1 (edited by vidinsky 11.05.2005г. 21:02:01)

Topic: Обсъждане на текстове

Дали имаме сили да правим такъв тип обсъждания?
Примерно - откъс от статия, абзац от книга или някакъв кратък текст.

ο да го коментираме...
Какво ще кажете? Хрумна ми, защото в момента чета:

DiSalle, Robert
[DiSalle, 2002] - "Newton's Philosophical Analysis of Space and Time" във Cambridge Companion to Newton; под редакцията на I. Bernard Cohen и George E. Smith; поредица Cambridge Companions to Philosophy; Cambridge : Cambridge University Press, 2002, с. 33-56

... и исках са обсъдя някои неща с вас...

Re: Обсъждане на текстове

По принцип съм "за". Но се изисква повече подготовка за такъв тип обсъждания: първо, текстът може би не е достъпен за всички, затова трябва да се сканира, напр. и да се разпрати на участниците в дискусията по някакъв начин; второ, нужно е известно време за да се прочете текста, защото предполагам всички сме достатъчно заети с други неща. Но нищо не пречи да опитаме :-))

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Аз предлагам ако го има въпросният текст (разглежданият откъс или цялото произведение) налично в мрежата без авторски права или с някои само права запазени, да правим такива обсъждания.
Другото, със сканирания копия, предавани на ръка, е неосъществимо за един форум в интернет. А пък и някак не е в целите му ;)

οмам предвид следното.
Ако се вземе откъс от "Постмодерната ситуация" на Лиотар... например този:

"В съвременното общество и култура - постиндустриално общество и постмодерна култура - въпросът за легитимацията на знанието се поставя по друг начин. Големият разказ вече не вдъхва доверие независимо от това, какъв начин на уеднаквяване не му се приписва: спекулативен разказ или разказ за еманципацията.
Този залез на разказите може да се приеме като следствие от развитието на техниката и технологиите след Втората световна война...
" (87 страница, Х глава - Делигитимацията)

Ако има хора, които проявяват интерес, могат да го обсъдят. Не е нужно да се разпраща, нито е проблем времето (нали ще стои във форума...).
Но има две неудобства - (1) някак трябва предварително да се разберем за текст, а не всеки да пуска, защото няма да има обсъждане, а само "публикуване"; (2) дали не нарушаваме някакви права... :)

DiSalle е доста вълнуващ, аз 4етох едно две пар4ета от него преди време, имаше интересна статия върху Фридман. Също entry-to е Станфордската енциклопедиа за Inertial Frames  е негово. Аз съм абсолютно "за" обсъждания, мисля, 4е имаме сили :) но трябва да се промислят добре както като форма така и като съдържание. Преди време си мислех за двуседми4ен семинар (или месе4ен) семинар, който да проти4а под следната форма:

1. 45 мин. презентация
2. 25 минути дискусия

или нещо от сорта

Два варианта за темите: нещо 4уждо, което намираме интересно или нещо свое което се надяваме един ден да стане интересно :) with a little help from our friends и така жсеки ще има някаква полза от дискусията и представянето. Предполагам не е особено трудно да се уреди зала в СУ 1 - 2 пъти месе4но. Какво мислите? "Семинар Проектория"

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

A. "Семинар Проектория" - По принцип имаме опит с такива неща и абсолютно може да се изготви и изпълни, стига да има сигурни хора, които да участват. Т.е. зависи от нас и няма формални пречки.

Б. Аз обаче имах предвид засега само интернет-дискусия... Мислех си полека-лека да задвижим нещата. οдеята ми е да обсъждаме не само теми и въпроси (както досега), а също философски тези и текстове.

За да не се бъркат двете теми, ще отворя отделна за А. - http://projectoria.org/forum/viewtopic.php?pid=848#p848 , а тук нека продължим да обсъждаме Б.

ПП
Поправих името на DiSalle :)

vidinsky wrote:

(2) дали не нарушаваме някакви права... :)

В авторското право има нещо, което на английски се казва "fair use". На български не зная как са решили правистите да е, но аз използвам описателното "право на цитиране" и "почтено използване" (или "честно използване").

С две думи става дума за следното - в повечето законодателства, понеже навремето е ставало дума за защита на монополното право върху копирането на отпечатана книга, законодателят е предвидил извънредно разрешение за използване на откъси от произведението.

Става дума за всякакви цитирания, без които, например, академичната хуманитарна общност няма да живее пълноценно.
Тоест ако използвате цитат от книга, дори и тя да е с всички права запазени, не сте в нарушение, защото коментирате произведението. А това е жизненоважно за едно произведение. Дори и за комерсиалната му реализация (те затова са го приели това изключение в закона;).

Лека-полека принципът за "fair use" се е разпрострях върху всички произведения, които подлежат на защита на авторски права. Можете да използвате откъс от параграф от последната книга на Умберто Еко и почти сигурно ще се гледа с добро око на това.
Можете и "да опитате" да използвате откъс от "Междузвездни войни" в репортаж за телевизията и можете да се надявате, че ще ви се размине. Ако Лукас разбере, едва ли ще миряса, докато не ви осъди, все пак.

Тоест има разлики. В тълкуването. А пък има и разлики в законодателствата - аз, честно, не зная как стои въпросът с правото на цитиране в родното законодателство. Трябва да се прочете ЗАПСП.

Но ако става дума за няколко изречения, за един параграф, мисля, "че е честно" да се позовем на международно приетото право на цитиране и да използваме такива цитатии.
Все пак да не започнем за въвеждаме тук цели страници от произведенията ;)

οма известна параноя във форума по отношение цитирането, свободата на публикация, копирайт-копилефт и пр. Естествено, че повишеното внимание в тази посока е особено важно, да не говорим, че в момента темата е още по-чувствителна благодарение на кампанийните срещи, дискусии и т.под., организирани от БГ интернет общността. Не ви ли се струва, обаче, че една хиперпредпазливост тук ще е повече във вреда на нашата малка общност, в смисъл на пораждаща отлив или разубеждаваща коментарния й дух? Аз съм убедена, че всички тук сме, кой повече, кой по-малко - съзнателни по отношение въпросите на защитата и т.н. на авторското право и в случай на проява на прекалено 'либерално' :Р отношение към чужди публикации сисадмините ще сигнализират. Та, мисля си, че няма нужда чак толкова да се сенсибилизира общността по тези въпроси. Какво мислите?

-beLIEve it or not-

Администраторите на този сайт са на същото мнение. Те за това са администратори, защото могат да правят някои неща, а не защото могат да ги говорят.

Нека всеки прави каквото счита за необходимо и подходящо. Ако има проблем -- администраторите ще се погрижат.

ο с това приключваме темата в организационната й част.