91 (edited by eloiza 14.03.2011г. 20:16:38)

Re: аналитична философия: що е то?

За да не e голословна опозицията ми и донякъде да покажа уважението си към опонента, че си е направил трудът и е отделил от времето, ще постна/пейстна/цитирам  нещо от чужд превод. Не съм проверявала за отзиви и мнения спрямо преведения текст, но аз мисля, че за целите на дискусията тук е сравнително впечатляващ, за да се вземе предвид.

http://kantbooks.com/Online_Version.htm

РЕЛИГИЯТА САМО В РАМКИТЕ НА РАЗУМА
Превод от немски

Божидар Гумнеров

Нека вземем един човек, който почита моралния закон и комуто идва в главата мисълта (която трудно може да избегне), какъв свят би създал той, като се ръководи от практическия разум, ако това би било в неговите възможности, и то такъв, че и сам да остане в него като негова част. Ако би му бил предоставен изборът, той би предпочел такъв свят, какъвто носи със себе си моралната идея за най-висшето благо. Но, не само това, той въобще би искал светът да съществува, защото моралният закон изисква най-висшето възможно чрез нас благо да бъде осъществено, независимо от това, дали при осъществяването на тази идея този човек би бил в опасност лично да загуби доста по линия на щастието.

VІ 6

Това е така, тъй като е възможно да не е бил адекватен на моралното изискване за щастието каквото условие разумът поставя. И така този човек ще вземе това решение съвсем безпристрастно, като да го е взело трето лице; но ще се чувства принуден от разума да го признае за свое. По този начин човекът доказва, че в него съществува причинено от морала изискване да мисли една крайна цел, като успешно последствие на изпълнението на своите задължения.

[........]
По-ново, но значително по-малко разпространено, е противоположното оптимистично мнение, което наистина е разпространено само между философите и – в наши времена – предимно между педагозите: че светът се придвижвал непрекъснато (макар и едвам

VI 20

забележимо) тъкмо в обратната посока, т. е. от лошото към по-добро; най-малкото заложбите за това съществували в природата на човека. Това мнение, обаче, те със сигурност не са почерпали от действителността, ако става дума за морално доброто или морално злото (а не за цивилизоваността). Защото за противното говори, и то твърде авторитетно, историята на всички времена. По-скоро, това е само едно добродушно предположение на моралистите от Сенека до Русо, та да стимулират така прилежното и спокойно култивиране на намиращия се, може би, в нас зародиш на доброто, ако въобще може да се разчита на такова нещо в природата на човека. Тук трябва да се прибави още и мнението, че така, както човек по природа (т. е., както обикновено се ражда) е здрав телом, няма причина да не го приемем също за здрав и добър по природа и духом. Дори и природата ни помагала да развием в нас тази нравствена заложба към доброто. Sanabilibus aegrotamus malis, nosque in rectum genitos natura, si sanari velimus, adiuvat, казва Сенека.

Но, може и да се е станало така, че да имат грешка и двете страни при прочита на мнимия си опит. Затова се поставя въпросът: дали не е, най-малкото, възможно и нещо средно, а именно, че човек, като принадлежащ към своя род, да е нито добър, нито зъл. Или пък може да е както едното, така и другото: частично добър и частично зъл.

Наричат някой човек, обаче, зъл, не защото извършва постъпки, които са зли (противозаконни), а защото постъпките са от такова естество, че дават възможност да се направи извод за наличието на зли максими2 в него. Опитът дава, наистина, възможност да наблюдаваме нарушаващи закона действия, както и че те (най-малкото при наблюдението лично в нас) са съзнателно противозаконни; но максимите не може да се наблюдават, даже и в нас самите. Следователно, съждението, че извършителят бил зъл човек, не може със сигурност да се изведе от опита. Т. е., за да бъде назован един човек зъл, би трябвало от няколко, а дори и от една единствена извършена съзнателно зла постъпка, да се направи изводът за една a priori зла, намираща се в основанието на постъпката, максима. А от нея – за едно общо, лежащо в субекта, основание на всички отделни морално-зли максими. А това основание е пак една максима.

Изразът природа (както обикновено) означава противоположността на основанието на действията от свобода и стои в пряко противоречие с предикатите морално добро или морално зло. За да не се препънем веднага в този израз трябва да

VI 21

отбележим, че тук под природа на човека се разбира само субективното основание1 въобще на употребата на неговата свобода (под властта на обективни морални закони). Това основание, където и ще да се намира то, предхожда всяко възпринимаемо от чувствата ни действие. Но, това субективно основание трябва и то самото да е акт на употреба на свободата. Иначе за употребата или злоупотребата на свободния избор2 по отношение на моралния закон не би могло да се търси вина на човека, нито пък Доброто или Злото в него да се нарича морално. Следователно, причината за Злото не може да се търси в никакъв обект определящ чрез влечение свободния избор, в никакъв естествен нагон. Тя може да се търси само в правилото, което свободният избор сам си създава за употребата на своята свобода, т. е. в една максима. За нея не може да се пита по-нататък, какво ще да е в човека субективното основание да възприеме именно нея, а не противоположната максима. Защото, ако това основание самото не би било максима, а само природен инстинкт, то и само към определяне от природни причини би се свела употребата на свободата, което, обаче, й противоречи. Т. е., ако кажем: „човекът е по природа добър“ или: „човекът е по природа зъл“, то това означава само, че той има в себе си едно първоначално (непостижимо за нас) основание*[2] за приемането на добри или за приемането на зли (противни на моралния закон3) максими. И то именно като човек изобщо, като по този начин изразява същевременно и характера на своя род.

Ще казваме, следователно, за един такъв характер (отличаващ човека от други възможни разумни същества): той му е вроден. При това винаги ще си знаем, че не природата има за това вината (ако характерът е зъл) или заслугата (ако характерът е добър), а че човекът сам винаги е неговият причинител. И така,

VI 22

първата причина за възприемането на нашите максими, която, от своя страна, пак лежи в свободния избор, не е някакъв факт, който би могъл да бъде даден в опита. Затова Доброто или Злото в човека (като първоначалната субективна причина за възприемане на тази или онази максима относно моралния закон) се нарича вродено само в смисъл, че преди всичко (от най-ранна младост, назад дори и до раждането) е положено в основата на свободата, чиято употреба ни е дадена в опита. По този начин Доброто или Злото се представя като налично в човека от самото му раждане, но не и че раждането е причината за него.

A Jedi shall not know anger nor hatred nor love!

в текущия разговор думата 'досада' само слабо  би загатнала за едно отношение към отклонения като горните, още повече когато темата преполагаемо водеше към умувания дали виенските кръжочници са аналитични ффи, дали средовековните терминисти & Ко. са от същата аналитична традиция (ако има такава), какво една аналитична ффия на науката успява да каже за разлика от неаналитичната такава и др. подобни

93 (edited by eloiza 15.03.2011г. 15:30:26)

frege, досадата единствено Вие сам може да си я разсеете, с някоя друга класация или коментар по същество, така че ако желаете нещо по-различно от неприятните Ви отклонения дайте челен пример- с водещо умуване към вече несъществуващи кръжочници. Дори да ги определите в някаква аналитична традиция, едновременно с още повече неможещи да Ви се възпротивят "средновековни терминисти" (каквото и да значи това) няма как да се определи/ят конкретни последователи, ако няма към този момент Оксфордски или Станфордски кръжочници, примерно.
Няма аналитична философия на науката- за мен има просто Философия. В коя традиция, досадна или не, желана или отблъсквана поради стил на философстване, Философията казва/показва едно и също- с резултат мъдро и съществено, натоварено с възможност за развитие на науката или на кръженето в кръжоците.

94 (edited by knb 15.03.2011г. 12:49:27)

1. Текстът който преведох е само част от цялото-това е парче от 2ра глава-има още три след това-рано е да се каже дали умозаключенията му са коректни или не. Кефи ме, защото разсъждава свързано, а не се лигави патетично или игриво "по континенталному".
2. Това, което принципно ме смущава при определението на Лилия за някои като "вчерашни" философи обаче, е следото: при положение че тя самата казва че вярва /sic!/ в неопределимостта на бъдещето по Попър-ако това е така, то кое ни гарантира, че бъдещето няма да е като днес? Че утре няма да е като вчера? Та ако нищо не ни гарантира-то не можем да твърдим и че нещо е вчерашно по простата причина че не знаем дали  в непосредствено бъдеще то вече ще е отминало, или пък-наопаки-все още ще е актуално и тогава няма да е "остаряло", а ще е бъдещето "днешно". Или: нямаме гаранция, че "днес" винаги е вчерашното "утре"-съдържателно, не формално, разбира се.
Както и да е...

Зачетох се днес в нещо на един японец. И се замислих дали философията му е в рамките на аналитичната или континенталната традиция. Много ми хареса текста. Ако всяко вчерашно утре е като това ще съм спокойна и за утрешното днес.

http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/110 … 0806v1.pdf

knb wrote:

1. Текстът който преведох е само част от цялото-това е парче от 2ра глава-има още три след това-рано е да се каже дали умозаключенията му са коректни или не. Кефи ме, защото разсъждава свързано, а не се лигави патетично или игриво "по континенталному".
2. Това, което принципно ме смущава при определението на Лилия за някои като "вчерашни" философи обаче, е следото: при положение че тя самата казва че вярва /sic!/ в неопределимостта на бъдещето по Попър-ако това е така, то кое ни гарантира, че бъдещето няма да е като днес? Че утре няма да е като вчера? Та ако нищо не ни гарантира-то не можем да твърдим и че нещо е вчерашно по простата причина че не знаем дали  в непосредствено бъдеще то вече ще е отминало, или пък-наопаки-все още ще е актуално и тогава няма да е "остаряло", а ще е бъдещето "днешно". Или: нямаме гаранция, че "днес" винаги е вчерашното "утре"-съдържателно, не формално, разбира се.
Както и да е...

Само да вметна, от това, че бъдещето не е еднозначно предопределено не следва, че не можем да формираме очаквания за него (с някаква степен на вероятност) и че не можем да твърдим със сигурност, че някои неща не могат да се случат (просто защото са невъзможни, поне от позициите на днешното знание).

Иначе, да, не може да се гарантира, че някой "вчерашен" автор няма да стане отново особено актуален. Това се е е случвало.

Имам някакво усещане, че май не бях разбрана правилно: аз не съм против четенето на вчерашни автори; това, което се опитах да кажа е, че то НЕ Е ДОСТАТЪЧНО за да се научи човек на ум и разум. Така както за да станеш добър математик не е достатъчно да четеш великите математици, трябва и сам да решаваш задачи - отначало по-прости, после по-сложни. Така е и с всичко останало, вкл. философията.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

lilia wrote:

Иначе, да, не може да се гарантира, че някой "вчерашен" автор няма да стане отново особено актуален. Това се е е случвало.

Да попитам, какво означава някой "вчерашен" да е актуален днес, а някой днешен утре? Актуалността какво точно ни помага за днешния и утрешен ден на някой и нещо, ако този някой и нещо във всеки момент може да се отнесе към досадата и отегчението, а от там към безинтересността и забравата. Времето не е признак за актуалност. Авторът и написаното от него не е критерий за безусловна признателност, с която по-скоро може да е причина за полезна и адекватна интерпретация или цяла традиция, но не и за актуалността на интерпретаторите и последователите днес или утре. Т.е. ако стремежът е да си актуален (модерен, в крак с ...) е лесно да съхраниш нещо или дори да го префасонираш, но ако се окаже, че ти сам откриеш нещо на база минал авторитет чия актуалност ще е от значение? Твоята или на автора, на който си почитател.

revenons a nos moutons:

abstract
обратното на 'континент' е 'остров' - езиков обрат
обратното на 'геометрия' е 'аналитична геометрия' - революционен обрат
останалото е история

(ако, за добро или за зло, не се отплеснем по това, кой какво обича да чете, яде и т.н., може да се опитаме да я реконструираме - иначе: " направи си сам")

То аз съм известен любител на кратките изказвания, ама някои са по-кратки от това, което мога да разбера.

Та имам два въпроса:

1) Кое по-точно се очаква да реконструираме - самата аналитична философия или нейната история? Или някой допуска, че те са едно и също?

2) Как точно изглежда реконструкцията "направи си сам", сравнена с другите възможни реконструкции?  (Ако изобщо изразът "направи си сам" беше отнесен към реконструирането, ако не - моля за пояснение :-)).

при недоразумeния биват реконструирани стъпките довели до тях: рубрикатa е историческа, а пък и липсва прилична дефиниция - не би могло да се очаква повече от пpoясняване на това как се стига до говорене за нещото "аффия"

"направи си сам" би могло да изглежда така: някой говори глупости, другите гледат встрани

немците, очевидно, не се наричат така - това правят славяните; аналогично е за аналитичната ффия.
един идиосинкразичен обрат на речта издава островно съзнание на англичаните: за тях обратното на 'тук' е 'на континента'. така от момента, в който са могли да противпоставят 'тукашна' на 'тамошна' ффия говорят за 'континентална ффия'- вероятно някъде през 18в (в гугъллабс за сега няма преди 1800г.), точният момент едва ли е уловим, тъй като това е било  'естествено' и разбираемо описание, а  синоним на  'тукашна'  е било 'английска', доколкото другите англофони  живеели предимно в  колиби от дърво и философията им изглежда е била от същото естество.
остава, че и до днес  рядко някой ще се самоидентифицира като континентален фф, освен ако не желае да се противопостави на  аналитичната империя - също както немецът може да каже 'аз съм немец' едва като научи чуждия език.

"немците, очевидно, не се наричат така - това правят славяните; аналогично е за аналитичната ффия."

Това не го разбирам добре, какво имаш предвид?

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

немци са онези, които немеят, както гръцките варвари варворят, а не говорят
аналитичните ффи казват 'континенталните'

Аз пък, Фреге, не мога да разбера защо толкова настояваш да стигнем до ДЕФИНИЦИЯ на аналитична философия.
Дефинициите са конвенции, а не знание, и като такива, те не могат да бъдат оценявани като истинни или не.
Конвенциите са инструменти и следва да бъдат оценявани като такива, т.е. правилният въпрос по отношение на една дефиниция е "колко добра е тя за ....". Мисля, че на нас ни липсва елементът, заместващ многоточието.
Та, накратко (за да запълним многоточието), защо ти трябва ДЕФИНИЦИЯ на аналитична философия?
Като получа отговор, ще ти кажа коя дефиниция смятам за най-подходяща за твоя случай.

за да си разправяме истории: "едно време нямало..."
видно е, че сме в рубриката 'история', също - че разните мнения силно се разминават и дискусията се (е) води(ла) и другаде
а пък и цитирано още в #23 остана някакси да виси
-------------------------
ноторно е, че ффията на науката се размаза в история, а също и че според Рорти  напоследък ффията е действителна само в собствената си история