vidinsky wrote:(2) дали не нарушаваме някакви права... :)
В авторското право има нещо, което на английски се казва "fair use". На български не зная как са решили правистите да е, но аз използвам описателното "право на цитиране" и "почтено използване" (или "честно използване").
С две думи става дума за следното - в повечето законодателства, понеже навремето е ставало дума за защита на монополното право върху копирането на отпечатана книга, законодателят е предвидил извънредно разрешение за използване на откъси от произведението.
Става дума за всякакви цитирания, без които, например, академичната хуманитарна общност няма да живее пълноценно.
Тоест ако използвате цитат от книга, дори и тя да е с всички права запазени, не сте в нарушение, защото коментирате произведението. А това е жизненоважно за едно произведение. Дори и за комерсиалната му реализация (те затова са го приели това изключение в закона;).
Лека-полека принципът за "fair use" се е разпрострях върху всички произведения, които подлежат на защита на авторски права. Можете да използвате откъс от параграф от последната книга на Умберто Еко и почти сигурно ще се гледа с добро око на това.
Можете и "да опитате" да използвате откъс от "Междузвездни войни" в репортаж за телевизията и можете да се надявате, че ще ви се размине. Ако Лукас разбере, едва ли ще миряса, докато не ви осъди, все пак.
Тоест има разлики. В тълкуването. А пък има и разлики в законодателствата - аз, честно, не зная как стои въпросът с правото на цитиране в родното законодателство. Трябва да се прочете ЗАПСП.
Но ако става дума за няколко изречения, за един параграф, мисля, "че е честно" да се позовем на международно приетото право на цитиране и да използваме такива цитатии.
Все пак да не започнем за въвеждаме тук цели страници от произведенията ;)