Re: аналитична философия: що е то?

Като един либерален ироник (а не интелигентен) мисля, че разбирам стремежът за деконструкция в историчността, но ми е интересно в крайна сметка в чии "ръце" или компетентност ще се окаже господството.

Понеже Деконструкцията си поставяла за цел да извади наяве онези изначални допускания, които изграждат мисленето и които присъстват в традицията/философията/стилът/културата, без да са заявени. Става дума за модели на мисленето, но също за лингвистични, философски, социо-институцинални, политически, културни модели. Всички те играят ролята на дълбинни структури и се проявяват под формата на двойки опозиции.

„Вместо да се разруши, трябваше да се разбере как се е конструирал някакъв ‘ансамбъл’ и затова – да се реконструира.” (писмото на Дерида до проф. Исузу). Деконструктивният прочит ще покаже, че тези структури са конструирани. Плод на нечий замисъл (и интереси), политически план, историческо развитие, философска концепция, случайно стечение на обстоятелствата… Принадлежащи на една епоха, място, континент, нация, еманципативен проект… т.е. не са същностни, а само културно относителни

Защо рационалността е идеал? Защо тя е в привилегированата позиция от двойките противоположности? Как е конструиран този идеал?
Или западът се опитва да наложи на изтока своя модел на мислене, своята еволюция на философски идеи, своят идеал за прогрес ?

Как се е изградила тази представа? Как е конструиран този проект? Дали не е част от национално възраждане? Или е проект за модернизация?

Ако науката и математиката са били определящи за логическия позитивизъм в началото на 20 век, а последния от своя страна се счита за провокатор на някаква аналитична традиция, за мен остава неясен критерия, по който се "изчиства" една подобна наука, за да може да предложи и развива една модерна философия. Обратното на физика не е като обратното на остров, ми се струва.

A Jedi shall not know anger nor hatred nor love!

Мани я ти деконструкцията-едно квадратно уравнение не могат да решат тез плямпала.

108 (edited by lilia 22.03.2011г. 12:44:40)

frege wrote:

за да си разправяме истории: "едно време нямало..."
видно е, че сме в рубриката 'история', също - че разните мнения силно се разминават и дискусията се (е) води(ла) и другаде
а пък и цитирано още в #23 остана някакси да виси
-------------------------
ноторно е, че ффията на науката се размаза в история, а също и че според Рорти  напоследък ффията е действителна само в собствената си история

А, ако идеята е да си говорим откога я има АФ, аз предпочитам със сигурност максимално общата дефиниция (АФ като стил на философстване), според която АФ "винаги я е имало" :-), поне от времето на Платон и Аристотел. Разбира се, аналитичният стил на философстване се е развивал във времето (както всичко останало).

Зад съвременните спорове "що е то АФ" в повечето случаи прозират намерения да се наложи една определена философска изследователска програма (тук волно или неволно Луиза улучи в десятката :-)). Затова аз лично не ги обичам тези дискусии. Не че виждам нещо лошо в това някой или някои да се опитват да си популяризират философската програма, ама да правят това обявявайки, че те представляват автентичното аналитично философстване, като реконструират историята в свой интерес - това не ми харесва със сигурност. (По същите причини не ми харесва и опитът на дядо Ники да легитимира Хайдегеровата философия като представител на автентичното философстване). Но подобни упражнения се правят, за съжаление, от много самоидентифициращи се като "аналитични философи".

Затова и не обичам аз лично да се афиширам като "аналитичен философ" - за да не ме асоциират (погрешно) с някоя от доминиращите в момента аналитични философски програми. Предпочитам да мисля за себе си и да се представям като философ на науката - това поражда по-малко недоразумения. И не мисля, че тези ми съображения са "нефелни" :-).

Между другото, философията на науката днес съвсем не се е "размазала" в история, но това ни отклонява от темата.

Понятието "аналитична философия" като обединяващо различни философски школи, които споделят общ стил на философстване се употребява май за пръв път от Артър Пап в "Елементи на аналитичната философия". Артър Пап е бил забележителен философ с много интересна философска биография (в гигапедия има сборник с негови събрани съчинения, в който е включена и интелектуалната му биография). За съжаление, умира твърде млад - преди да навърши 38.

Друг любопитен факт: ако в googlelab  се даде търсене на фразата 'analytic and continental philosophy' (вместо на аналитична философия и континентална философия поотделно), ще се види, че използването на тези понятия като двойка "обратни" :-) е сравнително скорошно явление - от 70-те години на 20 в. насам.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

това, което гугъллабс показва, е именно проблемът: как се стига до там аналитично/континентално да са основната опозиция -  все едно да животните да бъдат наречени (и неизбежно: мислени) като месоядни/африкански; една толкова куца опозиция сигурно не е продукт на логика, а на историята, която именно примъква разнородни неща под устойчивите имена.

"континентална ффия"  е просто английски начин на говорене, обаче с "аналитична ффия" сигурно не е така; изразът вероятно го има още в 17в, а тогава всяко специализирано знание наричат 'ффия' (нали, Хорацио?) и колкото да аналитичността that is the question, от тогава до днес.

(за понататък остава широкото разбиране на  вечната 'аффия': ако е стил, очевидно сега е и мода, сиреч явлението й е геополитическо и май наистина върви добре с Кока-Кола)

frege wrote:

"континентална ффия"  е просто английски начин на говорене, обаче с "аналитична ффия" сигурно не е така; изразът вероятно го има още в 17в, а тогава всяко специализирано знание наричат 'ффия' (нали, Хорацио?) и колкото да аналитичността that is the question, от тогава до днес.

Когато пиша (особено в предоставеният ни философски форум) максимално се старая с изреченията, които изразяват мислите ми да има някаква елементарна нагледна свързаност. Т.е. да съставя изречение с подлог, сказуемо, допълнения и присъщите граматически и фонетични изисквания. Така не е задължително да се разбират мислите и мненията ми, но определено показвам, че не съм чужденка, която пише на неродният си език или друг вид събеседник, който е с още по-извънземен произход.

Да видим горното как може да се коментира, за да е мнение изискващо отговор, а не просто набор от символи, с които показваме най-малкото неуважението си към езика, който владеем като човешки разумни същества.

"континентална ффия"  е просто английски начин на говорене, обаче с "аналитична ффия" сигурно не е така;

английски начин на говорене- що е това? акцента важен ли е? областта, както и самият начин като "английски хумор", храна, култура, история, а оттам и възможност да се научи този начин?
Ако, обаче с аналитичната философия не е така, остава питането- какви са другите начини на говорене- хумор,храна,култура, история?
Важното- когато разберем- Защо? едното/а философия се определя от начин на говорене, а не от традиция, тогава се сещаме ... че ако не знаем английски - ние не сме континентални, но май не сме и аналитични.
Тук ме занимава всъщност, начинът на мислене -(именно- актуалният!)
Продължаваме нататък с:

изразът вероятно го има още в 17в, а тогава всяко специализирано знание наричат 'ффия' (нали, Хорацио?) и колкото да аналитичността that is the question, от тогава до днес.

Няма главна буква или нов ред за нова мисъл, явно е продължение на предходната.
От 17 в. има много изрази - в превод "Зова смъртта на този свят съм сит...", което/които доста успешно могат да се включат към "специализираните" знания. Да, но какво е "специализирано" знание? Философията не се определя от определени изрази и начини на изразявани, еволюирали от някой век. Това е една много прецизна наука на мисленето, с която не просто се дават еднозначни или конвенционални отговори като: истина-неистина-поезия-философия- а се изграждат системи и традиции през които да могат да се мислят не толкова прости неща като: Свят, Битие, Време.... нищо, смърт, съзнание. Така че, Хорацио не е сигурно дали е бил по-философ от Тартюф, както и че начинът му на изразяване го е определял като мислител.
Куесчъните за аналитичност- от автентичност до слаби места и пробойни- са чисто ... спекулативни. А спекулацията почти като манипулацията е добър инструмент за установяване на определена култура и история.
Какво би била една история без философия? И обратното? Следвайки традиции, чисто исторически променя ли се нещо или напротив?

A Jedi shall not know anger nor hatred nor love!

111 (edited by knb 24.03.2011г. 10:25:39)

This is the principle of the theory of denoting I wish to advocate: that denoting phrases never have any meaning in themselves, but that every proposition in whose verbal expression they occur has a meaning. The difficulties concerning denoting are, I believe, all the result of a wrong analysis of propositions whose verbal expressions contain denoting phrases.
ON DENOTING, 1905

Може би наистина трябва да се чете повече от вчерашните,от миналото преди да приказваме сега-бащата на АФ си го е казал черно на бяло. АФ търси логическата форма под изразите-и понеже вторите са сложни и объркани, а тя /ЛФ/ е проста, процесът на намирането на ЛФ от АФ е анализ.

meanwhile, още от същото

Preston A., Conformism in Analytic Philosophy: On Shaping Philosophical Boundaries and Prejudices, The Monist, 88:2, April 2005, 292-319.

чукче читател, не писател...

113 (edited by lilia 24.03.2011г. 17:27:02)

Между другото, кой от пишещите тук се очакваше да се разпознае като Хорацио :-)? Или фразата "Нали, Хорацио?" трябва да се схваща с неопределен адресат, подобно на "Елементарно, Уотсън"?

Сега накратко по темата.

Googlelabs Ngrams навежда на интересни мисли. Вярно е, че фразата "аналитична философия" се е срещала и преди средата на 20 в., но спорадично и едва ли в смисъла, който придобива СЛЕД 1946. Между другото, точно толкова спорадично се среща и "континентална философия" до този момент. Едва ли е случайно, че и "аналитична философия", и "континентална философия"  отлепват от нивото на шума почти по едно и също време (след средата на 40-те), при това ПЪРВО И ПО-БЪРЗО  отлепва "аналитична философия" и непосредствено след това същото се случва и с израза "континентална философия". Според мен, не само "континентална философия" е английското говорене за нещо си (аз бих казала даже, че първоначално това е АМЕРИКАНСКОТО говорене за всичко, което те не биха подвели под "аналитична философия"), но и говоренето за аналитична философия е специфично американско говорене за нещо, за което авторът на горната статия справедливо отбелязва, че не е нито школа, нито традиция, нито движение в традиционния смисъл на тези понятия. Според мен, успехът на начинанието (както и да го определим) "аналитична философия" се крие именно в това, че се оказва достатъчно гъвкаво (без да е конформистко - за мен готовност да правиш компромиси в името на успешния диалог и конформизъм не са едно и също нещо) за да приобщи доста широк кръг от традиции, кръгове и кръгчета. Обяснението чрез "меми" не ми изглежда убедително - то не обяснява първоначалното установяване на аналитична доминация в северноамериканските университети.

това си е темата - "говоренето за 'аналитична ффия'" и може би защото тя е толкова неустойчива, от шейсетте, поясняващо-отрицаващо  я чифтосват, устойчиво, с 'континентална'. хипотезата е, че такава почват да мислят още покрай Скотското Просвещение: факт е, че гугъллабс открива най-ранни примери от 1800; Simon Glendinning/Тhe idea of continental  рhilosophу- 2006/сочи Дж.С.Мил като пръв и подмята, че някъде през 60те оттатък гьола (over the pond) също започнали да казват 'континентална'.

сдвояването аналитична & ффия остава да се изясни (Престън, горе подсказва): има две аналитики, аналитична геометрия, после аналитична механика и т.н., трупан престиж.

мемите на Престън и на мен са ми в повече, но щом Монистът ги е преглътнал...

дали сега не се казва Хоурейшо, не съм сигурен, но ето:

There are more things in heaven and earth, Horatio, Than are dreamt of in your philosophy (Hamlet A.1, sc.5)

115 (edited by lilia 25.03.2011г. 08:02:00)

За свързването на "аналитична" с "философия": вероятната причина е (всъщност не виждам друга), че в припознатите като "аналитични" текстове понятието "анализ" на това и онова се използва активно, макар и разбирано по различен начин.

Хубаво би било да се погледне и "Елементи на аналитичната философия" на Артър Пап от 1949. За съжаление, я няма на местата, до които имам достъп.

не е ясно дали Пап е намираем дигитално; така или иначе като корифей се очертава Michael Beaney, автор на статията 'Анализ' в СЕФ, и също редактор на намираемото в Авакс, което впечатлява:
The Analytic Turn: Analysis in Early Analytic Philosophy and Phenomenology (Ed) Michael Beaney, 2007/Routledge

впрочем, на едно неясното място в мрежата http://etkirja.pp.fi/Arthur_Pap.htm
намираме:  "Professor G. H. von Wright  has written to me that the term "analytic philosopy" was not used in the tenth International Congress of Philosophy, in  Amsterdam, August 11 - 18, 1948.

Readings in Philosophical Analysis by Feigl and Sellars in 1949 used the term "philosophical analysis".

Arthur Pap's book Elements of analytic philosophy (1949) says that "philosophical analysis" or  "analytic philosophy". [така]

In this book Arthur Pap says that he is not a supporter of the logical empiricism. This was the beginning of the analytic philosophy. Jaakko Hintikka says that the fall of the logical empiricism was an affair of the cold war."

с това ли остава Пап в историята или пък с асистента, който си взел във Виена - ще четем

117 (edited by lilia 26.03.2011г. 09:15:10)

Май стана вече въпрос, това което е откриваемо в дигитален вид от Пап са посмърно издадените Selected Writings (в бившата гигапедия).

За асистента Файерабенд - не е много ясно какви са заслугите на Пап (и има ли такива изобщо)  за идейното и кариерното развитие на Файерабенд. (И двамата критикуват емпирицизма, факт, но стигат до тези си позиции самостоятелно). Файерабенд приема да стане асистент на Пап (и отказва да стане такъв на Попър), защото е искал да остане във Виена. Това ясно личи от  автобиографията на Файерабенд "В убиване на времето" (с.139). Пак там, в един абзац ясно е резюмирано отношението му към Пап:

" Артър беше невероятен талант. Беше учил музика и още беше чудесен на пианото. След като се бе пренасочил към философията, беше работил с Касирер и написа блестящо есе върху априорното във физическата теория. После се присъедини към аналитичното движение, направи съществени приноси за него и издаде учебник. Постепенно започна да чете по-малко и да пише повече - съчиненията му станаха разводнени и безсъдържателни. Можеше да бъде груб, почти жесток. "Ако не беше евреин, щеше да си нацист", възкликна веднъж съпругата му Полин при един спор. Въпреки това бях изключително привързан към него и се натъжих, когато научих за ранната му смърт". (сс.139-140).

Ако се вярва на Файерабенд, Пап е в най-добрия случай "кръстник" на аналитичното движение, което вече е било оформено и възприемано като такова, когато той се "присъединява" към него.

"Arthur Pap, one of the first to attempt to analyze analytic philosophy as a unified movement or school, believed that:

'a history of analytic philosophy, if it should ever be written, would not have to begin with the twentieth century. It could go all the way back to Socrates, since the Socratic ‘‘dialectic’’ is nothing else but a method of clarifying meanings, applied primarily to moral terms. Again, much of Aristotle’s writing consists of logical analysis. . . . It is especially the so-called British empiricists, Locke, Hume, Berkeley and their descendants, who practiced philosophy primarily as an analytic method. To be sure, much of what they wrote belongs to psychology, but if that is deducted there still remains a conscientious preoccupation with questions of meaning, full of lasting contributions to analytic philosophy'. [1949, vii–viii]"

горният  цитат на цитат е от работа на същия Престън (Metaphilosophy 35(2004)445), съдържаща идея,  която, ако не изчерпва, поне изяснява тукашната тема:

аналитичната ффия е като френския ключ

и в двата случая прилагателното губи описателната си функция и се втвърдява в номинативна синтагма; поради този му двусмислен статут няма пречка да се каже напр 'този френски ключ е произведен в Китай'.
така, 'аналитична ффия' може да е (1) ффия, която е аналитична или конвенционално, (2) онова, с което мнозина англоговорящи се занимават след Ръсел.
за историческия въпрос, кога настъпва втърдяването, няма добър отговор; (1) е разширително и не съответства на днешната употреба, докато в едно конвенционално обединяване (2) няма нищо собствено ффско, което пък е безпрецедентно за историята на ффията.
впрочем и френският ключ, след като не отключва, не заключва и не пасва на никоя ключалка, може и да не е ключ.

Не мисля, че прилагателото "аналитична" губи описателния си смисъл в случая с АФ. За да докажеш обратното, трябва да посочиш поне един случай на философстване, което се разпознава отфилософската общност като "аналитично" без да е  такова в някакъв смисъл.

Наистина е въпрос на конвенция кои философи със ЗАДНА ДАТА ще приобщим към предисторията или ранната история на АФ, но аз лично не виждам в това проблем.

Аналогиите с френския ключ, руската салата или турското кафе могат да бъдат и подвеждащи, т.е. не помагат много в случая да стигнем до някакви съществени изводи. Съвсем между другото, френският ключ може да бъде разглеждан и като представител на категорията на ключовете - всичко зависи от това какво ще се разберем да разбираме под "ключ". По същия начин това дали една философия е аналитична или не зависи от това как ще определим аналитизма, а дали ще я признаем изобщо за философия зависи от понятието ни за философия.

Може и да е прецедент в историята на философията приципът, по който се идентифицира аналитичната философия (не съм убедена в това, но съм склонна да го приема на първо време, защото не ми се рови за сходни примери), но според мен това е положителен прецедент, а не отклонение от "автентичното философстване" (последното замирисва на логиката на дядо Ники :-)). Ако искаме да признаем правото на философията да се развива (а според мен сме длъжни да и признаем това право, ако не искаме да говорим за нея само в минало време), то трябва да признаем и правото на съществуване на подобни на АФ философски прецеденти, особено когато са успешни.