де-жа-вю с един потребител qze
подозирате ли ме в нещо? не вярвам да си приличаме чак толкова.
Може полуглухият Бетовен да има нещо повече от слух, но произведенията му няма как да се оценят от глухи хора.
това е вярно, но то не ми противоречи. признавам, че изкуството няма как да се прецени, без да бъде възприето чрез сетивата, но казвам, че това възприемане не изчерпва преценяването; към него се прибавят още процеси, в които именно се състои действителното преценяване, възприемането е само отварянето на портите за идеята, а не схващането й.
че съм по-красива от ... последната жена, която сте сметнал за красива
подозирам, че тук ще ме попитате каква пък е разликата, но аз мисля, че преценяването на красотата на хората не бива да се приравнява с преценяването красотата - и не само красотата, а и стойността - на изкуството. в красотата на хората се намира само една приятност, едно очакване за задоволство, вълнение, докато в изкуството се преценява - мисля засега - красотата, предизвиквана от схващането на естетически идеи. впрочем е уместно да се спомене, че естетическа идея разбирам като това, което позволява да се достигнат други идеи, а не което предоставя една определена и завършена идея.
какво да ви кажа? Аз не претендирам да са ми много обективни вкусовете.
това не е от значение; аз не принуждавам вашите вкусове към обективност, нито твърдя, че те са обективни. предполагам само чрез обмисляне, а не чрез вкус, може да се установи кое изкуство притежава обективна стойност, независимо от вкусовите предпочитания. струва ми се, че обективната стойност трябва да противоречи на предпочитанията; това изглежда учудващо, но мисля, че възприемането на обективната стойност като предпочитана изисква определено ниво на способност за схващане и разбиране, задълбочаване в нещата, и ако това ниво е налично в човека, тогава предпочитанията ще съвпадат с обективната стойност; но е понятно, че такова състояние се среща у малко хора.
Можеш да проследяваш стъпките на едно математическо доказателство, а можеш и да го преживяваш като елегантно.
струва ми се, че трябва да е възможно да се установи обективното основание това доказателство да се счита за елегантно. както в случая по горе с предпочитанията : ти ще го преживяваш като елегантно, а друг не; но може би това се дължи на неспособността на другия да схване неговата елегантност, а не на някаква съкровена индивидуалност.
един опит за обяснение : чувството, предизвикано от въздействието на един предмет не е обективно, защото не се намира в предмета; но това чувство, което е предизвикано от въздействието на предмета върху самата човешка природа, а не върху отклонението на индивида от нея, трябва да се счита за обективно, по същия начин, както се признава, че топлината не се намира в предметите, но все пак е обективна. няма спор дали едно нещо е топло или не. спорът по отношение на изкуството се дължи на по голямата сложност на идеите, от които е съставено.
снобизмът: харесвам го, защото има всички белези на един истински Шагал, а не защото стига до мен в моята ситуация.
обективността, за която говоря е по скоро "не го харесвам, но признавам, че е превъзхожда другото, което харесвам", не защото "има белези на истински шагал", но защото "има белези на истински съдържателно изкуство".
бидейки "око без поглед" (Ницше)
аз си мисля именно, че този поглед трябва да се обективизира. това не означава - да предупредя - да се изсуши, да се напради еднообразно, а да се разбере чрез идеите си, а не чрез индивидуалните предпочитания. когато се говори за вкус на манджа нека бъде субективен, това е само една приятност, но когато говорим за стойност нещата са други. "всеки си има вкус" и "класическата музика е по стойностна от кючека" са несъвместими твърдение, или едното е вярно или другото. не изключвам нечия философска склонност да се усъмни във второто твърдение, но това ще бъде само едно самоцелно усъмняване, не основателно.
съгласно феноменолозите; съгласно екзистенциалистите...
а съгласно теб?
онова, което тази картина показва и предоставя за осмисляне като "факт" за човека и света, откъм тяхната автентичност, е не по-малко "обективно", от това, което ни казва науката
аз не се противопоставям на това; не изисквам от изкуството да бъде обективно като познавателна дейност към света, както ленин изискваше. твърдя само, че субективното преценяване на субективното отражение на света в изкуството трябва да стане обективно преценяване, тъй като едно субективно отражение съдържа едни идеи, друго - по сложни, по съдържателни, по задълбочени и естетически или както ви харесва, идеи. едното е по-, а другото - по-по-най. за мен това е ясно от само себе си, но ми се ще да имах и аргументи.