Topic: Идеята за природно

Искането за откриване на нова тема е вдъхновено от казаното от dalai_tatar по повод на едно предстоящо събитие: "...В моето съзнание има само природно и изкуствено(или както се нарича в Диалектическия материализъм ВТОРА ПРοРОДА, т.е. сътворено от човека). Ако може една кратка дефиницийка на разбирането ви за "неприродно", както и ще се радвам за примери на неприродни неща. Мерси!"
На първо време е добре да се каже, че за "природа" могат да се дават дефиниции и много от класическите натурфилософии правят точно това. Може обаче "природното" да се познава и чрез идеи, и тогава сме в различна познавателна позиция.
Аз предпочитам да се занимавам с идеята за природа (природно). Едно от първите неща, които се искат е да се мисли за разликата между това нещо да е просто съществуващо без да е "сътворено от човека" и това да бъде природно (природа).
Т.е. - dalai_tatar е прав да пита за неприродни неща, но и такива, които заедно с това да не са и сътворени от човека.
От една най-радикална гледна точка ето малко примери: Слънцето не е природа, съзвездието Орион също не е природа, ядрата на атомите не са природа. Защото те съществуват, но не са природни. Те нито са природни,  нито не са природни. Човек не може да ги оприродности. В тези случаи не е уместно да се говори за природност или неприродност. Безсмислено е.
Природата е това, което разумното получава като другото и външното на себе си.
За да се превърне нещо в природно, то ние (или разумните) трябва да можем да получаваме съществуването на дадена реалност и като изкуствена. Само по този начин може да имаме природа.
Така Земята има природни (естествени) спътници. Може би един ден да има и естествено (природно) Слънце - когато се научим да правим слънца. ο т.н.
Благодаря!

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Re: Идеята за природно

Vesselin wrote:

Искането за откриване на нова тема е вдъхновено от казаното от dalai_tatar по повод на едно предстоящо събитие: "...В моето съзнание има само природно и изкуствено(или както се нарича в Диалектическия материализъм ВТОРА ПРИРОДА, т.е. сътворено от човека). Ако може една кратка дефиницийка на разбирането ви за "неприродно", както и ще се радвам за примери на неприродни неща. Мерси!" На първо време е добре да се каже, че за "природа" могат да се дават дефиниции и много от класическите натурфилософии правят точно това. Може обаче "природното" да се познава и чрез идеи, и тогава сме в различна познавателна позиция. Аз предпочитам да се занимавам с идеята за природа (природно). Едно от първите неща, които се искат е да се мисли за разликата между това нещо да е просто съществуващо без да е "сътворено от човека" и това да бъде природно (природа). Т.е. - dalai_tatar е прав да пита за неприродни неща, но и такива, които заедно с това да не са и сътворени от човека. От една най-радикална гледна точка ето малко примери: Слънцето не е природа, съзвездието Орион също не е природа, ядрата на атомите не са природа. Защото те съществуват, но не са природни. Те нито са природни, нито не са природни. Човек не може да ги оприродности. В тези случаи не е уместно да се говори за природност или неприродност. Безсмислено е. Природата е това, което разумното получава като другото и външното на себе си. За да се превърне нещо в природно, то ние (или разумните) трябва да можем да получаваме съществуването на дадена реалност и като изкуствена. Само по този начин може да имаме природа. Така Земята има природни (естествени) спътници. Може би един ден да има и естествено (природно) Слънце - когато се научим да правим слънца. И т.н. Благодаря!

Разбирам определенията и благодаря за обясненията! Моята позиция е: Слънцето, звездите, кометите - КОСМОСА - също е природа. А това, че примерно на повечето планети преобладава НЕЖИВАТА природа, не значи, че не са природни. Относно спътниците - единственият естествен/природен спътник е Луната (Месечината), останалите са изкуствени. Човекът е част от природата.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Искам да го повторя, за да го разбера по-добре, а Vesselin, ако има желание, ще ме поправи. В случая "получавам" се употребява и като "правя". Тогава наистина става достатъчно ясно какво се има предвид под: - Природата е това, което разумното получава като другото и външното на себе си. Когато работим през идеи имаме съществуващи неща (Слънце, хора, галактики и т.н.) и отделно имаме природни/изкуствени неща (езера, спътници, машини, които ни придвижват по-бързо и т.н.). В такъв смисъл исторически природата прогресира. В момента не съм сигурен дали еднозначно мога да отговоря на тези два въпроса: Може ли да се получи природа, която да не е била съществуваща? Животните получават ли природа?

Аз не съм сигурен, че разбирам изцяло "идеята", с която Веселин се занимава и споделя, но, доколкото се опитвам да вникна, нещо у мен дълбоко се противи на спекулацията, в която тук се въвлича една толкова богата по своята етимология, натоварена с история и смисъл дума като "природа". Ето защо, струва ми се, че въвеждането на изрази като "оприродности" и съответно на твърдения като "Природата е това, което разумното получава като другото и външното на себе си" - казвания, чийто смисъл, признавам си :), в момента изцяло ми се изплъзва - изисква много по-широк контекст на уточняване и аргументиране...тъй като тук отново се употребяват достатъчно натоварени с философско минало думи като "друго", "външно", "реално" и т.н. Поздрави! :)

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Благодаря за отзвичивите коментари и отнасяния. В казаното от Dalai-tatar възниква следното напрежение: ако човекът е част от природата, то в крайна сметка и т.нар. "втори природи" (производните от човека) също са природа. Така нямаме разликата между природа и не-природа. В отговор към vidinski бих изразил съгласие с коментара, но със следното допълнение. "Получава" е един по-неутрален израз по отношение на активисткото отношение на "разумното" спрямо изразът "прави". От гледна точка на историята на разумното, на един "световен" разум, "прави" би било по-точно. Но за един индивидуален разум "получава" ни дава възможност да го мислим и като наследено, получено наготово (както впрочем и по-често става в личното развитие на човека). Да работим с идеи ни се налага, когато изследваме (или работим) с реалности, които се саморазвиват и запазват идентичността си, макар и да са станали друго в това самаразвитие (субектното - казано по друг начин). За познаването на всяка саморазвиваща се реалност е неуместно да си служим с определения (дефиниция) или схващания (понятия, концпепции), защото изброените са адекватни на това, което има достойнството си в предметното. И така - ако желаем (или ни се е случило така) да разглеждаме природното, като незименно, винаги такова каквото е налично сега и т.н., т.е. като предметно, то тогава ние се грижим за дефиниции и определения. Както се вижда - зависи от философията ни за природата. Ако получаваме природното като предметна (без начение дали е жива или не), то следват само определения, понятия и дефиниции. Ако е субектна - идеи. Традиционно духовното, разумното се противопоставя на природното. Едва ли не природното се мисли като това, от което се отграничава разумното. Природното е представено като конкретното небитие на разумното. Но тогава каква би била разликата между просто съществуващото (наличното, предметното, обектното) и природното. Няма разлика. В такъв случай природата и обектното съвпадат. !!!??? Тогава? Тогава природното се получава от разумното (духовното, субектното - синонимна употреба). Това е до известна степен неочаквано за едно ежедневно мислене. Дядо Ники е прав да иска по-прецизна употреба на термините и това в този случай не е невъзможно, макар и да е трудно. Но нека не оставяме на термините да ни пречат. С по-горе казаното, мисля, че отговарям и на дядо Ники, който съм сигурен, че разбира какво се има предвид под друго и външно и как не е задължително да останем при тях. Така излиза че, не всичко съществуващо, което не е направено от човека е непременно природа. Т.е. има съществуващи неща, които не са направени от човека, но не са и природни. Доколкото те не са в отношение с човешкото (разумното, духа, субектното). Това е разликата между даденото (наличното) и природното. Знам, че в един по-общ смисъл всяка една даденост сме склонни да мислим като природно, доколкото това е външно и независимо от нас. Но възражения срещу това вече бяха изказани. Добре би било да вземем една конкретна реалност, за която да се мисли дали е природна или не и да изследваме какво всъщност казваме, когато казваме, че е природно. Аз например смятам, че (нарочно взимам такива приемери, за които съм сигурен, че ще имаме по-голяма чувствителност) Земното ядро не е природно, Слънцето като небесно тяло не е природа (но, виж светлината, която идва до нас е природа). Т.е. един от критериите за природност би бил не само този дали можем да създадем изкуствено тази реалност, но дали можем и да и "навредим", "унищожим", изобщо казано да й направим нещо, или тя на нас да ни прави нещо. Благодаря за търпението да изчетете всичко това и поздрави!

Filled around inquiry,

Прекрасно изложение! Останах без дъх. А това е една от фразите, които ме доведоха до... кулминация: < Да работим с И Д Е И ни се налага... >

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Mоля, Веско, за мен, лично, е удоволствие! "ако човекът е част от природата, то в крайна сметка и т.нар. "втори природи" (производните от човека) също са природа. Така нямаме разликата между природа и не-природа." Напрежението се снема с уточнението, че ПРОИЗВОДНОТО от дейността на човека е ИЗКУСТВЕНО, т.е. не-ставащо-от-само-себе-си. Напоследък, обаче, както писах и в друга тема, трябва да се има предвид, че някои висши маймуни също създават оръдия на труда (примерно - копия, с които убиват полумаймуни за храна), така че, може в един такъв аспект да се мисли, че всичко е природно, делящо се на Природа и Втора природа (човешка или маймунска). Всъщност като изходим от едно по-широко гледище (а те моите гледища са винаги точни и отнесени към нещо разбираемо) - не само хората и роднините им правят ВТОРИ ПРИРОДИ, но и доста по-примитивни същества, с малко мозък като...птиците. Ами те правят ГНЕЗДА. (Отделно има някои птици, които ползват камъни, за да чупят с тях яйца на други и да ги ядат, но това е отделна тема.) Ето защо няма принципна разлика между едно птиче гнездо, едно маймунско копие и един човешки балтон, примерно. Всички те са направени от някой/нещо друго и са произведени от материал, който си го има в природата. Така че аз правя заключение, че ЧИСТО НЕПРИРОДНО НЕ СЪЩЕСТВУВА. "Чистата Неприрода" би било нещо като ТОПЛОРОД - мислимо, но несъществуващо, т.е. СИМУЛАКРУМ. ------ Мда, хареса ми определението, че ПОЛУЧАВА и ПРАВИ са с различна смислова натовареност. В българския фолкор на получаващите им викат ГОТОВАНЕЦ :) Т.е. получава на готово. В някои социологии му се казва и ТУНЕЯДЕЦ или СОЦИАЛЕН ПАРАЗИТ. ------ "Традиционно духовното, разумното се противопоставя на природното. Едва ли не природното се мисли като това, от което се отграничава разумното." Това е и хубава, и лоша традиция. Важното е да не се абсолютизира. "Така излиза че, не всичко съществуващо, което не е направено от човека е непременно природа. Т.е. има съществуващи неща, които не са направени от човека, но не са и природни. Доколкото те не са в отношение с човешкото (разумното, духа, субектното)." Тогава излиза, че ПРИРОДНОТО Е АНТРОПОГЕННО И СУБЕКТИВНО. А то това може да се каже за всяко едно понятие. А това не е вярно. Сега ще докажа, че има много природни неща, които НЕ СА БИЛИ В ОТНОШЕНИЕ С ЧОВЕШКОТО, но са били, са и ще си останат природни, докато ги има. От тези много посочвам: а) Трите нови бактерии, открити от Индия в стратосферата. б) Новия вид бръмбар, открит в центъра на Лондон. в) Новия вид орхидея, открита в Лаос. г) Новия вид огромен плъх в Индонезия. д) Новия вид гигантска свиня в Бразилия... Едва ли има човек да се усъмни, че всичко това, независимо дали е имало или не досег с човеци си е било и си остава природно. "Т.е. един от критериите за природност би бил не само този дали можем да създадем изкуствено тази реалност, но дали можем и да и "навредим", "унищожим", изобщо казано да й направим нещо, или тя на нас да ни прави нещо." Че то до скоро и вируси не можеха да се създават. Официално ПЪРВИЯТ ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ВИРУС, КОЙТО МОЖЕ ДА СИ СЪЩЕСТВУВА, ДА СИ СЕ РАЗМНОЖАВА И , КАТО ЦЯЛО, ДА СИ МУ Е ГОТ, е този на ПОЛИОМИЕЛИТА. Извод - тезата за природата, която ни дава Веско е: а) Антропоцентрична б) Антропогенна Т.е. субективна.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Хераклит wrote:

А това е една от фразите, които ме доведоха до... кулминация: < Да работим с И Д Е И ни се налага... >

Разбира се, разбира се, какво друго може да се прави с идеи, освен да се "работи"? Само че не постоянно, само ако се налага, в случай на нужда. Като се замислим - да, животът ни е пълен с нужди и ако най-сетне сме показали задоволително осъзнаване на прагматизма, така че всички около нас да бъдат доволни, а не постоянно да ги разочароваме със склонността си към идеалистични настроения - твърдо решени да крачим през света бодро и усмихнати като в телевизионна реклама - неизбежно стигаме, рано или късно, до употребите на своя интелектуален опит; всичко може да бъде ползвано. Идеите могат да бъдат употребявани по същия начин както салфетките в кухненския шкаф. < ...един от критериите за природност би бил (...) дали можем (...) да й направим нещо, или тя на нас да ни прави нещо. > Ами да, и с перисталтиката е така. Когато си работи - дори не я забелязваме. Но ако се опитаме кардинално да й повлияем - се оказва, че не може... рано или късно "нещото" излиза.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Хераклит wrote:
Хераклит wrote:

А това е една от фразите, които ме доведоха до... кулминация: < Да работим с И Д Е И ни се налага... >

Разбира се, разбира се, какво друго може да се прави с идеи, освен да се "работи"? Само че не постоянно, само ако се налага, в случай на нужда. Като се замислим - да, животът ни е пълен с нужди и ако най-сетне сме показали задоволително осъзнаване на прагматизма, така че всички около нас да бъдат доволни, а не постоянно да ги разочароваме със склонността си към идеалистични настроения - твърдо решени да крачим през света бодро и усмихнати като в телевизионна реклама - неизбежно стигаме, рано или късно, до употребите на своя интелектуален опит; всичко може да бъде ползвано. Идеите могат да бъдат употребявани по същия начин както салфетките в кухненския шкаф. < ...един от критериите за природност би бил (...) дали можем (...) да й направим нещо, или тя на нас да ни прави нещо. > Ами да, и с перисталтиката е така. Когато си работи - дори не я забелязваме. Но ако се опитаме кардинално да й повлияем - се оказва, че не може... рано или късно "нещото" излиза.

Хераклит се самоцитира и си говори сам. Както се казваше във филма за Злостър: -Охо, ти вече сам ли си приказваш? -Да! Приятно е да се разговаря с интелигентен човек... :) За усмихнатите в телевизионните реклами - то щото им плащат ;) Имаше един доктор, който ревнуваше жена си, че харесва един актьор (Ален Делон) и викаше: -КАКВО МУ Е ХУБАВОТО? КАКВО КАТО ПОГЛЕДНАЛ "ТАКА"?!?! ТО И НА МЕН ДА МИ ПЛАТЯТ ТОЛКОВА ПАРИ И АЗ ЩЕ ГЛЕДАМ НЕ ТАКА, АМИ И ИНАЧЕ! Идеите са си приложими. Има си МИСЛОВНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ. Т.е. без идеи не става, но и само с идеи не става. Критерият за природност не е добър. Според него излиза, че ако няма хора, няма да има и природа. Поздрави.

Няма да се меся в дискусията, само да отбележа, че този път искрено се смях на коментара на Хераклит (на други места съм отговарял малко намръщено). Всъщност зад смешната страна на въпроса, примерът му е добър, понеже посочва онова, което Хусерл нарича пасивен синтез (и също пасивен генезис - виж напр. II-ра и IV-та от Картезиански-те медитации). Конституцията на смисъла не е еднозначно "полагане", при което смисловите единства следват един единствен модел на синтез. Казано по друг начин, трябва да може адекватно да се обясни появата (ital.) на значения, която не е полагане (в собствения смисъл на думата). Иначе всички разсъждения за крайността, нагледността, преживяването, смъртта, времето, другия (интерсубективността) и т.н. ще остават, както посочи по-горе Дядо Ники, в рамките на една абстрактна схематика - логически монолитна, но феноменално незадоволителна. И накрая - надявам се да не се позовавате на Хегел с такива разсъждения за "правене" и "полагане", защото едва ли има как да бъде изведена коректно от него тезата за самосъздаването на личното, човешкото, пък било то и схванато като "субектното". Подобна конструкция, признавам, има определени дидактически предимства, но в изследователско отношение показва неспособност за схващане на феноменалните съдържания. Що се отнася до Хегел, то неговата задача е неотделима от създаването 1) на един модел на рационална теология и 2) на една история на духа, чието безкрайно многообразие се дължи на есхатологичната й основа - завършеността преди края (по въпроса може да се види напр. Дерида - Гласът и феноменът и т.н.). Значи тук всяка антропология и субективно/ субектно-лична история е подчинена на христологията, т.е. на темата за въплъщението, т.е. на тази за логоса. Поздрави

Към Веселин: Благодаря за разясненията! Прочетох ги с интерес! Да, общата интуиция ми се разясни, но сега пък се появи нещо друго, чийто смисъл ми се изплъзва, а именно смисъла на израза "субектна природа", както се получава от този контекст :

Ако получаваме природното като предметна (без начение дали е жива или не), то следват само определения, понятия и дефиниции. Ако е субектна - идеи.

. Към Хераклит (с маймунката) :) : Много добър последен пост! :)

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Благодаря за направените забележки, коментари и критики. С ваше позволение бих разпознал две основни линии в тази дискусия, като си давам сметка, че това в известна степен редуцира смисъла на всяко едно от написаното.
Първата линия се отнася до подхода при мисленето на природното. А втората до получените резултати, до тяхната приложимост, до някои отмеждинните изводи, до изводите, до следствията от получените твърдения.
Обсъжданията на въпросите по първата линия, според мен, си струва да се обособят в една отделна тема. Но пък тогава това обсъждане ще загуби конкретиката си и ... всички сме наясно от негативите от едно обсъждане на неща "по принцип".
Съгласен съм с казаното от Heraklit, в което личи недостатъчността и неприложимостта на хегеловата натурфилософия за мисленето на природността. Като пример за тази ущърбеност - но тя не  е валидна само за хегеловата, а и за много други - са случаите, в които се налага да мислим обособеността на "околната среда" от 'природа", "лицензии", "патенти", "право на собственост", "тръговски права", "авторски права" и т.н. (тези примери впрочем служат за проверка доколко добре работи дадена идея за природно, но затова подробно ще се опитам малко по-надолу). Хегеловата натурфилософия в крайна сметка е от позициите на абсолютното, пък било то и интерпретирано христологично (което и на мен ми се струва да е най-вероятно). Дето се казва - не мисля, че написаното от мен заслужава упреците по хегелианска линия. Освен това не откривам и нещо, което да отговаря на казването: "Иначе всички разсъждения за крайността, нагледността, преживяването, смъртта, времето, другия (интерсубективността) и т.н. ще остават, както посочи по-горе Дядо Ники, в рамките на една абстрактна схематика - логически монолитна, но феноменално незадоволителна" (цитира се Heraklit), но допускам, че се има предвид някакъв друг разговор.
Бях сигурен, че дядо Ники ще прояви разбиране по отношение на термините, които за да бъдат напълно прецизни се иска много съвместна техническа работа, която трябва да сме извършили заедно. Или да подходим доктринерски един спрямо друг, нещо което надявам се и двамата и никой тук в, този форум, не би искал да си позволява.
Напълно справедливо е да се пита: какво ще рече това "субектна природа"?. Ясно е, че не се има предвид тази природа, която е жива за разлика от неживата природа (това е и към Dalai_tatar). Както се забелязва идеята за природното, която предлагам на вашето внимание е идеята за самото субектно. Природното е такова, каквото е субектното. Това впрочем личи и в натурфилософиите на немската класическа философия, където "духът открива (натъква се на) своята другост във външното".
Оттук нататък, който иска да разива тази идея, според мен, има много работа свързана с мисленето на "своест-та" или казано по друг начин на себесност-та.
Както се казва - каквото мислим по себесността на духа (разумното), това ще ни определи и мисленето на неговото друго.
Това е например линията, по която впрочем върви всяко едно същинско преодоляване на Хегел (след като стана дума за него). Хегел ни показва едно абстрактно мислене на себесността, като просто само-отношение на духа (сега си давам сметка колко упреци мога да понеса за подобно говорена на едро - но за нуждите на форумната изява - моля да бъда извинен).
Един вид излиза, че както мислим себесността на разумното, така мислим и природното. Като другото на тази себесност.
С дядо Ники съм имал възможност да обсъждам въпросите за видност-та, индивидност-та, Аз-овостта, Себе-сността и Личностност-та наживо. Но тук нека отбележа, че намирам именно изясняване на себесността на разумното (духа) за ключово по отношение на мисленето на природата.
Затова като се казва "получаването на природно" се има преди всичко предвид именно това обстоятелство, че разумното прави своята себесност, от която вече е възможно да се получи другостта на тази себесност. И в този предимно смисъл и природното се мисли като субектно, като разбира се то не е самото субектно (духовно, разумно), а негово друго.
В този ред на мисли "изкуственото" идва като "получаването" на самата себесност във външното (за разлика от получаването на другостта, както е в идеята за природно), което вече е самата тази себесност на субектното. Т.е. изкуственото е вече станалата себесност на духа (разумното, субектното).
Просто наличното, просто съществуващото изобщо не влиза в отношение "вътрешно-външно" и поради това, то не се мисли като природно, макар и да е друго на субектното.

Подобен стил на изказвания като горните не са от любимите ми. Затова както вече казах предпочитам конкретни занимания - например ако трябва да се напише закон за защита на природата, за опазване на биологическото разнообразие, да се отсъди разрешаването на аборт, смъртно наказание, евтаназия, хомосексуални бракове от гледна точка на природността (макар и да е ясно, че в последните от изброените има много идеологически и оттам и религиозно-морални, само морални, политически и т.н. аспекти).
Ето например няколко въпроса - как така ще защитаваме природата, мигар можем да й сторим нещо?
А дори и да можем - какво от това, че ще й сторим нещо!
Какво като унищожим или навредим на природата? Нима с това унищожаваме и навреждаме на себе си?
Защо да мога да патентовам аспирин, а да не мога да патентовам ментовата отвара?
Защо теоремите не се патентоват или лицензират?
Защо в закона за защита на природата (който вече не е в сила) на защита подлежат ...., а не подлежат....?
Какво се мисли под "околна среда"?
Ето сега в сряда на 08.04. се надявам, имайки на разположение един световно-известен ядрен физик и неговата добронамереност, да успеем да промислим природността на атомните ядра.

Наистина си давам сметка за ущърбеността на подобни изложения, но го правя с надеждата, че ще успеем да си разменим идеите и мислите по повдигнатите въпроси и съм благодарен на всеки, който отделя от времето си за тази цел.
Поздрави

Filled around inquiry,

Heraklit е прав - тук иде реч за Хегел.
От своя страна аз - вероятно поради ограничеността на общата ми култура и мисловната немощ, която ме е налегнала с напредването на деменцията ми - намирам, че в казаното от Vesselin има само Хегел и нищо друго.
Това ме навежда на следните 3 въпроса:
1) От гледна точка на научния етос - до колко е уместно да се заскобят методологическият и съдържателният аспекти на дадена философска система и тя да бъде представена само чрез откъслечни "резултати"? Т.е. за да бъдем прагматични и успешни учени като в телевизионна реклама - нужно ли е да губим време например в занимания с Метафизиката на Аристотел, след като можем направо да вземем готовото следствие: "земята е плоска" и толкоз.
2) От гледна точка на кодифицираната система на знанието, даваш ли си сметка,Vesselin, че или говориш невероятни глупости, или трябва основно да се предефинират почти всички корпуси на частно-научното знание: например ще трябва да се преименува Националната природо-математическа гимначия, тъй като хората там изобщо не се занимават с "природа" по твоята дефиниция - а това лично на мен няма да ми е приятно, тъй като живея там и няма да ми бъде лесно да се ориентирам към къщи.
3) От морална гледна точка (разбира се наясно съм, че има представи, в които 'морал' и 'прагматизъм' са несъвместими) не започва ли да изглежда твърде метафоричен въпросът - дали след като изслушаме подобен свободно-избираем курс няма да ни остане единствено питането: кое в този курс беше "природа" - действието на перисталтиката или продуктите на перисталтиката?

За мое щастие, навън е хубав ден и нещата, които имам да правя са много приятни (едни от най-приятните), така че ще спра до тук с намеците и няма да лисна на страниците на този форума кофите, които се събраха в детската ми душа след прочита на замисъла за тази образователна проява. Напротив, като се върна ще напиша и нещо хубаво, което открих за себе си във философията чрез прочита на Vesselin, то наистина е много слънчево.

Веско, здравей!

Вече казах, че не искам да се меся в дискусията и то не защото не е интересна. Ще направя само набързо някои бележки - общи и по написаното от теб.

Мисля, че подходът, който предлагаш при разсъжденията по темата е малко школски, в този смисъл, че не може да се види някаква феноменална основа, на която осмислянето да стъпи. В никакъв случай не целя да принизя предложените разсъждения, защото от тях си личи работата на мисълта, положеният труд, а това, както и на други места съм споменавал, винаги заслужава уважение. Имам предвид, че на този подход му липсва предмет, или по-скоро за предмет се обявява самата методология. Затова направих бележката за Хегел - при него, както и при Кант, Хусерл, Хайдегер и пр. философстването има конкретен предмет, комуто методът "кореспондира", без да го замества. Че и за Хегел това е така, става ясно при вземането под внимание на теологическия контекст, от който самата теоретична конструкция израства (Лекции по философия на религията, Естетика). Обратно, изразената от теб позиция за субектния подход, която има стремежа за "преодоляване" на Хегел (както ти самият се изразяваш), е par excellence методология, която разтваря предметите, конструира ги умозрително, валидизира ги, придава им едно или друго съдържание. В това няма нищо лошо, ако се прави за упражнение (както във всяко философско или не разсъждаване), но дали подобно занимание би могло да се оцени като същинска изследователска работа? Пак казвам, оставяйки настрана всяко лично докачане/ заяждане, това поражда у мен усещането за школска (образователна) постановка, за привилегироване на логическата правилност за сметка на значимостта и феноменалната конкретност. Ти ще ме поправиш, ако не съм успял да схвана предлагания подход както трябва (и тук не става въпрос за допълнетилни изяснения, понеже добре разбирам написаното от теб, както и неговите предимства, да речем спрямо един натуралистичен подход, затънал в наличността; питам за приносността спрямо други съвременни философски подходи). Т.е., ако това е изследователски подход, кой е собственият му предмет и каква е неговата специфика, битие?

Оттук и някои несъгласия по отношение на адекватността на "преодоляването" на Хегел (без да го правя тема). Значи ти считаш, че в самобитието на духа (Хегел) липсва собствена другост (и затова няма в собствен смисъл природа), както и станало самобитие (изкуствено създаденото, артефактичност). Мисля, че за Хегел подобно затваряне е оправдано, понеже (ако приемем, че горната постановка е изобщо вътрешно консистентна) в противен случай това означава поли-архичност, оспорване на началстването на логоса - Слово, идолопоклонничество. Не случайно Хегел прави извода за приоритета на Логосната култура, на основата на припокриването между култура (цивилизация), логос (християнската доктрина и ценности) и телос (движението на световната история). В този смисъл Хегел е по-силен сторонник на артефактичността (станалото, опосреденото самобитие на духа), от това, което ти предлагаш. Точно защото при него няма конверсия в отношението непосредствено самобитие на духа - природа/ другост - артефактичност. А няма, защото философската му конструкция има еднозначен предмет - духа, понятийната реконструкция на логосното самосъзнаване (християнската духовност). Това, че ти предлагаш инверсия в отношението, е отдалечаване от Хегел (ти го наричаш "преодоляване", така да е), понеже предполага логицизаране, т.е. денонсиране на съдържанието. Оттук и школският привкус, и невъзможността за достъп и разкриване на феноменалните съдържания.

По-важното, обаче, някои конкретни неточности, струва ми се, като следствие от общата ориентация. Значи, според теб, имаме следните основни категориални модуси:
- съществуващо/ налично/ обектно
- разумно/ субектно
- природно
- изкуствено/ артефактично
и казваш, че съществуващото не може да се "оприродности" (къде ги намирате тия термини, бе?). Но същевременно казваш, че един ден може да се научим да "правим" слънца, т.е. възможно е да има и естествено Слънце. Значи тук сам даваш пример за "оприродностяване" на съществуващото. Но ако отговориш, че това го правим "ние, разумните", тогава ще излезе, че визираните съдържания нямат собствено битие, а са само познавателни конструкции на едно "разумно" съзнание, т.е. по-зле от това няма как да бъде. Васко, от своя страна, също е фиксирал посочените трудности: "Може ли да се получи природа, която да не е била съществуваща?"

Втората трудност, която се създава, е в различаването на природното от артефактичното. Ти казваш: "Така (когато вече сме се научили да "получаваме съществуването на дадена реалност и като изкуствена" - б.м., Г.А.) Земята има природни (естествени) спътници." Добре, ама тогава как ще отличаваме естествените спътници от създадените, естествените слънца от изкуствените. Значи в момента, в който сме се научли да правим (изкуствени) спътници, разбираме, че всички спътници са артефакти и разликата с естествените е само в опита (видимостта) - това, че Луната е много голяма, за да сме я направили, че не е от метал и платки. Можеш ли понятийно да отличиш естествения спътник от изкуствения? Иначе казано - откъде знаем, че Луната не е изкуствен спътник, след като ние сме тези, които "правим/ получаваме" нещата?

Разбира се, ще се радвам да се окаже, че не съм прав, т.е. посочените противоречия да са само плод на мое неразбиране :) , както и изказаните съображения да се приемат позитивно (както са написани) в интерес на дискусията (и не като заяждане).

Поздрави, Жоро Ангелов

P.S. Абе един философ, за който говорим, е писал нещо за "варварска терминология". Що за термини са това "правене", "получаване" (на реалност), "оприродности", "своест-та", "себесност-та"?! Струва ми се, че е добре да се поработи в тази посока. Ясно е, че при Хегел такива термини няма, някой друг ползва ли ги, или са само инструменти за по-неформална обстановка?

Лично за себе си в постановката на този курс откривам един интересен паралел между философия и изкуство.

Разказвам приблизително и по памет. Попитали скулптур: как е възможно от парче поръбен камък, който стои така безформено, че изглежда направо грозен да се извае прекрасна статуя? Отговорът е: статуята е вътре в камъка! Не я ли виждате?! Трябва само да се отстрани излишното - и готово. Смисълът на посланието е крайно интересен. Ако разделим метод (техника) и предмет (идея), се получава едно 'затворено' (категорично) условие в метода - сравнително сносно владеене на техниките на това изкуство, отвеждащо към 'отворена' вариативност в предметите.
В какво се състои проблема? В липсата на техника: ясно че ако липсват умения с чука и длетото ще обезобразим камъка. Тогава прекрасният образ, който виждаме вътре в камъка ще изчезне и ще останат само отломките на камъка.

Но не е така с идеите във философията. Философската мисъл има уникалната способност да се самоизвежда. Колкото и брутално да бъде поразена дадена философска система, както и да се 'окастрят' и 'орежат' философските понятия (с кроманьонска брадва, моторна резачка или направо с тежък къртач), да се изкриви до неузнаваемост всяка концептуализация - пак от една страна остава "нещо", което би могло да изглежда и сравнително сносно, от друга страна за един наистина философски поглед е напълно във възможностите да реконструира общите очертания на системата в нейния оригинален вид. Това е изумително: изглежда сякаш философското има същата способност да се саморегенерира както го прави и биологичното!!!
Искам да кажа, че през разни епохи философията е била кълчена, преиначавана, деформирана по всевъзможни начини, но колосалната съдържателност, която е във философските системи никога не е угасвала.

Така стигаме до две полярни състояния на философията.
Философията може да бъде минимизирана и свивана чрез ограничения, редукции, частично затъмняване докато се "отстрани излишното" - и интересното е че колкото и бездарно да го направим (за разлика например от случая със скулптурата), съдържанията са толкова богати, че пак ще остане нещо, накрая все ще се получи "някаквост".
А философията можеда бъде и философски фантазирана: значенията стават по-дълбоки, изплуват очертанията на нови равнища в дълбините, вертикалите се разтягат до немислимост, мащабът нараства...