Topic: academic quackery

Понеже информация така или иначе ще изтече, и за да не стигнат фактите до широката публика силно преиначени, реших да постна тук в Пректория писмото, което изпратих днес до научния състав на Института за изследване на обществата и знанието. Няма как да закача тук във форума атачваните файлове, съдържащи "доказателствения материал" - ако някой се интересува от тях да ми пише и ще му ги изпратя по имейл.

Уважаеми колеги,

На 21.12.2010 г. изпратих писмо до редакцията на сп. „Ново време”, с което ги информирах, че публикуваната в бр. 10 на списанието от октомври, 2010 г. статия на ст.н.с. Владимир Стойчев със заглавие „Размисли върху социалната справедливост и социалдемокрацията” съдържа буквално преписани фрагменти  от публикувания във в. „Култура” от 29 януари, 2010 г. български превод на лекцията на Тони Джуд „Какво в социалдемокрацията е живо и какво не е?”, изнесена на 19.10.2009 г. в Нюйоркския университет. Към писмото бях приложила копия от двата текста с отбелязани съвпадащите пасажи. Копие от писмото изпратих също до доц. Румяна Стоилова (в качеството и на директор на ИИОЗ), до проф. Пепка Бояджиева (председател на Учредителния научен съвет), както и до няколко приятели и колеги от ИИОЗ.

На 22.12.2010 г. получих отговор от проф. Пепка Бояджиева, че Учредителният научен съвет, на който тя е председател е приключил своята работа, но в приетия от него временен Правилник за работа на института „се предвижда редовно избраният Научен съвет за разработи Етичен кодекс, който ясно да формулира норми и правила в научно-изследователската работа, включително и по отношение на ползването на идеи от други автори и формите на плагиатство” и че след приемането на такъв Етичен кодекс ще може да бъде разгледан и случаят с Владимир Стойчев.  Аз изразих съгласие, че именно това е адекватният начин на действие в този случай и бях решила да не се занимавам повече с него до приемането на Етичен кодекс, но последвалите събития ме накараха да променя решението си, нещо повече, те ме убедиха, че цялата колегия на ИИОЗ, а не само неговото ръководство трябва да бъдат запознати със случая. Преди да изложа непосредствената причина да променя решението, нека опиша накратко последвалите писмото ми от 21.12.2010 г. събития:

1)    Владимир Стойчев се опита да представи случилото се като „досадно недоразумение”. Ето какво е написал, например, във форума на „Ново време” в своя защита (вж. http://www.novovreme.com/article.php?id … sueId=110) : „През м. юни 2010 г. в СУ се проведе разговор-дискусия (преподаватели, млади научни работници, студенти) в една зала на СУ за новите социални теории (нещо такова). Водеше се запис на разговора. Естествено, аз запознах аудиторията кои автори имам предвид, излагайки техни мисли, и въобще не е ставало дума за авторство - просто се обсъждаха тези, разговаряше по тях, беше интересно. Това беше разговор-дискусия! Организаторите на разговора-дискусия казаха, че ще обработят записа и той ще бъде публикуван в "Ново време" като дискусия(!). За съжаление разговорът-дискусия беше оформен като отделни "статии" от където идва и досадното недоразумение, че имам претенция за авторство върху изговореното от мен. Впрочем в "статията ми" ясно е посочено (в скоби под абзаца "Размисъл върху социалдемокрацията" пише "лекция на Т. Джуд" и по-долу са изредени именно неговите мисли), че това е лекция на Тони Джуд. Досадното е, че един разговор-дискусия е пуснат като отделни авторски статии”.

2)    Твърдението на В. Стойчев, че той не е имал намерение да публикува „размислите” си като статия се оказа просто невярно. Защото преди да даде този текст за публикуване в „Ново време”, той вече го е бил публикувал ИМЕННО КАТО СТАТИЯ в друго списание – в  електронното списание „Литературен клуб” (вж. http://www.litclub.com/library/fil/stoichev/1.html)

3)    Оказа се също, че в статията на В. Стойчев са взаимствани текстове не само от лекцията на Тони Джуд, която той все пак споменава. Първите два раздела на статията са почти изцяло преписани от статията на  Стоян Гяуров "Истории с отворен край", публикувана на  16.10.2009 г. в електронното издание на Дойче веле (вж. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4796836,00.html), като този автор изобщо не се споменава в текста на Стойчев. На практика ЦЯЛАТА СТАТИЯ на В. Стойчев „Размисли за социалната справедливост и социалдемокрацията” е съставена от буквално преписани чужди текстове.

Защо реших да запозная цялата колегия на ИИОЗ със случая преди приемането на Етичен кодекс? Причината е проста. Предстои избор на редовен Научен съвет, който именно трябва да изработи въпросния Етичен кодекс. Не е трудно да се предвиди, че ако в Научния съвет бъдат избрани хора като Владимир Стойчев, те с всички средства ще се опитат да саботират приемането на клаузи за санкции при установено плагиатство, които да отговарят на установената международна практика в такива случаи. Смятам, че това трябва да се предотврати. На срамната (или по-точно безсрамната) българска практика на толериране на преписването в академичните среди трябва да се сложи край. И това може да стане само с общите усилия на всички, за които академичните стандарти и академичната етика означават нещо. За мен предстоящият избор на Научен съвет на ИИОЗ ще бъде малък социален експеримент. Резултатите от него ще покажат недвусмислено каква част от научния състав на ИИОЗ е готова да отстоява съвременни академични стандарти и какъв е делът на онези, за които извъннаучните съображения от един или друг вид ще се окажат водещи. Иска ми се да вярвам, че последните ще се окажат незначително малцинство.

С уважение и с пожелания за една по-добра за българската академична общност 2011 г.,

Лилия Гурова

ПС: Приложени към това писмо изпращам:
1)    Статията на В. Стойчев в бр. 10 от 2010 г. на „Ново време” с маркирани преписаните пасажи (със зелено са оцветени текстовете, взаимствани от статията на Стоян Гяуров, а с жълто – тези, копирани от лекцията на Тони Джуд).
2)    Лекцията на Тони Джуд, така както е публикувана във в. „Култура” от 29.01.2010 г., с маркирани преписаните от В. Стойчев пасажи.
3)    Статията на Стоян Гяуров в онлайн изданието на Дойче Веле с маркирани преписаните от В. Стойчев абзаци.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Re: academic quackery

Може би не точно аз трябва да пиша в тази интересна тема, но да приемем, че изразявайки отношение принципно подкрепям спазването на ... един (защо пък) повече Етични кодекси, не само академични.
Две неща:

1. Гурова, Л. (1984). За относителната фундаменталност на понятието алгоритъм. В: Култура и НТР. Научни съобщения на Националната школа за млади научни работници по философия, социология и психология. Приморско, 45-49.

Ето това си харесах като заглавие и година и реших да "сърчна" в енциклопедия, в уики и други места. Общо взето това е една доста "модерна" тема, която с развитието на технологиите доста се е обсъждала. Но никъде не видях да е цитиран самият "труд" на български, още повече да се е проверявало авторство. Някак няма да е етично и честно, ако в началото на 80-те една жена е имала интересни идеи те да не са били... подобаващо оценени. В Станфордската енциклопедия има доста неща с ключовите думи... но все от 1994 г. Там например имат ли Етична комисия или Научен съвет, който да следи за откровенното "крадене" на идеи?

2. Вече от чисто човешко любопитство ми е интересно как е възможно от цяла "банда" академични и учени хора един човек да е причина за неспазването на Етичен кодекс? Толкова е убедителен? Толкова уважаван и влиятелен? Не бих се притеснявала от това дали той би саботирал нещо прието от всички етични и добри хора, а от това, че след подобни писма и съвсем полицейско вменяване на вина този човек може да е със съсипан живот. Което не ми се струва много Етично!

Автор: Боряна Ангелова Дата: 2011-01-10 03:24:34
Като един от организаторите на конференцията, искам да се извиня за създалото се недоразумение. Прилагам аудиозаписа от кръглата маса и конференцията, за да не стават повече спекулации. Текстът, както става ясно, беше прочетен в рамките на кръглата маса, а не на самата конференция, какъвто и беше регламентът. Но някои от преподавателите изпратиха допълнително изказванията си като текстове за публикация. Изглежда е станало недоразумение кой текст в коя категория попада. В "Ново време" сме предали каквито текстове сме получили и авторите бяха запознати с броя веднага след излизането му. Аудиозаписът от самата дискусия излезе в същото списание в предишния брой.
http://www.grosnipelikani.net/modules.p … amp;cid=44
- източник - http://www.novovreme.com/article.php?id … ssueId=110

Хи-хи! Това е като в приказката за голият цар. Всички знаем, че царят е гол, но изглежда вниманието ни се привлича само когато някой от публиката се провикне.
Ако разгледаме случаят бихейвиористично (от приказката) - едно голо тяло, когато е голо, би могло да има различни типове поведение.
Аз, като редовен посетител на подобни нощни клубове, от собствен опит, съм установил, че качественият стриптийз бива основно 2 типа:

- Нарцисизъм: това е една от формите на автоеротизъм, при която индивидът обгрижва собственото си тяло с отношението на обратния пол (например жените се докосват с груби, почти болезнени движения, а мъжете - с нежни ласки, а когато са налице изменения в половата идентичност - това е наопаки). Всяко плагиатство съдържа елемент на нарцисизъм, доколкото плагиатстващият се идентифицира с автора и изживява действията на автора като свои собствени действия, които отправя към самият себе си.
- Ексхибиционизъм: това е друга форма на автоеротизъм, най-често протичаща девиантно, при която в състояние на загуба на самоконтрол индивидът се стреми да даде израз на потиснати от социалните цензури свои импулси. Тук винаги има един пласт на отрицание на собствената идентичност и стремеж към сливане със субективният образ на масовата идентичност. Ето защо ексхибиционистът, отричайки себе си и стремейки се да се слее с масовото, винаги има нужда от публика. Всяко плагиатство съдържа елемент на ексхибиционизъм, доколкото плагиатът подсъзнателно се стреми да покаже, че и той самият прави - явно - това, което другите правят скрито.

Има и един вид некачествен стриптийз: това е когато изпълнителят изживява срам от това което прави и все пак продължава да го прави някак "напук" - тогава той гледа лошо и злобно към публиката и излъчва един вид отблъскваща ригидност. Този тип плагиатство - "засраменото действие" - за съжаление протича не като предните 2, а в други форми: на един вид преднамерена хладна дистанцираност и леко суетна надменност... което го прави за още по-голямо съжаление нелицеприятен за свободната публика.

Ето защо голямата въпросителна пред плагиатството, на второ място - след въпросът, дали да плагиатствам или не - е насочена към избор на техника за плагиатстване и извиква големите въпроси за стилът на плагиатството.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Отличен и оригинален анализ, Хераклите. Много добра хрумка за сравнение с качествения/некачествения стриптийз. Изцяло споделям наблюдението и мнението ти. Лично за мен "по-елементарното" плагиатството е "кражбата" на идеи, без да се спомене дори източника, а "най-елементарното" е директно преписване/превеждане на чужд текст. Колкото "автори", толкова и "стилове" на плагиатство. Интересна тема, но ако почнеш да се "ровиш"- много "авторитети" /поне в BG/ би следвало да бъдат лишени от титлите  и званията си.

libertin wrote:

Автор: Боряна Ангелова Дата: 2011-01-10 03:24:34
Като един от организаторите на конференцията, искам да се извиня за създалото се недоразумение. Прилагам аудиозаписа от кръглата маса и конференцията, за да не стават повече спекулации. Текстът, както става ясно, беше прочетен в рамките на кръглата маса, а не на самата конференция, какъвто и беше регламентът. Но някои от преподавателите изпратиха допълнително изказванията си като текстове за публикация. Изглежда е станало недоразумение кой текст в коя категория попада. В "Ново време" сме предали каквито текстове сме получили и авторите бяха запознати с броя веднага след излизането му. Аудиозаписът от самата дискусия излезе в същото списание в предишния брой.
http://www.grosnipelikani.net/modules.p … amp;cid=44
- източник - http://www.novovreme.com/article.php?id … ssueId=110

Пак се извинява не който трябва :-).
Каква е вината на това момиче, че да се извинява? Че не е "сортирала" правилно текста, който Владо и е дал да се публикува в "Ново време"? Че го е дала за публикуване с тази групичка текстове, а не с онази? Но това по никакъв начин не променя "качествата" на текста, т.е. че е ИЗЦЯЛО ПРЕПИСАН, за което момичето Боряна (което както разбрах е още докторант) няма никаква вина - тя не е нито автор, нито рецензент, нито издател.

Много мъжка постъпка, няма що - "голият крал" да се скрие зад гърба на едно момиче и да вика "Ама аз не знаех, че съм гол - тя ме е съблякла без мое знание!"

Как ти изглежда това, Хераклит, от позициите на твоята психологическа теория за плагиатството?

Лили, много стана "искрено и лично", май. За пореден път. Първото ти писмо за т.нар. плагиатстване на В.Стойчев/никакви отношения с него нямам/ бе изпратено до определени хора. Тъпо, доста тъпо....Не мога да си обясня този ти бяс.. Поздрави и малко по-споко го давай....

8 (edited by asoka 10.01.2011г. 16:49:52)

Бяс? Няма такова нещо... аз толкова се забавлявам с надменното доцентско снизхождение към "момичето", че си мисля какво ли е моето отношение към авторитетните доцентки...

Може би е удобно да се презентира някакво съвестно отношение към научния труд на толкова академици, които години наред мислят (собствено) без да се изкушават от плагиатстване.

През 1984 някои са били също момичета-докторантки, които също са искали и защитавали "голи крале"... Кой "гол крал" го заслужава? Чие отношение е повече от провокативно.
Защо не разгледаме публикации и трудове на всички останали членове от Научния(Божествен) съвет?И  не разберем кой какво реално, чрез собствени неплагиатски усилия е постигнал? Титла, статут, самочувствие, власт?

Хайде да си помислим, ако се предостави "арена", на която двама академици изложат свои собствени възгледи за "понятието алгоритъм" какво ще излезе?

Също така ... да разберем книгите, трудовете, които се издават от докторантите, в каква степен са съобразени с Етичен кодекс и реална човешка професионална свобода и в какво със задължението да изпълнят... точки или някакъв регламент поддържащ престижът на академичната общност?
Във всичко това мен ме дразни реалното насилие- да пишеш и мислиш както ти се налага, а не както искаш.
Все си мисля, че Шекспир не е бил "недорасляк", а Попър е живял в по-толерантни времена от Хипатия.

9 (edited by lilia 10.01.2011г. 23:46:34)

libertin wrote:

Лили, много стана "искрено и лично", май. За пореден път. Първото ти писмо за т.нар. плагиатстване на В.Стойчев/никакви отношения с него нямам/ бе изпратено до определени хора. Тъпо, доста тъпо....Не мога да си обясня този ти бяс.. Поздрави и малко по-споко го давай....

Дори и не подозираш колко си прав, Либертине, някои неща ги приемам много лично. И на мен ми се струва тъпо да се занимавам с поредната простотия на Владо, вместо да си гледам работата, но не ми се получава (преброих хиляда пъти по 11 без никакъв ефект). Очевидно така съм устроена - аз съм от онези, които викат "кралят е гол". Така, както ти си от другите, които винаги ще вярват, че той е облечен, когато им се иска да е така.

"Т. нар. плагиатство" - а какво според теб е да прочетеш, а после да дадеш за публикуване текст от няколко страници, от които най-много 3-4 изречения не са преписани от друго място?

Не те съветвам да го правиш, но по принцип можеш да пробваш номера на Владо на някоя "кръгла маса" в Оксфорд, или в ЦЕУ напр., да видим как ще го нарекат там :-).

asoka wrote:

Бяс? Няма такова нещо... аз толкова се забавлявам с надменното доцентско снизхождение към "момичето", че си мисля какво ли е моето отношение към авторитетните доцентки...

.

Нищо надменно няма в отношението ми към момичето (то си е момиче, как иначе да го нарека?), напротив, в цялата тази история то е единственият персонаж, който поема отговорност (при това за чужд гаф!) и с това си заслужи моето уважение.

11 (edited by asoka 10.01.2011г. 17:43:02)

На мен ли така ми се струва или си четем каквото и както ни харесва. Едно предимство на това да не плагиатстваш. Коментарите за останалото са по-важни.
А това кой каква отговорност поема е относително както фундаменталността на понятието за алгоритъм.
Не можеш да поемеш отговорност за нещо, което не си направил, и в същото време да ти се казва "евала".
Нима трябва да обяснявам какво е отговорност? да я поемеш? Да я приемеш, а накрая изкупиш?
Можете ли да поемете отговорност за съсипване на човешки живот и откровенно обвинение, което не Ви касае? Или греша?
С какво Ви касае? Етичен кодекс? Дайте вашите рамки на Етичен кодекс. След което обяснете, в кои моменти най-яко сте го спазвала...така че да си кажете: Колко съм ... права, направо ми идва да се разцелувам!

asoka wrote:

Не можеш да поемеш отговорност за нещо, което не си направил, и в същото време да ти се казва "евала".

Може, Асока, може. Прочети Никос Казанзакис "Христос отново разпнат" и ще разбереш как може.

"“ Знаех добре какво щеше да рухне, но не знаех какво щеше да се изгради върху развалините.” – Никос Казандзакис

Прочетох определени откъси, но каква е връзката с конкретната история, която ни е предоставена тук?
Иначе аз мога и да летя. Споменавала ли съм? Може дори да съм седемдесет и шестата инкарнация на Касиопея, знам ли. Но като пиша и става въпрос за "отговорност" на смъртни хора- без Христос, защото той е син божи и му се налага да е безсмъртен- тогава като едни жалки тленни философи се сещаме че това е нравствено-емоционално състояние, което е вследствие на извършен акт-постъпка, решение. Дори да има желаещи да защитят човекът (смъртен) извършил постъпката, той е Субектът-извършител, защото знаем, че ако натиснеш спусъкът на пистолет или забиеш копие в сърцето на разпнат, виновни са не копието и пистолета, и не те поемат отговорност.
С вичко по-горе се опитвам да обясня нещо за етиката и принципите на един желан етичен кодекс. Няма как само Кронос да е виновен от там и отговорен за действията на Зевс. Ако заклеймиш един човек и не позволиш той да докаже съпричастността си с етичния кодекс и възможностите да го изпълнява, реално декларираш собствената си неподчиненост на един такъв кодекс.
За това е добре, когато някой с нещо не отговаря на твоите собствени разбирания за етика да се покаже личен пример с една верига от етични постъпки. В които не влизат"коладене на другарката".
Аз например един ден се замислих чий етичен кодекс най-вАжи? И си казах май е този на Бойко Борисов. И написах писмо на г`син Генералът. Не очаквах отговор, защото реално преценях, че си има съд, ако нещо и някой искам да съдя , а и човека е натоварен с много повече отговорности, от това да се вгледа в конкретната ми история. Да, но се оказа че след моето писмо е инициирана проверка на директорката и аз не можех да повярвам, буквално н е  в я р в а х, че човек с власт се е обяснявал и оправдавал след несъгласие на под-чинен. Края не е хубав. Но за мен беше важно, че се почувствах свободна да търся справедливост, без с това да попадна в затвора или нещо друго, което се е случвало преди.
И след всичко това някои хора с много букви пред имената и върволица от публикации- т.е. чели са, значи могат да мислят- да използват свободата си и въобще мисленето си, за да отстранят някой друг в името на абсолютната (Христова) академична етика, е! не го разбирам, ши ме извините.

Не става въпрос за Христос, разбира се, той в случая е (а според мен, и винаги е бил) само една метафора :-) .

В книгата има един епизод, когато изчезва "любимото Юсуфче" на бея на селото (който както се досещате е гей) и той разярен заплашва, че ще си отмъсти на цялото село, ако убиецът на Юсуфчето не си признае.
Тогава един от селото, когото всички винаги са смятали за смотльо, поемата вината върху себе си за да спаси селото. Беят, който между другото не е глупав човек, разбира, че смотльото не може да е убиецът, но се възхищава от постъпката му, т.е. казва "евала" на това, че е поел отговоростта за чуждо действие, пуска го на свобода и дори го награждава богато. И се отказва да си отмъщава на селото.

Интересното е какво се случва след това. Очаквате, че съселяните на Смотльото са му благодарни за това, че ги е спасил? Не-е-е-е. Те го обвиняват, че е постъпил така ЗАРАДИ ЛИЧНА ИЗГОДА, защото, видите ли, той бил знаел предварително, че беят нямало да му повярва, че ще го освободи и т.н.

Чела съм тази книга преди много години, но винаги се сещам за този епизод в подобни ситуации. Никос Казанзакис, оказва се, е не само добър писател, но и добър познавач на човешката психология :-)).

И , Асока, май не си разбрала намеренията ми правилно, та ще ти ги поясня (и с това завършвам коментарите си по случая тук, в Проектория).
Каквото и да говори Владо, аз никога не съм го мразела. Омразата е силно чувство, такова можеш да изпитваш само по отношение на някого, когото възприемаш като част от личното ти пространство, но Владо не е такъв случай. За мен той винаги е бил нещо извън контекста. И никога не бих се занимавала с жалките му преписвания, ако не бяха неумерените му амбиции той да е този, който да определя какво и как трябва да се случва в един научен институт, или в една академична общност. Научната политика трябва да се определя от най-добрите учени, не от академични шарлатани и плагиати. Никой не може да ме убеди в противното и ще направя всичко, което е по силите ми, дори това да коства собствената ми "кариера", облика на академичния живот у нас да не се определя от такива хора.

Иначе в личен план съвсем не желая "да съсипвам живота" на някого. Нека си кюти Владо в института (ако още го има :-)) в годинките, които му остават до пенсия (не са много), нека си преразказва Хайдегер от френски, ама да не се пъне "да оправя БАН" - не е той човекът, който може и трябва да го прави. Моята цел беше единствено повече хора да разберат що за учен е той. Това е. Всичко останало са "свръхинтерпретации".