frege, подозирам, че се интересува какво собствено е "наука"? За да се продължат разсъжденията как разбираме и знаем наука-та, според lilia.
Аз ще предложа науката да е супернова/звезда. Както знаем едни от първите признати учени са астрономи. Така интересното е, как учените знаят, разбират, преподават и обясняват наука.
Имам два примера и за кучета и за езика.
Хората завършили ветеринарна медицина не са доктори, а зоо-инженери. Това на пръв поглед са учените, които са учили за животни и се предполага, че би трябвало да разбират от животни и тяхното отглеждане, дори и да нямат лично куче.
От друга страна имам двама приятели. Мъж, който има голдънретривър Артур и приятелка, която иска да си вземе куче.
Приятелят ми разказа, че когато кучето му било на 6 месеца го блъска кола. То оживява, без видими травми, но след известно време започва да куца с единия крак. Стопанинът се е информирал със знания от предавания за кучета по телевизията, за възпитание и дресировка и от интернет сайтове. Когато отива при първия специалист, професор от тукашната зоологическа градина го превръзват и го изпращат по живо по здраво, че е нещо навехнато. Кученцето зазлява и тогава човекът открива в Горна баня в ортопедията специалист, който му прави шина и го оперира, защото костта се оказва разминаваща се със ставата. Излизат си със шината, но кученцето не е добре. Тогава стопанинът притеснен, че няма да могат да го оправят оставя кучето на родителита си във Варна да го гледат, които намират тамошен `знахар`, но не специалист-дипломиран, който като маха шината вижда ужасно гонгренясала лапа, която първо се изрязва, а после с определени мазила се лекува. кучето се излекува, краят е щастлив.
Скоро става на тема дали да си вземем домашен любимец-куче? Приятелка твърдо убедена и мислеща в разбиранията си за `притежаването` на куче обясни как има училища за домашни любимци- вярно, не медицинска специалност в университет- но това е едно основно нещо, което един човек желаещ да притежава куче е добре да посещава. След това в зависимост от породата на кучето, ако е ловно, голямо или друго ти трябва да се съобразиш и да му `направиш` един комфортен живот и свят, в което то да съществува. Видя ми се много разумно и РАЗБИРАЩО! Съгласих се, че така трябва.
Накрая. Скоро един човек публикува един разказ на английски език. Не знам дали беше умишлено, но стилът и самата схема се състоеше от прости изречения, несложни думи и липса на всякаква заигравка с времена. Опитах да си помогна с "преводач", въпреки простота на текста, но се оказа, че "table" се превежда като : табла, а много други думи въобще не се връзваха по никакъв начин със сюжета. И накрая четейки само на английски, без претенции за Разбиране на този език, аз ... се натъжих и останах разбрала текста, който беше написан.
В този ред на мисли, аз безапелационно подкрепям, че разбирането е над знанието.
А философите е добре да разбират, за да са философи. Всеки може да знае нещо или да го прочете и да се информира. Но науката нямаше да е наука, ако нямаше философия в нея и не се разбираше!