Не съм сигурен, 4е изискването за нали4ие на самосъзнание (което да удостовери съществуването на АЗ, каквото и да се окаже това) може да бъде изпълнено във вси4ки слу4аи и от вси4ки хора (които конвенционало се приемат за "нормални", т.е. - мислещи :)). Така например когато аз се съсредото4а върху някакъв проблем, въпрос или понякога просто увлекателен филм или книга аз не мисля, 4е съзнавам винаги себе си, като мислещ дадения обект на интерес. Мога да се съглася, 4е не-съзнателно или под-съзнателно знам това, но това ве4е не е съзнание за АЗ а е не- или под-съзнание за АЗ. Ако това е така, изискването за нали4ие на АЗ се модифицира зна4ително, защото от една страна и двата феномена не са достатъ4но добре познати на съвременната наука и от друга, изглеждат не особено активни, оттук, необходими, за да се гарантира АЗ. От трета страна, изглежда ми прибързано да отри4аме тази възможност за машините. Ти би ли приел за естествен интелект един изкуствено създаден (в лаборатория) 4овешки мозък, който е 1 към 1 еднакъв структурно с мозъка на роден от 4овек 4овек и който е способен да функционира по същия на4ин? Аз бих се въздържал да нарека този интелект "естествен".
Доколкото ми е известно, съвременните критерии за нали4ие на AI са способност за самообу4аване и саморазвиване на база заложени принципи и входяща (интерпретирана според принципите) информация. Понястоящем съществуват редица умопомра4аващо сложни програми, които отговарят поне от4асти на тези изисквания.
Тестът на Тюринг няма нищо общо с механи4ен тест за комбиниране на знаци.
… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.
www.sofiafilm.com