Re: .
Аз говорих, говорих много и дълго. Разказвах й за Буда. Без да споменавам името, ето така: в древна Индия живял един човек, на младини бил принц, живял в двореца, бил заобиколен от разкош и свещени книги, обаче по силата на съдбата - както в приказките - в един слънчев ден се превърнал в просяк. Станал бездомник, срещнал самани (странстващи йоги - мъдреци) и се присъединил към тях. По-нататък - как е станал муни, какво означава да бъдеш муни и как св вижда света през погледа на муните и т.н.т. Всяка моя дума, моя особен поглед, с който продължително се гледахме в очите, интонацията на говоренето ми, жестовете - всичко, всичко внушаваше достойнство и онова благородство, което може да се съдържа и в един просяк, дори още по-лошо, на "дъното" на "падението" - аскетизмът на муни. Момичето се изпълваше с дълбоко разбиране и съпреживяване, в очите й, през които струеше собствената й душа се виждаха вихрите на цели светове, на това, което индийците и европейските романтици наричат "посветеността в трагизмът на човешкото съществуване". Накрая когато й казах, че този човек, за който разказвам е станал известен по-късно с прозвището Буда... тя направо засия. Говорих й за философията в будизма, за 4-те благородни истини, за 8-те степени на освобождение и т.н.т. После разказах подобна история, само че - от Европа, за Атина и площадите на Атина и един много беден човек, който според мен си е бил много културен и интелигентен просяк, но според мен. Впусках се във всевъзможни, даже колоритни подробности и разказвах, разказвах за това как някои хора са се спирали при него и много са обичали да разговарят точно с този човек, за изкуството на говоренето, за тайнствата и дълбоката логика на диалога. Накрая когато споменах, че това е Сократ, тя направо се шашна. И продължавах, още продължавах и не спирах да разказвам за неговия ученик - Платон, за идеите, за Европа и основите на европейската цивилизация и т.н.т.
Какво да ви кажа? Екстаз! Екстаз означава "излизане отвъд" (например материалната несгода в този и без друго красив, но така също и без друго жесток свят). Философски екстаз. Излизане "отвъд" и преминаване във философското по същия начин, или по подобен начин, както се е виждал света през очите например на самият Буда, когато е получавал милостиня.
Това е. Както казах, момичето беше хищник. По професия беше сервитьорка, беше работила и в заведения, които аз съм посещавал, беше много печена, знаеше как да те преметне колкото си поиска пъти без да се усетиш, имаше такъв опит и инстинкти, че само с един преценяващ поглед веднага ти намираше цаката. Работеше адски много, живееше изискано и средният й доход беше около 4-5 банаджийски заплати на месец. Но сега покрай кризата след зимата действително го беше закъсала. Естествено, че за сезона щеше да си намери работа и бързо щеше да компенсира всичките си финансови пасиви, тя си беше... как да ви кажа, истински работар, много печен и издържлив работар, който е минал през всичко и може да деяни и по 12 ч. на ден / всеки ден.
Това ми стана ясно почти в началото, както и веднага разбрах, че има малко пари, но те са наистина много малко и стигат само за хляб, нещо дребно и един шоколад. Шапка й свалям за проницателността на погледа, с който така разумно се възползва от добрата случайно отдала се възможност, която й подсказаха нейните инстинкти. Сигурен съм, че пак някой ден, или по-точно някоя нощ отново ще се срещнем в някое заведение и съм повече от сигурен, че тогава ще ме почерпи, а кой знае... може и да си тръгнем заедно, тогава - хм, да - и по този начин, особено: начин, кой знае, може и да се изчакаме и си тръгнем заедно... без философия.
Но най-важното, първото, това от което няма нищо по-значимо - е погледът на философа, който и да е философ, без значение, според случая, от която и да е епоха, и това няма значение.
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >