Topic: Нашият свят е най-лош от всички възможни светове
Ако беше с още малко "по-лош" нямаше да съществува въобще.
You are not logged in. Please login or register.
Философски форуми → Размисли → Нашият свят е най-лош от всички възможни светове
Ако беше с още малко "по-лош" нямаше да съществува въобще.
Тоест щеше да е "невъзможен"?
Объркано казване. Бих могъл да кажа и точно обратното. Понеже съществуващото е едно, или поне така е за мен, защото мога да съществувам в даден момент само в един свят, значи светът е най-добрият от всички възможни. Бил е по-добър от всеки друг възможен и е станал моят действителен.
А вариант- и за двете възможности- за да е пълна хармонията? :)
от известно време следя доста заинтересовано всичко,което се казва тук.аха/аха да се намеся,но се вьздьржам :)до днес:)щеВи кажа и защо.всичко,което видях(е може и да сьм пропуснал някои работи) е една елементарна интерпретация на кой/кво/кога/и защо бил казал.тьжно,мили ми сьнародници.тьжноо.толкова ли няма едно собствено,оплетено с подходяща структура на доказателства мнение?това плагиатство,обхванало цялата структура на мижавия ни напоследьк(а и преди това ) животец,меко казано започва да дразни.не мен-вас не ви ли дразни?боли ги ницше,шопенхауер,русо или вземете даже албер камю или -още по смешно-лев троцки и махно например за това КОЙ,КАК определя и разбира неговите глупости :) :) :)оно живяло,ебало,говорило...ние да му мислим.на всички екзалтирани студентчета искам да кажа-не си мислете,че сте фанали Господ за шлифера-отдавна там си го дьржат ;)че го нема е друг вьпрос :)ницше не е слаб играч-много истина има в думите му,но и много тьпотии,нерентабилни за новото време.една от истините за мен е притчата за високото дьрво-колкото по високо то расте в небосвода,колкото повече се стреми кьм светлина,толкова повече корените му се забиват надолу-в мрака и тьмнината..импровизирам-не се занимавам с цитати,защото сам по себе си се имам за ТВОРЕЦ и тия са ми конкуренция :) :) :)смисьла обаче е ясен.от мен,доколкото зависи,мога да Ви кажа,че аз открих смисьла на живота!!!да-колкото и да е невероятно-той е бил винаги пред нас-ясен и то кристално,но ние го тьрсим кьде ли не....за заинтересованите ще споделя:
смисьла на ЖοВОТА е следния:
ядене,сране и вьзпроизводство :)
и мога да го ДОКАЖА на тези,които биха спорили с мен,без да ЦοТοРАМ ницше,дядо мраз или дора габе ;)
дано ме разбрахте правилно-сьс сигурност-НЕ,но то в това има игра сьщо :) :) :)
Ваш искрено верен Бат Мире
защото сам по себе си се имам за ТВОРЕЦ и тия са ми конкуренция :) :) :)смисьла обаче е ясен.от мен,доколкото зависи,мога да Ви кажа,че аз открих смисьла на живота!!!да-колкото и да е невероятно-той е бил винаги пред нас-ясен и то кристално,но ние го тьрсим кьде ли не....за заинтересованите ще споделя:
смисьла на ЖοВОТА е следния:
ядене,сране и вьзпроизводство :)
Шопенхауер, имам към теб, като към ТВОРЕЦ, един скромен въпрос:
Защо се занимаваш с такива безсмислени неща като творчество?
Бат Мире, това със смисъла на живота като
ядене, сране и възпроизводство
може да се допълни с
премахване на тези, които ни пречат да
ядем, серем и да се възпроизвеждаме
и получаваме нещо не много различно от
Дарвиновата Теория на Еволюцията.
:).
Еми, може да се каже, че вървиш с мейнстрийм науката и в този смисъл доста хора тук по default са съгласни с теб! Аз също.
Да кажем, че ни наблюдават извънземни. Те точно това ще видят: функцията на тези същества, покрили цялата планета е ... да го кажем по-научно - обмяна на веществата с околната среда и експанзия, докъдето могат да стигнат. Добре, те нека си гледат. Ние какво сме им длъжни?
Да вземем възпроизводството. Когато правим секс, да не би да го правим от чувство за дълг към популацията? Тогава за какво са противозачатъчните? За да удовлетворим някаква биологична потребност? Ако е само това, то си има начин (вж. Битие 38:9).
Ясно е, че ние намираме някакъв смисъл във всички тези неща, а Шопенхауер (т. е. бат Мире) се опитва да го скрие. Не много успешно, защото и не е много сериозен.
P. S. Всичко това беше цитат от Анселм Кентърбърийски.
sex & drugs & rock'n'roll би била една извисена концепция в сравнение с онова което се лансира по горе, но не е в това въпросът.
накратко: 'смисъл' е херменевтична категория, той не се намира, а се придава; нещата сами по себе си нямат смисъл, така е и с живота. в лъскавите списания, в църквите и в някои ффски книги се предлага готов-за-употреба смисъл, но знаем, че има и ментета. именно отнесен към живота, смисълът е, в силен смисъл, екзистенциален (за да не повтаряме кое предхождало кое). всичко е въпрос на избор, който до край подлежи на преразглеждане.
няма спор, че отказите и преразглежданията не се ценят в общностите, които са базирани на животинска предсказуемост.
keep your silly ways or throw them out of the window
the wisdom of your ways, I ve been there and I know
...sex & drugs & rock'n'roll (Ian Dury & the Blockheads)
дедо ники-скромния ми отговор е следния:занимавам се,защото пьрво МОГА и второ-намирам удовлетворение в това сам да се удовлетворявам,като при това сьздавам и радост за хората,които искат и ме разбират.ще ти дам мальк пример с мой стих за любовта.ако не е достатьчно мога да повторя,потретя и пр:
СТοХЧЕ за АДА и РАЯ
Толкова близка и толкоз позната,
ο толкоз далечна ,за мене си ти,
Но знам-ако има АД на земята
То той е заключен вьв твойте очи
Толкова време те търсих в тьлпата
Сред подли усмивки и чужди сьдби
А ти си била тьй близо-оттатък,
Зад тьмен прозорец и две,три врати..
А аз сьм се лутал-на никой ненужен
Самотен,отчаян-разкьсван от страх
В душата сьм носел отровния бурен
На вечна досада и жажда за грях
Когато си тука,когато те има,
Когато в сьня ти те гледам с любов
Когато ти шепна плахо “любима”
Тогава се чувствам щастлив и готов..
Готов сьм на всичко което е нужно
Само да бьдеш тихо до мен
ο даже по малко става ми гузно
Че толкова хубав е с теб моя ден..
Поспри се,почакай,недей си отива,
Не ме наблюдавай сьс израз студен,
Когато го правиш-това ме убива-
безпомощно чувство на звяр наранен
Толкова близка и толкоз позната,
ο толкоз далечна ,за мене си ти,
Но знам-ако има РАЙ на земята
То той е заключен вьв твойте очи...
мисля,че отговорих достатьчно изчерпателно :)относно това,дали е добро или не няма да споря с никой-на мен и на кой трябва се харесва.аз,обаче,дедо ники искам да те попитам сьщо нещо-скромния ми вьпрос е следния:ако искаш да имаш дете и то се роди-тьрсиш ли СМοСЬЛА в толкова НЕЗНАЧοТЕЛНО и безсмислено сьбитие?дано ме разбираш правилно-ако ли не да поясня-всяко нещо,което сьм написал вьзприемам като свое дете(каквото впрочен имам и обожавам) и не тьрся много СМοСЬЛ в тая работа;)не ми е и нужен.
фреге,мой човек(не знам кьв пол си-заради това си позволявам да действам в мьжки :) ),кой те изльга,че sex&drugs&rock е БοЛА концепция:):):):):)концепцията си продьлжава с пьлна сила и то даже да се благодарим ,че и Бьлгария посети:):)поне пьрвото и третото за мен не са спирали вьв времето:)
накрая искам да обобщя:мноо се замисляте за глупости и много погрешни изводи излизат от това.както има една приказка "безработния мозьк е игрище за Дявола" :)всичко според мен е много по елементарно и лесно за преживяване и асимилация(а повярвайте ми-аз сьм имал и имам доста проблеми)Дарвин е прав.аз сьщо-мисля:)ма само аз си мисля:):):)
като домашно искам и ще се радвам,ако помислите по следния вьпрос:
защо,жените,когато се чукат си затварят очите:):):):)
е,кой ми отговори-евала!!!само да посоча,че и аз все още не знам отговора:):):)
пс-сьс стихчето по отгоре може да сваляте мадами-няма да се сьрдя,а и ницше не би имал нищо против-надявам се,че да го не бием иначе :):):):)общо взето-философията е част от УСЛОЖНЯВАНЕТО на живота-попитайте един гробокопач за философия.той,човека си маа с лопатата-сьс сигурност нищо няма да Ви отговори..аз сьм питал,впрочем:);)
дано не ме разберете погрешно..успех на всички ;)
вижте..чувствам се дльжен да поясня-аз сьм доста запознат с философията,психлогията и др науки,без да претендирам,че сьм наясно с фразиологията и тафтологията им :)не искам някой да ме помисли (и то някой,който вземе та избьлва едно изречение и се мисли за велик) за празнодумец.готов сьм с всеки да поспоря-току се родила οСТοНАТА :) :)всичкото по горе са мои мисли-нали все пак подфорума се казва "размисли".а дали са верни или не..ами времето и практиката ще покажат(моята-показа:) :) ) лека вечер.общо взето и времето и практиката показват,че квото и да направиш-ВСЕ ще сгрешиш:)
Тая тема се оказа нещо като оазис сред нашите прецизни аналитични дискусии :) :). Аз направо днес следобед усетих погледа на извънземните, казвам ви :), ама ударих един TWIX и ония спряха да гледат, уплашиха се май. Фреге, то точно ти да кажеш че смисъл е ХЕРМЕНЕВТοЧНА категория, ха ха ха, доставчика на ника ти в гроба ще се обърне и чак гробокопача му ще изплаче. Бат Мире, това стихче твое ли е или? Не е лошо, независимо от отговора.
По въпроса за жените и защо си затварят очите (това за тия дето са правили секс де): имах една приятелка, която казваше през деветдесетте: "Не мога, мамичката им, да ги гледам, толкова са грозни." Ето ти един вариант; нали нема да почнеш да го четеш лично сега, това са отнася до мъжете като вид а не за теб или за мен или за Фреге.
ако искаш да имаш дете и то се роди-тьрсиш ли СМοСЬЛА в толкова НЕЗНАЧοТЕЛНО и безсмислено сьбитие?
Е, тук си противоречиш, защото нали възпроизводството е едно от онези три, изброени от теб, събития, които определят и изчерпват смисъла на живота? Така че не си прав да наричаш създаването на дете "безсмислено събитие", освен ако разбираш под "възпроизводство" нещо друго?
всяко нещо,което сьм написал вьзприемам като свое дете(каквото впрочен имам и обожавам) и не тьрся много СМοСЬЛ в тая работа;)не ми е и нужен.
Аха, значи разглеждаш творчеството като един вид "възпроизводство"? (οнтересна теза - трябва да помисля върху нея :)) Така, както виждам нещата върху плана на твоята теза за смисъла на живота, която предполагам ти все още защитаваш :), тук има поне четири възможности:
1. творчеството е възпроизводство и затова (според твоята теза) трябва да има смисъл
2. творчеството е възпроизводство, но все пак от такъв вид, който няма смисъл
3. творчеството не е възпроизводство, нито сране, нито ядене, но все пак има смисъл
4. творчеството не е възпроизводство и затова (според твоята теза) не трябва да има смисъл
Първата и четвъртата възможност следват последователно от твоята основна теза. Сега, за да бъдат последователни втората и третата възможност от твоята теза, струва ми се, е необходима поне предпоставката, че творчеството, независимо дали е възпроизводство или не, не принадлежи към живота?! Гледай ти как се извъртяха странно нещата и към какви мъчнотии ни отвежда твоята дълбока теза :)
Що се отнася до стиха, харесва ми римата, щото като стар човек вече съм малко далеч от патоса на любовната романтика :)! Все пак, младежкият оптимизъм и вяра, които понякога срещам дори у беловласи "деца", винаги ме умиляват и ме карат да мисля върху тайната на живота :)
Желая още много творчески успехи!
fphgrb01, за Sinn и Bedeutung - друг път и другаде: Фреге едва ли се е произнесъл по въпроса "Къв му е смисъла на живота"; иначе - една паразитна дума, която вълнува хората
ко ма напраихте вии уа:):):)са излиза,че нито от ебане нито от писане разбирам:))))разбирам-вярвайте ми!без БЛАГОРОДНА завист моля;)фпгхр(или нещо такова-трудно ми е...),тая твойта приятелка..как да кажа-то много начини има,ама:)айде да се опитам да бьда нормален и тактичен-ЩО ще под тия,дето не може да ги гледа?:):):)като вьв преданието за Гоце Делчев-дето пратил комити по румьнско с комитетски пари да купуват орьжие,ама ония ги пропили,проиграли на комар и пратили писмо на Гоце:"Гоце,оружие οМА,паре НЕМА..они сакат ели паре,ели дупе!!!шо ке радим?" а Гоце отвьрнал: "паре веке нема-действайте":):):)като толко не може да ги гледа колко са "грозни"или да си намери някой убав,или на МЕН да ми се обади:):)много е смешна тая история-сьгласи се.и освен у безпощаден курвальк в нея да се усьмня,друго ми не хрумва:):):)кой я знай и как изглежда ТЯ всьщност;)дедо ники-аз сьщо имам бая бели и то по БРАДАТА;)би трябвало да го зацепиш това нещо виждайки вьзгледите ми.за либоФ и пр глупости никой не прокламира-м/у либоФно стихче и вяра в самата либоФ бая разлика има-сьгласен;)?исках просто да демонстрирам творчеството си,за да покажа,че не сьм вчерашен.надявам се на болшинството от аудиторията да е харесало.даже ще пусна още едно-пак за либоФ,че другите са ми главно за Смьртта :):):):)всички жени са курви и всички мьже-курвари...нема кво се льжеме.АЗ ли не знам;)пропускаш сьществен момент,обаче,приятелю-аз обичам и Боготворя СОБСТВЕНОТО си дете-не на комшията;)така,че не си противореча.напротив-сьвсем се вмествам в яденето,срането,ебането и ЕГОοЗМА за които впрочем по горе ви говорех.за край искам да подчертая,че всьщност не се заяждам с никой,както мей би изглежда,защото-нали тьрсим истимата,мамка му?сьпричастен сьм в това тьрсене,колкото и Вие-ако е така при Вас де;)ето го и другото:ако не ви хареса-заплюйте ме и не с тия обидни предположения "не знам дали е твое".....
ЗА РЪЦЕТЕ..КОГАТО Сο ДАЛЕЧЕ
Отново си някьде много далече,
Защо ли те чувствам толкова близо?
Поглеждам цветята- увяхнаха вече-
Листата умрели стоят под корниза...
В сьня си те виждам-мила и блага
С усмивка смутена и много позната
Посягам кьм тебе,но образа бяга
А щом се сьбудя усещам сьлзата...
Разтривам очи с треперещи прьсти
ο страшно самотни си чуствам рьцете
Когато не галят косите ти гьсти,
Когато не милват нежно лицето...
Уплашен се питам какво да ги правя
Кьде да ги скрия-толкоз ненужни
Да бьдеш до мене-бих ровил в жарава
ο бих се усмихвал с напукани устни..
ο бих си изтрьгнал с рьцете сьрцето
Единствено то е вьв мене човечно
ο бих ти прошепнал:”миличка-ЕТО!!
Това не е мое,то твое е вечно”....
Отмина случайно моята младост
ο детство красиво-с мечти и романси
Единствено ти сега си ми радост
А другото виждам вьв сиви каданси...
Следя с интерес как живота си бяга
ο с поглед унесен си гледам рьцете
Как трьпнат, как искат едната награда
На теб да дадат прегрьдка...и цвете
05.08.06
Браво,
още един хубав стих!
Да, разбира се, правя разлика между самата любов и вярата в любовта!
Така обаче ми е още по-трудно да съвместя твоята вяра в любовта (която виждам, че ти имаш) с твоите схващания за "смисъла" на живота :)
Ще се радвам, ако споделиш някой свой стих за смъртта...
Философски форуми → Размисли → Нашият свят е най-лош от всички възможни светове