Rumburak wrote:Т.е. ако на Вас Ви е приятно, аз искам да доразвиете това за "етажът и лабиринта".
Интересно ми е: Защо? се оказвате на един етаж. Как може да излезете или изкачите от него? Като го направите, какво ще има на следващия (забележете)- което да го разграничи (почти вдъхнови) от предходния?
Аз не казах въпросът, който ме отвежда на този "етаж" от метафората с лабиринта. Така зададеният въпрос, както си го задавам, няма до къде другаде да ме отведе, освен точно до това "място", аз си задавам и други въпроси, които ме отвеждат на други "места".
Тук темата е: какъв е генезисът на Европейската цивилизация, но не това е въпросът, който си задавам. Аз съм убеден, че има поне няколко различни модели, които разгледани само в едновременност биха могли да дадат някакъв израз на механизмите на зараждане.
В модела, който предлагам (темата е преходът от религии на Тотема към религия на Спасението) ме интересува жизнената драма на Сократ, духовното напрежение, трагизмът, който няма решение. Решение - няма (такова е определението за трагедия), но има изход - да се разруши света и зад отломките да се съзрат очертанията на чистите линии на битието... И така да се живее един живот, прекаран в съзерцание и търсене на истината зад привидностите.
Според мен разбирането на Тотема от Сократ е било същото, каквото е и днешното разбиране, това са неща, които се чувстват и се преживяват, а думите и термините с които биха могли да бъдат изразени са най-различни, също както и парадигмите, в които могат да се мислят. Това е все едно, защото отдолу, в дълбочина съдържанието се запазва и то е едно и също.
Впрочем скоро ще излезе ново издание на "Тотем и табу" на Фройд - препоръчвам Ви го. Както може би знаете от няколко години в Европа тече мощна кампания за нещо като "връщане към класиците" на психоанализата и по тази причина Тони от Критика и хуманизъм успя да брулне едно добро външно финансиране за превод на 5-те случая на Фройд, което по-късно щедро беше подкрепено и с финансиране на "Тотем и табу".
* Всъщност многоуважаваният от мен Методиус може и леко да се разочарова, но точно това е което правя в момента: упражнявам се самоцелно в нещо като психоанализа, опитвайки да приложа това четиво и няколко други подобни към анализа на личността на Сократ и преходът от Античност към Средновековие. Както се казва сухо, делово, принципиално - толкова експертен подход, че - не е реално, просто.
< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >