Re: Семинар на тема "Късметлийско знание"
...часът е по това, как цял живот да се лапат мизерни кинти от енциклопедично невежи и нещастни хорица на държавната трапеза без оглед на обратната връзка или на нейната липса...
You are not logged in. Please login or register.
Философски форуми → Събития → Семинар на тема "Късметлийско знание"
...часът е по това, как цял живот да се лапат мизерни кинти от енциклопедично невежи и нещастни хорица на държавната трапеза без оглед на обратната връзка или на нейната липса...
Това поясняване от Ваша страна с какво конкретно помага на проваления семинар, както и всичко, което се изписа тук? Тези хорица каквото и да лапат и да са лапали си имат достойнство и на тях не им пука, че някой е завършил в чужбина, че е по-умен или по-знаещ. А че този човек не се съобразява и в един момент като се съберат достатъчно на брой "подтиснати" от евентуални негови изказани публично недоволства могат много лесно да му "помогнат" да продължи да се развива в чужбина, а тях тук да ги остави на спокойствие. Имам пример с един такъв смел и непримирим човек. Има хора, които му се възхищават и му пишат "аз нямам твоята смелост". Признават си хората, но какво ти носи тази смелост- да обясняваш какво мислиш за хората специално-като те от твоето откровенно и смело изказване няма да се затичат и да прочетат някой пропуснат аналитичен, ами приследващото проектче, което пристигне от чужбина ще се обадят на някой по-съобразителен и респектиран. Той от своя страна ще си събере екип от хора, които да "изнесат" проекта, но не и този смелия, че той поне с един няма начин нещо да не е съгласен. И накрая този човек от примерът ми, който познавам и е олицетворение на смелостта- е без работа, без човек до себе си и само с едни ... съжаляващи го приятели, които освен да се напият с него няма как да му помогнат.
И ето да се върнем отново на семинара. Но да си го представим като в паралелно пространство, че се е случило нещо малко по-различно, но същото.
В денят на семинара някой се събужда в прекрасно настроение. Отдавна не се е чувствал толкова добре. Секса снощи е бил страхотен. Закуската много вкусна. Имаше топла вода да се изкъпе. Имаше и любимият сок в хладилника. Момичето от бензиностанцията беше много красиво и му се усмихна. Ама много красива. И отива на семинара с полулекозамечтана усмивка. В момента на първата дума, която е казал обаче му звънва телефона и когато се връща и всичко е в разгара на обсъждането той се чувства като зрител, всъщност и не се намесва. Просто гледа и само си мисли. Всичко може да си помисли- от това с какво бельо е някоя колежка до защо тези хора се държат неадекватно? След като си го помисля си излиза. На пръв поглед изглежда, че Марина сега би трябвало да се чувства по-добре, отколкото при хипотетичната ситуация, когато никой реално не е поел защитата й. Но аз си мисля, че не е така. Когато има буря или ураган и си достатъчно силен да не те отнесе- не си отваряш устата и очите, защото ще влязат много боклуци и мръсотия. Изчакваш да отмине като е достатъчно да държиш просто някой за ръката. След като отмине, отиваш до кухото дърво, което за малко не ти разби главата, взимаш една брадва и го насичаш. Защото в комбинация със силен вятър и много други дървета-боли.
Хм...
Ето и самият етически казус.
Най-напред като декор си представете - философска школа от преди Новата ера или манастирско училище през Средновековието, или художествено ателие от Ренесанса, или университетска аудитория от първите векове на Сорбоната… представете си каквато пожелаете и го аранжирайте с вкуса на своите представи. И - моя милост, седнал някъде там, през някаква епоха, в някаква аудитория - като лирически герой.
Може би най-напред трябва да уточня за тези, които не ме познават, че аз - като измислен литературен герой - няма всъщност как да ме познават, въпреки че не е изключено да сме се срещали из други книги, писани от други автори. Приемете на доверие, че изглеждам ето така: вежлив, любезен, усмихнат, с добри маниери и обноски, стилно облечен и артистичен, като цяло разбран човек и широко скроен. Приемете също така, че не се влияя от обиди, заяждане и номера по мой адрес, те просто потъват в дълбочината на мързеливата летаргия на тигър в клетка от зоопарка, пред който малки деца се плезят и дупегъзят.
Но има едни много специални, силно ограничен брой, форми на поведение, които като видя - полудявам. Без значение дали е към мен или към друг, просто полудявам. Това не означава, че и реакциите ми са луди. Не оставайте с грешно впечатление - не са.
Та в цялата тази недействителност на измисленият етическият казус, който ще разкажа, аз полудях от… какво мислите? Един поглед. Да - поглед.
Това е поглед за който би си заслужавало да се напише отделен трактат.
(Надявам се, че читателите, които не трябва да четат вече да са се отегчили и да са изгубили интерес и мога, запретвайки ръкави и потривайки с ръце да пристъпя към изложението.)
Историята е следната.
Отивам аз в една несъществуваща препълнена аудитория - предстои изпит, който също не е реален. Всички са там, седят притеснени и притихнали, гледат сервилно, мазно, с една такава преданост в очите, която трябва да внушава пресилена заинтересованост, раболепие, едва ли не жертвоготовност и готовност за героизъм. Ще кажеш - отсреща на трибуната няма жив човек, а са поставили метален бюст. Или обратно, ще предположиш - изложили са оригиналният портрет (всъщност, не знам дали знаете, но има няколко портрета, които наистина са оригинални) на Мона Лиза, която грее с предразполагащата си, блага и загадъчна усмивка и отсреща цялата аудитория седи респектирано-шашната от културната легитимност и финансовото изражение на този портрет.
Ще кажеш - ама не. В случая стои един измислен персонаж - някаква жена, която като тип учител никой художник или поет не би се наел да изобразява, това е извън изкуството: средното, обикновеното, посредственото, арогантното в своята безличност, дебелашкото в императивността на налаганите си очаквания… както казах, измислен персонаж, който е неопределен в актовете си на самодеперсонализация, насочени към разтваряне в служба, пост, позиция и последна самоидентификация с "мястото". Как да го изобразиш? То е все едно да нарисуваш интуицията, или в по-възвишен план да нарисуваш чистият Разум. Това са все неща, които не могат да се изобразят. Нека отново напомня: не става дума за конкретен човек, а за деперсонализираната позиционираност. Аз бих определил този образ така: жената - пространство.
Та, седях си аз там в цялата недействителност, беше пълно, всички бяха дошли, аз седях най-отпред и встрани и много се радвах да видя стар колега, който седеше точно зад мен и полуобърнат тихичко, но оживено си разговарях с него. Жената се приближи до мен и реши да ми направи забележка с думите: "Аз май не съм Ви виждала друг път. И май не Ви е много интересно?" До тук всичко стои някак уместно: аз изглеждам интелигентно, седя си там и се въодушевявам от срещата със стар познат - съответно получавам достатъчно учтива забележка. ОК. Обаче, какво направих: обърнах се към нея като човек, когото го прекъсват, изгледах я с началното любопитство, сякаш я виждам за първи път (което си беше и така) и с цялата си любезност, полуусмихнат, много вежливо, а има и вероятност да е прозвучало пресилено любезно, отвърнах: "Не, разбира се", сякаш казвам най-саморазбиращото се нещо. Сега се опитайте да си представите интонацията ми така: като смес от симпатия и твърдост, така като че ли любезен домакин ми предлага още вино, което по принцип наистина ми харесва, но вече ми идва в повечко - и ще добиете точна представа за ситуацията. Никакви пререкания, никакви размени на остри реплики.
Тя ми хвърли кратък ошашавен поглед и тъй като не издържа на развеселеното ми изражение и дълбочината в моите очи, като човек, когото го прекъсват от приятно занимание, се оттегли в противоположния ъгъл.
Следващата ни среща беше на самия изпит, аз отидох естествено с курсовата работа на моя колежка (работа беше хубаво написана и оценена на 6, а и колежката беше от редовните активисти, така че вероятно е бил добавен бонус и за участие). Изпита премина учтиво: аз направих вял опит да шикалкавя, обаче трудно разчитах почерка на колежката, налагаше се напрегнато да се взирам, а това затрудняваше спекулативните възможности, така че еквилибристиката на мисълта ми не можа далеч да достигне максималните си нива, освен това бях махнал първата и последната страници и пред мен тези неподредени листа, в които едвам се ориентирах къде започват и свършват вероятно в комбинация с нелепото ми изражение отстрани с нищо не вещаеха успешен край, напротив предразполагаха към още участия (пак със същата курсова работа).
Това беше и целта ми, аз бях изчислил, че е по-хубаво не да ходя 30 пъти на лекции, а да отида 3 пъти на изпит - изглеждаше ми математически издържано, рентабилно, отвсякъде. Това беше първо явяване на принципа на олимпийското движение: по-важното е да участваш, а не да спечелиш… само дето не си бях овесил състезателен номер на гърдите. Разбира се трябва да отбележа, че общата ми култура позволяваше да мина поне с 4, но все пак не настоявах, предварително бях заложил на ограничен брой участия.
Жената като наблюдава известно време колко бавно тече мисълта ми и изобщо цялата ми реч, изпълнена с дълги, къде психологически, къде театрални, някъде на места многозначителни паузи - накрая не издържа и сама взе листата и се зачете.
Избра си произволно някакви изречения, хвана се за думата, самоподложи се на асоциативен тест, измисли си свободни препратки, отдаде се на спонтанни тълкувания и като цяло се заяде. Показа, че тази курсова работа не става и опита да убеди сама себе си в аргументите за това... пред отсъстващият ми и напълно безразличен поглед. Да напомня: това беше същият текст (само че от миналата година), който е бил оценен на 6.
Сега ще кажа с какво съм съгласен. Съгласен съм, че не бях ходил на лекции, един път отидох и взех че без да искам се издъних. Аз не трябваше да мина на изпит от първия път, така го бях изчислил математически и аз, с още 2-3 явявания - щеше да стане.
И всичко щеше да бъде ОК, ако не беше този поглед, този особен поглед, в който можеше да се прочете толкова много, можеше да се види най-лошото от човешката история.
На това ще обърна специално внимание, в специално тълкувание.
Та, да продължа с тълкуванието на измисленият поглед на въображаемата жена - и това е, което никак не ми хареса - целият етически казус се съдържа в този поглед.
Самият поглед не бих могъл да опиша сега, тъй като постигането на пълнота на подобно изложение е сложно и изисква усилието по многобройни вторични прецизиращи обработки и редакции, не става на прима-виста, това си е едно сериозно предизвикателство пред литературното ми дарование.
Предавам го само по-грубо, по смисъл, не в детайли. Въпросът "Май не Ви е интересно?" беше реторичен: и двамата едновременно знаехме отговора, той беше повече от ясен и имаше консенсус - не, не ми беше интересно. И добре се знаеше, че другият знае същото. Като конкретно знание - да, беше еднакво, нямаше противоречие, но като начин на знаене беше противоположно.
Въпреки това, жената отсреща очакваше аз да се възпротивя шумно и да се втурна енергично да заобяснявам обратното на това, което знаехме: колко всъщност адски много ми е интересно и непременно поднесено с хиляди извинения. Това извинително обгрижване на чуждото его, по начин по който показно и експанзивно се цели да бъде трогнат човека отсреща, докато той самият в същото това време театрално се затваря и дистанцира с демонстрациите на ригидна капсулация - при мен не става, това ми е опротивяло още от детската градина, когато правех мизерии на най-смотаните другарчета и след това ме караха да им се извинявам (слава Богу после се промених, станах истински джентълмен, а и духовно бая се извисих). Та - не става, след като се знае и има съгласие, аз да бъда принуден наглас да твърдя обратното на това което се знае, само и само за да отговоря на нечий егоцентризъм, за лично ласкателство - забрави!
И не е ли точно това философията: любов към Истината? Що за външни и аутизирани от философията очаквания могат настоятелно да те тласкат към изпадането във вътрешно противоречие със същността на самата философия, вътре в себе си?!
Този номер многократно е бил поставян през хилядолетия, не е нещо ново. Прави се ето така: "това истина ли е?" - "да", "вярваш ли, че е истина?" - "да", "аз - също, но не ми харесва… Ха сега кажи обратното, ей така - просто за мое удоволствие". При мен - не минава; не защото съм какъв доблестен рицар на Истината, а просто защото съм тарикат и голям хитрец: така добре си пресмятам залозите, че това квадратче стои винаги празно и там не залагам - така че няма начин нито да спечеля, нито да изгубя. Единственото, което рискувам е да изчезне самото квадратче: навикът да продължавам да избирам да правя или да не правя така. А загубата на един навик реално не е никаква загуба.
Та да се върна на погледа. Реакцията в шашардисаният й поглед беше особена смес от фрустрация (остра емоционална реакция, произтичаща от излъгани очаквания), срам и злоба, цялото това положено върху един интересен емоционален пласт на изживяно чувство за несправедливост (обърнете внимание: не нередност, а извършена несправедливост).
Тъй като в цялата история аз не съм прав отникъде - няма нито една етическа гледна точка, от която да съм прав - това ме накара да се замисля: кое е нормалното в реакциите отсреща и кое - не?
Всичко може да бъде етически мотивирано, включително и ако беше дотътрила в аудиторията оръдие и го беше нагласила с цев пред главата ми и с крак върху колелото и шнур в ръка беше размахала многозначително пръст пред устата си, в смисъл, че ако проговоря пак - оръдието ще гръмне.
Само едно нещо не можеше да се мотивира етически: това чувство за несправедливост, извършена неправда. Аз съм много проницателен човек, сигурен съм, че безпогрешно разпознах този пласт в усещането, няма как да греша.
Обяснението не е никак очевидно.
Моя отговор (това е отговорът, до който успях да достигна) е малко парадоксален. Смятам, че дълбоко в себе си тази жена е честен човек. И не може да се каже в случая, че има настояване за превръщане на истината в неистина, не. Става нещо съвсем различно: неумение и невъзможност за истината, неспособност да се понася истината. Отрицание.
Това отрицание се явява в резултат от разликата между конкретното знание и начинът на знаене, в случая като взаимно изключване.
Ето и парадокса. Истината и Справедливостта/Правдата застават в такова противоречие: Истината трябва да се игнорира и заличи в името на Справедливостта/Правдата. Възможно ли е това? Етически и логически, философски - не. Отговорът, до който достигнах е следния: все пак е възможно - познавателно. Възможно е самият начин на знаене да конструира знаене за Справедливост/Правда и да изключва знаене за Истина (както и обратното).
И в последна сметка се произвежда взаимно изключващото противоречие между знание и начин на знаене.
Източникът на начините на знаене аз съм склонен, както започнах вначалото, да търся не в цивилизацията, а преди нея - в дивата природа.
Приятелю Каспар, много си ми странен-с какво ли помагал моят коментар на проваления семинар на еди-кого-си...?
Ми с нищо не помага-аз и нямам за цел да помагам на никого да си прави семинарите, както и на мен никой не ми помага в професията. Разликата е там, че аз като не се справя в частния бизнес, ще ме уволнят, а пък на такива "хорица", дето не им пука, не им пука по една-единствена причина-че каквото и да правят, както и да заливат света със скука и тъпоумие, БАН, СУ или който и да е друг институт, който се храни на бюджет от моите пари, никога няма даже да им направи забележка-поради това и са се окопали и философията в България /в случая/ е на такова елементарно, детински ниско равнище.
Нека си бъде, нямам нищо против, само че да си поемат риска да се издържат от джобовете си, не от моите джобове-аз като данъкоплатец никак не съм ОК да хрантутя подобни недоразумения като въпросната дама десетилетия наред само защото на времето е влязла с връзки някъде и все още е достатъчно некадърна или я мързи да се преквалифицира в нещо друго-например в продавачка на банички и/или на боза , където може и да е по-полезна за останалите членове на обществото.
Мислите, че своевременната реакция на Борис е накарала някаква жена да не спи или да се замисли за заплатата от Вашите данъци? Мислите, че ако някой на Вас Ви каже: Вие сте едно безполезно мекотело, на което мястото му е в бозаджийница/баничарница- ще го приемете нормално и първото нещо, което ще направите е да напуснете, за да последвате истинското си призвание по съвета на искрения човек. Философията в България не знам на какво равнище е. Нямам база за сравнение, но като слушам новините хората откриват разни неща. Равнището няма да се повиши от вечно недоволните, а от разумните, които е по-важно да останат там каквото и да им коства /все пак никой не ги е вързал- свят широк, знания бол, само да го реши и си е уредил живота и бъдещето- ама сега като иска в България няма нужда от втори Левски/ да игнорират елементите, които пречат или мислят за неефективни. Но буквално да ги игнорират. Все едно никога не са ги познавали преди. Ако конкретно им пречат има си институции. Пишеш, обясняваш по най-философския и добронамерен начин и с тази жена или тези хора се разправят компетентните органи. Което също не е доказано ефективно, но поне запазваш някакъв професионален статут. Иначе махленските недоволства на женския пазар са атрактивни. Но обсъждания, които са от пусто в празно без мотив и идея следващия семинар да е на философско ниво, са най-малкото заменими по-добре с турски сериал.
Усещам някакво противоречие във ваше лице като "спонсор" на българските философи /добре че не сте само Вие така добър, а в държавата са доста данъкоплатците/- от една страна ви дреме че плащате нещо си от заплатата на някаква жена, а от друга нямате желание да предложите нещо по-работещо като помощ за "излизане от кризата на българската философия". Така е много лесно: аз ви плащам, ама друг да го измисли- аз ще ти дам парите, ама ти нацели числата от тото. Да ама, ако на тоя дето пуска тото нещо му се случи? Вие как ще разберете? Ако той няма пари да си купи хляб, защото преди време се е борил...- пълно е с такива герои! Лично видях Георги Георгиев- Гец малко преди смъртта му. С едни прокъсани обувки зимата, с едно пуловерче с окъсели ръкави, изтъркани панталони, едва го познах и Стефан Данаилов като сравнение. Кой според вас е по-добър актьор? И на кой живота е бил по-добър?
Честно казано не ми се пише повече по тази тема.
Каспар, малко ми е трудно да си приказвам с Вас, тъй като Вие явно не сте излязъл от комунизма и кто типичен "интелектуалец" смятате че всички не-интелектуалци са длъжни да субсидират Вас и онези като Вас само защото Вие не сте като тях /даващите/ и те не са като Вас /взимащия/- че аз, който не съм философ, не само трябва да давам пари на философите, а и държавата като репресивен апарат има пълното право да ме дои с данъци за такива цели, че даже съм длъжен и да давам пари на онези, на които ги давам /без да искам да ги давам и без някой да ме е питал дали искам-всичко това гарнирано обилно с розовия фалшив сироп на "обществения договор"/, то на всичкото отгоре трябва да им давам и акъл как точно да ги употребят без да имам право на мнение ако не ми допада как се употребяват въпреки или поради моите съвети...това не Ви ли се струва леко нахално от Ваша страна? Наистина удобна "философия"-но, Слава Богу, социализъмът умира вече, ако и още да не е умрял напълно в глави като Вашата.
Какво получавам аз в замяна, какво получавате Вие /ако разбира се, сте от онези, които дават-щото ако сте от онези, които получават, е все едно многодетна майка да се опитва да трогне закоравял далавераджия-общински съветник с подобни въпроси/.
Лично аз и пред Гец и пред Ламбо предпочитам де Ниро и Ал Пачино-и целият свят ги предпочита-затова онези са милионери, а нашите са или бедняци, или тарикати. Защото онези са си изкарали кинтите с истински филми като "Жега", а нашите-с майтапи като "На всеки километър" или като секси-депутати на червените бабички.
Каквато е разликата между Майкъл Дъглас и Стефан Данаилов, или между Металика и Дичо от Д-2, или между Октавио Пас и Мартин Карбовски, или между Франц Боас и Цани Гинчев, или между Поанкаре и учителката ми по математика от 6-ти клас, такава е и между световните авторитети във филоофията и "нашите" т.нар. "философи": от Небето та до Земята, невероятно за Вашите деликатно-щедри уши, но факт :lol:
Да Ви отговоря или да Не Ви отговоря? Вие искате ли да Ви отговоря? Държите ли? Важен ли е за Вас моят отговор? Може да предпочитате някой от останалите пишещи тук да Ви отговори?
За съжаление, не знам дали поради липса на желание да разберете или сте преценил, че са важни сравненията, но всъщност не сте разбрал основното от аналогията ми с българските актьори, а последвалите ваши сравнения ще ги направи по-добре и малко дете и то с приказни герои. Кой принц е по-готин, тоя от Пепеляшка, лентяй-кото или този от Красавицата и звярът?
Сигурно дебелака Данаилов би Ви почерпил за подобно сравнение, но пък за Дъглас не знам ... След Металика /абе с тия сравнения да не излезете мой набор излязъл от същия комунизъм със същия социалистически мозък/ има доста стойностни метъл-групи- Сабатон-чувал ли сте? Това че никой от известните Ви чужденстранни философи не е и чувал за проф. Иван Стефанов не означава, че той не е бил забелижителен български философ. Сравнете ми някой с него!
И накрая, за да не изпадате в евентуални емоционални полемики ще отбележа за втори път- въобще не познаваааааааам Мария Димитрова- както и ВАС! как да реша сега, дали Вие наистина ми давате пари или само така си пишете, за да чувствам неудобство, някакъв дълг, що ли? Какво, ако работя в държавна институция и някой като Вас ми плаща с данъците си заплатата? Нали при всяко недоволство от всяка чиновничка или куха лейка, която не съм аз, не трябва да плащам и ДОМ /данък обществено мнение/ през който на такива като Вас недоволни да им изплащат неустойки, че да не решат да направят някоя революция... Ушите ми са деликатни, да. И вълшебни, имат способността, когато не им харесва определен звук просто да се изключват- същото и с очите ми и със съзнанието. Аз съм един уникален последен модел на техниката :)
Спестете ми популистката си риторика марка "общо събрание на вход Б в Блок 704 от 18.30 ч.", моля Ви!
Иван Стефанов не е counterpart на Х. Коен, Рикерт, Винделдбанд, Наторп, Файингер или Касирер /чел съм ги всичките, за Вас не зная/, съжалявам-нека не споменаваме името на този чудесен човек и преподавател напразно, не го заслужава светлата му памет.
Въобще не е напразно споменаването на това име. Много прецизно се имплицира с цялата тема- от провеждането на самия семинар до самите взаимоотношения между философите на този семинар. Не мога да си представя споменатият забележителен философ да се ангажира по подобен или друг емоционално-преобладаващ начин дори и за крайно неблагоприятствали го колеги, другари, господа и госпожи.
С изключение на последния от изброените и четвъртия нямам и грам представа за дума, която са написали- затова не вярвам на сравнението Ви, ако не обясните кое е попречило на един български философ да стане популярен като Касирер? /правите разлика между "популярен" и "значим-забележителен-уникален"(такъв какъвто едва ли скоро ще се роди- а ако се роди дали ще е в България)/
И ако може да споделите, защо сте чел всички тези философи, а сам не се определяте като философ? Нещо срамно ли има в това?
...Следва продължение.
Вижте, тук не обсъждаме популярността-то и Аристотел не е бил популярен в ранното Средновековие, ама после стана...ела ме ритни!
Говорим за това, кой дава оригинални и дълбоки идеи и кой пише професорски добросъвестни книжки-това е разликата между Касирер и Иван Стефанов, щом толкова настоявате да чуете моето мнение. Той не беше концептуален философ-нито на национално, нито на световно ниво, а беше историк на философията-един изключително възпитан човек и дбре образован историк на философията-защо да се опитваме да го изкараме това, което и самият той не е искал да бъде?
Тук обаче говорим за тази другата-Марийчето: да дам бегъл личен спомен и аз-понеже не й ходех на заниманията, прочетох на един дъх първия том на Шпенглер на немски, шашнах се от кеф и възмущение /любов и омерзение, както би рекъл някой/ при контакта с този блестящ текст и написах кратка вдъхновена критика на концепцията за предвидимост и цикличност в историята от "Залеза". Дадох й го, тя ми го върна с петица като оценка без коментар и толкова. Пито-платено. Надявам се да е чела Шпенглер-след няколко години поне го преведоха, и то даже двата тома :-)
Може би по различен начин разбираме темата, но Вие определено не разбирате сравненията, които давам. Едно сравнение се прави между две неща, за да се определи различие/прилика, а от там и някакъв признак/свойство чрез който повечето неща от тази група/вид/общност да се характеризират, определят, а може би и развиват през своите предимства и възможности.
Тъй като началото на сравненията беше поставено от мен ще поясня моето първо сравнение с актьорите. Те са българи, сравнително на една възраст, живяли в зрелите си години и професионална кариера на едно място, т.е. условията и предпоставките, които не зависят от тях, но са били определящи са сравнително ЕДНАКВИ! И така остава по-лесния въпрос: Защо единият приключва житейският си път в мизерия, а другият /жив и здрав/ се радва на по-добър живот. Ако искате Робърт де Ниро и Робърт Дювал / не че Дювал живее в мизерия, но определено де Ниро е направил повече роли на зряла възраст и определено е по-богат- Защо ли? Може би сте чували за Ловът на вещици в Америка и комунистите- познайте Дювал от кои е бил?/
И така мисля, че става по-ясно същността на сравненията ми. Намесването на И.Стефанов беше във връзка с "философското поведение" при определени философски/идейни/ сблъсъци, където отново е добре да се имат предвид еднаквите условия. Т.е. българин, долу-горе на неговата възраст, който се е развил в българските условия, НО е направил докторантура в БАН по онези времена, а не към университета. Сигурно има много живи съратници, които не са направили и "хартиена лодка" от всичко прочетено за и от Кант! Но все пак, ако за Вас историята на философията не е важна, може да сравните един "неважен" д-р Харалд Шьондорф преподавател по история на философията във Висшето училище по философия в Мюнхен- с проф. Иван Стефанов /да почива в мир/ и да разберем колко уважаван философ е немецът?
Ще потретя: Не познавам жената, която толкова занимава мислите и емоциите Ви. Но ако текстът-критика, който сте написал е бил на немски, може просто да е оценила знанията Ви по-немски...
Не сте отговорил на последният ми въпрос- просто отбелязвам :)
Чел съм ги, защото съм учил ф-я.
След това учих друго и станах друго-сега не се занимавам с ф-я.
Не е срамно да си философ, естествено-срамно е да си слаб философ, както е срамно да си слаб инженер или слаб готвач, на когото никой не му яде ястията-особено ако няма форма за обратен контрол върху продукцията ти.
А формата за контрол е само една-пазарът.
Очертаващата се тенденция в този форум да се обсъждат лични качества, да се оплюват колеги и да се развихрят скандали е крайно неприемлива и недопустима за мен!
Разбира се, голяма вина за това носят модераторите.
Заставам зад тези изречения като зад свои собствени и се извинявам, че в ролята си на модератор очевидно съм неспособен да окажа влияние върху цялостната атмосфера в "Проектория". Ще помисля какво бих могъл да направя по въпроса. Сега моля (за пореден път) всички участници да се държат възпитано и цивилизовано и да се въздържат от аргументи ad hominem, от лични квалификации, обиди, нападки и психоаналитични упражнения за чужда сметка. Разбира се това е само молба.
Философски форуми → Събития → Семинар на тема "Късметлийско знание"