Re: If you want to change some thing

1.

Това е форум за българската философска общност. Пишете на български. Писането на латиница е проява на грубост, защото изисква от четящите да полагат неимоверно повече и излишни усилия, за да разбират какво имате да кажете. Не знам защо смятате, че тези, които не искат или не могат да четат на латиница трябва да се съобразяват с вашата неспособност да набавите и овладеете техническите средства, за да си общувате с тях.

2.

Доколкото разбирам (не мога да прочета докрай всичките ви публикации, защото ми е крайно неестествено и трудно да чета на шльокавица), вие идвате тук с кауза. Ако се грижите за каузата, да се карате с няколкото активни потребители на един малък форум в българското интернет пространство, понеже не ви разбират или не ви обръщат внимание, едва ли е много ефективно. Препоръчвам ви да разгърнете посланието си по-активно по повече канали, за да стигне до повече хора. И да се опитвате да ги убеждавате и вдъхновявате, не да спорите със всеки, който ви се струва несъгласен или враждебен. Въпросът, с който ни занимавате, изисква политическо действие. Не смятам, че го извършвате по подходящ начин чрез това, което правите тук.

3.

Що се отнася до съдържанието, аз бих се радвал цялата документация на Държавна сигурност да се отвори веднага и безусловно. Нека се опитам да ви ориентирам каква е ситуацията в момента.

Действащият Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в чл. 3 ал. 2 постановява, че хората извършващи следните дейности подлежат на проверка и оповестяване:

2. председателят, заместник-председателите, главният научен секретар, членовете на управителни съвети, директорите, заместник-директорите, научните секретари в Българската академия на науките и в нейните научни институти и други самостоятелни звена;
3. ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети; директорите и заместник-директорите на училища по Закона за народната просвета;

Не знам да има оповестен график, но публични изявления на членове на комисията подсказват, че тя се движи по точките на двете алинеи в чл. 3 според подредбата им в самия закон. Списъкът по-горе според мен не е достатъчен, но постигането на промяна предполага законодателен процес. Една обща петиция в интернет не е нещо лошо, но за постигане на резултати биха били нужни по-фокусирани действия.

Re: If you want to change some thing

прочетох от Съботинов, че за израстването "единствен определящ критерий" са професионалните качества - което си е чиста йезуитщина. очевидно, че няма да налагат некадърен агент, защото ще се разконспирират; при равни други условия агентурна принадлежност обаче явно е преимущество - за това свидетелства високият процент агенти в управляващата върхушка; случай на равенство е и избор за членкор и академик и сред тях се очаква завишен процент.
академията по деф. е множеството от академици и съответно те я управляват, така че би следвало и за всички тях да се оповести агентурно минало.