Като един отговорен PR, е професионално да се изкажа за "клиента" си :) А и на едно място преди време бях помолила един потребител да ме асоциира с "лошия чичко" Воланд, та да запретнем ръкавки.
хи-хи (темата е много .... ведра ... така да се каже). Дано мама никога не попадне в този форум, че знам ли какво ще й причиня. (сори мамо, правя го само от професионализъм).
Dalai_tatar wrote:1. Наличието на каквото и да било, особено пък на ДЕЙСТВАЩ СУБЕКТ се доказва, а не се твърди само. В противен случай всеки ден, всеки час, дори всяка минута ние можем да си измисляме най-различни субекти, които ще имат " онтологическа легитимност".
Мисля си дали и как "надписът" -ник "Dalai_tatar" може да докаже, че съществува. Че не е някакъв чип примерно. Как би доказал автентичността си -телесността и същността си едновременно, както и способността си да цъка точно определени неща във форум.
На Дяволчето, според мен не е нужно да се доказва - действащата субектност.
Защото реално, Дяволчето може да е във всеки един от нас. Гледали сме филми за обсебени.
Въпросът е, как да докажем, че е ПРОСТО ИЗМИСЛИЦА?
Само от Библията и иконите, можем ли да докажем съществуването на Бог. Не. Защо? Защото не е нужно. Въпреки това, не само заради християнския има създадени безброй религии. Да, да политиката, културата, времената...
Но да се замислим реално за Човешката си природа?
Какво представлява тя? Просто Подобие на Бог? Само Подобие на Бог? Някой твърди ли го безрезервно? И ако да, как ще докажем, че сме подобие на нещо (Бог), кото не можем да докажем като действащ субект?
Та, ако някой ми докаже автентичността на бог, тогава и аз мога да е разтърся за Дяволчо.
По ми е неприятно, че трябва да го правя, не защото съм твърдяла нещо конкретно, а защо споменах реплика от филм, но явно думите ми имат........ такова трансцедентално въздействие.
Dalai_tatar wrote:2. При положение, че не е доказано да има Дявол / Шайтан, то откъде-накъде ще твърдим, че му познаваме плановете, намеренията и, направо Modus vivendi-то му и Modus Operandi-то му!?!
Тукинка, опираме до каузалност- наша любима тема.
Дори да докажа, че АЗ съществувам като "действащ" субект.... пак не може никой да ми знае плановете, включително и Аз самата. Да, гадно ми е... но още повече като се сетя за променливата си природа, тогава настъпва пълно объркване и незнание на МОДУсите и модулирането с пермутации.
Но има нещо, за което съжалявам... мдаааааа
На изпита при Сашо Андонов, тва трябваше да ми е темата...щеше да е купон, ама нейсе.
Дявола не е страшен (персонаж), а проблема си е в нас, че не знаем как да се справим с това, което не можем да си обясним, и когато безсилието ни надделее над Вярата.
Така, че повече Вярвайте и всичко ще е наред. (съвсем смирено си мисля такова).
:)
[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]