Отговарям с огромно закъснение, за което моля за извинение :)
Първо, мерси за проявения интерес. Второ, въпросите са съвсем уместни, най-малкото защото не се постарах да преразкажа по-подробно съответния исторически и философски контекст (той и на мен не ми е съвсем ясен). Извинението ми е, че това просто не ми изглежда възможно (ако бях опитал, книгата щеше да добие нечувани размери).
Сега по същество.
Първо за Виенския кръг. Спор по повод делението обектен език / метаезик почти не успява да се състои. Ако съм го представил по друг начин, значи съм сбъркал. Тогава Витгенщайн е завъртял главите на главните типове там, най-вече на Шлик. Затова идеята на Тарски, че за езика може да се говори смислено и той да бъде превърнат в обект на логическо изследване, почти никой не я взима насериозно тогава. Причината е, че техния гуру казва: по тези въпроси или schweigen, или бой. Гьодел е изключение. Той от самото начало недолюбва Витгенщайн - явно го е мислел за малко хахо. [Това е обяснимо като имаме предвид, че по време на семинарите на "кръга" Витгенщайн седи с гръб към останалите и мълчи, а когато някой го ядоса с изказванията си започва да рецитира Рабиндранат Тагор (това е много готин подход, все се каня да го пробвам някъде)]. Ето защо благоразумно решава да си мълчи, щото си е кротка и незлоблива душа, и спор не се получава. Тарски си отива обратно в Полша, неразбран (засега) и оплют. Завеса.
Второто беше за Тарски. Идеята по принцип е обилно преразказвана на хиляда и едно места и е горе-долу следната: Ако понятието за истина е формално определимо, то въпросното понятие може да бъде изразено в езика с конкретен предикат T(x) (да се чете: "пропозицията х е истинна"). За този предикат е в сила следното: x e еквивалентно на Т(х) (това е прословутата Т-схема на Тарски; тя казва, че "Истина е, че днес е събота" е същото като "Днес е събота"). От друга страна, когато имаме въпросния предикат, можем да конструираме пропозиция, която е еквивалентна на отрицанието на нейната истинност (това е "Лъжеца", за конструирането му се използва процедура, която се нарича "диагонализация"). Като приложим Т-схемата към "Лъжеца", получаваме: T(x) е еквивалентно на отрицанието на T(x). Противоречие. Значи (по reductio ad absurdum) истината не е формално определима. Това не е провокация, щото по това време така или иначе почти никой не смята, че истината е формално определима: преди Тарски всички вярват, че това си е тежко метафизично понятие и тъкмо затова хич няма връзка с формалната логика (която е логика на правилността, а не на истината, както е казал век и нещо по-рано един друг човек, известен с това, че 1. мразел да носи бели чорапи; 2. написал "Критика на чистия разум").
Последно. това, че истината не е изразима в езика, не означава, че на нея й липсва нещо. Напротив, означава, че на нея нещо й е в повече (съответно, че на нас ни липсва нещо). Това, което е "в повече" е свързано с обстоятелството, че става дума преди всичко за математическа истинност, а поради това няма как да не се намеси безкрайността (математика без безкрайност няма и не може да има. Кантор). Тъкмо в нея е проблема: истинността е инфинитарна, а ние не сме. От друга страна, доказуемостта винаги си е била нещо, което поне претендира за крайност, тя е нашата финитна патерица, с която се опитваме да изкуцукаме до истината. Затова между нашите теории за истината и нашите теории за истинността има едно неприятно, но неизбежно разминаване. Гьодел е един от хората, които показват, в какво се състои то и защо не можем да избягаме от него.
Това е. Надявам се, че казаното от мен има някаква връзка с твоите въпроси и с техните отговори.
Поздрави,
Росен