Re: Драматургът Вагнер

Другата (срещу иронията) крайност се казва Айн Ранд. Та в сравнение спрямо нея "Критика на чистия разум" се явява магически реализъм. То бива липса на въображение, но... В онова филмче на BBC дядо Гадамер изтъква у Хайдегер силната въображателна способност; философът трябва да има що-годе богато въображение (с което е могъщ и Карл Ясперс, гледах едно дълго и филмирано интервю, но корифеят според мен е Киркегор) ... Иронията бих нарекъл "едно кухо въображение".

Виж сега, иронията е много сложно нещо.
Аз, понеже разбирам от психология... мога да кажа къде е най-дълбокия й източник. Архетипа на трикаджията - човек който прави трикове (по Юнг), но в съчетание и то е много сложно съчетание с олигофрения. Някак си е сложно, но са двете заедно.
Като форма иронията е игра с контексти. Това да вземеш един елемент от един контекст, да успееш да го извадиш от там и да го сложиш в почти обратния контекст, запазвайки почти пълната му комплексност.
Дълбоко погрешно е мнението, че с това се изразява отношение. Не се изразява. А субективността за кратко се затваря напълно в самата себе си и реставрира самата себе си. Т.е. ирониите са реставрации, капсулирани моменти на самореставрации. 
Например ирония е да се изпикаеш в съд за светена вода в църква. Ето, взимаш нещо от един контекст, който всички познаваме, да не го описвам, и го внасяш като отделен елемент в почти обратен комплексен контекст - този на черковната служба. По този начин привидно отвън изглежда сякаш изразяваш отношение и така се трансформира естетически чрез интерпретацията. И страничният наблюдател казва така: да, ето това е твоето мнение за поповете, вярващите, ритуала и институцията. Но това не е самия акт на ирония (психологически), а превърнатата му в интерпретация форма (естетически).
Аз съм винаги ироничен, защото - като си рефлектирам моето детство - не би трябвало изобщо да философствам. Идвам от прости и неграмотни родове на истински, автентични селяни (а не селяни - менте, т.е. последващо интелектуализиран лумпен-пролетариат). Хора с честни сърца и прям дух, много почтени, добри хора. А аз седя и философствам - е, няма как всяка втора дума да не ми е ирония. Аз трябва да карам трактор и с уменията по изкуствата, които имам да съм направил с двете си ръце такава къща на хълма над селото, дето и по филмите няма. И да гледам от каменната кула с еротично чувство огромния задник на жена ми как с мощни бутове гази в рохката пръст на градинката и върти мотиката. С тънък премрежен поглед по посока полуотворената врата на плевника с прясно окосено от мен лично сено. Това трябваше да правя. А вместо това аз седя и философствам и пиша на лаптоп, даже се закачам с интелектуална дама като Дестини. Пълен абсурд! Да си умреш от смях. Ако нося достатъчно силно истината в себе си няма как да не го виждам и да не стана от това пълен олигофрен, който добре е прикрил олигофренията си зад представителните си дрехи, но все пак си позволява от време на време за шик от горното джобче до ревера да се подава малко ирония. Стилно.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Така живея и така ходя по света, в иронични самореставрации. Затова ми е много любопитно как другите хора се самореставрират. Обаче това е явление, което рядко се вижда и другите са такива, че на техния фон направо започвам да се чувствам като джентълмен. Което е нелепо. И ми се отщява всякаква ирония. За да се самореставрираш в един друг цялостен контекст на другия или другото - той трябва да е истински, не менте, ако е менте не става. И ето аз виждам например в Ницше истинското, автентичното, в теб - също. Е, как да не се ухиля и да не пусна някой тънък сарказъм?! Но то не е с лошо чувство, а както навсякъде където има трик и олигофрения, двете в комбинация, към обекта не се мисли лошо, важен е субекта в мига на самореставрация във вътрешния си свят. За околните не знам как е, но аз лично се забавлявам.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Това, което по-горе си написал, е опит да представиш иронията за онова, което наричам искрена поза, но си постигнал едно злобливо шикалкавене.

Прочети го пак и ще видиш, че не. Къде е позата, искрена ли не? Няма.
Дай ми един пример от всякъде, от където поискаш: от ежедневието, от книгите, от истории всякакви и нагледно мога да ти демонстрирам "това, което съм написал". Няма шикалкавене. Шикалкавене ли е да си въртиш един ключ на синджирче на пръста? Не е, а е това - да си въртиш ключ на пръста.

Субектът не може да бъде виртуален, нещо между фитхеанския и шопенхауерианския: хем недогматичен, хем интелектуален.

С иронията човек прави така, щото събеседникът му, улавяйки, че разговаря с хитрец, да не може да разбере що аджеба за хитрец стои насреща му. Това - бидейки куха игра на въображението - не е нито хитрост с хитростите, нито глупост с глупостите.

Субектът е множествено съществуване в множество контексти. "Преминаването" в следващ контекст става чрез адаптация и социализация - превиваш гръб и се адаптираш забравяйки, скъсвайки с предишния си контекст, така си налагаш самозабрана. Такива са например актовете на инициация (сватби, кръщенета, хабилитация...), там по време на акта чрез въздействието на общността ти сам прекъсваш връзката си с предишния свой контекст. Например ожененият за да заживее в този си нов контекст прекъсва връзката с миналия си контекст на ерген. Всичко това става вътре, то е психологическо. Къде тук е иронията? Няма. Например ставаш ироничен към жена си, но без да нарушаваш статута й на твоя жена, когато успееш да реставрираш себе си като ерген. В противен случай не ставаш ироничен, а й забиваш един шамар направо и ако се почувстваш по-добре - още един. Например. Това е разликата, във втория случай има пряко отношение, в първия случай не точно.

Тая семейна психология - не на мен! Приказвай тия буламачи да захласваш дамите.

Затова по отношение на обекта е вярно - обекта на ирония трудно може да прецени, дали насреща си има хитрец или глупак и иронията наистина изглежда куха игра на въображението по отношение на обекта, гледано от обекта. Защото тя не е толкова предназначена за него, а е много повече самореставрация на субекта като трик, номер, но с елемент на олигофрения (или по-благозвучно: кретенизъм).

Субектът - това съм аз.

Щом не ти харесва сватба, кръщене, хабилитация - смени го с "откривам си в Интернет блог". Същата работа.
Има 2 различни пласта:
пряко отношение - триеш или добавяш, харесваш или не харесваш,
самореставрация - реставрираш себе си в по-ранен контекст, когато още нямаш блог. Ако реставрацията е истинска, няма как да е без ирония. Въпросът обаче с определянето на характера, каква е иронията зависи от тези двете: какъв трик правиш и до каква кретения си готов да стигнеш.

С иронията човек прави така, щото събеседникът му, улавяйки, че разговаря с хитрец, да не може да разбере що аджеба за хитрец стои насреща му. Това - бидейки куха игра на въображението - не е нито хитрост с хитростите, нито глупост с глупостите.

Не става въпрсо за истина, а за памет - няма спомен преди субекта.

Субектът - това съм аз.