Topic: Филолози vs. Математици
Кои са по-добри философи?
Да не е със субективна оценъчност контекста.... С кои е по-интересно да дискутирате?
пс. Без лингвисти. Без Шекспир. Мерси.
You are not logged in. Please login or register.
Философски форуми → Философия на езика → Филолози vs. Математици
Кои са по-добри философи?
Да не е със субективна оценъчност контекста.... С кои е по-интересно да дискутирате?
пс. Без лингвисти. Без Шекспир. Мерси.
Защо или. Както видя и с филолозите е много интересно (поне с класическите :cool:). А с математиците е традиционно е така (ако не се паднат коне с капаци, каквито има и сред философите).
Да. Интересно е. Но как мислиш? От кой момент стана интересното? От момент, в който ти си поговори с него или, ако жената на съседната маса си беше поговорила?
Все пак, при математиците има нещо точно и ясно. Няма подтекст или уловка... не знам, но усещането винаги да си нащрек в едно общуване преекспонира чистата мисъл, в нещо традиционно и тривиално, което да е "осакатено" не по твоя вина.
Целта на темата, както споменах, не е оценка, а просто любопитство.... дори попитано и по начина: Кое ви помага повече да сте философи? Математиката или филологията?
пс. вече.... :)
both. По различен начин. Математиците са логични и следват дисциплинирано но филолозите имат полета на мисълта, който трябва да бъде понякога математически дисциплиниран. Ако трябва разбира се, аз съм само философ, не ги знам тези работи.
Иначе на мен ми стана интересно откакто аз си поговорих с него разбира се, но надявам се да не е било интересно и само на мен.
Винаги има някакво, начало, след него постепенно се изгражда фундамент. За мен това е ВАЖНО!
Схемата (матрицата) на фундамента. Още преди, да си помислил за философия.
Той сам ти сподели за студентите, какво не знаят, защо ли не знаят и какво им костват пропуските, като над "празни" "полета на мисълта" какво и по-важно как? би надграждал?
Така че, аз си оставам фен на математиците :) (ако позволиш разбира се...)
от ффски съображения някои, а именно - фикционалистите, отричат отнасянето на математиката към (предполагаеми, математически) обекти и настояват, че няма приципна разлика между хипергеометричната функция и Шерлок Холмс: и двете били фикшън; посоката е ясна и така математиката би била само език, хипертрофиран синтаксис или граматика някаква, въобще нещо близко и познато на филолозите...
---------------
как се познава математикът? питате: ти носиш ли си чадъра или си без? той се замисля и казва "да".
как се познава математикът? питате: ти носиш ли си чадъра или си без? той се замисля и казва "да".
Моят отговор би бил:
Кога?
дали биха ме разпознали като ... философ?
:)
Хич и не разбрах как стигнахме до Фийлд, аз схванах въпроса по скоро в прагматичен план :). Фикционалистите са нещо като обратни платоници, а аз на моменти се хващам, че съм доста близо до доктрината на платониците поради куците "аргументи" на противниците им. Иначе познавам малко фикционалисти и ридънданисти, не са лоши момчетата :).
платонизмът заплашва да превърне математиката в зоология: математиците се добират до неизследвани територии, наблюдават и описват новите видове. нито възвишено, нито 'креативно' :)
фикционалистите поне директно обявяват Проблема: какво е математически истинно? 'Война и Мир' и класическият анализ да са творчество от един същ вид, но в различни жанрове (на реализма?) - защо не?
така: ежедневна употреба на езика с/у литература
както: смятане с/у доказване.
айй, айй айй. Сега сам малко пийнал и по-добре да не отговарям :) но като се оправя ще пиша за което. Дотогава - да внимаваме с еднорозите.
понеже ми беше интересно, за какво излязох "виновна", та фикционалистите бяха поканени, като потърсих ми излезе това:
"3. автори-фикционалисти.
а) учители-ерудити – осъзнати първостроители на академичния авангард у нас, използват предимно съставни думи и сложни изречения; твърдо признати от група 1.
предст. – Ани Илков, Кирил Мерджански, Златомир Златанов.
б) soft-концептуалисти – леко отстъпват от принципите на течението, тъй като съчетават писането по преживяно с изискваното количество цитати и обяснителни бележки.
предст. – Николай Бойков, Лъчезар Лозанов.
4. радикали – поради маниакалноста си не могат да бъдат вписани в нито една от горните групи; доброволно езотерични и догматични.
предст. – Владимир Сабоурин, ВБВ.
5. девойки семинаристки – заблудени девойки, които намират творчески импулс в приобщаването си към научни събития.
предст. – перманентно нарастващ брой.
6. деградирали академици – заради лесно спохождащата ги скука или прикрити нови занимания се оттеглят от активно участие в живота на движението.
предст. – Димитър Камбуров, Владимир Трендафилов.
7. рядък екэемпляр, който пише сносно стихове, но в критическите си усилия напомня група 1.б).
предст. – Марин Бодаков."
взето от : http://grosni-pelikani.hit.bg/tutorium/acad.htm
Но по-интересното е, че заявявайки позицията си за математиците, не исках съвсем да отлюспвам филолози. Или, без да стигаме до крайности в определянето на някакви "лагери" и "страни", ми беше интересно кой се справя по-лесно като философ, впоследствие, един филолог или математик.
Аз нямам удоволствието да съм нито едното, нито второто, камо ли третото-философЪТ... но имах и имам наблюдения върху хора и споделих впечатления :)
немам думи, така е. нo има и други случаи: bookshop заради library, или кондукторите, които не са шофьори (или диригенти) нито физиката и астрономията, които биха били физиология или астрология.
колкото до еднорозите, Марко Поло ги е видял и след като споменава, че имат биволска кожа и слонски крака, казва "това е много грозно на вид животно. Не е, както се казва у нас, да се подчинява на девицата, а е обратното".
"това е много грозно на вид животно. Не е, както се казва у нас, да се подчинява на девицата, а е обратното".
Минавайки, ми направи впечатление, мерна ми се “еднорог” (?) И се замислих, за една наука :семиотика. И за един автор, Pеirce се казваше. И за метафорите си мислех.
Ако еднорогът е метафора за математик, а Девицата за филология, как ще съчетаем континуитета, реализма и прагматизма?
алегоричните еднорози бяха примамени от математическия фикционализъм, но нещата се oтплеснаха, след като се оказа, че местни филолози са обсебили прозвището "фикционалист" - аналогично, Марко Поло се опитал да си коригира разбирането и едва по-късно сменили думата.
та, за да не се отплеснем съвсем: дали Готлоб Фреге реално не е филолог, станал по погрешка математик? и въобще как и колко се различават преводите на "предикат" като "сказуемо" и като "функция"?
и въобще как и колко се различават преводите на "предикат" като "сказуемо" и като "функция"?
За “как”, е може би ясно, след като едното се употребява в логиката, а другото в граматиката. “Колко”, зависи от ролята на едното в пропозиция, а на другото в (просто) изречение.
Интересно ми стана, как се употребяват символите-знаците-метафорите в математиката и литературата? Резултата един и същ ли е? Извинявам се, ако звучи прекалено прагматично. Настроението ми е такова.
Философски форуми → Философия на езика → Филолози vs. Математици