Re: Имагинерното...Или философия на матаматиката.

Уважаеми г-н Татар,

Само за да ви спестя усилията: не се трепете, няма Нобелова награда за математика. Има Крофордова награда и Фийлдсов медал, там кинтите също са големи, така че можете да се преориентирате в тази посока.

Сега вече сериозно: имагинерният хикс не е същия като имагинерната единица. Хиксът тривиализира аритметиката (прави я противоречива), тъй като въвеждането му позволява извеждането на уравнение от типа "1 = 2" (елементарно е, затова няма да се впускам в подробности). Затова той е напълно безполезен и никой не би го използвал, камо ли да даде "нобелова награда за математика" на откривателя му (разбира се, можем да разглеждаме "нобеловата награда за математика" като "имагинерна награда" и тогава ви е в кърпа вързана; единственият проблем е, че тогава и кинтите ще бъдат имагинерни). С имагинерната единица не е същото: пробвайте да изведете същото уравнение, използвайки комплексни числа. Ако не сбъркате някъде, няма как да стане. Затова имагинерната единица, макар и "измислена" може да върши някаква работа.

Aufwiedersehen!

Medicine Man

Аха. Позабравил съм. Преди години бях чел за основните Нобелови и си спомням ясно, че няма по философия. Отделно, знам че се е спорело дали икономиката въобще е наука и дали трябва да има за нея Нобелова, но вече има.
Мда, предполагах, че има награди за математика, няма как да няма. Това си е наложително и от научна, и от бизнес-гледна точка.
Много правилно си усетил какво искам да кажа с "имагинерния хикс" - прави противоречие (което аз наричам ШИЗОИДНОСТ). По същия начин по който и имагинерната единица прави.
Аз така и не разбрах, ЗАЩО, ако сме приели, че :

а) Има числа, които са отвъд нищото (0-та).
б) УМНОЖЕНИЕТО ИМ ВИНАГИ ДАВА ПОЛОЖИТЕЛНО ЧИСЛО.

То, ИЗВЕДНЪЖ, решава някой, че може пък да се наруши това правило и да имаме ИМАГИНЕРНА ЕДИНИЦА?

Това се вика противоречие.

(Казваш, че няма как "1=2". Но защо тогава, при БАНАХ-ТАРСКИ го приемаш за нормално?)

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

"Като даваш примери гледай и трите условия да се отнасят за него иначе ставаме като политиците и телевизиите-някои казал нещо ама те не го доразбрали щото го изнесли от контекста и т.н."

Имагинерната единица изпълнява ли и трите условия?

"Струва ми се като че ли голяма част от отношението ти към i се влияе от името му (имагинерно). "

Нееее. От НАЧИНА ПО КОЙТО Е ПОЛУЧЕНО. Значи:

а) Някой си (казват, че в Древна Гърция) приема, че има числа, които са по-малки от НИЩОТО, от нулата (АБСУРД НЯКАКЪВ!)...

б) После приемат, че тези по-малки от нищото като се умножават винаги дават нещо положително. Нали минус по минус = плюс.

в) Изведнъж някой решава, че пък може и това да се промени и минус по минус - пак минус!...

Еееееее, прекалено е.

"Предлагам да мислиш за него като за радостната единица.Като човек справедлив и бивш седесар дори ти предлагам да разменим местата на реалната и имагинерната еденица."

Аз като комунист предлагам да не си създаваме илюзии. Т.е. не може нещо, което го има да го заменяме с нещо, което го няма.

"Тест когато пишем с число нещо ние вместо с реалното 1 го съпоставяме с имагинерното i.Съгласен ли си че от матем. гледна точка всичко би било същото само дето вместо 1 пишем i  и обратно."

Тогава ще имаме знак за равенство, ЕКВИВАЛЕНЦИЯ. Което хич не става. Размива се границата между РЕАЛНО и НЕРЕАЛНО. ВЪЗМОЖНО и НЕВЪЗМОЖНО. Връщаме се на примитивно ниво, където магическото мислене е властващо.

"Я да дефинирама тогава числото имагинерноточисло 1.Имаме по дефиниция че 1  на квадрат е равно на -i(oбръщаме дефиницията).Проверяваме това равенство от гледна точка на оригиналното състояние.Всичко е ток.Тогава като човек по прост правя извода че размяната на i  и 1 e възможна и еднакво валидна.Правя извода че каквото и да е i то има равно право на съществуване с реалната единица,а по дyлбоkите философски последици оставям на специалистите :)"

Няма как да стане това. Къса се връзката с реала и законите за еквиваленцията.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

І.
Dalai_tatar, всъщност вие си противоречите. И причината за това е проста - вие работите с думи от математиката, а не с понятия. Това обезмисля всяка една дискусия по тази тема. Ето две ваши изказвания:

1. "отрицателните числа не отразяват някакво съществува"
2. "Реалните числа отразяват реалност"

Да оставим това за "отразяването" :) Знаете ли какво означава понятието "реално число"? Освен това, ако имагинерно има за корен "въображение", това няма общо с неговата реална употреба.

ІІ.
Иначе това "Според моето разбиране за реалност - всичко, което съществува е реално" не е добро определение, просто се прави синонимен ред [реалност = съществуване], но не изяснявате защо смятате, че виртуалното е реално (от дискусията за интернет), а отрицателните числа не са.

Въпросът ми относно закона за инерцията също е важен - той реален ли е според вас? Добре е да се изясни какво се нарича реалност, защото вие си позволявате да изхвърляте разни неща, тъй като просто ви изглеждат не-реални. Радвам се, че математиците няма да се съгласят.

"И причината за това е проста - вие работите с думи от математиката, а не с понятия."

Опитвам се с ясни думи да разкрия и отрганича фалшивите от реалните понятия.

"1. "отрицателните числа не отразяват някакво съществува"
2. "Реалните числа отразяват реалност""

Правилно. Защото може да има реално 3 ябълки, но не може да има МИНУС ТРИ такива.

"Знаете ли какво означава понятието "реално число"?"

Аз използвам "реално" в по-общ смисъл, за да е ясно какво се има предвид.

"Освен това, ако имагинерно има за корен "въображение", това няма общо с неговата реална употреба."

Вярно е това. То и еврейският Бог така е направен като понятие, ама реалната му употреба доста народ е погубила...Употребата е без всякакво съмнение.

"Иначе това "Според моето разбиране за реалност - всичко, което съществува е реално" не е добро определение, просто се прави синонимен ред [реалност = съществуване]"

Така и трябва да бъде. Нереалното е несъществуващо.

"но не изяснявате защо смятате, че виртуалното е реално (от дискусията за интернет), а отрицателните числа не са."

СЪДЪРЖАНИЕТО на отрицателните числа не е реално, а не самите те. Просто като казвам "те не са реални" го правя като ентимема. За СЪДЪРЖАТЕЛНАТА ИМ СТОЙНОСТ (отражението на реалност) говорим, а не за наличието им в реала като понятия.

"Въпросът ми относно закона за инерцията също е важен - той реален ли е според вас?"

Да. Защото инерцията е реалност.

"Добре е да се изясни какво се нарича реалност, защото вие си позволявате да изхвърляте разни неща, тъй като просто ви изглеждат не-реални. Радвам се, че математиците няма да се съгласят."

Писаха в този форум, че дори професори свързани с математиката споделяли подобни гледища. Но и да не се съгласят - по-добре за мен. Имам шансове да дам нещо уникално и да получа признание поне на стари години ;)