Re: аналитична философия: що е то?
Като един либерален ироник (а не интелигентен) мисля, че разбирам стремежът за деконструкция в историчността, но ми е интересно в крайна сметка в чии "ръце" или компетентност ще се окаже господството.
Понеже Деконструкцията си поставяла за цел да извади наяве онези изначални допускания, които изграждат мисленето и които присъстват в традицията/философията/стилът/културата, без да са заявени. Става дума за модели на мисленето, но също за лингвистични, философски, социо-институцинални, политически, културни модели. Всички те играят ролята на дълбинни структури и се проявяват под формата на двойки опозиции.
„Вместо да се разруши, трябваше да се разбере как се е конструирал някакъв ‘ансамбъл’ и затова – да се реконструира.” (писмото на Дерида до проф. Исузу). Деконструктивният прочит ще покаже, че тези структури са конструирани. Плод на нечий замисъл (и интереси), политически план, историческо развитие, философска концепция, случайно стечение на обстоятелствата… Принадлежащи на една епоха, място, континент, нация, еманципативен проект… т.е. не са същностни, а само културно относителни
Защо рационалността е идеал? Защо тя е в привилегированата позиция от двойките противоположности? Как е конструиран този идеал?
Или западът се опитва да наложи на изтока своя модел на мислене, своята еволюция на философски идеи, своят идеал за прогрес ?
Как се е изградила тази представа? Как е конструиран този проект? Дали не е част от национално възраждане? Или е проект за модернизация?
Ако науката и математиката са били определящи за логическия позитивизъм в началото на 20 век, а последния от своя страна се счита за провокатор на някаква аналитична традиция, за мен остава неясен критерия, по който се "изчиства" една подобна наука, за да може да предложи и развива една модерна философия. Обратното на физика не е като обратното на остров, ми се струва.