31 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:36:36)

Re: Диалог-дискусия-събеседване

.

32 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:36:41)

.

Нормално е във философски сайт да се излага и развива философско мислене. Приложено към диалога то би означавало да можем да раждаме идеи и обяснения, чрез които да проверяваме дали можем да общуваме добре и да водим резултатен диалог. Поне засега не личи да знаем и да можем да общуваме, така че да се убеждаваме, че можем. В същото време до такава степен не се вижда философско мислене в общественото пространство, което да се вълнува и интересува от обществените проблеми и въпроси, че въобще не се говори за грешки, проблеми, промени с цел да могат да помагат на всички. Въобще диалога не само се затваря и мнозинството от хората се изолират от него, но и все повече се заклеймява като безсмислена говорилня, която явно е неудобна на силните на деня.
Пример за това до каква степен няма философско мислене в обществения диалог за мен е използването на понятието идея, като единица мярка за дължина (на една идея разстояние) и нито някой му прави впечатление, нито пък има някой, който да въведе и другото значение, така че да се надяваме, че ще се появи някога след това и идейно мислене. Друг пример за посредствеността на диалога е идеята, че "не трябва да измисляме топлата вода", в която топлата вода явно се използва за синоним на политиката и обществения живот. Няма нищо лошо да се насърчават хората да се учат от полезния опит и знания на другите народи, но обобщаването на политиката с топлата вода не само е бягство от конкретизирането й с по-ясни и точни понятия и обяснения, но и е форма на криене на общото невежество и некадърност, защото почти всичко в диалога се изчерпва с това или подобни твърдения. Многозначителното мълчание след това идва да покаже съгласие с това "остроумно, многозначително обобщение". А нима обобщеното мислене не е същността на философското мислене?! Да не говорим, че идеите на самоизмамата имат начало, но нямат край, където разбира се крие и надеждата, че все някога между тях ще се отвори пространство за съмнението и проверката, които да отворят диалога към нови хоризонти. Към хоризонтите на нашите грешки и недостатъци.

"Мнението е нищо, идеята е всичко." - Платон
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое." - Сенека Млади
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи." - Волтер

Да не говорим, че идеите на самоизмамата имат начало, но нямат край,

може ли нещо повече за НАЧАЛОТО?

Интересно ми е, зараждането на нещо, което "няма край".

От какво се поражда?

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Може, разбира се, след такова дружелюбно любопитство.
В общество, където в един момент настъпва такава промяна, че "се измита всичко от масата" и се тръгва да се гради идеалното общество от нищо, като се отрича традицията и това завършва с провал, всъщност става идеалната причина за самоизмама на обществено ниво, развивана в продължение на десетилетия. А тя оставя след себе си 2-3 поколения от хора израсли в самоизмама и затова неспособни на самокритичност, която единствено може да ги спаси от самоизмамата. Така че останалите поколения носят наследството на самоизмамата, заедно с нейните мислене и навици, а пък тя по неволя следва инстинкта за самосъхранение и се стреми да се възпроизвежда. Разбира се "края, който не се вижда" е нещото, което изглежда така само в настоящия момент, но все пак не можем да се отдадем до такава степен на унинието, че да смятаме, че ще векува. Но за голяма част от тези поколения осезателното й присъствие води до обезсърчение и чувството, че ще се възпроизвежда до безкрай. Още повече, че в тях е осезаемо чувството за съвсем близкия край.
Разбира се има и една доброкачествена самоизмама, и в личен и в обществен план, от която се нуждаем и която би ни помогнала да се освободим от чувството на обреченост, че няма изход, поне докато се окопитваме от неуспехите и се учим на свобода и свободомислие. Като тя може да се каже, че ще намери опора в надеждата и особено във волята ни за промяна. Това всъщност можем да наречем механизма на самоубийството на самоизмамата, като нещо само по себе си лошо и негодно да помага за промените към добро. Самокритичността би ускорила развитието на процесите, иначе ще трябва да се осланяме на търпението си и на благоприятното стечение на обстоятелствата или пък на помощта на другите. Само дето и за това има басня на Езоп, чиято поука гласи, че "Ако не си помогнеш сам и Господ не може да ти помогне".
И за да свържем всичко това с диалога, бихме могли да кажем, че общуването между представителите на самоизмамата и самокритичността би било малко като общуването между хора говорещи чужди езици.

"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи." - Волтер

момчето wrote:

Така че останалите поколения носят наследството на самоизмамата, заедно с нейните мислене и навици,

Не съм съгласна. ...че нося "самоизмамата" на майка си и баща си, и че тяхната самоизмама  е била безкрайна.
Отново ще попитам: Как се по-РАЖДА САМОизмама? това с наследствеността мога да го оборя :)

момчето wrote:

че ще намери опора в надеждата и особено във волята ни за промяна

Много ли е силна според Вас връзката, между "надежда" и "воля за промяна"- май нещо друго бяхте споменал на друго място ПРЕДИ "волята за промяна"?

момчето wrote:

общуването между представителите на самоизмамата и самокритичността би било.....

ха-ха. Сега, ако уточните кои от двата вида са аналитици, и кои континентални, цена няма да имате :)

Във всеки един има част самоизмама и част самокритичност, въпросът е кое ще надделее. А като надделее, дали ще можеш да се справиш с избора, който си направил. :) просто... си мисля.

Vanq wrote:

момчето wrote:

общуването между представителите на самоизмамата и самокритичността би било.....

ха-ха. Сега, ако уточните кои от двата вида са аналитици, и кои континентални, цена няма да имате :)

Във всеки един има част самоизмама и част самокритичност, въпросът е кое ще надделее. А като надделее, дали ще можеш да се справиш с избора, който си направил. :) просто... си мисля.

Good point, Vanq :-)

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Съгласен съм, че в себе си носим съчетани противоположностите и от пропорцията на тяхното съчетание може да се очаква да зависи резултата. Но даже да е истински самокритичен, човек може да греши с пропорциите, а пък и мисленето според мен е итерационен процес, тоест изисква непременно преминаване през повече проверки, докато стигнем до по-точен резултат и съответно се приближим повече до истината.
Никой не иска да признава грешките си и особено в мисленето, за което свидетелства и мисълта на Гьоте, че "Човек признава по-лесно грешките си на дело, отколкото в мисленето", което може да се приеме, че обобщава неговия опит по въпроса. Така че не се доказва дали родителите ни мислят грешно или пък дали ние мислим грешно само чрез отричането му. По-скоро се проверява с достатъчно съмнение и проверки, на които една или друга идея трябва да издържи, за да се докаже, че не е грешна. А всъщност грешката може да бъде доказана доста по-късно. Глупаците отричат глупостта си, невежите отричат невежеството си, децата отричат лошото наследство, което носят в себе си от родителите си, но това с нищо не ги прави по-различни.
И в личния и в обществения живот самоизмамата се поражда при избора на грешни идеи, които в началото ни приличат абсолютно верни, които също така категорично отричаме, че са грешни. Така че за практическа проверка на тяхната погрешност и вреда се стига чак когато постигнем резултати. И чак тогава можем да си дадем сметка, че сме избрали грешно мислене, тоест че сме станали жертва на собствената си самоизмама. За толкова много лоши неща в нас самите непрекъснато отричаме и за толкова измислени добри неща се напъваме да се хвалим и лъжем, че проверките, които съм провел за себе си досега на идеята за грешното мислене само я подкрепят. А в случая със самоизмамата не е нужно да доказваме, че във всичко мислим грешно. Достатъчно е за някои важни и решителни неща да се водим от грешни идеи и грешно мислене, за да се потвърждава на дело, че изпадаме в самоизмама доста често. Също така ширещата се липса на самокритичност, тоест липсата на желание да се подлагаме на съмнение и проверки в това, което мислим и правим, е гаранция, че тънем в самоизмама. Да не говорим, че не се разбира смисъла и същността на понятието самокритичност даже от тези, които би трябвало да минават за интелигенцията на българското общество. При тях даже се забелязва по-голяма степен на самоизмама, защото се смятат по предпоставка по-добри в мисленето и затова са още по-категорични в отхвърлянето на критиката към самите тях.
Според мен може да се каже, че самокритиката се измерва с търпимостта към различното и критичното спрямо нас мислене и силно некачествения диалог е критерий за нейната липса, защото в не. А когато тя изпразни пространството, на нейно място се насажда самоизмамата, като нейна противоположност и част от скачените съдове, за които и ти спомена.
Възприемането на грешни идеи и мислене в нашия случай е очевидно поради комунизма, като коренно различна система, която идва, отрича, опитва се да се наложи със сила, проваля се и оставя наследство след себе си. По начина, по който ти отричаш наследството от родителите си, голяма част от България отрича лошото наследство от комунизма, но това с нищо не променя реалността. Неумението да водим диалог и да правим полезни равносметки за това, също е показател до каква степен сме потънали в самоизмама и просто отричаме докрай. Това потвърждава по-скоро болното ни мислене, отколкото желание да проверяваме какво всъщност е то. За жалост тепърва ще ни е нужно да се учим на самокритичност.

“Бихме могли да разделим концептуално възприятието на негова разсъдъчно-обективна страна и на непосредствено сетивна - "вътрешно сетиво". Вътрешното сетиво всъщност има за свой обект собствената индивидуалност - то е екзистенциалното сетиво.”

Т.е. визира се възприятието на дразнителите от организма, вътрешните? Щото, в материалистическата психология те се делят на външни и вътрешни дразнители.

"Сетно откъм представата, собствената индивидуалност се явява непосредственият обект на познание, световата вкорененост на субекта."

Това изречение ми се чини да няма смисъл.

"И ако трансценденталният субект на познание осигурява единство на света (по закона за достатъчното основание)"

Това става някакъв идеализъм вече - субективен или обективен, според представата ти за това какво е "трансцендентален субект".

", то светът пък по същество представлява разнообразие на индивидуалното: в смисъла на обективиране на порив..."

Вярно, че светът е съставен от разнообразни индивидуалности, ама този порив, пък чак и обективиращ като какво се разбира? Трудовата дейност на човека? Креационистки акт на измислено божество, какво?

"И ето че сега бихме могли да потърсим метафизическо решение на проблемата за вътрешното сетиво: индивидуалността като непосредствена изява на волята за живот и светът като (опосредствано) представляващ разнообразие (формована по закона за д. о. обективация) на индивидуалното. Вътрешното сетиво се оказва проход - през емпиричния субект - към "самото по себе си нещо". Едно спускане в този проход бих нарекъл "инволюция"..."

Да, АМА така инволюцията се схваща само психолого-гносеологически. Къде остава философската й, обща същност. Щото аз твърдя, че и на биологично ниво има инволюция, и на социално. Това регресирането, по-общо, си е философска същност (т.е. присъща на всичко или на почти-всичко).

"Трансценденталният субект на познание е познавателната форма на индивидуалното и не може да бъде мислен себепричинно: доколкото все-таки е несводим до пълна абстракция, а си остава самия мен, допускайки в себе си инволутивната възможност (страха)."

Донякъде може. Има си както външно движение, така и САМОДВИЖЕНИЕ. Да, ти си направен, но и сам себе си правиш. Диалектика, бе.

"Този страх подкопава солиптичната самоувереност на насъщната индивидуация."

Ами да. Страхът си е вид защитен механизъм и дава , често, основания за проверка на реалността.

"Да, аз съм отсамната захвърленост, която търси себе си в "твое" лице."

Има го и този момент, но е признак на зависимост и/или инфантилизъм. Зрелите субекти са по-самодвижещи се и независими.

" Аз се страхувам, та следователно: ние съществуваме (надежда за несамота: упование за вечност: где "вовеки в залите от рози с тебе ази, мой Исусе, до безспир ще разговарям")"

Ами надат се, хората. Опиум за душата...

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Valentino wrote:

Добавка:
Слезеш ли долу, то после не би могло да бъдеш същaта себесност. И мисля, че тъкмо смъртта е това слизане... "Никога преди не съм бил и никога вече няма да бъда." - Ала вече си се родил - смъртта е тук, в предварение. И не ти остава друго, освен да очакваш и... да въздишаш след всяко хванато траене (миг), всяка отминала радост живот.

И нагоре да се качиш - пак има промяна. Знаеш - 2 пъти в една и съща река не се влиза.

Смъртта. Потенциално може да се направи тялото да не старее. Старостта е просто болест. Но науката е назад, а и не съм сигурен, ако намерят лекарство против стареене геронтолозите, дали политиците ще се съгласят да го предоставят на народа. Пренаселване и пр. проблеми. Така че най-добре сами да си търсим някакъв лек против стареене. Казват тук-таме имало разни дето и по 700 години живеели, благодарение на някакви билкови елексири. Колко е вярно, колко е измислено - не знам. Но поне може да се опитва. Много ясно, че предвид инстинкта за самосъхранение никой нормален и в нормално състояние няма да ръгне да се радва, че ще мре. В този смисъл, а и и, ако има човек някакви други предпоставки (примерно социални, научни) си има правото до последно да си пази здравето и да бяга от умирането. Т.е. ПРОТЕСТИРАМ СРЕЩУ това , че трябва само да се чака да се умре. То чакаш или не чакаш - все умираш, но поне активно можеш да се противопоставяш с търсене на решения на проблема с умирането. Т.е. да осмислиш малко живота си с търсене. Потенциално има лек(-ове). Защото колкото и да е скапана еволюцията, толкова е и задала възможности.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Странно......

аз ли съм се променила и се променям или хората около мен?

И двете. Всеки миг е промяна. Два пъти не може да се влезне в (абсолютно) една и съща река. (Хераклит)

Да, но мен не ме интересува, че Реката не е една и съща!

А, че крака (краката, с които стъпвам) си е моя(и) и усещането всеки път е различно(?) или не е (?) щом стъпвам във вече различна вода, но със същия крак (крака)?

Ама то и за краката се отнася. Всяка минута те са различни - много клетки в тях умират и нови се раждат...молекули различни по тях полепват и си отиват...всичко е промяна. Така че, може да се каже, че и 2 пъти с едни и същи крака не можеш да влезнеш в реката.
Ти преди сама беше обяснявала на 10 км за дъщеря му, че като порасне няма да е бебето, което е сега, та, мисля че ги знаеш тези неща и без моя помощ.
Става дума за т. нар. Хегелово СНЕМАНЕ (aufhebung), когато при промяната се запазва част от старото, но и на негова база, възниква доста ново.

Онова за "дъщерята" беше друго.

Аз обръщам внимание на "отношението", на взаимодействието между (не)променящо се и променящо се. Връзката!
В каква степен (не мисля, че е еднаква) два субекта се променят при взаимодействие?

(обекти или неодушевените не ги намесвам,за да не стане сложно)

Както беше споменал веднъж, нищо чудно да има общо с "Големия ВЗРИВ".(може би така е станало всичко). Но сега се замислете за две съзнания, и оттам "остава ли тъмна енергия" след сблъсъка?
:)