Topic: За нелепата "онтология" на Дявола.

Беше ни предложена имплицитно реклама на т.нар. Дявол от Ваня с твърдението, че този субект имал интерес да мислим, че не съществува, но иначе си съществувал.
Възразих със становището, че това изхожда от погрешни предпоставки. Употребих "предпоставки" в най-общия, но уместен смисъл на думата. Ваня се хвана за формално-логическото определение на предпоставките, след което дори си самовнуши, че е ме е разбила...
И ето сега аз поставям темата по-разбрано (като се извинявам на всички, които с право донякъде ще ми се присмеят с какъв акъл се връзвам да оборвам суеверия от религиозен порядък):

1. Наличието на каквото и да било, особено пък на ДЕЙСТВАЩ СУБЕКТ се доказва, а не се твърди само. В противен случай всеки ден, всеки час, дори всяка минута ние можем да си измисляме най-различни субекти, които ще имат " онтологическа легитимност".

2. При положение, че не е доказано да има Дявол / Шайтан, то откъде-накъде ще твърдим, че му познаваме плановете, намеренията и, направо Modus vivendi-то му и Modus Operandi-то му!?!

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Re: За нелепата "онтология" на Дявола.

Да, Dalai, да. Ваня е ненадминат и всепризнат майстор на самовнушенията.

Христос Возкресе!

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Аз разбирам, че е трудно на жена с дете, в страна, където жизненият стандарт е малко над средното за Света да бъде оптимист, реалист и пр. Има си нужда от искейпизъм и го намира в някакви си илюзорности. Но, лошото е, че потъва НЕКРИТИЧНО в тях и иска да ни зарази и нас. Ами то и ти си вид искейпист, обаче, както виждам "бягаш в" изкуствата, във философията и пр. Ванчето бяга в религиозности...
На кой не му е тежко понякога? Вчера едно възлюбено същество тука се оказа, че ме предава, лъже и пр. Неприятно, болезнено, неочаквано...И какво? Да вземем да се молим на дяволи, караконджули, таласъми, трилики божета и пр.? Полза никаква. Разбира се - психологически защити има много, но изпадането в религиозност е една от най-отровните, вероятно, след наркотизирането.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Като един отговорен PR, е професионално да се изкажа за "клиента" си :) А и на едно място преди време бях помолила един потребител да ме асоциира с "лошия чичко" Воланд, та да запретнем ръкавки.

хи-хи (темата е много .... ведра ... така да се каже). Дано мама никога не попадне в този форум, че знам ли какво ще й причиня. (сори мамо, правя го само от професионализъм).

Dalai_tatar wrote:

1. Наличието на каквото и да било, особено пък на ДЕЙСТВАЩ СУБЕКТ се доказва, а не се твърди само. В противен случай всеки ден, всеки час, дори всяка минута ние можем да си измисляме най-различни субекти, които ще имат " онтологическа легитимност".

Мисля си дали и как "надписът" -ник "Dalai_tatar" може да докаже, че съществува. Че не е някакъв чип примерно. Как би доказал автентичността си -телесността и същността си едновременно, както и способността си да цъка точно определени неща във форум.

На Дяволчето, според мен не е нужно да се доказва - действащата субектност.
Защото реално, Дяволчето може да е във всеки един от нас. Гледали сме филми за обсебени.
Въпросът е, как да докажем, че е ПРОСТО ИЗМИСЛИЦА?
Само от Библията и иконите, можем ли да докажем съществуването на Бог. Не. Защо? Защото не е нужно. Въпреки това, не само заради християнския има създадени безброй религии. Да, да политиката, културата, времената...
Но да се замислим реално за Човешката си природа?
Какво представлява тя? Просто Подобие на Бог? Само Подобие на Бог? Някой твърди ли го безрезервно? И ако да, как ще докажем, че сме подобие на нещо (Бог), кото не можем да докажем като действащ субект?
Та, ако някой ми докаже автентичността на бог, тогава и аз мога да е разтърся за Дяволчо.
По ми е неприятно, че трябва да го правя, не защото съм твърдяла нещо конкретно, а защо споменах реплика от филм, но явно думите ми имат........ такова трансцедентално въздействие.

Dalai_tatar wrote:

2. При положение, че не е доказано да има Дявол / Шайтан, то откъде-накъде ще твърдим, че му познаваме плановете, намеренията и, направо Modus vivendi-то му и Modus Operandi-то му!?!

Тукинка, опираме до каузалност- наша любима тема.
Дори да докажа, че АЗ съществувам като "действащ" субект.... пак не може никой да ми знае плановете, включително и Аз самата. Да, гадно ми е... но още повече като се сетя за променливата си природа, тогава настъпва пълно объркване и незнание на МОДУсите и модулирането с пермутации.

Но има нещо, за което съжалявам... мдаааааа
На изпита при Сашо Андонов, тва трябваше да ми е темата...щеше да е купон, ама нейсе.
Дявола не е страшен (персонаж), а проблема си е в нас, че не знаем как да се справим с това, което не можем да си обясним, и когато безсилието ни надделее над Вярата.
Така, че повече Вярвайте и всичко ще е наред. (съвсем смирено си мисля такова).
:)

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Да бе - много е 'ведро' да си говорим за дяволи! Така й изглежда на Vanq защото спокойно си го е написала на компютъра, мотала се е още известно време из къщи, свършила е туй-онуй и накрая безгрижно си е легнала. И сега сладко спи под меките завивки, от време на време приятно се протяга и сигурно се усмихва в съня си.
Обаче ако се беше събудила сутринта с чаршаф, мокър от пот, навит и усукан около тялото й като змия, захапала възглавницата - ето тогава друга песен щеше да пее...

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Има доста какво да се каже по темата, но съм дал "обет за мълчание" по отношение на Ваня, така че - няма как.
Хераклит, всичко е въпрос на условни рефлекси, нали знаеш? Аз имам условен рефлекс "ДЯВОЛ = ЕВРЕЙСКА ИЗМИШЛЬОТИНА" и хич, никак, въобще не може дяволичното да ми причини някакви си неприятни преживявания. Същото и за чаршафите...в много по-голям смут изпадам като си помисля какво пране ме чака, отколкото как точно се е увил чаршафът...Де да можеше сам и да се пере, не само да се увива!...

Преди време бях  "посъветвана" да си мисля/внушавам все приятни неща. Стори ми се приемливо и... се съгласих да го правя доколкото е възможно. В резултат на това- Да. Спинкам си чудно. Не знам дали се протягам на сън, но честно се събуждам отпочинала.... :) във всичко до тук няма лошо (май), но се оказва, че не е ДОСТАТЪЧНО основание да пиша по тема, в която се споменава "дявол".
Извинявам се.
а, Man (-a) with vow of silence....

ме наведе на две мисли

че "обетована земя" май идва от "обет":)

и другото е, че се сетих за една песен от един филм - "Arizona dream"

".........
the horse things
.....
the dog things
.....

The fish Doesn't things
the fish mute
exspression
The fish doesn't things
because fish know
EVERYTHING!

О, не.  Ако още веднъж се опитам да го напиша това и да не успея да го публикувам ще се гръмна. обещавам.

та:

Disclaimer. Опровержение

много се извинявам за допуснатата грешка (дано Горан Брегович или който е писал текста не се сърдят, че не понимаю хич инглиша.)

Или текстчето на песента от #7 да се чете и разбира:

The man thinks
The horse thinks
The sheep thinks
The cow thinks
The dog thinks
The fish doesn't think
The fish is mute, expressionless
The fish doesn't think because the fish knows everything
The fish knows everything

Sorry!

Да, Vanq, не бих искал да те обезкуражавам, но като експерт бих казал, че шансовете ти за Ада са твърде малки. Гледай 'Constantine' с Киану Рийвс и ще видиш, че не изпускаш кой-знае какво.

За истинското религиозно съзнание нещата тръгват от особена, по-дълбока емоционалност; така че ако се тръгне от строго рационалното, както например го прави Далай - до никъде няма да се стигне. Следователно в лицето на Далай виждаме - от гледна точка на двете сили - един много сладък и апетитен атеист.

От друга страна виждаме Vanq - която е възможно без да бъде религиозен човек - вече да принадлежи към един от двата свята. Погледни в душата си, потърси най-съкровеното в себе си и ще видиш Светлината.

...Как да обсъждаш с ТАКИВА събеседници "онтологията" на Дявола?!
Явно това насериозно няма да стане, така че можем да пробваме и да си измислим нещо 'на ужким'.

Ама разбира се. Просто религиозните в България, примерно, не виждат ОНТОЛОГИЯТА, ИСТОРИЯТА на тяхната религия. НЕ си дават сметка, че са жертва на древно-еврейски вярвания, примесени с малко гръцка философия и римски измислици. Т.е. аз виждам религията като това, което е, а за вярващите тя е РЕАЛНОСТ, в която живеят и не могат да осъзнаят имагинерността й.
С рационализъм може да се стигне доста далече. Но и да не се стигне, поне се знае, че е било на прав път. Ако мога да си послужа с една реплика на Петър Стоянов : "Фабриката за илюзии вече е затворена." Вяра, надежда, любов...Неподплътени с нищо са направо вредни.

Х. не разбирам с какво съм заслужила прекрасното ти отношение?! Аз, наистина не го заслужавам. Но въпреки "яснотата" ми за това неразбиране,  е вълнуващо като споделяш Същността ми като Светлина.
Някак... не просто се замислих, а реално се почувствах "оценена"- макар и виртуално.
Благодаря.
(но... примерно утре няма да пиша, защото никой не ме е разбрал всъщност)

Примерно
предпочитам да не бъда НИКОГА ЗАБЕЛЯЗАНА, отколкото да доказвам, че НИЩО  не искам.
Честно казано не разбирам от много неща, но се чувствам по-добре, когато знам, че съм непозната (невидима) и никой не знае за мен.
Все пак ти благодаря, че с участието ми в този форум ме накара да се чувствам... "значима"- мисля, че ако не беше ти нямаше да усетя присъствието си като съществено. :)
Ще се радвам, ако режимът ти не е толкова нездравословен и когато и да е- скоро или след време- се почувстваш истински щастлив :)

Е -хе-е-е-е-е!...

Ти си като Алиса в Страната на Чудесата... много е трудно да ти се обясни.

Хераклит wrote:

Погледни в душата си, потърси най-съкровеното в себе си

...и ще видиш, че най-дълбокото в теб е Светлина.

Имам предвид точно това, буквално. А ти го изтълкува: < Същността ми като Светлина >. Дяволски е различно!
Аз като един духовен Гуру веднага се изкушавам да те поведа из Страната на Чудесата, наречена 'човешка личност', но... веднага се отказвам: защото е дълго, сложно начинание, отнема и време, и усилия. По-скоро ще кажа някак нещо не по темата.

* Това не ми е 'прекрасното' отношение! Така си говориш, защото не си имала възможност да ме познаваш, ако ме познаваше щеше да видиш какво е наистина 'прекрасно'.

Нещо против Алиса ли долавям? :)

Мислех си, че мъжете (по природа) са по-склонни да им се "угажда", щото за жените е ясно (казвам го с пълно съзнание за правотата си, щото е проверено както от личен опит така и от наблюдения върху всички останали субекти от моя пол).
Ама май и на мъжа не винаги може да се угоди, ....трябва нещо май настроението да се нацели, ама виртуално е доста дификълт-ско.
Когато му благодариш той ти казва- "ама ти не си разбрала. Аз не съм ти правил комплименти или некви похвали, че да благодариш. Ходи, виж си играй със заека в огледалния свят"
Като НЕ си в настроение обаче да си много благодарна.... тогава идва, че си ПРОСТО луда, която си въобразява, че е големата работа, но едно "мерси за кафето" не се сеща да напише.
Еми трудно е, да, признавам, ама айде няма много да се разочаровам, че днес ми е някак... ведро (упс, пак написах тази дума в темата за "Дявол"-ът, сори).
Знаеш ли, Хераклит? мисли си и предполагай каквото, ама, ВСИЧКО каквото си искаш за мен- защо? Защото нямам власт над твоите мисли!(нали така? :)) Имам само над МОИТЕ СИ.
И след като като професионалист ми назначи и терапия :) (мерси, май не съм ти благодарила в този пост :), а всъщност май без да искаш ми "подари" подарък за РД като ме светна, на нещо...... ама толкова яко, че още се чудя как, ама наистина, как точно ДО сега не съм се сетила, че като си внушавам готини неща... и току виж станали. Ми да, сега си мисля за ЕДНО такова готино нещо, и разбрах кво нещо е внушението верно- чувствам се супер от мисълта за това :))

Хераклит wrote:

* Това не ми е 'прекрасното' отношение! Така си говориш, защото не си имала възможност да ме познаваш, ако ме познаваше щеше да видиш какво е наистина 'прекрасно'.

Това е най-доказуемият Факт- че не те познавам!
Замислих се обаче.... колко ли други пичове не познавам, по света! Много са, също Факт.
Но по-кофтито е, че ако се замисля- от всички готини пичове по света (които не познавам), колко прекрасни неща ПРОПУСКАМ да ми се случат в тоя ми скучен живот....- наистина ще имам нужда от хапчета с рецепта.
Тъй като аз дисциплиниран човек, и разбран такъв, ще продължа курса на лечение, който ми предписа, защото наистина вярвам в това, което ми препоръча- и мисля да се концентрирам и да мисля за неща, които първо познавам (е поне такова съм виждала поне де, ама май е достатъчно като начало за увереност (в по-нататъшното опознаване) и желание) - и които може пък също да ме "дарят" с прекрасно отношение :)

Как мислиш, дали е възможно и други хора да показват и споделят прекрасно отношение? :) (хи-хи, да не вземеш да отговориш?)

Хайде, един прекрасен и слънчев ден от Alice!

Хм... "Огледалната стая"... Ммм-хъ! Интересно, интересно.

Трябва да внеса леки корекции (някои настройки в огледалата): бих казал, че тук в този Форум основното ми внимание е насочено към Далай и Лили... ти си второстепенен персонаж, за неангажирано развлечение.
Също така има голяма вероятност да ме бъркаш с други хора, а може аз самият да не си спомням, но едва ли някъде съм намекнал, че си < просто луда > не, не си, не си и "сложно луда" и - за това пък изобщо нямам спомен - че < като професионалист ми назначи и терапия :) > което води до констатацията, че или ти ми приписваш неверни положения, или аз със зла умисъл създавам противоречива двойственост... И двата случая водят до недоразумение, което изисква желание в двете страни за преодоляването му. Лично аз не намирам подобни желания и няма да направя подобно усилие. Така че не ти остава друго, освен да стоиш на достатъчно разстояние и да се радваш на всеки случаен комплимент, който би могъл да изпадне от фокусническия ми цилиндър или по собствена прищявка да 'изскочи' от там.
Това е в случай, че хем витаят недоразумения, хем не ме кефиш: т.е. ако проявяваш неспособност или по твои си причини не желаеш да зададеш въпроса: как да направя така, че Хераклит да се изкефи?

В обратния случай Хераклит може сам да си се изкефи (с теб, но - без твоето участие).
И се изправяме пред темата за Дявола.
Въпросът за домашно е :
По условие знаем, че Тя не иска за нищо на света Той да се изкефи. Но Той е решил да се кефи с Нея. Как може да стане? По колко начина?
* Една бележка: изключваме всякакъв секс, защото ще стане супер идиотско.

"По условие знаем, че Тя не иска за нищо на света Той да се изкефи. Но Той е решил да се кефи с Нея. Как може да стане? По колко начина?
* Една бележка: изключваме всякакъв секс, защото ще стане супер идиотско."

Kaкто е казал един колега на баща ми - "Аз ходя с нея, но тя не знае."