А, как така диалектическият материалист още не е разбил на пух и прах "перлата на нацистката философия". Или просто се оказва мой ред да противореча на тезата.
Не съм чел статията, но от цитирания в началото цитат мисля, че може да се противоречи на такава теза от две страни. Първо, от гледна точка на това какво е мисленето по смисъл и второ, от гледна точка на това какви са обектите на изследване съответно на философията и физиката. Според мен - Противореча си, значи мисля - може да се използва като определение на мисленето, като процес. Когато противореча на другите, заедно развиваме процеса, теза - антитеза - синтеза и така развиваме стремежа към разбиране и познание във всяка една област. Философите го правят в своята област, а учените пък го правят в своята. Само че философите се удивляват, че не знаят първоначално какво са мисленето, пространството, времето и т.н., докато учените се удивляват, че не знаят и не разбират обектите на своето изследване. Например ябълката на Нютон, която го е тласнала да вникне, обясни, разбере гравитацията. А от гледна точка на обекта на познанието, факта, че философията може да си избере за обект мисленето и езика, по естествен път я води и към развитието на идеите за важността на самопознанието, докато физиката изучава света около нас. Разбира се мисленето например е толкова сложен и необяснен процес досега, че може би, за да се стигне до неговото обяснение, ще трябва да стане задълбочаване и разширяване и на философското разбиране и на физическото и химическото разбиране на човешкия организъм, че да се стигне до допирни точки между тях, а оттам и до това какво всъщност е мисленето, като процес.
Така че ми се струва, че не би могло да издържи на проверките това твърдение ако се направи необходимото то да се изследва. С мисленето всъщност познаваме и ако погледнем развитието на съвременната наука, може да се каже, че тя е открила много повече неща и новости, докато съвременната философия е стигнала по-скоро да самокритичното си самоопределение, че всъщност изглежда не е наука, тоест не може да познава почти нищо. От тази гледна точка аз наричам философията царството на свободомислието, което прокарва пътя на новото мислене и съществува във всяка наука, като подлага всичко на съмнение и проверка, за да стигне до удивлението за незнанието. Оттам нататък всичко днес е наука, а философията остава, като "доброто начало, което е половината от работата". А ако учените наистина не мислеха, тогава те нямаше да могат да стигат до никакви открития, а мисля, че това поне не може да се постави под съмнение. Така че бих казал, напротив, всеки учен е и философ, който мисли, изследва, открива, като просто има друг обект на изследването. Дори само от цитата обаче се вижда, че Хайдегер си оставя малка вратичка, като казва, че философското мислене е предварително зададено на учените. Бих казал, че по-скоро понятията са предварително зададени на учените, а мисленето, което извършват на тяхна основа с нищо не се различава по същност от това на философите. Може би в цялата идея на Хайдегер има малък опит за самоизмама и стремеж да се убеди, че философията стои по-високо от науката. Нищо чудно да се е поддал малко на влиянието на тоталитаризма на времето около него. Или просто става дума за чуството за величие на един голям философ.
"Мнението е нищо, идеята е всичко." - Платон
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое." - Сенека Млади
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи." - Волтер