Re: .

У мен мантрата "морал в политиката" избуя в цялата си нелепост. И ето че в последна сметка политическото е най-често израз на човешка “воля за власт” (да, това е терминът), т. е. за тщестлавие, самодоволство, притежание и пр. - стремеж (безумно-авантюристичен или планомерно-последователен) да седнеш и “векуваш” на трона на една посредствена, абсолютистка упорядъчност... И току бях импулсиран да обявя любимия си автор, Ницше, за суетно озлобен кресльо на посредствеността и да изхвърля от главата си и от рафтовете си всичките му книги. Ницше, който сякаш обявява Христовата любов за твърде човешка. Ницше, който като че ли е петимен да подвежда едни фанатично възгордяващи се дребни душици. Както се и сбъдна... Твърде, твърде рядко политическото е било всъщност... “воля към мощ”. “Der Wille zur Macht” – “волята към мощ”: автентичният, нежели терминологичният превод; и не само превод, но и схващане... Политическото като иманентно състояние към растеж. Да, политическото като социална сърцевина на творческия порив, любовта. И политическото като равностойната по индивидуална сила алтернатива относно личността. Та това помоему е истинският Ницше: “стройте къщите си в склоновете на Везувий”... Хуманистите едва ли биха приели възгледа на една неблагоговееща към героизма и саможертвата “политическа естетика” – макар един по-скоро романтично-историографски, отколкото утопичен възглед: да се възхищаваш не на Сократ, а на (ученика му) Алкивиад. Но най-недостижимите от тях допускат в своите текстове и дори провокират към един подобен възглед, един подобен прочит, едно подобно “неразбиращо разбиране”.

Философското величие на Сократ. - Зачитайки се в "Успоредни животописи" на Плутарх, главата за Алкивиад, ми хрумна следното: Сократ е бил велик учител по себеконтрол на прекрасния и даровит юноша Алкивиад. И ето в какво е бил смисълът от Сократ - и въобще смисълът от учителстването. Но Сократ има и друго величие, епохално, философско: еманципира ли се учителството спрямо военоначалническото, политическото, дипломатическото дарование - еманципира ли се в общочовешко нравоучителство и - в съответствие - упадне ли пък споменататото дарование, упадне ли в Александър-Македонщина, военщина, империализъм, идеокрация, то... виждаме как всичко това довежда при възвишения свят на "хубавата" музика на Платон и всеобщото "познание" на Аристотел... Но край на "хубавата" музика, казвам аз - край и на романтическия болнав блян по еманципацията на артиста, край, значи, и на хубавата музика. Край на илюзорния смисъл! И нека живее безсмислието, нека живее инатът да се въпреки учиш: сетното убежище на Дионисий както от ниската, тъй и от високата посредственост!... И мисля, че Сократ е разбирал накъде вървят нещата. Сократ е Философът. Разбрал е иронията му - колко века по-късно? - Киркегор, разбрал я е и Ницше.

63 (edited by Хераклит 31.12.2010г. 03:30:21)

Е, да си позволя и аз едно лирическо отклонение. Предпочитам да обсъждам темата без тема в монологична форма, нежели да се самозабавлявам и посмешавам като добър клакьор, ръкоплещещ на всяко възникнало Методиусово настроение по силата на добре утвърденото правило: Методиус има настроения, останалите имаме реакции.
Та когато иде реч за съдържателната страна на нещата наистина предпочитам сам да си говоря, доставя ми удоволствие да си говоря сам (не всеки диалог е като секса, да не забравяме и несправедливо пренебрегваните предимства на "мастурбацията" /това е популярен израз, въпреки че по-правилно в случая е да се нарича 'онанизъм' - от бог Онан, което няма нищо общо с банално известната чекия/. Особеност на онанизма, т.е. на Онановото начало, в отличие от Дионисиевото начало е че пак има двама партньори, удоволствието е същото, но - от това нищо не следва, та може и да не е същото). Тази ми нагласа е инспирирана (почерпих вдъхновение) от Ницше - по някакъв извратен начин ме забавлява Ницшеанската нагласа:
разрушавайки създаденото и без да създаваш - да правиш нещата.
Впрочем, не знаех, че Ницше ти е чак толкова любим автор, ако знаех нямаше да си позволя толкова фриволни изказвания, щях да се въздържа до рамките на добрия тон, за което се извинявам.

Нещата за които говорим се наричат с думата - Тотем. Ницше не е нищо друго от едно много добро изложение, представяне на Тотема. Това са неговите идеи, това е източникът. Затова Ницше е полярната противоположност на Буда, Сократ, Христос (от това произтича моята непоносимост към Ницше).

Пагубно за Тотема е ето това:
Буда: Покоят на блаженството зад предела, отвъд мъдростта - от там гледано всичко е практика: безмерно уважение и сияеща усмивка към стойността на крайните, единични неща в света.
Сократ: Красотата на единичните неща е съзерцание на тяхната озареност от блясъка на Битието зад тях.
Христос: Бог е Любов - любов към творението и най-дълбока същност на творението.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Битието на единичното е в иманенцията на ината - нейната модална противоположност е дарованието.

Нужник

Тромпет надух и ме презряхте -
изходил бях се в пустошта...
Отколешен, изтърколих
тегобата на житието
напосред макови поля,
гълчава сбрал за зли гърла
и зли мухи.

И ливнаха се - зли - устите
да хилят се на вси страни
и да гълголят ядовити,
устроиха си пир - с мухите.
И плюха се.
Вестих се в прилив -
нищожна лодчица съм, тъй
оставен на вълните.

И няма как да й друго,
че освен, нали,
обезгазен, аз по масур-пролука
издъно да увличам пясък
и себе си след себе си да всмуквам
по смерча към небесния лазур.

Упорството ми бродеше -
през нефтени блата,
сълзите ми ръмяха,
киселинни вади
стичаха се в дирите ми,
огнени цветя,
кълнящи от взриватели,
о, в телени огради вплитаха снага.

И всяка моя стъпка бе окоп,
а погледът ми - амбразура.
В сърцето ми, приятели,
сте гроб до гроб,
а вий, жени,
сте ми през...

Methodius

Та, това за което изразих собствения си възглед... Методиус, ти си философ от европейски мащаб, на светлинни години над равнището на школската философия... която пък и по тези географски ширини е така школувана, че и до днес се любувам в книжката си на двойките и скъсаните ми изпити от някои мастити български философи.
Това за което говоря тук - и не смятам да обсъждам с теб - е нещо което разбирам и мога да опиша, но - не го чувствам, няма начин да го преживея. Точно за същото говориш и ти, с тази разлика, че ти го изживяваш и думите ти имат по-голяма стойност отколкото... дори самият ти предполагаш. Всъщност трябва ти съвсем малко интелект, ти разбира се имаш повече от достатъчно - ако се запази изживяването - за да станеш следващият мислител в традицията на Ницше и Киркегор.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

А ето от къде тази традиция се разклонява.

Това е предметът на изображение - душата, поставена в центърът на безкрайността на Битието. Центърът и смисълът на нещата. Да спасиш своята душа, възнасяйки същността й в Абсолюта или обратно - да я изгубиш в бездните, пропадайки надолу като сипещи се и разпадащи се отломки докато и последната искра на същността изтлее и безвъзвратно угасне - това е въпросът на Сократ в измеренията на философията, това е въпросът на Христос в измеренията на религията.

В Древния Рим душата общо взето не е особено ценена. Тя е била смятана за нещо крехко, ефирно, чувствено. Там са ценили здравината на бронята и твърдостта на юмрука, а на определени равнища в душевният и чувствено-мисловен свят на човека се е гледало с пренебрежение и онова недоверие, което произтича от объркването на едно неразбиране. Ако има нещо, което им е било недостъпно - това е чистата в прозрачност на сълзата, в която се отразява Вселената.

Казано по друг начин, римляните повече са се впечатлявали от виталността (телесността) в гледката отдолу нагоре: например очертанието на прасците над кожените сандали и ръба на туниката на военачалника, пред когото си приведен и коленичил, или мирисът на пот под мищниците на воинът, надвесен над теб в мига когато енергично те промушва, ето това отдолу нагоре истински ги е впечатлявало.
А не самовглъбеният поглед на философа или християнина, който отправил търсещ взор в нощното небе нагоре към звездите през сълзата в своите очи вижда техните отражения в душата си.

Така на границата между двете ери се разразява съдбоносният сблъсък в историята на Европа: сблъсъкът между меча и сълзата. Кой печели? Никой. Важното е че това се поставя като конфликт.
Той има своите постоянни решения и разклонения през вековете - чак до 19 в. Когато чрез Ницше и Киркегор мечът омеква до втечнеността на сълза, а сълзата се втвърдява до острие на меч.

68 (edited by Хераклит 22.01.2011г. 19:47:14)

Така според мен се ражда философията на живота, или екзистенциализмът, или както там още се нарича - като предпоследна реплика на духовните събития, разиграли се на границата между двете ери и съпътствали преходът от религии на Тотема към религия на Спасението.

Но, какво е Тотемът? Онова неунищожимо нещо, което философиите и религиите на Спасението все пак успяват да разрушат?

Разбира се Тотемът може да се разглежда най-напред като нещо външно. Като форма в социалния свят: най-общо това е форма на отношения или по-точно форма на позиции и диспозиции, структуриращи социалния свят. И се отнася към едно много далечно минало на съвременната цивилизация, например дълги хилядолетия преди Омир и Хезиод. До наши дни той се е съхранил в незначителна, почти никаква степен външно, независимо от въображението, с което ще направим каквито и да е разрези на съвременния социален свят за да го открием съхранен някъде между пластовете на социалното.

Тотемизмът се е запазил в много по-голяма степен като нещо вътрешно, във вътрешно психичните пространства на единицата, индивида. И представлява една дълбока структура, унаследена от древното минало в психичната организация на човекът от съвременността, един вид базисна "матрица" отвъд границите на съзнанието, в несъзнаваните механизми на самоорганизация на психичното. Тази древна унаследеност обаче в никакъв случай не означава, че в рамките на несъзнаваното психично тотемната структура заема едно пасивно наличие, като един вид атавизъм, подобно например на закърнелите органи, да речем опашната кост при човека. Тотемната структура не е атавизъм. Това е една от дълбоките и основни платформи на психична организация в несъзнаваното, без функциите на която съществено биха се видоизменили някои от базисните механизми на самоорганизация на психичното.

Тук може би трябва да се направи едно уточнение, което не касае моето изложение, но е добре да се каже. Външно-социално погледнато, разбира се тотемните форми се отнасят към много древен пласт в състоянието на обществото, историко-хронологически по-късно Тотемът е заменен, пак социално погледнато, от Култовете и Пророчествата и най-накрая, пак външно-социално неговото унищожение настъпва с религиите на Спасението. Но това се отнася само до външно-социалното, до символа на Тотема като верифицируема в своята външна определеност форма.
Но вътрешно-психологически, както казах, тотемизмът е психична структура.

Ако трябва да се направи кратък исторически преглед на колебанията на "Тотемният стълб" в отношението между външно-социалното и вътрешно-психологическото и да доближим тези две плоскости, аз бих казал, че Култът и Пророчеството съдържат явно външно-социално отрицание на Тотема и дискретно вътрешно-психологическо отрицание. Това означава, че Култът и Пророчеството не са точно опозиция на Тотема, а по-скоро алтернатива. Докато философиите и религиите на Спасението - които поставят човешката душа в центъра на Битието - са пълно и буквално, по всички линии и измерения отрицание на Тотема, не алтернатива, а - отрицание.

Ако пристъпим към по-строго философско (логическо) определяне на Тотема, това би ни отвело на по-фундаментално равнище, на което първоначално двата пласта: външно-социалният и вътрешно-психологическият почти се сливат, тъй като логическото, което се стреми към първоосновата задава такава степен на всеобщ(н)ост, която е едновременно валидна и за двата пласта. По отношение на това фундаментално равнище конкретизациите са нещо последващо, те са вторични моменти. Нека засега се опитаме да осветлим въпроса философски на това по-дълбоко равнище.

Накратко и с най-малко думи, аз бих казал, че:
Тотемът представлява чист празен механизъм.
Празно, затворено самодвижение в простото отношение на ХАРАКТЕР (качество) и ФУНКЦИЯ (свойство). Ето самият механизъм: качеството/характер произвежда (легитимира) свойството/функция и свойството/функция произвежда (легитимира) качеството/характер. Това е празното самоотношение на една затворена кръговост, нещо като зацикленост.

Това отвежда към следващия въпрос: какво е съдържанието на Тотема?
Строго философски погледнато, неговото съдържание представлява логиката на кръговото самоотношение между качество и свойство (характер и функция).
По-широко философски погледнато Тотемът едновременно и има, и няма съдържание: вътре в себе си - няма, той е празна безсъдържателна кухина, извън себе си - има, той бива отъждествяван с ефектите, които произвежда.

Как вътре в себе си няма съдържание? Приема се, че отвътре, в кухината стои магично, свръхестествено, трансцедентно, с една дума - недостъпно съдържание. Това е идентично на логическата форма: "има" нищо, но такава логическа форма е в парадоксална неустойчивост и автоматически се самоснема до самоотрицание (ето в един по-широк исторически и контекстуален план колко дълбоки са всъщност философските прозрения на елейците: те разсъждават именно върху въпроса може ли да "има" нищо).

Как извън себе си има съдържание? Извън себе си Тотемът произвежда огромна съдържателност, дори генерира цели структури. Характерът на Тотема (качество) е авторитарен и властови. Функцията на Тотема (свойство) е регулативна. Именно регулативната функция регулира позициите и диспозициите в социалния свят, като по този начин задава основната структура на социалния свят, или казано по друг начин: произвежда формите на социалното. Това което се вижда встрани от Тотема са външно произведените от него форми, а те - имат съдържание, което лесно може да бъде посочено. Именно това външно съдържание (то е едно и също с всички аспекти на социалния ред, към които се отнася Тотема) се приписва - обърнете внимание: приписва - на самия Тотем като негово вътрешно съдържание.
И механизмът добива разгърнатия вид:
Аавторитарният/властови характер произвежда (легитимира) регулативна функция (тя генерира външните форми на социалното). И регулативната функция (като вече осъдържателностена външна форма) произвежда (легитимира) авторитарният/властови характер на Тотема. Така още с първото "развъртане на механизма" той овъншностява съдържание с първата външна форма, която задава в социалното пространство и това объншностено съдържание се връща обратно към него, вече като приписано (имплицирано) съдържание.

71 (edited by Хераклит 04.02.2011г. 12:50:05)

Нека се концентрираме върху логическата форма на механизма на Тотема.
Този механизъм представлява затворен кръг на отношение между 2 неща (нека си ги представим така: едното - отляво, другото - отдясно с връзка посредата). Динамично е отношението (връзката). Статични са 2-те неща. Всяко от тях в отношението (на връзката) се определя чрез другото. В тази затворена форма на определение "чрез другото" тези две биха могли в празнотата взаимно да се дефинират теоретически в безкрайност от конкретизации. И в затворения кръг няма начин да се появи ново 3-то "нещо" или те двете да се синтезират в 3-то, също както е невъзможно да се появи самонарастваща система от нови форми (връзки) на отношения между тях.

Разбира се това описание на затворената същност на механизма на Тотема не би могло да се схване докрай чрез разсъдъчни логики, необходим е подходът на диалектическата логика. Който познава добре диалектическата логика на Хегел ("Науката логика") и има достатъчно въображение да си представи точно обратното на нарастването на Хегеловата система на диалектическите категории, така да се каже нейният негатив - ето това е механизмът на Тотема. Или по-просто: нека си представим движението на Огъня, така както това движение е дадено в диалектиката на Хераклит - и става ясно как Тотемът не би могъл да съществува.

Нататък следва въпросът: колко такива логически двойки "неща" може да има в кухината на Тотема и ако двойките са повече от една - дали е възможно те да образуват някаква по-сложна структура на отношения между "нещата" (ако тези елементи са повече от 2), която структура вече да може да бъде теоретически отделима от самите "неща" по начин, по който да се наблюдава нарастването на формите в развитието на тази структура? Не, не може.
Логическата същност на механизма на Тотема е такава, че независимо от броя на логическите двойки, които взаимно се определят "чрез другото" и независимо от броя на елементите - механизмът винаги ще ги редуцира, възпроизвеждайки ги като 1 двойка с 2 "неща" и отношение на взаимно определение между тях.

Аз бих казал, че двойките "неща" в Тотема биха били толкова, колкото нашите познания и въображение позволяват да ги аргументираме:

До сега аз привидях двойката: характер/качество - функция/свойство.
Сещам се за още една двойка: примитивна дедукция - примитивна индукция.
Примитивна дедукция: това е движението на поток от определения в посока от общото, цялото (Тотемът) към множествеността на единичните, раздробени неща (всички свързани с Тотема).
Примитивна индукция: това е движението на поток от определения в посока от множествеността на единичните, раздробени неща (свързаните с Тотема) към общото (самият Тотем).

И логическият въпрос е: как се отнасят тези две двойки "неща" (<качество – свойство> и <дедукция – индукция>)? Фигуративно разгледани, те образуват нещо като квадрат и елементите стават 4 (качество, свойство, дедукция, индукция). Възможно ли е това? Не е.
Механизмът отново ги редуцира до 2 "неща" с отношение на взаимно определяне и се възпроизвежда:
Отношението <качество - свойство> става 1 "нещо" и отношението <дедукция - индукция> става 1 "нещо": и отново има 2 "неща", пак в същият механизъм.
Така колкото и да се увеличава броя на елементите, вътрешната структура на едното "нещо" (единия полюс) може да се усложнява, но формата на отношение между 2-те "неща" (двата полюса) не се усложнява. Всичко се редуцира до логическата първичност на механизма с 2 "неща" и отношение на взаимно определяне между тях.

По-нататък, ако се опитам да онагледя това - неизбежно ще се стигне до философското понятие обективен идеализъм и ще стане ясно, как Тотемът освен, че логически е обратното на всяка диалектика е и обратното на философският обективен идеализъм. Той изключва и двете, както и двете го изключват.
В този смисъл Тотемът, изобщо тотемизмът е обратното на философията. Но това естествено не пречи на едно тотемно съзнание да се разпорежда с философските системи, да ги аранжира, подрежда и преподрежда - така сякаш са зарчета на пясъка, на които не се разчитат символите.

Нататък в тази логика следват въпросите:

1) Как изглеждат възможно най-усложнено и възможно най-опростено двойката "неща" в кръгово отношение, което всъщност и представлява самият Тотем?

Двете "неща" (полюсите в отношението) биха могли да бъдат теоретически безкрайно сложни и всеки от тях би могъл теоретически да съдържа безкрайно много елементи - затворени в цялостта на 1 "нещо" (единият полюс) и затворени в отношение на определяне "чрез другото" към другия полюс.

И обратно, в пределната абстракция на обобщение, на равнището на най-общото двата полюса биха могли да бъдат сведени до първата и най-проста двойка: <вътрешно> (Тотемът) и <външно> (светът извън Тотема). Това е началото, първичната плоскост отвътре на маската и извън маската на Тотема, върху която се разполагат двата полюса (отсам и отатък) и от тук "нагоре" от плоскостта на тази най-дълбока основа те биха могли да нарастват (всеки в себе си) теоретически до безкрайност.

2) Как изглежда усложняването и опростяването на двата полюса в отношението?

Изглежда като пълна симетрия.
От една страна,
В отношението на определяне "чрез другото" двете не могат да нарастват или намаляват асиметрично, а се "раздуват" и "свиват" винаги симетрично. Това е същност, произтичаща от механизма на отношението между ограничени двойки в кръгово самоопределяне "чрез другото".  -> (*) <-
От друга страна,
Ако някой от елементите в единия полюс отслабне или частично изгуби актуалност, той автоматически се самовъзстановява чрез релевантен (така да се каже: относим) елемент в обратния полюс. Ако това не е възможно, симетрично и двата елемента губят актуалност. Описанието на начинът, по който става това би било сложно, тъй като изисква друг тип изследване на вътрешната структура в самите полюси.

73 (edited by Хераклит 03.02.2011г. 17:37:56)

(*)
Ето колко опасно е човек да си играе със създаването на Изкуствен интелект: ако наивинитетната ограниченост на математика не бъде коригирана с много сериозни познания относно психологията на несъзнаваното при човека.
Според мен, почти със сигурност резултатът ще бъде създаването на изкуствен Тотем, който даже ще може и да мисли.
Това ме подсеща, че няма да е лошо когато назрее моментът със създаването на Изкуствен интелект да взема да седна и да напиша една собствена <Психология на несъзнаваното>, ориентирана именно към следния въпрос от дебата за Изкуствения интелект:
Като човешко творение (изцяло човешко творение - откъдето и да го погледнете) какво точно от Човека ще копира Изкуственият интелект?
Засега формалната мисъл кръжи около наивинитета на такива въпроси: дали той ще бъде "добър" или "лош", ще има ли собствена воля, ще има ли граница и до къде ще бъде тя във възможностите му за рефлексия, ще може ли да изпитва чувства, ще различава ли красивото от грозното и т.н.
Според мен въпросите не са тези, а: Разсъдъчно или Разумно ще бъде това Нещо? Неговата самоорганизация ще бъде формално-логическа или диалектическа? Както и да бъде програмирано, с първото действие на съзнателна самоорганизация - какъв път ще поеме?
За мен е несъмнено че ще възпроизведе определени механизми на психична организация в човека, или по-точно ще възпроизведе специфичен аспект от историческото развитие на самия човек, но това математиците няма как да го знаят и ми е чудно как може пък точно математически да се предвиди... отсега виждам облаците на учудване, недоумение и неразбиране, в които ще се обвият първите наблюдатели на Изкуствения интелект.

Това ми изглежда много смешно и любопитно. Защото естествено трябва да се вземе насериозно и с безкрайно чувството на отговорност към съдбите на човечеството аз да се хвана и да седна да пиша фундаменталният труд <Психология на несъзнаваното - от мен>. С което бих бил на една крачка от някоя от приятните и осмислящи живота ми форми на параноя. Най-малко ще спечеля това, че ще стана сериозен, отговорен и дисциплиниран човек (а това е сериозен плюс). Но истинският дар на подобно начинание, както предварително си го представям, би бил, че с това ще се приближа до големите мислители на времената (разбира се не като дела, а като осезаемо вътрешно усещане). Например Хегел: който в <Науката логика> предприема нещо като изложение на автобиографията на Бог - колко грандиозно, с каква отговорност, само! Аз бих могъл да напиша по-скромното съчинение: автобиография на един бъдещ Изкуствен интелект, който още не е създаден. И това става, би осмислило живота ми възвишено. Но, изглежда за мен параноята е недостъпна. Боже, колко ме мързи - не е истина!
Май ще се окаже, че леността (една от силните ми страна) и склонността към съзерцание (друго мое добро умение) са ключът към съвършеното здраве на един лъчезарен и вътрешно озарен духовен живот, прекаран в безкрайно значещата усмивка на едно почти безпредметно, хедонично и почти толкова безсмислено самоцелно философстване...
(Да, тук се съгласявам с много от нещата на Методиус. Нищо чудно накрая да запея и неговата песен. Но дали мелодиите ще бъдат еднакви?)

В обобщение на горното бих поставил такива въпроси, които надявам се ще изявят различията между тотемизма и философският обективен идеализъм.

Най-напред общото между тях - логически и онтологически - е че при двете са поставени в разделението между надприродно, свръхестествено начало, това, което така да се каже "не е от тук", т.е. не е произведено в очертанията на реалността в малкия социален свят, очертанията в които е гледната точка на наблюдателя. И самата тази социална реалност, по-нататък светът, или - материята изобщо.
Другото общо е че и двете са по-висши от сетивно даденият свят, от материята изобщо и по такъв начин управляват света, че без тях той би се разпаднал и не би могъл да съществува в познатият ни вид.

Нека разгледаме следните очевидни разлики:

Първата разлика е че ако изчезнат хората, свързани с Тотема - ще изчезне и идеята за Тотем, тъй като ще се изгуби свещеното познанието за него. Докато с изчезването на хората (дори теоретически и цялата материя) - обективната идея (на философите) се приема, че не изчезва, това е същността на обективният идеализъм: познанието за идеята или отношението на човека към идеята по никакъв начин не засягат съществуването на самата идея и от страната на идеята би било безразлично, дали съществува познание за нея или не. С Тотема не е така: той е по такъв начин генетически свързан с човешкия род (кланът на съответния Тотем), че без връзката с човека той се обезсмисля.
От тук произтичат и границите на свободата на отношение на човека: в отношението към Тотема (поради силата и простотата на връзката) човекът не е свободен да се отнася както си ще. Докато в отношението към обективната идея е обратно - човекът е напълно свободен в приемането си или неприемането, дори в своето знание или незнание за нея.

Нека разгледаме по-отблизо, какво става, когато се прекъсне връзката между Тотема и социалния свят (както видяхме - за съществуването на обективната идея това не е никакъв проблем):
Ако изчезне социалния свят ("външното" на Тотема): какво (извън себе си) Тотемът би регулирал чрез регулативната си ФУНКЦИЯ? Нищо. Функциите на Тотема биха изгубили актуалност, с тях се разпадат и неговите свойства и тъй като за външния наблюдател (който вече липсва) се прекъсва потокът от дедуктивни определения, тогава как ще се определи ХАРАКТЕРА на Тотема, т.е. как ще се изведат неговите качества? Според мен той би станал нещо неопределено, празните дупки на мястото на очите ще отвеждат във вътрешността на една кухина. А това разпадане (както стана ясно по-горе) е симетрично: оттеглянето на насочеността на външната гледна точка в Тотема би довело до неговото вътрешно разпадане.

Същото важи и за противоречивостта на външните гледни точки
Ако по отношение на обективната идея съществува противоречие на гледните точки - самото това противоречие с нищо не я прави повече или по-малко "обективна" и това не я прави повече или по-малко "идея".
Ако по отношение на Тотема съществува противоречие на външните гледни точки - това би отворило ново пространство в механизма на Тотема и би разкъсало механизмът на неговата хомогенна затворена кръговост с външното (бинарният модел, който описах по-горе) и той би започнал да се разпада в логическа прогресия.

Тук ми хрумва една далечна препратка към пост # 6 в тази тема:
Какво е Разумът? Или какво е "митът" за вечните човешки неща и съществува ли такова "нещо" като общочовешкото?
Кое е онова, което в отношение към човека е неподвластно на времето и неговата мощ може да преодолява епохите?
Мракът от празната вътрешна кухина на Тотема или сиянието на Разума в духовните съзвездия на философските идеи?

Представям си следния пример.
Нека приемем, че в един исторически момент по някакви причини са изчезнали и Тотемите, и философските съчинения. Един ден след хилядолетия точно аз намирам археологически добре запазени един Тотем и свитък с диалозите на Платон.
Какво би станало? Ако конкретно аз съм изправен пред съвършено новите за мен неща от едно друго време отвъд хилядолетията на забвение?

Не ми се вярва докато я държа в ръце и я разглеждам да привидя някакво свръхестествено съдържание в маската на Тотема. Още по-невероятно ми се струва - но това е за мен - да ми хрумне да се самообявя за жрец на този Тотем (тъй като е избрал да дойде при мен) и да се вживея например с месиански-волунтаристично увлечение в строежът на световете на своето собствено неразбиране, точно както децата строят светове от пластмасови играчки. Но, това както казах - е за мен. Иначе познавам доста мегаломанни и егоцентрични типове, които се скитат по света в търсене на подходящ Тотем, на който сами да се обявят за жреци и властово и доминантно да си нагласят един техен спретнат свят, който да им е точно по мярка.

Обаче ако се зачета в диалозите на Платон - разбира се с подходяща нагласа и настроение за подобно четиво - мисля че ще мога да се определя като чудесна, вдъхновена и приятелски настроена компания в духовните приключения, в търсенията на Сократ. Аз бих го следвал с очарование и вдъхновение до онези "места", на които ще ми се стори, че съм бил и преди. Със сигурност ще го разбера, или поне по-голямата част. И светът на Сократовите Идеи би заживял в мен с онази най-висша свобода на изкушението, така че да продължа по същия път и сам нататък. И съм повече от сигурен, че подобно преживяване би имал и някой друг, отдалечен на хилядолетия в бъдещето от днешното време пак със същите текстове...