Обратното е, когато хабер си нямаш от фактическото състояние на нещата, но почваш да градиш философии. Тогава само ПО СЛУЧАЙНОСТ може да се окажат верни, понеже се случва и от погрешни предпоставки да се достигне до верни изводи.
Никой, Ваня, не говори, че ползването на факти е всичкото. Изхождането от ФАКТИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА е НЕОБХОДИМО, но НЕДОСТАТЪЧНО условие. Примерно както с Интернета ти - компютърът(мобилния телефон) е необходимо, но не достатъчно условие, за да имаш Интернет.
"Същността при философст-ването е КАК интерпретираш и тълкуваш фактите."
Правилно, обаче Момчев и др. ПРОСТО НЕ РАБОТЯТ С ТАКИВА. Те си измислят факти или ползват много, много ограничен брой такива и резултатът е плачевен.
"Защото едни и същи факти взети от един и същ сайт, в един случай могат да ми помогнат, във втори да ми досадят и въобще да не им обърна внимание и в трети така да бъдат изопачени, че ... жалко за това, че са били установявани и популяризирани като Факт-и."
Е, абе има си риск, ама по-добре да ползваш факти (с вероятностна истинност), отколкото хич да не ползваш или да правиш ПСЕВДО-ИНДУКЦИЯ подобна на описаната от Фр. Бейкън с червенокосия чужденец.
"обръщането на внимание е относително... отношение."
ОК, ДОПЪЛВАМ - активно внимание! Ама това, че му казвам, че основно аз му обръщам АКТИВНО внимание не е толкова укор към тебе и останалите, а по-скоро насочване към него - да се замисли колко е на нефилософско ниво. Приказките му стават за форум на Иван Костов или Надежда Михайлова, макар че и там, вероятно, ако има висшисти, няма да му е толкова лесно да убеди съвсем, че всичко се дължи само на миналото и пр. клишета, които са ненаучни.
"Ако има хора, които не желаят да им обръщаш внимание, но ти го правиш ... заради "дълг"-ът си, и тези хора от възпитание се опитат да не са груби, та изчитат част от нещата, които си им отговорил, но... срещнат думи като "промитак", "непрокопсаник"(цитат по смисъл) и т.н. според мен биха били поне в леко тъпо настроение."
Второто не съм го казал. Първото иде от ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪКА (техника създадена в Китай по време на Корейската война под името "СИ НАО"). Промитак не е равно на простак, макар и да съвпада, понякога, при някои промити субекти. А той, ако иска да чете, ако иска да не чете. Аз си спазвам дълга и убежденията. А ти поизчети малко какви ги дроби, недей като Дядо Ники да се изказваш "априори". Момчето просто не е в час и не държи сметка за всестранното изследване на предмета.
"И аз вече не те чета. Не се обиждай. А преди наистина ми беше приятно, и дори, когато си ме обиждал съм се "връзвала" и ми е ставало криво. Но сега вече НЕ."
Хубаво, душа! Твоя воля. Благодаря, разбира се, че ме информира за това събитие в твоя живот. :)
"Вчера нямаше въобще да вляза, да чета и да пиша, но първо видях, че Ники е писал, та ме разведри, а след това ... бях в супер настроение и исках да го споделя :)"
Ами то и аз се разведрявам на неговите писания, обаче да не прави издънки както в критиката на аналитиците (дето се оказа, че има един бюлюк народ, дето не ги е чел) или пък в моята тема, където въобще не си направи труда да погледне за какво става дума. Иначе преди си пишеше добре. Сега, гледам, пак проявява тенденция за адекватност в дискусиите не си говори ipse. Дано да се оправи човекът! В него ми е надеждата! Дядо Ники, обичам те! :)
"Така като гледам, ако скоро, обаче не пише някой друг, освен теб и Косето мисля, че ще позабравя този форум.
Нищо де, не беше лошо.
:)"
Абе даже само Хераклит да си води монолози, аз пак мисля, че е полезно, щото този човек има и способностите, и информациите, а и достойнството като сбърка нещо да се корегира. Голяма работа, че ползвал всеки ден хероин, кокаин, марихуана и някакви нови наркотици разработени в личната му нарко-лаборатория, прикрита нейде из София под формата на легална фирма! Хи-хи :) Шегичка, ама вярно си е много полезно да се чете Хераклит! Препоръчвам го!
А Коста какво? Човекът ПОНЕ се базира на нещо и пише сравнително-отговорно.
"пс. някой ден, ако имам желание, ще ти напиша аз пък какво научих, и то за кратко време. Но може някой друг път... сега не виждам (намирам) основание да го направя.."
За мене ли (случайно) става дума? О...не им вярвай! Аз всичко сам си казвам. Няма как да научиш нещо ново, ти даже и кътните зъби ми знаеш. :)
"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО