Re: If you want to change some thing

Елоди, звучиш ми до болка познато :-). Ти уж която се възмущаваш от "провинциалните нрави в БГ" реагира току-що в най-добрите традиции на тези нрави - като ни липсват аргументи го удряме на морал :-). Ама уроци по морал от анонимни не приемам - бях го казала преди време това.

Та за аргументите ми е думата:

1) Сътрудник на ДС и "доносник" не са синоними. Който твърди обратното трябва да го докаже. Ако не го докаже си остава най-обикновен клеветник. А клеветник и доносник са семантично доста сходни.

2) Клеветници и доносници е имало и извън ДС. И те са правили не по-малко поразии. Има ги и сега.

3) Ангажираните с управлението на науката у нас трябва да бъдат оценявани по тяхната компетентност и професионализъм, а не по това дали са били агенти или не. Пред агент - доказан в областта си професионалист и некадърник - неагент избирам първия. Между другото и за Сава Петров казват имало данни, че е сътрудничил в определен период на ДС. Чакам да видя само коя жалка бездарна душица ще посмее да го нарече "доносник".

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

HI LILIA,

Radvam se 4e ti zvu4a do BOLKA poznato. I az poznavam do BOLKA Moralnata ne4istoplatnost na Vashite sredi. Zatova i posthah, tova, koeto sam postnala. A vie mojete da prodaljite da si opravdaete MRASOTIATA ( po edin ili drug na4in) i da vkarvate MLADITE v TINIATA.
E.

Виждам, че май всички наскачаха. Скъпи приятели, само кажете къде е въргала и пристигам веднага.

По виковете и шумът от счупена стъклария разбирам, че става дума за досиетата. Това е много странно... че става въпрос за някаква налудност и това е ясно. Но тъпотата... о, тази безмерна тъпота!

elody-y-y-y 335?! Не ти ли е ясно, че тук живее един чудат, но готин народ, с като цяло свестни, доста широко скроени, образовани хора - с това може да се съгласиш, може и да не се съгласиш. Но я помисли: при тази липса на държавност в държавата, при тази хаотичност на политическото в провеждането на националната политика - как можеш да предполагаш, че тук е възможно да просъществува трайно такава устойчива структура като "бившата Държавна сигурност (КДС)"? Не може, този комитет, тази структура отдавна я няма, бързо се е разпаднала, това си е отишло заедно със социализма. Какво като някой някога е бил свързан с нещо, което вече нито съществува, нито има живот в него и би могло да съществува. Това е реалността: помиярска политика, свински бизнес... двете в комбинация дават най-бедната страна в Европа. Ако имаше действие на някаква високо интегрирана и динамична 'тайна' организация в обществото - поне някакъв ефект, все някъде щеше да може да се проследи. За съжаление няма. Виждаме цели стада от тревопасни, които препускат към "държавната трапеза" и в малоумието на глада си изпотъпкват всичко по пътя. Не, elody335, Държавна сигурност отдавна няма и всякаква принадлежност от 20 г. не значи абсолютно нищо.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Впрочем, за да не се подведеш в реакцията си, горното мнение го изказвам в качеството си на потребител във форум. Аз не съм бил нито член, нито сътрудник на КДС (твърде млад съм за това) и обърни внимание не съм на щат в никоя образователна или изследователска философска институция. Въпреки това поддържам редица леви идеи, които в този форум не се споделят от никого, но хората все пак ме изтърпяват. Това само по себе си е индикация за демократична зрялост и равнище на плурализъм в степен, с която не всеки обществен форум - дори в англоезичния свят - може да се похвали.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Hi Herarclit,

Merci za komentara!!!

Mnogo haresvam snimkata ti v saita- symvoli4no za t.nar. Homo Sapien, non???

Ina4e, ako se ograni4im v ramkite na VREMETO I SMARTTA, koito sa ni otredenei po PRAVO, stava vapros za SAZDAVANETO NA GRAJDANSKO OBSHTESTVO v t.nar. darjava BG, koeto s DEISVIETIO ili BEZDEJSVIETO si bi moglo da promeni svoiata sobsvtevena u4ast.

Shto se otnasia do Vargala, toj  e moje bi niakade v SOfIA: stolizata na MADROSTTA, koiato, za sajelienie, nikoj ne pripoznava kato takava.

E.

Благодаря за интереса, elody335, картинката наистина е ефектна.
Но не символизира изменението на Homo sapiens в Homo ludens (играещият човек) и Animal Laborans (лабораторното животно) или в Homo faber (произвеждащият човек) и Homo politikus (организиращият човек) - това са концепции за човека от 20 в. в сферата на едно широко, ама наистина много широко разбиране за философия. Зачитал съм например Йохан Хьойзинха и Хана Аренд, но нищо в тази по-тясна област на философията - философската антропология не ме привлича. Ако се интересувам от човека, забивам се направо в психоанализата и си свалям много филмчета от Интернет: Ханибал, Цвят на нощ, Принцът на приливите...

Картинката вляво символизира необятността на Вселената (Боно - това е името на тази артистична маймунка - гледа нагоре, към небесата) и нищожността на собствения ми разум по отношение на цялото. Да се уподобя на маймуна е израз на реализъм и дълбоко смирение в собствените възможности на моя разум, изправен пред необятността на Универсума. Но любопитството и чистосърдечността, чувството за хумор, въпросите, които си задавам към Универсума са израз на състояние, състояние на духа, което на едно духовно равнище ме приобщава напълно равностойно към всички високоинтелигентни форми на живот във Вселената - разбира се ако ги има - независимо от необозримите разлики в еволюцията. Защото по вертикалите на всякакви развития качествата и способностите, дори специфичният интелект са почти несводими между видовете, но отношението към Съществуващото е един по-дълбок пласт, толкова фундаментален, че е общ за всички. На това равнище виждам много общо между маймунката Боно, мен и някое свръх-същество - ако го има разбира се - което например си копае дупки във време-пространството и намира там някакви интересни работи. Искам да кажа, че Боно, аз и други интелигентни същества правим различни работи, но едновременно с това поддържам и вярата си, че има много дълбок, фундаментален пласт, на който има нещо общо между нас.

... И това е отношението към света.

Нямам нищо против. Ако трябва да се отворят досиетата и на пощаджиите. В края на краищата, не е ли дълбоко неморално ръката, която ти пуска вестник "Демокрация" (ако още го има) в пощенската кутия, да принадлежи на доносник?
Но каква е целта? Да страдат лошите или ние, добри и лоши, да живеем по-добре? На мен не ми пука дали лошите ще страдат. Но има какво да се направи за българската наука.
Е добре, то със сигурност не е това, което предлага петицията.
1) Нима един физик или биолог не може да бъде полезен като професионалист затова, че има грехове отпреди 20 години, дори затова, че просто е лош човек?
2) Ами философи, политолози, социолози, историци? Ако имат да кажат нещо наистина съществено в своята област, то няма да идва от миналото им на доносници. И ако наистина е съществено, какво значение има кой го е казал?
3) Да допуснем, че връзката с някогашната Държавна сигурност е предпоставка за правене на лоша наука. Но най-добрата мярка срещу лошата наука не е да се изкореняват предпоставките, които евентуално биха могли да доведат до лоша наука. Не е ли по-добре просто да се изкоренява лошата наука?
4) Когато се издигне човек, свързан с бившите структури, лошото е, че той е зависим от тях. Ами тогава да се проверяват всички, които са се издигнали, независимо дали в науката или другаде.

Елоди, не знам как успяваш но доста експедитивно се справяш с разбунването на духовете тук, които от години траят около някои теми, които се изживяват като табу; по-малко по-странен начин от стандартните табута но и това тук все пак е форум по философия а не готварски форум. Преди да продължа искам да обърна внимание на две неща:

1. моля те, пиши на кирилица, вярвам това не е особен проблем
2. анонимните юзъри са позволени в проектория но (по мое мнение!) всеки, който не застава с името си зад думите си губи credibility.

Оттук:

Сори не те посрещна с ругатни, нека да кажем, че това е нейния специфичен стил. Всъщност става въпрос за изключително мила дама, която има артистична способност да развихря виртуалния си аз. Както повечето от дамите тук :). Същото разбира се се отнася и за господата /;).

Факт е, че България е с провинциални нрави. ФАКТ.

Факт е, че така любимите и невинни млади инженери, владеещи английски (аз имам двама такива в къщи, ама са малко от неблагонадеждни семейства та не са от най-любимите вероятно :)) съ-унищожиха заедно с група работници-селяни-кръвопийци живота на няколко поколения българи. ФАКТ.

Факт, е, че един есесовец и един сталинист могат да бъдат полезни на науката. Както вероятно доктор Менгеле, Лили, е допринесъл нещо за развитието на генетиката или както там могат да се причислят нечовешките експерименти, които е провеждал в лагерите. Аргументът в подкрепа на Грюнбаум може да се наложи в макрорамката си към всеки един нацистки учен, който е постигнал някакъв успех в дисциплината си. Като например тези, които изстрелват прототипи на ракети върху градове с живи хора за да видят дали са сглобени добре. Рано или късно, както показа успехът на американската ракетна програма (до голяма степен открадната от немците) успех има.

Това, което липсва, Лили, в цялата история е малко човещина. НЕ харесвам думата морал, малко ми е комунистическа, но когато прогресът на науката трябва да се върши от зверове с човешки облик то по-добре без този прогрес, казвам аз. Да, въпросът за цифрите на убитите и спасените е етически интересен, ако твоите близки не са от категорията на опитните зайчета а от тези на спасените (класическият пример, за който говоря тук е оправдано ли е да убием 100 души в опити (извършени от безкрайно свестни и морални англоговорящи инженери, имащи само лошия късмет да са на кофти място в кофти време) за да спасим 1000 болни?). Аз не знам някой да има отговор на този въпрос и за разлика от Лили съм си блъскал главата доста над него.

Elodi, аз лично ценя времето ти прекарано тук, бумът на темата красноречиво показва, че това, за което говориш е философски интересно за нашата колкото и провинциална да е БГ философска общност.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Hi Boris,

Po otnoshenie na posting kato tozi edin adekvaten otgovor ne bi magal da zapo4ne s nikavi drugu dumi osven s BLAGODARIA (makar i napisano na latininiza). BLAGODARIA ne samo za FORMATA, v koiato pro-li4ava mnogo pove4e civilizovanost, ot tazi s koiato biah posreshnata, no BLAGODARIA naj ve4e za SADARJANIETO, v koeto ima tolkova mnogo POVE4E SMASAL i OSNOVANIE ot na4aloto za prodaljavane na DIALOGA.

Ina4e oba4e, ustanoveniat, 4rez tozi posting, kontakts, kojto e po edin ili drug na4in ZIVILIZOVAN i s tova i s tova razbira se ZADALJAVASH, e nared s vsi4ko ostanalo bezumno OBREMENIAVASHT! Obremeniavasht, zashtoto postavia tolkova mnogo Vaprosi, 4e prosto ne znam otkade da zapo4na da otgoviariam.

I taj kato se 4uvstam malko zashemetena vav VODOVARTEJA ot vaprosi i razsajdenia, ot koito daje ne znam dali shte moga da izpluvam, shte zapo4na NE PO SASHESTVO, a po HRONOLOGIA (taka maij e malko po-sigurno?!?).

1/ Molish me da pisha na KIRLIZIZA. Ne e e li O4EVIDINO (???), 4e ako mojeh da pisha na Kiriliza, shtia da pisha na takava, kogato si obshuvam s hora ot BG. Zasho triabva da gubia i VASHETO I SOBSTVENOTO si VREME da obiasniavam, 4e az niamam kiriliska klavituara???  E, da znam, 4e ima niakva tehni4eska vazmojnost za FONETI4NA kirilizazia, za Az sa jasalenie, niamam tuk na ZAPAD, alglo-govoriashi injineri, koito biha mogli da mi pognat da si instaliram tazi opzia. Razbira se, ima niakavi drugu komputarni slujbi, s koito bih mogla da se svarja i da im platia BEZUMNI PARI, bez NIKAKAVA GARANZIA za uspeh na NA4ANANIETO, no VAPROSAT, v slu4aia, e STRUVA LI si da pravia vsi4ko tova???
Ne znam zashto si pomislih, 4e sam vleznala vav FILOSOFSKI, a ne v LINGVISTI4EN forum, i 4e tova, koeto si STRUVA v edin takav sait sa SMISALAT, IDEITE, obmianata na mnenia, a ne HARAKTERA na bukvite???
Maj neshto sam sbarkala, v sobstvenite si predpostvki!!! No dori da dopusnem, 4e ot ot starshno mnogo uvajenie kam VAS, az resha da pohar4a strashno mnogo bezsmisleni pari za tova da si istaliram kiriliza, ne mojesh li da si prestavish kakvo to4no shte se polu4i kato kraen rezultat: taj kato foneti4nata kilizazacia ne moje da poddarja niakoi specifi4ni znazi na kirilizata, shte mi se naloji, ako iskam da prodalja da si komunikiram s vas, da smesvam kiriliza i latiniza, koeto v krjana smetka shte dovede ne do BALGARSKI, a po skoro do neshto kato UKRAISKI EZIK.  Dali naistina tova e SMISALAT na tozi forum???
2/ Po otnoashenie na t.a nar. anonimni uzeri, koito citiram:
" анонимните юзъри са позволени в проектория но (по мое мнение!) всеки, който не застава с името си зад думите си губи credibility", 4udia se kak taka izvadaj se okazah OBEKT, razbira se ne SUBEKT, na mnogo, a ma strashno mnogo SPEZIALNO OTNOSHENIE.
2.1/ Vs4ki, koito vlizat  v tozi sait, vlisat s niakvavi pshevdonimi, koeto gi pravi amomimni uzeri, vklu4itelno i TI. I tova, dokolkoto sam u4astvala v drugi sajtove, e PRINZIP na publi4nite forumu, osobeni na takiva, koito vaznikavat v NA4ALOTO na kraia NA POST-TOTALITARNITE OBSHETSTA. (tova, 4e vie zapo4vate da se prizpozvvate pomejdu si v rezultat na tova, 4e si obshtuvate vzaimno i hodite po "sladkarnizi" e savsem drug vapros, kojto niama niashto obshto s PRINZIPA na podobni obshtesteveni forumi.

No za da ne bada obiavena v GOLOSLOVNOST, kakto ve4e biah OBIABENA na VISOK GLAS v KLEVETNI4ESTVO, eto niakolko ziatati ot vashata sobstena diskusia po vaprosa za ANONIMNOSTTTA:

""20 Reply by Vesselin 02.12.2009г. 05:39:39"
•    Vesselin
•    Потребител
•    Registered: 28.10.2004г.
Re: За анонимността
Мисля, че много хора предпочитат да навлизат в територията на Проектория инкогнито, не защото са непременно естети и играят, или пък са страхливци. Просто техниката "инкогнито" позволява на човек да се освободи от някои наслагвания, свързани с името му/й. Трябва да признаеш, Борка, че тук всеки си има име, макар и псевдо- (никнейм), прякор.
Аз съм "за" възможността тази свобода да може да се ползва. Нека оставим всеки сам да си преценява кое колко и по какви причини тежи толкова, колкото тежи. <<--->>
Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking togethe

02.12.2009г. 13:27:17
•    
•    fphgrb01
Ника не е името на човек, Веско, затова се нарича "ник" :). Аз не предлагам да се отнеме тази свобода, човек да влезе без името си (очевидно повечето от юзърите тук предпочитат тази опция) а ми е интересно да чуя какво се променя и какви биха могли да са причините някой да предпочете да влезе с ник а не с името си. Не мислите ли, че е интересно, и то даже философски така?"

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Tova e prodaljenie na otgovora. Ima i 3-ta 4ast, koiato shte sledva.

Prodaljavam , s otgovorite si na tvoite vaprosi: potsvah dotuk napisanoto, za da bada sigurna, 4e shte se poiavi v publi4noto prostrantsvo. Ina4e otgovorite sa tolkova mnogo, 4e riskuvam sa ne spia ziala nosht ( i tova sashto e 4ast ot zagubata mi na VREME).

Ta zna4i, Vie mojete da si obshtuvate po-mejdu si s psevdonimi, a az as vas NE. Ot men se iska (po edin super AGRESIVEN na4in, kojto postavia bezumno mnogo nelizepriatni vaprosi), da se otkaja ot samozadadenia ot VAS  prinzip na Svoboda na izlaganeto na li4no mnenie i da vzema, 4e da se PORAZGOLIA malko ili mnogo, za udovoaslstvieto na toia ili onia ???

Da predpolojim, 4e resha da go napravia (nishto, 4e na men tezi iziskvania mi se struvat strashno samnintelni) !!! Kak Vie ot svoia strana bihte mogli da me identifizirate, sled kato NIE izobshto ne se Poznavame ??? Ako az Vi pisha, 4e se kazvam, ne ELODY, a MELONY, napr. (koeto moje i da e istisnksoto mi ime), s kakvo tova to4no tolkova nepoznato za vas ime, kolkoto i psevdonima, s kojto vlizam vav Vashia forum, shte doprinese za diskusiata v nego??? Az li4no vaobshte ne razbiram !!!
No, ako triabva da zaema niakakva pozicia po prinzip po vaprosa za anonimnostta, bih kazala, 4e imeto ( i respectivno mnenieto, koeto tova ime izraziava) teji togava, kogato IMETO ve4e e sazdadeno, t.e. priznato i ozeneno ot obshtestvoto. Ako az biah A. EINSTEIN, no ne togava, kogato toj e bil u4enik v gimnaziata i negovite prepodavateli sa mu pisali 3-ki po fizika, a togava, kogato ve4e e bil otkrivatel na Svetlinata i  zeliat sviat go e priznaval kato AVTORITET, sigurno, shtiah da predpo4eta da izraziavam mnenieto si s istinskoto si ime, a ne s prevdonimi. No, dokato mladite, koito moje eventualno i potenzialno i da sa podobni na EINSHTEIN, badat priznati ot obshtestvoto kato otkrivateli, sazdateli ili prosto kadarni u4eni, prinzipat na anonimnostta e maj neshto pove4e ot neobhodim. I triabva li da pripomniam sashto tolkova elementarni fatki, kato tezi, 4e dori v literaturnite sredi, psevdonimite sa sredsvo za iziava, kakto i tova 4e po4ti zeliat artisti4en sviat – pevzi, artsiti, poeti, i dr. -  tvarde 4esto si sluji s artisti4ni psevdonimi pri svoite iziavi. Koeto, razbira se, ne ozna4ava nito STRAHLIVOST, nito LIPSA NA GRAGDANSKA POZIZIA !!!

Здрасти, elody335, толкова е умилително, че ни отделяш от ценното си време, че направо се просълзих. В отговор на това и във връзка със затрудненията, които изпитваш с КИРИЛИЦА, щях да се почувствам като истинско чудовище, просто не-човек, ако не ти помогна с кирилицата.

Набери в Интернет: ElenaFans FlexType и ще излезне: ElenaFans -> Фонетична кирилица без FlexType. Много е важно да няма FlexType (дълго е за обясняване). Там ще откриеш кратко и ясно упътване и с малката програмка за секунди можеш да кирилизираш, декирилизираш, рекирилизираш и посткирилизираш компа си.

Това разбира се е малко половинчата работа. Най-добре е да си деинсталираш Уиндоуса и да си инсталираш такъв, или подобен на него, на български. Може да отнема време и да е свързано с известни трудности, но е по-надеждно. Ако тези усилия се увенчаят с успех всички ще изпитаме голямо облекчение.

Отвъд цялата безсмисленост на олелията и неориентираност в контекста, искам да предупредя, че системно писане на латиница (на български) не е добре дошло. Техническите детайли и умения не са мой проблем -- има начини да се преодоляват.

Благодаря.

elody335 wrote:

Ako az biah A. EINSTEIN, no ne togava, kogato toj e bil u4enik v gimnaziata i negovite prepodavateli sa mu pisali 3-ki po fizika, a togava, kogato ve4e e bil otkrivatel na Svetlinata i  zeliat sviat go e priznaval kato AVTORITET

Интересен форум. Интересни теми. Интересни участници. А аз пак не разбрала.
Темата е за петиция, но има проблем с кирилицата и се набляга на анонимността. Но има специална тема за анонимността, която може би е преценено, че е изчерпала въпроса, та и тук се засяга. Но най-приятно е, когато научаваме интересни неща. Като че Айнщайн е откривател на СВЕТЛИНАТА! Да. Определено интересен форум.

E..., ne prosto GROZNO, a napravo STRASNO!!!

Az, dotuk pisah za Formata, koeto spored men ne e 4ast ot SADARJANIETO, ili pone NE VINAGI e 4ast ot sadarjanieto. Zashoto za da ima EDINSTVO na Forma i Sadarjanie pak sa neobhodimi NIAKAKVI USLOVIA!!!

Posle misleh da pisha, PO SASHESTVO, za zasegnatite problemi (usloviata za pravene na nuaka v BG, kriteriite za OZENKA, vazmojnostite za razvitie i IZIAVA na mladia u4en, koeto vsashnost e 4ast ot usloviata za pravene na nauka  v tazi darjava, i t.n., t.n) , t.e.da se konzentriram varhu SADARJANIETO na SUBJECT-a. Imah da kaja strashno mnogo neshta (pone oshte 10 stranizi), no biah blokirana na nivo FORMA, t.e harakter na BUKVITE, koeto ina4e niama mnogo obshto s FORMATA kato 4ast ot Sadarjanieto!!!   

OK!, ako "oтвъд цялата безсмисленост на олелията и неориентираност в контекста... системноto писане на латиница (на български) не е добре дошло i " tехническите детайли и умения не са мой проблем", kakto pishe ADMINISTRATORAT na tozi forum YUNIZ,
to az naistina niamam svoeto miasto v nego.
Koeto kato MNENIE e vsashnost PRODALJENIE na parvona4alno ve4e kazanoto mi NE-dobre DOSHLA vav foruma 4rez super grubite dumi, da ne kaja apriori zahvarlenite OBIDI kam men (KLEVETNI4kata ot 4ujbina) na u4astnizi kato SORRY.

Taka, 4e edinstvenoto, koeto mi ostava e tova da prestana da se opitvam da dialogiram s vas. Za da ne vi sazdavam DISKOMFORT, vklu4itelno na nivo harakter na BUKVITE!!!.

Zatova, mnogo molia, G-n Yunuz, kojto ste Administrator na saita i sas sigurnost imate ne samo pove4e administrativni vazmojni, no i mnogo pove4e tehni4eski umenia ot men, IZTRIITE me, ako obi4ate (zashoto az naistina ne znam kak da go napravia), ot listata na vashite u4astnizi!!!

Blagodaia, predvaritelno, za usilieto, keoeto bihte si napravili,

Elody 335