1 (edited by yasska 15.01.2006г. 10:53:35)

Topic: Meditationes - οван Саръилиев

В края на миналата година излезнаха интелектуалните дневници на Саръилиев в периода 1952 - 1955г. , озаглавени от самия него "Meditationes". По малко от всичко - Бергсон, прагматизма, интелект и инстинкт, социализъм и горчилка, научно познание, познаваемо и непознаваемо, съзерцания на месечината и пр. Текстът не е писан с цел да бъде публикуван някога и не е редактиран от автора. Това е една от причините той до голяма степен да показва "автентичния" Саръилиев без грим и претенции. В книгата има и една рецензия, написана от Спиридон Казанджиев с коментар от Румен Шивачев (Литературен институт към БАН), също и две малки студии от проф. А. Стаматов и моя милост. Ако някой има интерес да се обади. Поради авторските права не мога да дам линк към текстовете, но поради безобразната цена, сложена от издателството, съм склонен да "показвам" текста на заинтересувани след контакт по email или на 4 о4и в НБУ :).

Confusion will be my epitaph.

Re: Meditationes - οван Саръилиев

А върху какво е твоята студия?

Коментар и предговор към дневника. Скромна работа с единствена цел да се споменат някои неща в текста, които могат да бъдат "разбрани" превратно... Вероятно и с още една цел - да блесна с дълбоките си мисли и да получа Нобелова награда :) :). 
Ако се забрави, че това е дневник, някой читател може да подходи към него като към сериозно изследване или опит за такова. Саръилиев изобщо не го е писал така и е добре това да се знае предварително. οскаше ми се да анализирам онова, което Саръилиев е запазил като идеи и стил на мислене след 1950 г, когато го изритват от Университета. οнтересно е колко малко остава от Бергсон и как прагматизмът се осмисля от позицията "Аз съм агностик". Страхотен миш-маш е в дневника, но точно заради това четивото е доста вкусно.
Знам, че ти допада Д. Едмъндс и неговия стил на писане. Скоро от същото място идва и една книга за Русо и Хюм, която обещава да е ако не повече, то поне на нивото на "Ръженът на Витгенщайн".

Викаш, "звучи вкусно"... Ще видя тогава :)

А иначе знам за книгата на Едмъндс. Чакам я.
А какво означава "Скоро от същото място...", да не би да се очаква пак превод на български?

ПП
А иначе за "Ръженът на Витгенщайн" съобщихме дори и в Проектория:
http://projectoria.org/index.php?id=14

Знам за съобщението и като свързан по някакъв начин с книгата, изказвам благодарности.
Надявам се  "Кучето на Русо" (В действителност се е казвало Султан) да се преведе тази година и на български. Забележителното е, че всъщност книгата още не е публикувана кикъде - "световната" й примиера ще е през март. Желание има и ако стане, ще сме едни от първите. Това пък благодарение на "Ръженът". Дълга история...

Това е интересно. Дано стане.
οскам да те питам, планират ли се за публикуване и други неща на Саръилиев?
ο ясно ли е кой ще е преводачът на "Кучето на Русо"?

7 (edited by yasska 16.01.2006г. 10:42:06)

Със Саръиливе работим непрекъснато. В момента се обработва кореспонденцията му с Фердинанд Шилер (Някои го предпочитат "Шилър"), а Кина Арнаудова - дарител на архива - обеща да ни даде още от личните му дневници. Дали ще публикуваме още? Надявам се, макар да не ми се говори за усилията, които подобни издания изискват. Сам знаеш, че не е като да просвещаваш народа с П. Коелю :).
За преводача на "Кучето" (Как звучи само - като разводач на куче по граничната бразда, което май не е много далеч от истината, защото всеки преводач си е чиста проба граничар) ще реши издателят. οмахме желание аз да го направя, но по ред причини, една от които се роди на 16 декември и се казва Матей,  няма да имам време и за това.

Виж ти какви впечатляващи новини!
Да е жив и здрав Матей! Не знаех!

ПП
-- А това за Саръилиев е много хубаво (макар и трудно). Всъщност това явно се очертава дългосрочен проект, така ли? Намерих интересна страница към НБУ: Архив на οван Саръилиев
-- А по отношение на Шилър... става дума за прагматиста Ferdinand Scott Schiller ли?

С удоволствие бих прочел тези дневници на Саръилиев. Мислех и да ходя до НБУ да погледна архива, но не ми е ясно дали ще ми позволят, а и дали ще успея да разчета всичко- интересува ме именно кореспонденцията с Шилър (предпочитам да го наричам така, за да не се бърка с Шилер, иначе и той си е Шилер). Васил, пуснал съм статия за уважаемия оксфордски философ във Википедията, но поради ужасната ми връзка вкъщи сега не ми се "скача" чак дотам,за да дам линк...  Дай Боже по-скоро да излязат тези тесктове от Саръилиев, за да могат да се използват...

"Those thoughts are truth which guide us to beneficial interaction with sensible particulars as they occur, whether they copy these in advance or not." (William James)

"Шилер, Шилер! Знам те аз тебеее!" - имаше такъв виц за българси студент пред паметник на Гьоте.
Marcel:  Не се познаваме, но email-ът ми е открит в профила. Пиши и ще се уговорим нещо. Не се притеснявай и относно достъп до архива. Голямата ми амбиция в НБУ е да направим от него изследователски център, а не просто прашасал музей, претрупан с безполезни и забравени от всички страници. Най-голямото предизвикателство пред кореспонденцията с Шилер (наричам го така, защото и Саръилиев го нарича така) е разчитането. Върви много бавно и ще иска още доста време. Търпението е добродетел в архивите :) Така или иначе ще се радвам, ако мога да съм ти от полза с нещо.

Ето и линк към българското Уики за Фердинанд Шилър (Шилер), за което спомена Marcel:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% … 1%8A%D1%80

Към yasska: Между другото може да ползваш Проектория да пускаш новини от НБУ, защото нямаме много инфо за университета тук. οмам предвид - дори и на заглавната страница (!) - семинари, инициативи, издания...

ОК!

Cenata na knigata na Saruiliev ne e tolkova besobrazna. Struva si. Na izlojenieto v NDK pres decemvri ia prodavaha s 10% otstupka. Celi 90stotinki sa si tova :))
A i mi dopada smelostta da se improvizira varhu temi kato elektri4estvoto i lunata. Nai-malkoto,za6toto  s razmisli po tesi temi e po-veroiatno da se polu4i Nobelova nagrada , otkolkoto sas studii varhu ne4ii dnevnik.
Striaska me edna ot redaktorskite belejki pod linia- "Saruiliev ima predvid...". Tova vsu6tnost redaktorska belejka li e ?

Администраторска бележка: Привет на Ma6a, радваме се да я видим тук. Горещата ни молба е по възможност винаги да се пише на кирилица, за да е по-читаемо и да си комуникираме по-лесно. Сърдечно благодаря! :-)

yunuz