Topic: academic quackery
Понеже информация така или иначе ще изтече, и за да не стигнат фактите до широката публика силно преиначени, реших да постна тук в Пректория писмото, което изпратих днес до научния състав на Института за изследване на обществата и знанието. Няма как да закача тук във форума атачваните файлове, съдържащи "доказателствения материал" - ако някой се интересува от тях да ми пише и ще му ги изпратя по имейл.
Уважаеми колеги,
На 21.12.2010 г. изпратих писмо до редакцията на сп. „Ново време”, с което ги информирах, че публикуваната в бр. 10 на списанието от октомври, 2010 г. статия на ст.н.с. Владимир Стойчев със заглавие „Размисли върху социалната справедливост и социалдемокрацията” съдържа буквално преписани фрагменти от публикувания във в. „Култура” от 29 януари, 2010 г. български превод на лекцията на Тони Джуд „Какво в социалдемокрацията е живо и какво не е?”, изнесена на 19.10.2009 г. в Нюйоркския университет. Към писмото бях приложила копия от двата текста с отбелязани съвпадащите пасажи. Копие от писмото изпратих също до доц. Румяна Стоилова (в качеството и на директор на ИИОЗ), до проф. Пепка Бояджиева (председател на Учредителния научен съвет), както и до няколко приятели и колеги от ИИОЗ.
На 22.12.2010 г. получих отговор от проф. Пепка Бояджиева, че Учредителният научен съвет, на който тя е председател е приключил своята работа, но в приетия от него временен Правилник за работа на института „се предвижда редовно избраният Научен съвет за разработи Етичен кодекс, който ясно да формулира норми и правила в научно-изследователската работа, включително и по отношение на ползването на идеи от други автори и формите на плагиатство” и че след приемането на такъв Етичен кодекс ще може да бъде разгледан и случаят с Владимир Стойчев. Аз изразих съгласие, че именно това е адекватният начин на действие в този случай и бях решила да не се занимавам повече с него до приемането на Етичен кодекс, но последвалите събития ме накараха да променя решението си, нещо повече, те ме убедиха, че цялата колегия на ИИОЗ, а не само неговото ръководство трябва да бъдат запознати със случая. Преди да изложа непосредствената причина да променя решението, нека опиша накратко последвалите писмото ми от 21.12.2010 г. събития:
1) Владимир Стойчев се опита да представи случилото се като „досадно недоразумение”. Ето какво е написал, например, във форума на „Ново време” в своя защита (вж. http://www.novovreme.com/article.php?id … sueId=110) : „През м. юни 2010 г. в СУ се проведе разговор-дискусия (преподаватели, млади научни работници, студенти) в една зала на СУ за новите социални теории (нещо такова). Водеше се запис на разговора. Естествено, аз запознах аудиторията кои автори имам предвид, излагайки техни мисли, и въобще не е ставало дума за авторство - просто се обсъждаха тези, разговаряше по тях, беше интересно. Това беше разговор-дискусия! Организаторите на разговора-дискусия казаха, че ще обработят записа и той ще бъде публикуван в "Ново време" като дискусия(!). За съжаление разговорът-дискусия беше оформен като отделни "статии" от където идва и досадното недоразумение, че имам претенция за авторство върху изговореното от мен. Впрочем в "статията ми" ясно е посочено (в скоби под абзаца "Размисъл върху социалдемокрацията" пише "лекция на Т. Джуд" и по-долу са изредени именно неговите мисли), че това е лекция на Тони Джуд. Досадното е, че един разговор-дискусия е пуснат като отделни авторски статии”.
2) Твърдението на В. Стойчев, че той не е имал намерение да публикува „размислите” си като статия се оказа просто невярно. Защото преди да даде този текст за публикуване в „Ново време”, той вече го е бил публикувал ИМЕННО КАТО СТАТИЯ в друго списание – в електронното списание „Литературен клуб” (вж. http://www.litclub.com/library/fil/stoichev/1.html)
3) Оказа се също, че в статията на В. Стойчев са взаимствани текстове не само от лекцията на Тони Джуд, която той все пак споменава. Първите два раздела на статията са почти изцяло преписани от статията на Стоян Гяуров "Истории с отворен край", публикувана на 16.10.2009 г. в електронното издание на Дойче веле (вж. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4796836,00.html), като този автор изобщо не се споменава в текста на Стойчев. На практика ЦЯЛАТА СТАТИЯ на В. Стойчев „Размисли за социалната справедливост и социалдемокрацията” е съставена от буквално преписани чужди текстове.
Защо реших да запозная цялата колегия на ИИОЗ със случая преди приемането на Етичен кодекс? Причината е проста. Предстои избор на редовен Научен съвет, който именно трябва да изработи въпросния Етичен кодекс. Не е трудно да се предвиди, че ако в Научния съвет бъдат избрани хора като Владимир Стойчев, те с всички средства ще се опитат да саботират приемането на клаузи за санкции при установено плагиатство, които да отговарят на установената международна практика в такива случаи. Смятам, че това трябва да се предотврати. На срамната (или по-точно безсрамната) българска практика на толериране на преписването в академичните среди трябва да се сложи край. И това може да стане само с общите усилия на всички, за които академичните стандарти и академичната етика означават нещо. За мен предстоящият избор на Научен съвет на ИИОЗ ще бъде малък социален експеримент. Резултатите от него ще покажат недвусмислено каква част от научния състав на ИИОЗ е готова да отстоява съвременни академични стандарти и какъв е делът на онези, за които извъннаучните съображения от един или друг вид ще се окажат водещи. Иска ми се да вярвам, че последните ще се окажат незначително малцинство.
С уважение и с пожелания за една по-добра за българската академична общност 2011 г.,
Лилия Гурова
ПС: Приложени към това писмо изпращам:
1) Статията на В. Стойчев в бр. 10 от 2010 г. на „Ново време” с маркирани преписаните пасажи (със зелено са оцветени текстовете, взаимствани от статията на Стоян Гяуров, а с жълто – тези, копирани от лекцията на Тони Джуд).
2) Лекцията на Тони Джуд, така както е публикувана във в. „Култура” от 29.01.2010 г., с маркирани преписаните от В. Стойчев пасажи.
3) Статията на Стоян Гяуров в онлайн изданието на Дойче Веле с маркирани преписаните от В. Стойчев абзаци.