Re: Лекция на тема "Парадоксът на Симпсън"
knb wrote:2. Откъде да се научиш на нещо? Като няма кой да те научи, т.е. като никой не идва да ти преподава или ти пише оценки без да си му ходил в часа-сядаш и четеш. Като прочетеш 10-15 книги на 3-4 езика по дадена тема и вече имаш представа-много по-добра от на оня дето уж трябвало да ти преподава (след средата 2-ри курс в Университета аз лично вече нямах от кого да науча нещо от моите преподаватели по простата причина че бях чел повече от тях-затова веднага минах на индивидуален план и само се явявах на изпити).
knb, прощавай, ама не ти вярвам някак си, че си бил чел повече от: Жоро Каприев за средновековната философия (втори курс), от Сивилов по гносеология (3 курс), от Христо Тодоров по съвременна философия (5 курс), от Стилиян Йотов, от Иван Колев, от Иван Стефанов (4 курс). Освен това фактът, че пропускаш в мнението си наличието на концептуалисти и визионери сред преподавателите по философия, явно говори, че си един обикновен зубрач, който чака някой да му продиктува какво да си запише в подвързаната тетрадка по съответния предмет - една за работа в клас за лекциите и една за упражненията. И трета за домашна работа. Аре малко по-полека с напъните да оправдаеш собственото си невежество и мързел, моля те!
Ако искаш-да отворим отделна тема какво е чел knb като студент? :D и какво не е чел?
Не случайно писах че съм минал на индивидуален план след втората половина на 2-ри курс...тогава вече бяхме привършили антична и средновековна философия (ако това ще те успокои-не съм чел например "Закони" на Платон, както не съм чел и "За частите на животните", както и "Метеорология" от Аристотел-всъщност, може да са и от Псевдо-Аристотел...) що се отнася до Ц.Б. и Г.К. (но антична и средновековна философия-о!Ужас! :o не намирам за особено релевантни-не ме интересуват теми като нощта в Средновековието и онтологичното доказателство на Анселм...) От Любен Сивилов съвсем нищо не съм научил, ако това те вълнува. От много други (за А. Андонов се сещам веднага) също нищо не съм научил. Ст. Й. и И. К. не са ми преподавали (може би-за добро). За И. Стефанов мога да кажа само хубави неща, както и за Хр. Тодоров-и за двамата в предимно личен план-но не съм чел изчерпателно книгите им (първият поне имаше 2-3 публикувани, вторият-нещо ми се губи като монографии), сори. И двамата са на прилично за България ниво (и съвсем посредствено за света), но ако искаш да научиш немска класическа философия (съмнително начинание като мотив), по-добре чети оригиналните автори в оригинал, не популярни преразкази в стил "Исак Паси". В 3-ти 4-ти курс се занимавах предимно с феноменология и с руска религозна философия-нали се сещаш че след като съм изчел целия наличен Хусерл и Хайдегер от Народната Библиотека и от другите библиотеки (Гьоте Институт, Университетска Библиотека, Австрийска Библиотека) плюс че съм си купувал книгите им от Германия, съм могъл спокойно да мина и без лекциите на тоя и оня в СУ по темата? В 5-ти курс се занимавах със съвременни автори (примерно-Попър и Хабермас) и специализирано с Кант (коментари на Мартин, Хаймзьот, Праус, Леман, Коен, Касирер, Паулсен и пр.)-пак така. Ако нещо не ме разбра, кажи. Но тия неща отдавна не са ми тръпка, както казва синът ми-тийнейджър...
Само не ми стана ясно какво имаш предвид под концептуалисти (?) и визионери (??) във ФФ на СУ-би ли споменал 1-2 имена, че такива ми "бягат"? Може би имаш предвид някакви неизвестни на мен хора там с теории от ранга на Леви-Строс или с прозрения като на Флоренски или Соловьов?