Re: Какво ще кажете за това?
Цвети, не е толкова очевидно, че Борис не е прав. Въпреки че етимологията не може да бъде (достатъчен) аргумент и въпреки някои други дребни забележки, които могат да се отправят, постингите му, със сложната си аргументативна структура, заслужават, според мен, много повече внимание от текста на Бенчев, например. ο са, разбира се пак според мен, много по-смислени от нещата, написани от Бенчев.
Борис се опитва да покаже възможен път към тезата на Бенчев и онези предпоставки, които правят тезата защитима. (Пише например "Струва ми се, 4е Коста би прокоментирал..." и т.н.) Едновременно с това разколебава и утвърждава социалната обусловеност на разбирането за интелектуалец.
Но ще оставя това настрана, заедно с удоволствието, което изпитвам следейки отстрани тази дискусия, за да кажа две неща:
1. Съгласен съм Борис, че има несъизмеримост на парадигмите. Поради което не бива прибързано нещата да бъдат сравнявани (аналитична и социално-конструктивна перспектива и т.н.). Но това не означава, че не трябва да има опити за преводи, за разговор. (Което впрочем прави много успешно Деян Деянов.)
2. Моето настояване, че в БГ има интелектуалци, се основава на едно смътно предразбиране за значението на понятието "интелектуалец", но иманни поради смътността си бих искал то да бъде четено като: няма разбиране за интелектуалец, при което посочените от мен примери да се различават от предлаганите примери от други страни и други периоди. Т.е., да - Крипке и Деянов стоят на едно ниво (Борис пише "квалификационно ниво на интелектуалец"), Николчина - с Чомски.
Горните ми редове явно не се опитват да работят около философското питане за интелекта и интелектуалеца, но причината е в неуталоженото ми неудоволствие от срещата с по не-философски поднесената теза на К.Б., че в БГ нямало интелектуалци.
ПП Цвети, мисля си и не мога да се сетя, защо гениалните учени открили атомната реакция и работили за Хитлер (има ли такива?), да не са интелектуалци. Незнанието ми е обширно, но изследванията върху атомната реакция не са ли развити първо в САЩ (които пускат атомна бомба, не хитлеристките войски), което не може ли да означава, че нарочно са забавяли или неизвестявали откритията си пред Третия Райх? Какви интелектуалци! :-)