Re: Диалог-дискусия-събеседване

Dalai_tatar wrote:

Философията също ползва факти И ИЗХОЖДА ОТ ТЯХ. Когато става обратното, това вече не е философия,

кое е обратното?
и си мисля, че ПРОСТО ползването на факти не е ефилософия, а май му казваха статистика.
Същността при философст-ването е КАК интерпретираш и тълкуваш фактите. Защото едни и същи факти взети от един и същ сайт, в един случай могат да ми помогнат, във втори да ми досадят и въобще да не им обърна внимание и в трети така да бъдат изопачени, че ... жалко за това, че са били установявани и популяризирани като Факт-и.

Dalai_tatar wrote:

Един от малкото хора съм, които ти обръщат внимание тук...

ще поотговоря  малко в твой (ваш, с на Косето) стил:

обръщането на  внимание е относително... отношение.

Ако има хора, които не желаят да им обръщаш внимание, но ти го правиш ... заради "дълг"-ът си, и тези хора от възпитание се опитат да не са груби, та изчитат част от нещата, които си им отговорил, но... срещнат думи като "промитак", "непрокопсаник"(цитат по смисъл) и т.н. според мен биха били поне в леко тъпо настроение.
Как ли се оценя момента, в който да се СПРЕ с обръщането на внимание?

И аз вече не те чета. Не се обиждай. А преди наистина ми беше приятно, и дори, когато си ме обиждал съм се "връзвала" и ми е ставало криво. Но сега вече НЕ.
Вчера нямаше въобще да вляза, да чета и да пиша, но първо видях, че Ники е писал, та ме разведри, а след това ... бях в супер настроение и исках да го споделя :)
Така като гледам, ако скоро, обаче не пише някой друг, освен теб и Косето мисля, че ще позабравя този форум.
Нищо де, не беше лошо.
:)

пс. някой ден, ако имам желание, ще ти напиша аз пък какво научих, и то за кратко време. Но може някой друг път... сега не виждам (намирам) основание да го направя..

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Този път ще изходя от изречението - "Удивлението е началото на философията" - не знам кой точно го беше казал, Платон или Аристотел. Вярно е, че често това удивление, че има нещо, което не разбираме или не знаем се появява у нас когато сме сами, но и когато сме сами идва също така удивлението, че точно ние не разбираме и не виждаме неща, понякога доста прости, които обаче другите са видяли без усилия или пък са вникнали в тях по силата на знанията и уменията си. Доста важно за отваряне на диалога в такива случаи е способността не само да отчетем този принос на другите, но и да им го признаем, защото това става неразделна част от етиката на общуването. Тоест някои неща ние осмисляме и разбираме по-бързо и по-лесно, а други, другите разбират по-бързо и по-лесно. И така като обединим усилията и волята си ще можем заедно да стигаме до обясненията, които ни интересуват и вълнуват. Съзнанието, че заедно така можем да редим пъзела на стремежа към истината и познанието ще ни спасява от желанието да се стремим да бъдем прави или да затапваме и натриваме носа на всеки срещнат. Да не говорим, че различните хора виждат и разбират нещата по качествено различни начини, което ни предоставя поглед и разбирания, които може би никога не бихме могли открием или да постигнем сами.
И тъй като сме много по-подвластни на навиците си, отколкото на проникновението на мисълта, важно става да се учим и създаваме навици да възприемаме другите като незаменими участници и приносители в спора и диалога, а не като хора, които да насилваме и смажем на всяка цена. По неблагоприятно стечение на обстоятелствата ние се оказваме с навици основани по-скоро на пълното отрицание или власт и контрол на всяка цена, отколкото да възприемаме другите като свободни хора напълно способни на уникален принос за вникването и разбиране на нещата от живота около нас.
Не само нямаме традиции на свободата, но нямаме и разбирания, които да ни убеждават нас самите, че тя е ценност универсална, тоест важна както за нас така и за другите и това да се крепи на действителност, в която сме постигнали собственото добро на основата на собствената свобода. Само тогава започваме да зачитаме свободата на другите и ги възприемаме като свободни участници в диалога, способни вече да отидат отвъд личния интерес и заедно с другите да измислят и постигат обществения. Но сигурно за да ценим свободата би трябвало първо да можем заедно да я приемаме за обща ценност, тоест да се съгласим, че е ценност не само за индивида, но и за всички индивиди. Мисля, че даже по отношение на свободата ние все още сме на стадия да я отричаме и да викаме - "Е те такова животно нема!"
Ако не можем да измисляме заедно ценности, няма да има какво да отстояваме и към какво да се стремим след това. И няма нищо лошо понякога да тръгваме от ценностите, които ни завещават другите. Например идеалите на древно гръцките философи - приятелството и патриотизма. А защо не и свободата. Но така или иначе пак ще стигнем до въпроса - Защо ни е така трудно да постигаме съгласие за тях, ценностите?

"Мнението е нищо, идеята е всичко." - Платон
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое." - Сенека Млади
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи." - Волтер

момчето wrote:

Този път ще изходя от изречението - "Удивлението е началото на философията" - не знам кой точно го беше казал, Платон или Аристотел.

И двамата са го казали (за учудването), и двамата са били съгласни, че с него започва философстването. А Аристотел след това допълва и онова, което пък е заложено още от Сократ:

Този, който се озадачава и учудва, смята, че не знае. (Метафизика - 982b 15-20)

п.п. Момчето, радвам, че има хора като теб, които намират у себе си и разбират потребността от философия. Има един съвременен философ, Colin McGinn, който, в едни свои лекции, с които популяризира философията, казва, че "у всеки човек има един "вътрешен" философ". Част от заглавието на тези популярни лекции гласи: "Discovering the Philosopher in You". Пожелавам Ви успех по Вашия път на откриването Ви като философ!

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

19 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:35:57)

.

Обратното е, когато хабер си нямаш от фактическото състояние на нещата, но почваш да градиш философии. Тогава само ПО СЛУЧАЙНОСТ може да се окажат верни, понеже се случва и от погрешни предпоставки да се достигне до верни изводи.

Никой, Ваня, не говори, че ползването на факти е всичкото. Изхождането от ФАКТИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА е НЕОБХОДИМО, но НЕДОСТАТЪЧНО условие. Примерно както с Интернета ти - компютърът(мобилния телефон) е необходимо, но не достатъчно условие, за да имаш Интернет.

"Същността при философст-ването е КАК интерпретираш и тълкуваш фактите."

Правилно, обаче Момчев и др. ПРОСТО НЕ РАБОТЯТ С ТАКИВА. Те си измислят факти или ползват много, много ограничен брой такива и резултатът е плачевен.

"Защото едни и същи факти взети от един и същ сайт, в един случай могат да ми помогнат, във втори да ми досадят и въобще да не им обърна внимание и в трети така да бъдат изопачени, че ... жалко за това, че са били установявани и популяризирани като Факт-и."

Е, абе има си риск, ама по-добре да ползваш факти (с вероятностна истинност), отколкото хич да не ползваш или да правиш ПСЕВДО-ИНДУКЦИЯ подобна на описаната от Фр. Бейкън с червенокосия чужденец.

"обръщането на  внимание е относително... отношение."

ОК, ДОПЪЛВАМ - активно внимание! Ама това, че му казвам, че основно аз му обръщам АКТИВНО внимание не е толкова укор към тебе и останалите, а по-скоро насочване към него  - да се замисли колко е на нефилософско ниво. Приказките му стават за форум на Иван Костов или Надежда Михайлова, макар че и там, вероятно, ако има висшисти, няма да му е толкова лесно да убеди съвсем, че всичко се дължи само на миналото и пр. клишета, които са ненаучни.

"Ако има хора, които не желаят да им обръщаш внимание, но ти го правиш ... заради "дълг"-ът си, и тези хора от възпитание се опитат да не са груби, та изчитат част от нещата, които си им отговорил, но... срещнат думи като "промитак", "непрокопсаник"(цитат по смисъл) и т.н. според мен биха били поне в леко тъпо настроение."

Второто не съм го казал. Първото иде от ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪКА (техника създадена в Китай по време на Корейската война под името "СИ НАО"). Промитак не е равно на простак, макар и да съвпада, понякога, при някои промити субекти. А той, ако иска да чете, ако иска да не чете. Аз си спазвам дълга и убежденията. А ти поизчети малко какви ги дроби, недей като Дядо Ники да се изказваш "априори". Момчето просто не е в час и не държи сметка за всестранното изследване на предмета.

"И аз вече не те чета. Не се обиждай. А преди наистина ми беше приятно, и дори, когато си ме обиждал съм се "връзвала" и ми е ставало криво. Но сега вече НЕ."

Хубаво, душа! Твоя воля. Благодаря, разбира се, че ме информира за това събитие в твоя живот. :)

"Вчера нямаше въобще да вляза, да чета и да пиша, но първо видях, че Ники е писал, та ме разведри, а след това ... бях в супер настроение и исках да го споделя :)"

Ами то и аз се разведрявам на неговите писания, обаче да не прави издънки както в критиката на аналитиците (дето се оказа, че има един бюлюк народ, дето не ги е чел) или пък в моята тема, където въобще не си направи труда да погледне за какво става дума. Иначе преди си пишеше добре. Сега, гледам, пак проявява тенденция за адекватност в дискусиите не си говори ipse. Дано да се оправи човекът! В него ми е надеждата! Дядо Ники, обичам те! :)

"Така като гледам, ако скоро, обаче не пише някой друг, освен теб и Косето мисля, че ще позабравя този форум.
Нищо де, не беше лошо.
:)"

Абе даже само Хераклит да си води монолози, аз пак мисля, че е полезно, щото този човек има и способностите, и информациите, а и достойнството като сбърка нещо да се корегира. Голяма работа, че ползвал всеки ден хероин, кокаин, марихуана и някакви нови наркотици разработени в личната му нарко-лаборатория, прикрита нейде из София под формата на легална фирма! Хи-хи :) Шегичка, ама вярно си е много полезно да се чете Хераклит! Препоръчвам го!
А Коста какво? Човекът ПОНЕ се базира на нещо и пише сравнително-отговорно.

"пс. някой ден, ако имам желание, ще ти напиша аз пък какво научих, и то за кратко време. Но може някой друг път... сега не виждам (намирам) основание да го направя.."

За мене ли (случайно) става дума? О...не им вярвай! Аз всичко сам си казвам. Няма как да научиш нещо ново, ти даже и кътните зъби ми знаеш. :)

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

момчето wrote:

Този път ще изходя от изречението - "Удивлението е началото на философията" - не знам кой точно го беше казал, Платон или Аристотел. Вярно е, че често това удивление, че има нещо, което не разбираме или не знаем се появява у нас когато сме сами, но и когато сме сами идва също така удивлението, че точно ние не разбираме и не виждаме неща, понякога доста прости, които обаче другите са видяли без усилия или пък са вникнали в тях по силата на знанията и уменията си. Доста важно за отваряне на диалога в такива случаи е способността не само да отчетем този принос на другите, но и да им го признаем, защото това става неразделна част от етиката на общуването. Тоест някои неща ние осмисляме и разбираме по-бързо и по-лесно, а други, другите разбират по-бързо и по-лесно. И така като обединим усилията и волята си ще можем заедно да стигаме до обясненията, които ни интересуват и вълнуват. Съзнанието, че заедно така можем да редим пъзела на стремежа към истината и познанието ще ни спасява от желанието да се стремим да бъдем прави или да затапваме и натриваме носа на всеки срещнат. Да не говорим, че различните хора виждат и разбират нещата по качествено различни начини, което ни предоставя поглед и разбирания, които може би никога не бихме могли открием или да постигнем сами.
И тъй като сме много по-подвластни на навиците си, отколкото на проникновението на мисълта, важно става да се учим и създаваме навици да възприемаме другите като незаменими участници и приносители в спора и диалога, а не като хора, които да насилваме и смажем на всяка цена. По неблагоприятно стечение на обстоятелствата ние се оказваме с навици основани по-скоро на пълното отрицание или власт и контрол на всяка цена, отколкото да възприемаме другите като свободни хора напълно способни на уникален принос за вникването и разбиране на нещата от живота около нас.
Не само нямаме традиции на свободата, но нямаме и разбирания, които да ни убеждават нас самите, че тя е ценност универсална, тоест важна както за нас така и за другите и това да се крепи на действителност, в която сме постигнали собственото добро на основата на собствената свобода. Само тогава започваме да зачитаме свободата на другите и ги възприемаме като свободни участници в диалога, способни вече да отидат отвъд личния интерес и заедно с другите да измислят и постигат обществения. Но сигурно за да ценим свободата би трябвало първо да можем заедно да я приемаме за обща ценност, тоест да се съгласим, че е ценност не само за индивида, но и за всички индивиди. Мисля, че даже по отношение на свободата ние все още сме на стадия да я отричаме и да викаме - "Е те такова животно нема!"
Ако не можем да измисляме заедно ценности, няма да има какво да отстояваме и към какво да се стремим след това. И няма нищо лошо понякога да тръгваме от ценностите, които ни завещават другите. Например идеалите на древно гръцките философи - приятелството и патриотизма. А защо не и свободата. Но така или иначе пак ще стигнем до въпроса - Защо ни е така трудно да постигаме съгласие за тях, ценностите?

Момчев, другарю...

1) Повечето от нещата, които пишеш са незадължително верни. Примерно това, че всяка една гледна точка имала ценност или пък, че няма как от ВСЕКИ да не научим нещо полезно. Някои гледни точки са вреди, а някои хора трудно предоставят нещо за научаване, макар и да е възможно.

2) Свободата още от Спиноза, пред Хегел до Марксизма се мисли като неабсолютна. Като ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ.
Конкретно - ти даваш ли си сметка за СЕГАШНАТА ПОЛИТИЧЕСКО-ВОЕННО-ИКОНОМИЧЕСКА ситуация на Република България? Като как виждаш възможността за свободеене, при такава СИЛНА зависимост от САЩ, НАТО, ЕС?

3) Ценностите на френските революционери и социалисти - СВОБОДА, БРАТСТВО, РАВЕНСТВО - също са добри.

4) Относно ценностите - ами ти не си схванал същността, диалектиката на ЕДИНИЧНО, ОСОБЕНО, ОБЩО. Аз като специализирал се в антрополого-сексологическата философия, ще ти обясня с един секс (полов) - пример. (Единственият човек който не харесва да говори за секс е Ваня. Тя живее в манастир, където не правят такива неща, нито пък пият. :) Но тя каза, че не чете повече какво АЗ пиша, затова не се притеснявам, че ще ме заклейми като развратник!)

Всяка нормална жена (ОБЩОТО) има либидо. Т.е. желание за секс.
Някои жени (ОСОБЕНОТО) харесват като го прилагат това либидо да правят и орална любов (секс). Но не всички.
Отделни индивиди (ЕДИНИЧНОТО) харесват не само да правят секс, не само да правят и орален такъв, но и да правят анален.

Сега разбираш ли защо е трудно всеки да приеме една и съща ценност?

То и с храната е така. И с идеите, и с какво ли не...

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Дядо Ники wrote:
момчето wrote:

Този път ще изходя от изречението - "Удивлението е началото на философията" - не знам кой точно го беше казал, Платон или Аристотел.

И двамата са го казали (за учудването), и двамата са били съгласни, че с него започва философстването. А Аристотел след това допълва и онова, което пък е заложено още от Сократ:

Този, който се озадачава и учудва, смята, че не знае. (Метафизика - 982b 15-20)

п.п. Момчето, радвам, че има хора като теб, които намират у себе си и разбират потребността от философия. Има един съвременен философ, Colin McGinn, който, в едни свои лекции, с които популяризира философията, казва, че "у всеки човек има един "вътрешен" философ". Част от заглавието на тези популярни лекции гласи: "Discovering the Philosopher in You". Пожелавам Ви успех по Вашия път на откриването Ви като философ!

То и аз така се радвам, че има ориентирани към философията хора, но първо трябва да постигнат РАЗБИРАНЕ за това какво е и какво не е философията в нейните добри, автентични варианти. Иска се БАЗА. Базови неща за философа ДНЕС:

1) Поне обща запознатост с историята на философията (кой какво рекъл и писал), за да не се преповтаряме, както и да знаем как еволюира (деволюира) мисълта.

2) Запознатост с фактологичното положение на нещата (особено, ако иска да прави ПОЛИТИЧЕСКО-МОРАЛНА философия). Информираност и историческа подкованост.

3) Желателно е да изучи базовите принципи на логиката и диалектиката.

Тогава вече ще може да прави философия.

Valentino wrote:

Ще се опитам да онагледя своето разбиране как би могло философията да изхожда от фактите:
Ученият (в тесния си смисъл) живее с регулярна активност в сграда с неин строго определен вътрешен ред за пребиваване и реконструиране, а някъде долу философът се лута с ясното фактическо съзнание, че пребивава в безизходен лабиринт: и посредством неспирно (методологическо или евристично) обхождане се домогва до трансцендентален излаз, от който от птичи план да обзре структурата на своето затворничество. Но у чисто лутащия се такова съзнание липсва - той просто се върти объркан из разни селения. Редовият обитател пък е устремен ту към вход, ту към изход - в зависимост дали (забравил накъде се отваря вратата на щастието*) чувства, че се намира съотв. вън или вътре... И четирите типа отказват уседналост. Та питам: може ли човек да бъде уседнал духом, т. е. да присъства всред райското блаженство на един духовен упокой, где "вовеки в залите от рози с тебе ази, мой Исусе, до безспир ще разговарям" (по епитафа на гроба на Киркегор)?

----------------------

(*) Освен афоризма за вратата на щастието, К. пише (също в "Диапсалмата"):
"Не обичам да яздя, това е прекалено стремглаво движение, не обичам да ходя, това ме напряга твърде много, не обичам да лягам, защото тогава или трябва да продължавам да лежа, а това аз не обичам, или трябва отново да стана, а това съвсем не обичам. Summa Summarum: аз не обичам да върша абсолютно нищо." (превод: Стефан Начев).

Благодаря за интересната аналогия и алегория, Валентино! Ще излезне човек от тебе! :)
Конкретно на въпроса ти - Да, може. Особено напоследък всичко може да бъде харесано, приложено. Нищо не ме учудва.

24 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:36:10)

.

25 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:36:16)

.

Valentino wrote:

Доколкото съм обект
(в диалог, дискусия и събеседване)

"В началото бе Словото". - Монасите от Манастира на словото водят един, разбира се, конвенционален живот: диалогизират, дискутират, събеседват. Та обективно погледнато, откъм Бог (понеже "и Словото беше у Бога, и Словото бе Бог"), вероломникът на словото бе не повече от един досадник. Обективно погледнато, формалният ("проформа") отговор на въпроса "защо поместваните в настоящите форуми текстове трябва да имат философска стойност" гласи (неформално, "по смисъл"): "защото надсловът е: "Философски форуми - място за практикуване на философия": конвенция, повелена от властелините на топоса и предполагаемо подплатена от познанието "що е философия"... Неформалният, същностният отговор би гласял (негласно): "Надсловът би могъл да служи и за предупреждение, че тук пишат и философи"... Коя перспектива бе по-плашеща (изкусително възпираща) за умишления, даващия си сметка нарушител (т. е. за този едного: философичен нефилософ*), при обективната предпоставка, че той, видиш ли, не е глумец или, разбира се, простак: да забранят достъпа му (модераторски) или да уязвят самомнението му (философски)? "Аз ги раних в сърцето и те мигом ме запретиха!". И го запретиха; и мигом забравиха за него. Обективно погледнато. А "субективно погледнато", неговото самомнение остана непокътнато и то дори препотвърди себе си. - Той ще опита пак.

-------------------------

(*) Понеже разбираме, че днес философичността е обективно въпрос най-вече на образование.

Прав си, от банове няма нужда, но и няма нужда от прекалени ласкателства към такива (ти като пишеш сериозно не си от тях. Ти си по-образован от доста колеги, стига да решиш да пишеш философски.) Примерно, сега, Момчев - няма хабер от философия, но решиил да ни учи (защото неговите текстове са нищо повече от пропаганда и дидактика) на морал, политика...

27 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:36:23)

.

Благодаря, Дядо Ники, с помощта на такива насърчителни думи сигурно ще успея да се науча да развивам философията си в научна форма, така че все по-малко да ставам обект на невъздържани, злостни нападки.
Много ме беше впечатлило прочетеното изказване на английски дипломат, който посетил шведския кралски двор през 17 век и останал приятно изненадан от знанията и уменията там да се постига дух на съгласие. И вместо да си помисли - "Тези глупаци за какви се взимат", човекът отчел и признал явните знания и умения на шведските дипломати. Това, а и доста други неща са ме карали да си задавам въпросите - Защо ни е съгласието? Каква е ползата от това да постигаме съгласие? и т.н.
От моя гледна точка мисленето и измислянето се характеризират с духа на противоречие, съмнение, проверки, като разбира се това става успоредно със способността да се раждат идеи и обяснения, които на тази основа се развиват и усъвършенстват, за да могат да се приведат в подходяща работна форма. Природата на мисловния процес е такава, че се нуждае по-скоро от несъгласие, отколкото от съгласие, в което по загадъчен начин емоционалната енергия се превръща в проникновение, а то ражда новото мислене. Чак когато мисленето се доведе до ниво на  истинност или поне до ниво на практическа пригодност, тоест след достатъчен брой проверки и преценки, тогава възниква необходимостта от съгласието, защото то всъщност става основа за обединението и организирането на хората за усилията или работата, която им предстои. Ако участват в тези процеси, според силите и способностите си, хората не само остават с чувството, че са неразделна част от процесите, но и остават с убеждението, че са допринесли с това, което могат за стигането до общите позиции. Така те не пренасят съмненията и липсата на доверие във фазата на общите усилия, а по-скоро участват активно и всеотдайно за постигане на резултати и успехи.
Затова според мен междинното постигане на съгласие е начин да се направи успешен преход от мислене към действие и то в рамките на цели групи хора или цялото общество. И колкото повече самосъзнание и разбиране на тази основа за това, което мислим и правим, е важно и необходимо да разграничаваме отделните процеси, да се учим по-добре на тях и съответно да им намираме по-успешно приложение, когато вършим съвместна работа. Обратно, липсата на самокритичност и самосъзнание ни кара да вземаме "сенките от пещерата" за истинската светлина и така да постигаме резултати, за които не само нямаме разбиране, но и нямаме способности да си дадем сметка, че са плод на собствените ни заблуди, с които сами си пречим, вредим и се проваляме.
Разбира се това с нищо не може да попречи на някои хора да не се стремят към самопознание,  защото бързат да познаят нас и то така, че да не си дават сметка, че влизат в противоречие със самите тях и разбиранията си за относителната истина, която от бързане са превърнали в абсолютна.

"Мнението е нищо, идеята е всичко." - Платон
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое." - Сенека Млади
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи." - Волтер

Valentino wrote:

Г. К., приканвам те да разясниш философското понятие "инволюция", относно "деволюция" и оставяйки настрана "еволюция".

"Инволюция" не е само философско понятие, но и математическо, биологическо. Означава загуба, опростяване, остаряване, обратно преобразуване.
"Деволюция" е правен и биологичен термин. Означава обратно развитие, връщане към по-примитивни форми.
Донякъде двата термина се припокриват, а и някой ги използват като взаимозаменяеми.
За философията приложно значение имат още ЕВОЛЮЦИЯ (постепенно развитие) и РЕВОЛЮЦИЯ (скокообразно развитие). В полит-философията имаме и КОНТРА-РЕВОЛЮЦИЯ.

Другарю Момчев, не само формата, но и съдържанието е важно. Злост в нападките няма. Относно въздържаността - някои повече, други по-малко...Важно е да няма грубости.
Хубаво даваш за пример английски дипломат от 17-ти век, но е хубаво да отчиташ и английските футболни запалянковци. Един от тях даже беше осакатил български келнер, та лежа 4 години в затвора, сега чувам го освободили. А за шведите може да се говори много и не само хубаво, нали се сещаш? Просто трябва да свалиш розовите очила, другото е лесно.
Съгласие, дори и да се постигне, е важно ЗА КАКВО СМЕ СЕ СЪГЛАСИЛИ? Защото, нали се сещаш, че в някои сатанински ("сатанински") секти, примерно, може да се постигне съгласие по въпроса всички да се самоубият. Такова едно, буквално, САМОУБИЙСТВЕНО съгласие е ли също ценност?

"Ако участват в тези процеси, според силите и способностите си, хората не само остават с чувството, че са неразделна част от процесите, но и остават с убеждението, че са допринесли с това, което могат за стигането до общите позиции. Така те не пренасят съмненията и липсата на доверие във фазата на общите усилия, а по-скоро участват активно и всеотдайно за постигане на резултати и успехи."

Браво, браво! Ето това ме учиха и мене в Пионерската органиизация. Дружинната ръководителка говореше подобни неща!...От всеки според способностите, на всеки според потребностите...Абе добри неща си усвоил от социализма, няма какво да си кривиш душата!

"Затова според мен междинното постигане на съгласие е начин да се направи успешен преход от мислене към действие и то в рамките на цели групи хора или цялото общество."

Ето виж и с това съм съгласен! Рамо до рамо, цялото общество!...Направо звучиш като изказване от пленум на КПСС (Комунистическата Партия на Съветския Съюз)...Имаш братската ми подкрепа!

"И колкото повече самосъзнание и разбиране на тази основа за това, което мислим и правим, е важно и необходимо да разграничаваме отделните процеси, да се учим по-добре на тях и съответно да им намираме по-успешно приложение, когато вършим съвместна работа."

Ето, супер! Самосъзнанието! Съзнателната чавдарска, пионерска, комсомолска и партийна работа!..."Да се учим, да се учим и пак да се учим!"(В.И.Ленин)...Момчев, ако не те познавах задочно и не знаех, че ти си го писал, щях да си помисля, че е някой стар партиен кадър, поне с ПУЦ (Преофесионален Учебен Център), с все още запазени идеи!...

"Обратно, липсата на самокритичност и самосъзнание ни кара да вземаме "сенките от пещерата" за истинската светлина и така да постигаме резултати, за които не само нямаме разбиране, но и нямаме способности да си дадем сметка, че са плод на собствените ни заблуди, с които сами си пречим, вредим и се проваляме. "

Тц-тц-тц, вече и Платон, идиректно, намесихме, но в един материалистически дух, защото говорим за преодоляване на заблудите, резултати от практическата, ТРУДОВА дейност и пр. Все едно, че слушам младия Ради Радев (професор по Антична философия в СУ)...

"Разбира се това с нищо не може да попречи на някои хора да не се стремят към самопознание,  защото бързат да познаят нас и то така, че да не си дават сметка, че влизат в противоречие със самите тях и разбиранията си за относителната истина, която от бързане са превърнали в абсолютна."

Е те това е! Същински ЛЕНИНИСТ! Момчев, трябва да го полеем! Определено това е един от най-силните ти постове!