Re: ПРЕПИРНЯТА ЗА БАН

Всъщност не съм имал намерение да защитавам Васил Проданов. Ако си смените директора, може да е за добро. Не съм достатъчно наясно, за да съдя.
Само да не смятаме, че нещата ще се оправят, щом лошите бъдат наказани. Проблемът не е в един или друг директор, а в "социалистическия начин на живот".
"Приложната и експериментална философия" също ми прилича на социализъм. Да кажем, на комсомолска дейност. Като комсомолци си учехме или си живеехме живота, но като дойдеше отчетно-изборно събрание, намирахме начин да отчетем страшно много дейност. Представям си, че "приложна и експериментална философия" звучи прекрасно в ушите на някакви ръководства: не са дармоеди тези във философския институт, те дават продукт. А аз лично бих намерил начин под този лозунг да си правя, каквото душата ми иска.

Трябва да кажа, че съм изключително съгласен с Константин тук. Директорчето и кликата са много добри в отчитането. Което не означава, че някой хора (включително и нескромно тук да включа и себе си :)) не са вършили някаква работа и работата им не е била натискана. Кристалните примери са с точковата таблица, която май ще се окаже основа на новата атестация в ИФИ. Гответе се за ченгеджийската метла, колеги! Не се шегувам. Вече има списъчета с хора, които ще бъдат изхвърлени от института като между тях има и млади хора.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Нито един от институтите на Българска академия на науките няма да бъде закриван или сливан. Независимо от решенията на самите учени за преструктуриране.

Планът за оздравяване на БАН вече е разработен от управляващите и се очаква в близко време да бъде обявен от просветното ведомство, научи “Труд”. В него е записано, че всички имоти, които стопанисва академията, ще бъдат публична държавна собственост, без право върху тях да се строи каквото и да е извън научна инфраструктура. С други думи, няма да може да се вдигне нов мол в академичното градче на софийския бул. “Цариградско шосе”.

Това, което ще се закрие обаче, е Централното управление на БАН. Или всички началници там ще се разделят с досегашните си постове. Академиците, които са около 70, ще придобият специален статут. Дали те ще бъдат обединени в общ съвет, който да измисля стратегии при нужда и в различни области, или нещо друго - още не е ясно.

Самите институти, след като получат самостоятелност, по принуда ще се преструктурират. Защото те ще трябва да разчитат не само на държавната субсидия, а на приходите от собствената си работа. По този начин ще стане възможно да се обединяват отделни научни колективи с вузовски структури по отделен проект.

Точният механизъм за работата на различните научни звена ще бъде надлежно описан. А рецептата се очаква да даде германския институт “Макс Планк” по идея на просветния министър Сергей Игнатов. Очаква се екипът от Германия да дойде у нас и да направи реформата.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=467921

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

М-да-ааа... Може и да се окаже, че чичо ви Хераклит въобще не е толкова наивен човек, както личи от повечето му ексцентрични постове, точно напротив - човекът е много светнат и дълбоко проницателен. Приятно е да си спомня как преди около година тук представих прогнозата, че в БАН няма да има съкращения. Тогава въпросът беше актуален, но за времето си все още не се предусещаше психозата около т.нар. световна криза и хистерично констатираният факт от зимата, че в бюджета няма пари.

Това се намира в тема < Точките в ИФИ на БАН >, стр.7, пост # 94, 16.02.2009 г.

От друга страна, политическите сили - всички, независимо от партията - ще останат непреклонни и ще запазят непоколебимост - пак няма да предприемат тези съкращения, в този мащаб, за които апелира ЕС. По-скоро ще спрат следващия реактор в Козлодуй, отколкото "да пуснат канарчето на свобода". БАН и университетите, противно на логиката, ще останат извън всякакъв икономически принципи - като вид естетическо притежание, толкова безполезно, колкото да отглеждаш "канарче"; безполезна естетика - да, но не и - безсмислена, именно защото е вид лукс.
От трета страна, общото западноевропейско научно пространство вече е преструктурирано в логиките на Болонския процес и е факт - действат икономически принципи, сега за сега, въпреки драмите, отчитаните ефекти са положителни и дори надхвърлят очакванията, но - обърнете внимание - само в частта 'образование'. В частта 'научни изследвания', в глобален план резултатите са трагични на фона на огромното финансиране, въпреки някои откровени опити за безпардонна фалшификация. Ако свържем тази тенденция с България струва ми се, че в бъдеще ще повлияе благоприятно положението на "канарчето", тъй като има елемент на така да се каже нещо като чувство на такт: ако мога така да се изразя образно, малко вероятно ми се струва след като ловецът не е отстрелял нищо в гората, връщайки се с празни ръце да нахлуе в стаята и да опре двуцевката в кафеза пред ококорения поглед на "канарчето", което тъкмо е приключило кротко с похапването... някак не върви, ама... не върви и това е.
Впрочем констипацията, която настъпи, общо погледнато, в западноевропейската научно-изследователска практика произтича от една фундаментална грешка, заложена още в стратегията на Болонския процес, но... как да им го кажеш.

*    "канарчето" е БАН
**  "кафеза" е макрорамката на бюджета, независимо какъв - такъв какъвто е.

Сигурно се питате, как ми хрумна да го отбележа и защо? Много ясно - за да се самоизтъкна.
Другата причина е ехо от реплика към Момчето. Тъй като безкрайно симпатизирам на всяка платонична нагласа бих искал да споделя с Момчето една своя отдавнашна констатация. Каква е разликата между утопия и методологически обоснована прогноза? Ясно каква - аз самият съм бил свидетел на искреният и чистосърдечен смях на по-старите партийци, които трезво и с реализъм си спомнят как през бригадирското движение например при днешния кв. Младост се е копало за плавателен канал и как цяла София е щяла да бъде опасана от каскади водни акведукти и да стане с плавателни канали както Венеция и фонтани като в градините на Версай. Идеята е била по-грандиозна и по-абсурдна отколкото можете да си представите. Част от водата е трябвало да идва от Рила, но основното количество е щяло да идва по "големия обръч" - това е тръбопровод от Черно море до София, от там към Дунава и - обратно пак в морето. На пръв поглед изглежда като перпетуум мобиле, но - не е. Очаквало се е с развитието на науката да се открие начин солената морска вода да се превръща в сладководна и цялото това мега-нещо е трябвало да представлява всъщност една огромна напоителна система, която кръгово обикаля страната и е предназначена да снабдява с напоителна вода земеделските райони; крайната цел е била да се произвеждат невероятни количества храна. Ето това е утопия.
А какво е прогноза? Какво е да виждаш в бъдещето?

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Мисля че това е един от най-съществените проблеми на съвременното българско общество: едно несъстоятелно и дементирало общество, в което като че ли никой не се пита: какво ще стане 'утре', как ще изглежда това 'утре'? В България бъка от планове и проекти за 'утре', независимо дали са действително издържани стратегии или просто утопии. Но никъде не виждам сериозен прогностичен поглед в бъдещето. Това означава - коректно и надлежно събрани емпирични данни (фактите са точно такива, каквито са), метод (не е да си лапнеш пръста и да го вдигнеш наслюнчен за да усетиш по-добре вятъра, а логическа система, която трябва да покажеш как я прилагаш), изследователска практика.

Да вземем за пример последните години. Свидетели сме на протичането на чудовищно мащабни процеси. Например скокът на цените на жилищата - в пъти, за няколко години. Сега сме свидетели на тотален срив на цените на жилищата - пак в пъти. Как не се намери един социолог, който да предвиди това, да излезе в медиите, да каже: така и така, така и така. Започва да се тръби когато вече са наяве достатъчно много индикации. Ами това не е ли същото както ако капитан на кораб забележи дупки в трюма да ги приеме за индикации и от това да направи гениалното умозаключение: потъваме, такъв капитан е идиот, на негово място спокойно може да поставите който и да е клошар от улицата, разлика няма да има. Цинизмът и лишеността от дарования, арогантната посредственост на шепа медийни интелектуалци, които гледат едновременно лукаво и пасивно, сякаш не вярват до край че са се изпедепцали до медийните прожектори е т.нар. аналитичен разум на нацията и дори още по-гръмко: понякога будната съвест на нацията... само понякога. Представяте ли си?!
И така, да формулирам въпроса: има ли там някъде из БАН поне някой, който може да се ангажира с някаква, каквато и да е прогноза за бъдещето на институцията? Имам предвид някой по високите равнища, не директор на институт, а по-нагоре. Бъдещето не е нито параноидна фикция, като въображаема реалност, нито е ослепително ярко като слънцето та чак да не можеш да гледаш в него, още по-малко е черна непрогледна тъмнина, в която нищо не може да се види. В цялата тази суматоха от намерения и развълнувана глъч някой непосредствено близо до върха на пирамидата дава ли си сметка за разликата между стратегия за реформа и прогноза?

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Ей, за пръв път Хераклите те харесах. С пълното съзнание, че това няма да те поласкае допълнително. Формулировката на проблема/въпроса е част от неговото решение. Моето скромно мнение е следното: Не! Никой от "управляващите" в БАН не се интересува от стратегии - това за тях е многоо сложно, а и не ги интересува. Аз бих преформулирал темата за БАН така- "батака в БАНята"- все едни и същи теляци.....

22 (edited by Хераклит 05.05.2010г. 03:39:43)

Благодаря - наистина се поласках, даже в душата ми трепна и сантиментална струнка, която продължава да отзвучава приятно. И тъй като за сега изчаквам да ме споходи подходящо настроение за едно кратко писане върху Аристотел по тема < Свободната воля с/у Звездите > във връзка с тамошното ми изложение и една препратка към елейската школа - бих ти предложил 2 диалектически логически фигури.

Първата е т.нар. "отрицателна диалектика": не систематично доказване (извеждане) на твърдение, а доказване чрез отрицание на неговото обратно, това е изобретение на елейците. Логическата структура на: < Ей, за пръв път Хераклите те харесах. > е отрицателна диалектика, тъй като твърдението касае конкретно 383-я ми пост. Което означава, че в продължение на 382 поста (с един по-малко) ти не си ме харесвал.
Втората диалектическа фигура е следната мисъл.
Кое е най-неточното отражение и едновременно с това отражението - което придава многоплановост, многомерност, многовариантност на образа, т.е. произвежда богатството на света? Човешките очи, по-точно погледа. На света няма очи, няма поглед в който да се огледаш напълно реално, ясно 1:1, такова пълно отражение на самия себе си можеш да видиш само в погледа на Бог (според религията). Следователно това което виждаме в мненията и преценките на другите за себе си не е истинското 'себе си', да не говорим, че отражението в повечето случаи изобщо не е реално, а виждаме само аспект, проекция на самите себе си. Тази игра на отражения, наблюдението на образите в огледалата е голяма забава, но диалектически погледнато носи и немалко истина, защото както се знае простият механичен сбор не може да даде общото цяло. По-скоро е като в новия филм за Индиана Джоунс: изображенията се налагат, интегрират едно върху друго докато се получи цялостен 3D образ. Така вече аспектите или страните на цялото от "снимки", които подлежат на формално-логическо сравняване или сумиране се превръщат в моменти на цялостта и тя заприличва на нещо движещо се: движещо се в определена посока и със свой смисъл. Затова беше благодарността ми вначалото: навремето и в мен живееше този революционен патос, порив към истината и стремеж зад фасадната кухина да прозра нещо реално, нормално и истинно. От известно време си мисля, че е поизбледнял, като старо огледало в селска къща - потъмняло, с дебел слой прах отгоре, но ето че понякога реплики като тази все пак ми напомнят, че този момент от цялото все пак може да образува аспект на така наречената ми личност... Затова беше благодарността, наистина се трогнах.

чета:  "Проектът предвижда ликвидиране на общото ръководство на институтите в лицето на централното управление на БАН и преминаването им като второстепенни разпоредители към отделни министерства."
и се опитвам  да си представя разпределянето на институтите; а може да се организра и тото (6от49):
-молекулярна биология -> агроминистерството
-тракология, кирил&методия -> мво на туризма
-математика -> мво на финансите
-психология->мво на вътрешните работи
-космически изследвания ->мво на външните работи
-философия -> мво на младежта и спорта

Към Фреге -  знаеш ли кога и по-важното-кой е причислил/зачислил Философията в България към т.нар "Обществени науки", а не към "Хуманитарите"?

Да не е Оскар Уайлд? Или някой негов приятел от България по това време, с който си е кореспондирал?
Младежта и спорта нима са обществени науки. Министерството на образованието е добре да приюти филолозите, според мен.

ako някой все още се вълнува за Бан:

http://www.kultura.bg/bg/article/view/17087

видимо има идея Бан бъде превърната в държавна агенция управлявана от политически назначен управител и Сенат с декоративна функция

Май вече официално няма ИФИ, както и секции. Нали правилно съм разбрал?

Няма. Има ИИОЗ (Институт за изследване обществата и знанието). Тепърва ще има атестация, която ще реши кой от нас си отива, после ще има направления, които няма да бъдат еднакви със секциите. Остава избор на директор и секви други административни неща. Чуват се едни 30% съкращения. Младите хора се атестират само помежду си доколкото разбирам.

www.sofiafilm.com