Re: Свободната воля с/у Звездите
*опп. да се чете "три възможности" - макар, че Ц, не звучи никак солидно. Но вероятно психоанализата би се съгласила с нещо подобно.
You are not logged in. Please login or register.
Философски форуми → Размисли → Свободната воля с/у Звездите
*опп. да се чете "три възможности" - макар, че Ц, не звучи никак солидно. Но вероятно психоанализата би се съгласила с нещо подобно.
Gangleri, много, много съм благодарна за този пост.
Права бях да се съмнявам в целите и начините на разглеждане на астрологията. За това изследване в библиографията има ли упоменати кои професионални астролози са взели? Някакви имена?
Защото такъв елементарен подход в астрологията, дори и съвременните астролози не ползват, които изхвърлят в кошчето за боклук поне половината от методите на класическата и антична астрология.
Направо ми е забавно да гледам как над грешен подход се прави "правилен" философски анализ.
Ще поясня малко защо.
Една планета сама по себе си, разположена в даден дом, който обозначава партньорските взаимоотношения нищо не означава, ако не са определени есенциалните и акцидентални качесва и достойнства. Т.е. нейната сила или слабост, степен на вреда.
Това, върху което се е спрял е най-общо казаното, но когато се разглежда така дадена тема в хороскопа е задължително да се дадът двата типа тълкуване - положителния и отрицателния, едва след като се минат следващите стъпки извода може да бъде в полза на положителния анализ или да наклони везната към отрицателния. Останалото е пълно невежество, на ученик в първи курс - учил и занимавал се с астрологя точно 1 година или по-лошо прочел една книга от пазара и направил си извод за астрологията. Ужас.
Това е само интродукцията после има надълго и широко как се чертаят ефемеридите и за отчитането на положителните и отрицателните влияния.
Би ли ми обяснила какво означава положителен и отрицателен тип тълкуване ?
Ако това са влиянията на различните планети, които могат да си хъммм противодействат ми е интересно да разбера как решаваш кое влияние е надделяло ?
Искам и да знам, как всъщност ти даваш една по-точна прогноза ?
Нека за целта на дискусията да направим следният експеримент:
Аз съм роден на 31,12.1983 г. в град Свищов (43.617 N, 25.350 E), някъде между 11:30 и 11:55 предиобед. (съжелявам но не мога да ти дам точното време.)
В събота на 18.02.2010 между 11 и 16 часа ще се проведе състезание по катерене в Пловдив (42.150 N, 24.750 E). Аз ще участвам. Искам да знам какви са шансовете ми да се класирам в челната тройка ?
Сега за да е точен хороскопът предполагам, че трябва да ти дам и точните рожденни дати на всички учасници ?
Необходим ли ще е и хороскоп на публиката, тъй като част от тях ще викат, а това наистина може да намали представянето ми с няколко стотни ?
А датите на организаторите ? Тъй като от тях зависи как ще са поставени маршрутите ?
Също предполагам, че ще има поне три или четири красиви момичета, които наистина ще ме разсеят, трябва ли да ти дам и техните рожденни дати ?
Ако е така не става ли предсказанието на това не особено вълнуващо местно състезание твърде сложно ?
Относно есенциални и акциденталните достойнства на палнетите - William Lilly 'Christian Astrology", стр. 274,
[image]http://forum.all.bg/files/2461789-Lilli01.jpg[/image]
когато видя, че е направено това с този Марс от примера по-горе
[image]http://forum.all.bg/files/2464690-lilly-.jpg[/image]
ще се съглася с изводите.
Картинките ти не се зареждат. :)
Виж сега това от примера с Марс е само интродукцията, не е нужно тя да бъде напълно акуратна.
Остави го този пример и виж моят.
Искам да те питам, ако трябва да заложиш на това кой ще спечели състезанието кои данни ще предпочетеш ? Рожденните дати на учасниците, заедно с точното време и място на състезанието или информация за това кой колко победи вече има и от колко време се състезава/тренира.
Ако искаш може да направим така аз ще ти дам произволни точни данни на трима от състезателите и ти ще кажеш кой ще се класира най-добре от тях.
А пък аз ще си базирам залагането само на познаване на учасниците. Искаш ли да видим коя прогноза ще е по-точна ?
* точни данни на произволни трима от състезаващите се.
В събота на 18.02.2010 между 11 и 16 часа ще се проведе състезание по катерене в Пловдив (42.150 N, 24.750 E). Аз ще участвам. Искам да знам какви са шансовете ми да се класирам в челната тройка ?
Само да отбележа, че в събота е 20.02. ;)
и понеже съм заинтригувана, поради съвпадението с гр. Свищов.
И ако има още възможност да се запиша в състезанието, също се интересувам, дали бих могла да съм...в 10-ката поне.
останалите данни са ми- 31.12.1976 г.- час на раждане 20 ч. вечерта....
Дори да не мога да участвам в състезанието, ако съм в публиката, или организаторите имат нужда от помощ, пак ще се включа...
Добре, че поправи грешката ми - календарът на Bios-а на компа се е скапал и мислех, че днес сме 16ти. :lol:
Ето виждаш ли - Свищов е съвпадение, знак от звездите !!!! - Мисля, че трябва да дойдеш на състезанието !
А за да улесня - ето моят ефемерид: 
Не знам как да направя на залата където ще се проведе състезанието иначе с удоволствие. Как става това ?
Имам предвид трябва да задам географското положение и времето същото като с раждането ли ?
Но залата не е одушевен предмет или това засяга мен в залата ?
Какво всъщност е отношението между еднаквото положение на планетите за даден момент и дадено място и това какво правят хората събрали се на това място ?
Обърканият ви въпрос и предположенията, които са твърде саркастични, означава, че нямате представа от дяловете в астрологията.
Ще се обърна към хорарната астрология на Уйлям Лили или още по-добре на Доротей Сидонски, за което не ми трябват картите на нито един от участниците, нито на мястото и деня на провеждане на състезанието, нито на организаторите, какво остава на публиката, която ще ви разсейва.
В астрологията има строги принципи и методи, които трябва да се познават, а не да се правят произволни ипровизации.
Още веднъж става ясно защо резултатите са плачевни от статистиките. Ако и нататък са изследвани напълно безумни набори от фактори и методи. Този път бих казала "пълна лудница" от хора вярващи си, че разбират нещо от астрология.
Gangleri, aко ти кажат, че ще спечелиш, ти няма да отидеш, нали?
Не съм привърженик... някак некомфортно ми е като има "ако" в изречението.
Това се предполага да е предпоставка...
но винаги, пък, се изкушавам да предположа.
Например:
Ако отиде, НО не спечели? Ако Не му кажат, а просто отиде И спечели? едни такива да се чудиш...защо се захванах с това "ако"- като просто или отиваш или не отиваш...ей го къде е Пловдив. Сега, че до вдругиден ще се чудя, къде точно в Пловдив между 11 и 16 ч. ще се проведе това състезание, е друг въпрос... или, че точно тогава - казвайки ми, че ще спечеля (аз затова съм тръгнала), НО неспечелвайки, но срещайки мъжа на живота си, който е победителя, всъщност се оказва, че....какво? Аз пак съм спечелила! Ама, той ме зарязва след...и всъщност се оказва, че въобще не е трябвало да хода...
Извода от всичко е: че АКО всичко това ми се случи, през цялото време на случване, аз съм била ...със Свободна воля, която още по-яко съм реализирала...нещо такова :)
" Тук даже не споменавам за предсказателната " - жалко, защото тя по-отчетливо се представя в конфликт със свободната воля.
а до тук реториката печеля/губя видимо допуска обръщането им, същото което се случва и с тази 'предопределеност', с която индивидът може(л) да не се съгласи. кое кое е, ако не е ала-бала?
Фредже, едва сега прочитам този Ви постинг. Извинявам се за което. Благодаря за това, че сте ме цитирал дословно.
Аз самият отказвам да се занимавам с предсказвателна астрология. Както самият Вие добре сте се ориентирал - именно защото тази част от астрологията влиза в директен разрез със моето лично виждане за правото на индивида на свободна воля. Удивителен усет имате за човек, който не се е занимавал с астрология. Чак подозрително!
Предсказвателната астрология неоспоримо е най-ефектната (в краткосрочен план), но за съжаление, е също така силно субективна, в смисъл, че зависи твърде много от личността на астролога.
В този аспект (неастрологичен смисъл), аз лично имам да се уча много от обективността на философите. Което го можете - можете си го. Факт.
Още веднъж - приемете мойте поздравления за този постинг.
coolest topic ever in the froum! good job, anima, pishman!
Gangleri, aко ти кажат, че ще спечелиш, ти няма да отидеш, нали?
Позна :D
Виж сега Анима, защо не вземеш да ни обясниш как точно стоят нещата вместо да се измъкваш с това - Ами нещата са много сложни и комплексни, а вие нищо не разбирате.
Ето сега ще ти задам няколко съвсем конкретни въпроси :
Какви прогнози може да прави астрологията ?
Колко точни могат да са те ?
Как точно изчисляваш ефемеридите имам предвид ползваш Horizons на НАСА или ?
Какви точно са строгите принципи и методи ?
* - Какво точно ти трябва, за да направиш прогноза за събитие, което ще се проводе в дадено време ?
Я си помисли хубаво, ако не ти трябва географско положение, как точно ще си изчислиш ефемерида ?
Философски форуми → Размисли → Свободната воля с/у Звездите