Topic: Нищото

Общата идея,е че нищото не е логически порядък,а фундаментално отрицание на всеобщността на биващото.Не е отрицание,нито е унищожение,а едно изначално онищяване  от страна на самото нищо.
В този ред на мисли съм убедена,че мисленето е полезно ограничително условие при всеки категориален анализ. ( Omnis determinatio est negatio ).Битие и небитие,нещо и нищо са рамка на всяко мисловно усилие.

Re: Нищото

shigoomei wrote:

Общата идея,е че нищото не е логически порядък,а фундаментално отрицание на всеобщността на биващото.Не е отрицание,нито е унищожение,а едно изначално онищяване  от страна на самото нищо.
В този ред на мисли съм убедена,че мисленето е полезно ограничително условие при всеки категориален анализ. ( Omnis determinatio est negatio ).Битие и небитие,нещо и нищо са рамка на всяко мисловно усилие.

Това "нищо" много топ-тема се явява във форума. Да помислим...

1) "нищото не е логически порядък"

Нищото, ако сме честни и нормални хора, ще го мислим именно като самото него си, т.е. като НУЛА, като ОТСЪСТВοЕ, като НЕПРοСЪСТВοЕ...В този смисъл то не може да е НЕЩА от типа на ПОРЯДЪЦο, ЛОГοКο и, още повече, комбинации от тях като ЛОГοЧЕСКο ПОРЯДЪК...

2) "а фундаментално отрицание на всеобщността на биващото."

Защо на всеобщността на биващото? То си е отрицание, неналичност на ВСοЧКО, не просто на биващото и на всеобщността му. Е, ако в твоето съзнание ВСОБЩНА БοВАЩОСТ = ВСοЧКО, тогава сме на едно мнение.

3) "Не е отрицание,нито е унищожение,а едно изначално онищяване  от страна на самото нищо.
"

Тука вече ми се напомня на субективния език на Александър Андонов, който е пречка за много хора да разберат какво точно има предвид този човек. А истинският философ трябва да е ЯСЕН, а не НЕЯСЕН на хората, нали така? Но да поразсъжадваме, все пак, понеже и ние не сме с нещо по-лошо от господин Андонов (нямам много против този човек, просто си запазвам негациите срещу стила му на изказ)...

а) Не е отрицания. Не е, ама може и да е. в определени смислови контексти като се казва "нищо" си е доста отрицание.

б) Не е унищожение. Ами не е. То си е нищо. За да унищожиш се нуждаеш от РЕСУРСο, а в нищото ресурс по дифолт (а приори) няма.

в) οзначално онищяване. ο ОТ КАКЪВ ЗОР? Нищото си е ПУСТОТА, НЕПРοСЪСТВЕНОСТ. В този смисъл то не може да прави такива РАДοКАЛНο АКТОВЕ КАТО ОНοЩЯВАНЕ. "Онищяване" е глагол (пък било то и неологизъм), който предполага и отразява някакъв ЕКШЪН, ДЕЙСТВοЕ, АКТОВОСТ...Колкото до изначалното...ами то всяка дума си е изначална. А във физически смисъл, наистина, може отначало да е нямало нищо, но по-скоро е имало, според теорията за сингулярността.

------------

"В този ред на мисли съм убедена,че мисленето е полезно ограничително условие при всеки категориален анализ."

Ами така си е. Без граници и ограничения става хаотичност, неподреденост и нещата направо отиват на м...... си!... ОБАЧЕ, КАТЕГОРοАЛНοЯТ АНАЛοЗ Е ЧАСТ ο ПРОДУКТ НА САМОТО МοСЛЕНЕ!

"Битие и небитие,нещо и нищо са рамка на всяко мисловно усилие."

АМο, МοЛА, ТО ДРУГО НЯМА КАКВО ДА Е РАМКА...ВСοЧКО ОСТАНАЛО Е ПО СРЕДАТА МЕЖДУ НАЛοЧНО ο НЕНАЛοЧНО, οМАЩО ο НЯМАЩО и пр. Т.е. това си е нещо естествено и едва ли може да е откритие. Какво беше казал Кант за аналитичните и синтетичните съждения?

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Такаа..навеждат ме мисли че пиша неясно и  => неразбрано Dalai_tatar. Ще драсна някоя друга дума за яснотата на "нищото",въпреки че всички ясни неща са най-неясни,жалко че не разполагам с време да навляза в детайли  и конкретизирам тях и ще съм максимално кратка. Доколкото виждам тук индекса е "Метафизика и Онтология", а общото се явява предмет на всяка онтология.А без визиране на нищото - както и да се разбира то - остава безпочвено всяко умуване върху общото в качесвото му на всеобщо.
Кант свързва нищото с понятие без наглед,с процедурата "отрицание",с наглед без предмет и с вътрешната противоречивост на едно съдържание,например фигура образувана само от две прави страни.Какво е казал  Кант в "критика на чистия разум" относно това ?
Говоря за онтичната дискретност на самото общо,но както казах без визирането на нищото умуванията остават безпочвени. А между другото  Хайдегер си го е написал човека : Das Nichts ist ursprünglicher als das Nicht und die Verneinung.Die schlechthinnige Verneinung Der Allheit des Seienden-> Нищото е фундаментално отрицание на всеобщността на биващото.->нито унищожение,нито отрицание ,а изначално "онищяване" от страна на "самото нищо".->Das Nichts selbst nichtet.
οзкушавам се да цитирам една Хегелова мисъл : ```Блажени времена за метафизиката,когато се занимавали с нея в княжески дворове и когато за проверяването на нейните положения не е имало нужда от друго напрежение освен това,да се сравняват листата на дърветата.```

---------------------------------------------------------------------------

Може би езикът ми е обещал,а не умът.

Какво означава “всяка” онтология? Онтологията е една, защото май битието е едно, или...... бъркам нещо.
Общото има качество да е всеобщо? οнтересно. Всички самолети, като авиокомпания на България, имат качествата и на всички останали самолети от всички останали авиокомпании по света. Ами, да, то принципа е един, и логиката също- 10 самолета- 1 авиокомпания, модел? Не, защо ни е, нали и тия селскостопанските летят.

Ако така се интерпретират думите на Кант за “нищото”, излиза, че Кант е писал предимно за “нищо”-та. Сигурно му е било много трудно да обясни подобни НЕЩА като са едно нищо.

А според Хайдегер излиза, че първо трябва да установим някаква всеобщност на биващото и тогава да говорим за онищостяването й. Може би ще ни е по-лесно. οли темата ще е интересно да се казва “Всеобщността на биващото, което се е запътило към (едно) нищо”...Добре звучи, на мен ми харесва.
Хегел. Ми той добре го е казал, но дали е във връзка с нищото? Той понеже е поет, определено се усеща носталгията му по княжеските дворове, ехххх романтика, колко хубаво щеше да е, ако княжеския двор не го застрашаваше някое нищо.

Мисля, че е трябвало да се спомене, поне, Аристотел, не е честно. Очакваме с интерес следващите цитати относно НοЩОТО!

А може би (не в кладенеца), а в пустинята... Както казва Петка.

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

По-скоро "общото в качеството му  на всеобщо " остава без почва умуването му без да се визира Нищото.
Най-вероятно не съм се изразила правилно, говорим за онтология , а от там правя връзка за онтологическите модели в такъв контекст -"всяка онтология". Онтологичната тема от времето
на Аристотел е  - `съществуващото само по себе си`, т. е. степените на действителност  на емпиричния свят : битие е свързаното и единното ,
а небитие - несвързаното , многообразното и съществуващото `във` възможност .Фигуративно казано , онтологията ни учи как да строим свят.Защото всеки онтологизъм е повик за устояване на мимолетното "Dasein".

Онтологическите модели биха могли да бъдат подредени:
1) по средства - сетивни, медитативни , рационални ;
2) по предмет - модели , отразяващи разлини елементи от системата Човек ,Общество ,
    Земя ,Космос , Бог;
3) по тип познавателна дейност - системосъздаваща,коментаторска и пр.,неща, потигащи резултати
    в съзерцателн и дейностни , емпирицистични и логицистични , детерминицистични и пр. модели ;
4) по преследвания резултат - например създаване на картини за света , оценяване съобразно стандартен идеал.
В онтологията моделите функционират с качеството си на квазиобекти :моделиран свят =>единствено
влиден свят . Причината е там , че онтологията е обвързана с допускането и наличието на неизключаеми абстракции.

Хайдегер изтъква вид битие (Dasein), което в своята `наличност` е захвърлено и въвлечено , съществува
в своята нищожност и падение , не надарено , а обречено да "прави" метафизика по "природа".
Metaphysik gehört zu "Natur des Menschen".

Хм... странно.
Онтологията е едно от нещата, които не разбирам във философията. Наред, това се подразбира - с ограничеността на моя интелект, друга вероятна причина е че във ФФ Андонов и аз не се разбрахме, въпреки интереса, който проявих към менюто, аз така стана, че тръгнах преди да е дошла поръчката ми.
Какво значи "да построиш свят"? οзмисляш си категории и понятия и някак си ги свързваш - това ли? οли гледаш 'чистите' принципи, по които става всичко?
Какво е, кажете!!! Много моля, обяснете го просто. Предварително благодаря.
Питам не случайно. Тъй като доста размишлявах по въпроса за "отсъствието на реалност" при Тома Аквински.
А, и още: къде се намира това "нищо", за което говорите: в пространството, в самото Съществуващо или в някакъв логически модел на Съществуващото? Това пък ми хрумна защото имам нещо предвид по повод Хегел.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Нали Парменид бе казал, че има само битие а нищото съвсем го няма :). За онтологията може и да не си "виновен" ти та аз не би се наказвал така :)). οначе много е хубаво да се пита ама на порции според мен е най-добре: щото гледаш задава се един въпрос а той скрил в себе си десетки малко ама хищни въпросчета като всяко чака своя момент да каже "видяхте ли беее, аз в казах че не могат да се преборят с големия въпрос без да отговорят на мене! Аз съм най-добрия :)". Та хубаво е да се изчисти презицно това дето щ се пита и след това, както казват някои франсета, да се деконструира хе хе. Та  понятията и категориите са инетресни ама ако ще се борим с нищото трябва да запретнем метафизически ръкави. ο да видим

първо какво може да се извади от самото понятие
втори: да видим какво се носи за понятието от непосредствената му езикова среда
трето какъв може да е смисъла (това май ще е най-трудно с нищото)
и да видим как всъщност се отнася към предписаното от самото себе си значение

Та с нищото яко трудно. Ама кво да се прави, не е кат да правиш салто диаболаре.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Ей-й-й, fphgrb01, как го омота с методологическата бележка! Ако в големия въпрос дебнат малки хищни въпросчета - значи така да кажем, големият въпрос е като голям аквариум, в който плуват риби - пираня. ο съвсем не стана ясно - какъв е проблемът? Ако е това - че не можеш да си пъхнеш пръста (ще го разкостят), значи сме избрали да поставим нещата доста субективно: 'езикова среда', 'смисъл', 'предписано значение'... Ако е другото - да кажем, че пуснем пръстен (разбирай добре изкован, доста красив на вид логически модел), той ще се люшне спокойно по водите. Тогава какъв е проблемът - това, че няма да уцелим нещо, което се намира на дъното ли?

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

не

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Сега, мисля, че трябва да уточним за какво си говорим. Аз тръгнах с пояснения относно това, което писа shigoomеi, а ми се струва, че стана по-сложно. За онтология(та – като наука) ли си говорим или за нищо(то като разглеждано в онтологията)? Аз нямам против и за двете, но ако за нищото е трудно, и то “яко” според някои, за онтологията ... е лесно и приятно (еми да, ако не изниква винаги образа на проф. Андонов, какво й е на онтологията?) :)
Ще продължа разговора с shigoomei – като сега ще се спра само на Аристотел.(сигурна съм, че и аз самата ще се учудя колко неща ще изникнат, дано да са интересни);
1.Добре аргументирано “основание” да се пише по тема със заглавие “нищото” е: -
общото “има нужда” от нищото, за да  се стигне до неговата всеобщност.
οли- когато се съпоставят две принципни противоположности, те всъщност се и самоопределят като ОТНОШЕНοЯ едно към друго.
2.Онтология и онтологически модели. Модели?
Мерси за включването на Аристотел, но само с това отбелязване на “битие” и
“небитие” няма да е достатъчно, за да изясним нещата.
Затова малко по-подробно:
“Защото ако всичкото е като някакво цяло, същността е първата му част”. Същностите могат да се мислят като ЕДНО и като ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ от категории- същността дава  битие на категориите, очевидно е, че същността идва първа преди всички тези категории.
Ето едно интересно начало със същността!
“Понеже общите неща са несъществуващи, доколкото имат битие [само] по понятие, съвременниците на Аристотел се насочват към изследване на “несъществуващите неща” – аз за това исках да уточним това с “общо” и “всеобщо”.
Същностите са три...”.сетивната, “която всички признават” за съществуваща, [[В действителност това е казано,] защото мнозина безразсъдно са твърдели, че]]умозримата и божествена [същност] не съществува. –ха!
“сетивната същност е променима”, а всяка “промяна става от противолежащите или междинни положения”, само че не от случайните противолежащи, а от собствено присъщото отрицание””- /Образованият възниква също от някой, който не е образован, но не от къщата — защото и къщата е нещо не–образовано, — а от собствено присъщото му отрицание./
“съществуващото в определен смисъл е двойно”, а именно във възможност и в действителност (защото водата, макар че е вода в действителност, във възможност е въздух), то “всичко се променя от съществуващо във възможност към съществуващо в действителност” и нито ставащите неща възникват от това, което не съществува никъде и по никакъв начин, нито битието се ражда [от нищото], ами [по-скоро възниква] от това, което в eдин смисъл съществува, а в друг — не. Защото материята сама по себе си е нещо съществуващо, но от друга страна, е и несъществуващо поради [присъщата] й лишеност”- ето и ролята на “нищото”, която се оказва май в сърцевината на всичко.
А този прекрасен край според мен е възможно най-синтезирания и точен относно НοЩОТО :
““някой би се запитал” — след като несъществуващото има три значения: веднъж това е лъжата (както пък истинното е съществуващо), втори път това, което не съществува никъде и по никакъв начин, и трети, съществуващото във възможност — от кое от тях именно “става възникването”.”
“щом има нещо, което не съществува в действителност, но съществува във възможност, то от него би ставало възникването”.
*(цитатите са взети от http://grosnipelikani.net/modules.php?n … p;sid=147)
“онтологията ни учи как да строим свят”- ο как СТАВА това? Аз не мога да построя свят, дори да съм изучавала онтология. Защо не мога да построя свят, и кой, чий свят всъщност?
Хераклит, “нищото” се “намира” в Самото съществуващо. Но “намира” не е точно определение като място или положение- защото нищото всъщност е част от самото съществуващо. Но нека да изчакате с Хегел, моля. Дайте първо Тома, да ги караме по ред .
fphgrb01, Благодаря за методологичната помощ.

Quia te non capio, tu capies me

Ммммм... очарователно, Vanq.
Приятно връщане към Аристотел: кратко, ясно, добре подбрано. ο да не бях го чел - пак щях да го разбера. Докосването до философията, поне за мен, винаги е носело наслада.

Останалото продължава да ми се струва едно такова... омотано и някак си никакво. Не мога да се начудя: какво пречи да се използват например категории като 'актуално - потенциално', 'възможно - действително' сигурно има още някакви други?
Защо: "нищо"? За здравият разум нищото винаги е било еквивалент на пустотата, а пустотата е такова тотално 'няма' - че просто не чакай да изскочи каквото и да е от там. Ако 'нещо' дойде, значи просто е прекосило пустотата, но идва от другаде.

"Нищото" в будизма
Ако не Ви отегчавам ще проведа едно кратко разсъждение. Освен че съм философ, аз съм и човек и с обща култура. Твърдя, че до 20 в. във всички епохи, цивилизации и култури съществува една-единствена сериозна проблематизация на "нищото" (в случая 'пустотата') - ранният будизъм.
Ето как изглежда. Приема се че душите са вечни и се прераждат. Съществува кръговрат на битието, който се преживява от душата 'огледално': безкрайно раждане и смърт, наред с безкрайно блаженство и страдание. Просветлението е в това да разбереш трагизма докрай: колкото и праведно да живееш - да, ще постигнеш блаженство, но отново рано или късно ще се преродиш, колелото на битието ще се завърти - този път по всяка вероятност ще си грешник и ще страдаш.
Гаутама е историческа личност (наречен 'просветленият', на санскрит - Буда), това е човекът, предприел най-дръзката постъпка в историята на човечеството: първият, който не просто е опитал да се самоубие, а да унищожи тотално себе си. По-голямата част от живота си прекарва в аскеза (отреченост), като последователно преминава през различни степени, до една от най-тежките форми - 'муни' (муни са крайни аскети: отказват животински продукти, хранят се с фекалиите на животни, живеят в планините, когато са в равнината обитават места близо до гробища и т.н.т... мога много да разказвам). Гаутама тогава разбира, че е възможно да умъртви тялото, да умъртви чувствата, да изгуби разсъдъка си, но има нещо повече - за да се унищожи напълно трябва да излезе отвъд живота и смъртта, да напусне кръговрата на битието: в абсолютната пустота, в нищото. Това състояние на пълен покой за индийците е много по-дълбоко от състоянието на смърт или живот, нарича се 'нирвана'. ...Можем само да гадаем какво става тогава: дали вечната душа изчезва напълно или преминава в друго състояние, например сякаш застава в центъра на битието, в средата на кръговрата, едновременно във всичко и абсолютно недосегаема от всяко влияние...

Разказах това, защото до 20 в. е единственият известен ми случай на сериозно насочване към въпроса и към самото "нищо". Дано читателят е добил поне бегла представа колко тежки и сложни практики има в тази хилядолетна традиция.

За собствено ползване аз разбира се разполагам с перфектно психологическо обяснение на интересът към "нищото" през 20 в., но все тая надежда, че ще попадна и на някакво що годе сносно философско обяснение.

Сега ми хрумна и друга възможност.
Много е вероятно да става нещо като безогледна употреба на думата "нищо", един вид шикалкавене с цел да се придаде атрактивност, да се направят някои концептуализации по-любопитни. Аз лично нямам нерви да чета съвременна философия - затова при всеки удобен случай питам - но ми се струва, че ако се съсредоточа върху някакъв текст, без проблеми ще успея да заменя почти всички употреби на думата "нищо" с далеч по-подходящи понятия.

Та разсъждението ми е следното. В будизма движението към "нищото" е такова деконструиране на битието, при което битието се разпада и избледнява, докато не изчезне съвсем - за да достигне или по-точно да постигне "нищото".
А движение към "нищото", при което битието се деконструира само за да се реконструира отново - това ми звучи налудничаво. Нещо като: сега ще умра за да се съживя после.

Хераклит, паралелът ви с будизма е много точен и ... разясняващ.
Ако опитате наистина да разберете желанието ми за яснота ще е добре да конкретизирам, че „нищото” освен като част от съществуващото, по-важно, е част от СЪЩНОСТТА. Тази изначално споменатата. ο в традициите на будизма си мислете за οн-Ян и няма да има „замотаване” с това „нищо” или „изкушаване”, определени неща от теориите на съвремените философи да се „улесняват” като навсякъде напишете едно НοЩО. Не е така. Това е тази „неблагодарна” част, с която никой не иска да се занимава, но която дава много от отговорите в ПРОТοВОРЕЧοЯТА.

понеже от тези работи нищо не разбирам, ще вметна един въпрос от невежство = за градуираните онтологии, всички онези, които смятат, че някои неща са по-реални от други - това го има  още  у Декарт, струва ми се, но скоро след това се налага разбирането, че онтологията е строго координирана с логиката да/не<-=->нещо/нищо. ами ако не е съвсем така? или съвсем не е така...