към по-реалистично разбиране за дедукцията.

fphgrb01 wrote:

...ти каза, че науката е езикова игра? Което според мен никак не е, ония в ЦЕРН правят всичко друго но не и Scrabble.

Положително Витгенщайн е взел понятието за езикова игра от математиците (може би от Хилберт?), които разглеждат математическите знакови системи просто като игри със знаци според определени правила без оглед на това, дали знаците означават нещо. Само че той никъде не дава точно това обяснение за избора на термина. Да, езиковите игри могат да се променят, но за него е по-важно друго: езикът не е използване на знаци, които носят някаква душа - смисъла. Езиковите изрази имат смисъл в контекста на някаква игра, т. е. дейност. Като детските броилки. Децата казват броилки, не просто заради удоволствието от звуците и думите, а за да определят, например, кой "жуми". Езиковата игра е вършене на някаква работа с помощта на езика. Затова в езиковите игри не всичко може. В играта на зидаря и помощника не може да се построи сграда, висока петстотин метра, просто чрез въвеждане на нови думи и правила.
Тогава защо това, което се прави в CERN, да не е езикова игра? οма материална дейност, има и огромен арсенал от знакови системи, които се използват за задействането на техниката и после за получаване на някакъв знаков аутпут. Самите частици изписват знаци в Уилсънова камера, във фотоемулсия, в броячи, а после започва една дълга игра, в която от тези знаци се пораждат други знаци, докато накрая се получат научни статии и доклади. Това съвсем не означава, че тук има някакъв произвол и че който разглежда науката като езикова игра, я смята за нещо несериозно. Означава обаче, че науката не е боравене само със знаци, а винаги включва някаква материална дейност, която осмисля това боравене.