Веско, здравей!
Вече казах, че не искам да се меся в дискусията и то не защото не е интересна. Ще направя само набързо някои бележки - общи и по написаното от теб.
Мисля, че подходът, който предлагаш при разсъжденията по темата е малко школски, в този смисъл, че не може да се види някаква феноменална основа, на която осмислянето да стъпи. В никакъв случай не целя да принизя предложените разсъждения, защото от тях си личи работата на мисълта, положеният труд, а това, както и на други места съм споменавал, винаги заслужава уважение. Имам предвид, че на този подход му липсва предмет, или по-скоро за предмет се обявява самата методология. Затова направих бележката за Хегел - при него, както и при Кант, Хусерл, Хайдегер и пр. философстването има конкретен предмет, комуто методът "кореспондира", без да го замества. Че и за Хегел това е така, става ясно при вземането под внимание на теологическия контекст, от който самата теоретична конструкция израства (Лекции по философия на религията, Естетика). Обратно, изразената от теб позиция за субектния подход, която има стремежа за "преодоляване" на Хегел (както ти самият се изразяваш), е par excellence методология, която разтваря предметите, конструира ги умозрително, валидизира ги, придава им едно или друго съдържание. В това няма нищо лошо, ако се прави за упражнение (както във всяко философско или не разсъждаване), но дали подобно занимание би могло да се оцени като същинска изследователска работа? Пак казвам, оставяйки настрана всяко лично докачане/ заяждане, това поражда у мен усещането за школска (образователна) постановка, за привилегироване на логическата правилност за сметка на значимостта и феноменалната конкретност. Ти ще ме поправиш, ако не съм успял да схвана предлагания подход както трябва (и тук не става въпрос за допълнетилни изяснения, понеже добре разбирам написаното от теб, както и неговите предимства, да речем спрямо един натуралистичен подход, затънал в наличността; питам за приносността спрямо други съвременни философски подходи). Т.е., ако това е изследователски подход, кой е собственият му предмет и каква е неговата специфика, битие?
Оттук и някои несъгласия по отношение на адекватността на "преодоляването" на Хегел (без да го правя тема). Значи ти считаш, че в самобитието на духа (Хегел) липсва собствена другост (и затова няма в собствен смисъл природа), както и станало самобитие (изкуствено създаденото, артефактичност). Мисля, че за Хегел подобно затваряне е оправдано, понеже (ако приемем, че горната постановка е изобщо вътрешно консистентна) в противен случай това означава поли-архичност, оспорване на началстването на логоса - Слово, идолопоклонничество. Не случайно Хегел прави извода за приоритета на Логосната култура, на основата на припокриването между култура (цивилизация), логос (християнската доктрина и ценности) и телос (движението на световната история). В този смисъл Хегел е по-силен сторонник на артефактичността (станалото, опосреденото самобитие на духа), от това, което ти предлагаш. Точно защото при него няма конверсия в отношението непосредствено самобитие на духа - природа/ другост - артефактичност. А няма, защото философската му конструкция има еднозначен предмет - духа, понятийната реконструкция на логосното самосъзнаване (християнската духовност). Това, че ти предлагаш инверсия в отношението, е отдалечаване от Хегел (ти го наричаш "преодоляване", така да е), понеже предполага логицизаране, т.е. денонсиране на съдържанието. Оттук и школският привкус, и невъзможността за достъп и разкриване на феноменалните съдържания.
По-важното, обаче, някои конкретни неточности, струва ми се, като следствие от общата ориентация. Значи, според теб, имаме следните основни категориални модуси:
- съществуващо/ налично/ обектно
- разумно/ субектно
- природно
- изкуствено/ артефактично
и казваш, че съществуващото не може да се "оприродности" (къде ги намирате тия термини, бе?). Но същевременно казваш, че един ден може да се научим да "правим" слънца, т.е. възможно е да има и естествено Слънце. Значи тук сам даваш пример за "оприродностяване" на съществуващото. Но ако отговориш, че това го правим "ние, разумните", тогава ще излезе, че визираните съдържания нямат собствено битие, а са само познавателни конструкции на едно "разумно" съзнание, т.е. по-зле от това няма как да бъде. Васко, от своя страна, също е фиксирал посочените трудности: "Може ли да се получи природа, която да не е била съществуваща?"
Втората трудност, която се създава, е в различаването на природното от артефактичното. Ти казваш: "Така (когато вече сме се научили да "получаваме съществуването на дадена реалност и като изкуствена" - б.м., Г.А.) Земята има природни (естествени) спътници." Добре, ама тогава как ще отличаваме естествените спътници от създадените, естествените слънца от изкуствените. Значи в момента, в който сме се научли да правим (изкуствени) спътници, разбираме, че всички спътници са артефакти и разликата с естествените е само в опита (видимостта) - това, че Луната е много голяма, за да сме я направили, че не е от метал и платки. Можеш ли понятийно да отличиш естествения спътник от изкуствения? Иначе казано - откъде знаем, че Луната не е изкуствен спътник, след като ние сме тези, които "правим/ получаваме" нещата?
Разбира се, ще се радвам да се окаже, че не съм прав, т.е. посочените противоречия да са само плод на мое неразбиране :) , както и изказаните съображения да се приемат позитивно (както са написани) в интерес на дискусията (и не като заяждане).
Поздрави, Жоро Ангелов
P.S. Абе един философ, за който говорим, е писал нещо за "варварска терминология". Що за термини са това "правене", "получаване" (на реалност), "оприродности", "своест-та", "себесност-та"?! Струва ми се, че е добре да се поработи в тази посока. Ясно е, че при Хегел такива термини няма, някой друг ползва ли ги, или са само инструменти за по-неформална обстановка?