Вярно е, че традициите са хубаво нещо, но това не значи, че някой извън традицията не може да е също успешен, пробивен...Всяка традиция се е появила , своего рода, като революция.
Ето и един насочващ анекдот:
Цицерон срещнал бай Лазо и си рекъл: "Сега ще покажа малко философия на този селяндур!"
-Бай Лазо, искаш ли да ти кажа изречение, в което твоето име го има 3 пъти.
-Я не вервам!!!
-Сега ще повЕрваш: "На бай ЛАЗО му ВЛАЗА и ИЗЛАЗА!"
-А я сакаш ли да ти кажа изречение, в което твоето име го има 4 пъти?
Цицерон си помислил: "Тоя див селянин не може да измисли такова нещо!"
-Добре, бай Лазо, дай да чуем!
-Чуй: "Цицероне, Цицероне, Цицеронеееее, да го сложа на майка ти, Цицероне!""
Ето как нетрадиционно може да се конкурира традицията.
"че в България няма интелигенция, тоест прослойката, която да ражда мисленето, което да става основа за промяната на обществото "
Защо да няма? Има си супер-интелигентни хора като :
-Любен Сивилов
-Иван Пунчев
-Александър Андонов
-Иван Кръстев (политолог)
-Красимир Иванджийски (журналист-геополитик)...,
обаче МАСАТА от народа се влияе повече от , да речем, чалга-фолклора.
"В наследство на пълна безотговорност получено точно от старото време имам наистина нагласата до такава степен да говоря за народ, общество, обществени интереси, защото по този начин се опитвам да стигна до някакъв противоположен ход на махалото в областта на почти пълната отговорност, тоест в чувството, че почти всичко в този свят зависи от моята свободна воля."
Аз пък да ти кажа си мисля, че преди бяха хората по-отговорни. Примерно децата им пукаше повече за здравето и не пушеха така масово, да не говорим за наркотици. А и преди стойността на човешкия живот бе по-висока. Нямаше толкова информация за убийства, насилия, безнаказаност...Но ти си си решил да смяташ, че при соца всичко е било зле и , че всички сегашни беди са от соца...Ами страни дето никога не са било под соц като Португалия или Бангладеш, що и те са на почти същия хал?
"че не звучи много философски да се умува философски за национални проблеми. "
Имах предвид, че философията трябва да е обективна, а не да хвали примерно "историческата , божествена роля на нашия народ" и пр. Защото просто останалите народи, а и части от същия този народ биха се отвратили. Философстването над народното, политическото трябва да е така обективно, че който и да го погледне да си каже, че е научно, а не емоционално.
"В това отношение съм малко на различно мнение и даже донякъде съм се вживявал в идеята за измисляне на философия за възраждането на цял един народ и какво ли би означавала тя. Може би сме толкова изостанали, поне в моите равносметки и обяснения, че една такава философия би могла да ни помогне да догонваме напредналите. Сигурно сте го чували отговора на Аристотел, като го попитали как да напредват изостаналите - "Като се стремят да догонват първите и не изчакват последните". "
Философия лесно се прави, въпросът е, че промяната е трудна. Отделно кои народи пък толкова са дръпнали напред в Европа? Ако те пуснат нейде из Армения или Португалия дали ще намериш големи разлики с Румъния и България?
"И тъй като някой ме подтикваше да давам моите идеи за промяна на България вместо да хленча, ако наистина трябва да кажа двете най-важни според мен идеи за съвременна България това са: 1) коренна промяна на мисленето от самоизмама към самокритичност и 2) коренна промяна от затворен към отворен диалог в общественото пространство."
И къде е крайната цел? България на 3 морета и 3 океана, два от които вътрешни? България с най-добре развит ядрен потенциал? България номер едно по БВП на глава и като абсолютна стойност?...Не, сериозно - каква е целта?
----
Ами за обобщаващото - каквото е добре за котката (понякога) не е добре за мишката. Мао Дзедун го е казал, че има 3 вида отношения в политиката:
-НИЕ
-НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ
-НАШИТЕ ВРАГОВЕ.
На тези 3 нива и може да се види кое, какво и как, доколко е добро за Европа, ЕС...
Ето и още едно обобщение :
-МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ДЕЙСТВАЙ ЛОКАЛНО...
"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО