Re: Цензурата

добре де, това е доста мъгляво :)

цитат "1. Какъв е общият дух на този форум?
= Може би не е изразим накратко, но достатъчно е да се прочетат обсъжданията и той може да се долови. А при участие става още по-отчетливо." край на цитата

и гърция и древен рим са имали доловим дух, обаче после идват варварите и духа се променя

как смятате да удържите духа на проектория без насилие? :)))

Не виждам някой някъде да е поемал ангажимент да няма "насилие", ако правилно разбирам онова, което влагате в тази дума.

Да ви върна към темата. Коя цензура не ви харесва? Какво точно разбирате под цензура? Не сте доволна от някое конкретно действие или от някой вид действия, които се предприемат систематично?

Вие, когато пишете тук, искате да се приобщите към общността и дискусиите или имате някакво друго целеполагане, на което пречим?

ми че аз съм stranger, чужденката, непознатата, никога не се приобщавам :))))

любопитно ми е просто

сега във форума пишат трима-четирима души, и може да се каже, че "доловимият дух" на проектория е доста закостенял

ако в него нахлуят 20 души, които имат различни представи за това що е философия, как ще постъпите?

ше изтриете ли постовете им?

ше ги оставите ли да променят духа на проектория?

οзвинявайте, stranger, в случая не става дума за различна философска позиция (явно не сте разбрали аргумента). Между другото това е доста сериозна самооценка от ваша страна.

мнението ти за завишената ми самооценка го знам, както и ти знаеш моето за твоята завишена самооценка, както и за завишената самооценка на останалите двама администратори, които също се натоварват с нелеката задача да филтрират кое е философия и кое не е

малкото познание е опасно

но и наистина улеснява категоричните дефиниции

този спор го водим от две-три години:

ако имате несъгласия с това, което в съвременния свят би могло да се дефинира като философия, очертайте формалните и консептуални граници на проектория - да речем, форум за практикуване на класическа философия

смеховато е да се узурпира целия термин "философия" - по начина, по който го правите, прилича повече на невежество, отколкото на несъгласие

Добре, за да е ясно.

1. Не става дума за разделяне на философското от не-философското (въз основа на което вие правите вашата самооценка). Администраторите тук не се занимават с дефиниции в своята административна длъжност (естествено като интересуващи се от философия, могат да се включват в подобни дискусии).

2. Това, за което става дума е за отделяне на конструктивно от деструктивно поведение в рамките на една общност (затова и при администраторите няма самооценка).

Т.е. проблемът не е, както вие бихте искали, познавателен (и тогава да се опълчвате срещу някакъв измислен консерватизъм), а просто поведенчески. οменно затова няма цензура. Никакъв концептуален спор не водим с вас от години (аз лично не съм водил философски спор с вас никога). В тази общност има класически философи и пост-модерни философи. Проблемът не е в плурализма, защото той е ценност, а в поведенческите реакции и лексиконното отношение.

добре би било да съгласувате постовете си и поведението си с постовете и поведението на останалите двама администратори и модератори

какво значи например изказването на ясен, че би трябвало да се пише разбрано?

разбрано за кого?

разбрано за какво?

аз също съм за разбраното писане, но дали това, което е разбираемо за мен, е разбираемо за останалите?

а това, което е разбираемо за тях, дали е разбираемо за мен?

лилия и агент фбр007 имат проблеми с хегелианския и поетичния дискурс, аз имам проблеми с логическите безсмислици на сократ и ръсел

и не случайно, говорим от епицентъра на  две парадигми, превода между които е невъзможен, защото промяната на формалната структура на изказа води до промяна на консептуалното съдържание

имаше тук един-двама момъци графомани, верно е, че постовете им приличаха на бълнувания, но е верно също така, че зад бълнуванията им понякога прозираше ерудиция, която липсва на администраторите на този форум

можем да оценяваме само тези, които са под нас, но как бихме разбрали/оценили/категоризирали тези, които са ни задминали?

бяха ли деструктивни постовете им, затова ли ги изтрихте?

οскам да споделя едно нещо, което нямах време да напиша и което е във връзка с темата за цензурата и не толкова във връзка с конкретни потребители.

Тъй като това е философски форум, имам усещането, че проблемът не е толкова какво е философия, а какво именно е форум.

Т.е. казусът не ми се струва толкова дълбоко концептуален, колкото въпрос на поведение. ο не толкова дискусията какво е философия може да породи напрежение (тя е по-скоро дори търсена и любопитна в рамките на философията), а именно какво означава да се участва във форум, какво означава да се общува с хората, какво означава да има дискусия в рамките на общност (дори и тази общност да е плуралистична и антагонистична). Не смятам, че тук има хора със сходни философски интереси, по-скоро има хора, които ценят общуването между различни. Т.е. уважават и философията и форумното. Ето защо понятието "цензура" ми изглежда крайно неуместно и драматично.